De raad voor maatschappelijk welzijn vergadert ingevolge een regelmatige bijeenroeping door de voorzitter volgens de regels van het Decreet Lokaal Bestuur.
De voorzitter raad voor maatschappelijk welzijn opent de zitting om 20 uur.
De voorzitter opent de zitting op 23/01/2024 om 20:00.
De beslissingen van de vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn van 19 december 2023 werden genotuleerd.
De notulen van de vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn van 19 december 2023 omvatten de beslissingen van de raad voor maatschappelijk welzijn van 19 december 2023 en moeten ter goedkeuring worden voorgelegd op de eerstvolgende vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn, zijnde de vergadering van 23 januari 2024.
Geen.
Enig artikel
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen van de vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn van 19 december 2023 met eenparigheid van stemmen goed.
Op 26 oktober 2023 werd de overheidsopdracht 'Sloop appartementsgebouw, loods en garages J.Bt. Dekeyserstraat 65 - 67' gepubliceerd op e-Procurement. Uiterste indieningsdatum van de offertes: 15 november 2023.
Op 23 november 2023 werd het verslag van nazicht van de offertes opgesteld. De economisch meest voordelige (op basis van de prijs) offerte werd ingediend door G A De Meuter nv met als offertebedrag 112.336,40 euro inclusief btw. Het gedeelte asbestverwijdering van het totale offertebedrag bedraagt 45.950,00 euro inclusief btw.
De kostprijs voor de asbestverwijdering is zo hoog omdat het verwijderen van asbesthoudende tegels en lijmlagen sinds 1 februari 2023 enkel nog toegelaten is in hermetisch afgesloten zones. In het appartementsgebouw werden op elke verdieping asbesthoudende tegels en lijmlagen gevonden waardoor er bij de verwijdering per verdieping een hermetisch afgesloten zone moet gecreëerd worden.
Het voorziene budget 'MJP001223' bedraagt 39.000,00 euro inclusief btw.
Om de overheidsopdracht te kunnen gunnen is het noodzakelijk dat de raad voor maatschappelijk welzijn de aangepaste raming goedkeurt, conform het offertebedrag van G A De Meuter nv dat 112.336,40 euro inclusief btw bedraagt.
Bij de eerstvolgende AMJP zal het budget 'MJP001223' verhoogd worden tot 112.336,40 euro.
Artikel 1
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de aangepaste raming voor de opdracht 'Sloop appartementsgebouw, loods en garages J.Bt. Dekeyserstraat 65 - 67' van 112.336,40 euro inclusief btw goed.
Artikel 2
De raad voor maatschappelijk welzijn gaat akkoord om bij de eerstvolgende AMJP het budget 'MJP001223' te verhogen tot 112.336,40 euro.
De basistegemoetkoming voor zorg is een tegemoetkoming van de Vlaamse overheid voor de zorg en dienstverlening aan bewoners die in een woonzorgcentrum of centrum voor kortverblijf verblijven. Deze is te factureren door het woonzorgcentrum aan de zorgkas waarbij de bewoner in kwestie is aangesloten en wordt bepaald op basis van het zorgprofiel van de bewoners en het aanwezige personeel in de voorziening in kwestie gedurende een referentieperiode. De referentieperiode is een ononderbroken periode van 12 maanden, lopende van 1 juli J tot 30 juni J+1, waarvan de gegevens opgevraagd worden voor de berekening van de basistegemoetkoming zorg. De facturatieperiode is een ononderbroken periode van 12 maanden, gelijklopend met kalenderjaar J+2, waarvoor de berekende basistegemoetkoming zorg geldt. De basistegemoetkoming kan in de loop van de factureringsperiode worden aangepast ten gevolge van indexering, wijziging wetgeving of controle van gegevens.
De basistegemoetkoming dekt voor alle bewoners volgende kosten:
Vanaf 1 januari 2024 tot en met 31 december 2024 bedraagt de basistegemoetkoming voor zorg voor woonzorgcentrum Mariëndal: 76,60 euro. Deze basistegemoetkoming voor zorg zal per dag per aanwezige bewoner aan de zorgkassen gefactureerd worden.
Met de software Partnerplan Pro Fin maken we gebruik van een softwareprogramma in combinatie met advies. Zowel de gegevens over de aanwezigheid van de bewoners, hun zorgprofiel als het aanwezige personeel en hun functie worden ingebracht. Het programma maakt een analyse van deze gegevens met als resultaat mogelijke optimalisaties. Deze optimalisaties worden vervolgens toegepast op de gegevens van de aangifte van het afgelopen referentiejaar.
Het jaarrapport, het resultaat van de analyse vanuit Partnerplan, biedt een gedetailleerd zicht op hoe de basistegemoetkoming zorg is samengesteld, hoe onze resultaten zich bevinden ten opzichte van de benchmark en waar er in de toekomst kan worden geoptimaliseerd om zo de tegemoetkoming te verhogen. Een belangrijke bedenking bij dit rapport is dat dit is gebaseerd op een totaal van 94 bedden, waarvan momenteel slechts 73 bedden in gebruik zijn (1 afdeling is gesloten). Dit maakt dat de vergelijking, op vlak van de bezettingsgraad, een vertekend beeld geeft.
Het is aangewezen dat de raad voor maatschappelijk welzijn kennis neemt van het definitieve bedrag van de basistegemoetkoming voor zorg van de Vlaamse sociale bescherming.
Het inzetten op de voorgestelde optimalisaties van het jaarrapport van Partnerplan leidt tot een hogere basistegemoetkoming zorg en dus tot hogere inkomsten. Het resultaat van dit rapport heeft ertoe geleid dat wij nog een aanpassing konden doen in het afgelopen referentiejaar waardoor de basistegemoetkoming is gestegen van 74,72 euro naar 76,60 euro. Het grootste effect van de optimalisaties die er werden doorgevoerd, bevinden zich in een aanpassing binnen de vervangers eindeloopbaan en een hogere personeelsbezetting binnen het team wonen en leven. Deze optimalisaties werden beiden volledig uitgeput in het huidig referentiejaar, wat ook een rechtstreeks effect zal hebben op de basistegemoetkoming zorg vanaf januari 2025. Op deze manier wordt de kostprijs van het gebruik van de software voor 3 jaar, afgerond 21.000,00 euro, teruggewonnen en wordt er daar bovenop ongeveer 32.000,00 euro aan extra inkomsten gegenereerd. Dit alles rekening houdend met eenzelfde personeelsbezetting, bewonersbezetting en bewonersprofielen als in het huidig referentiejaar.
Enig artikel
De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de definitieve berekening basistegemoetkoming voor zorg voor Woonzorgcentrum Mariëndal van de Vlaamse Sociale Bescherming Departement Zorg voor een bedrag van 76,60 euro.
Het OCMW Overijse heeft een lidmaatschap in de stuurgroep van het Huis van het Kind Druivenstreek.
De stuurgroep is samengesteld uit één afgevaardigde van elke raad (de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn van Overijse en Hoeilaart). De afgevaardigden voor de deelnemende gemeenten en OCMW’s dienen aangeduid te worden onder de raadsleden, de burgemeester en de schepenen en de voorzitter en leden van het vast bureau.
In zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn van 26 maart 2019 werd de heer Dirk Devroey aangeduid als vertegenwoordiger in de stuurgroep van het Huis van het Kind Druivenstreek namens het OCMW Overijse.
Naar aanleiding van het ontslag van Dirk Devroey als schepen heeft het college van burgemeester en schepenen in zitting van 12 december 2023 voorgesteld om de nieuwe schepen en dus ook het nieuwe lid van het vast bureau, mevrouw Martine Haegeman, aan te duiden als effectief lid in de stuurgroep van het Huis van het Kind Druivenstreek namens het OCMW Overijse.
Info:
* Aantal vergaderingen: min. 4x/jaar.
* Onbezoldigd.
* De afgevaardigde heeft stemrecht.
Overeenkomstig artikel 78, 5° van het Decreet Lokaal Bestuur behoort het tot de bevoegdheid van de raad voor maatschappelijk welzijn om te beslissen tot deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen.
De raad voor maatschappelijk welzijn gaat over tot de geheime stemming.
Geen.
Stemming
De geheime stemming betreffende de aanstelling van mevrouw Martine Haegeman in de hoedanigheid van effectief lid in de stuurgroep van het Huis van het Kind Druivenstreek geeft volgende uitslag:
Artikel 1
De raad voor maatschappelijk welzijn duidt mevrouw Martine Haegeman wonende te Overijse, Kouterstraat 122, lid van het vast bureau, aan als effectief lid in de stuurgroep van het Huis van het Kind Druivenstreek tot het einde van de legislatuur 2019-2024 behoudens andersluidende raadsbeslissing.
Artikel 2
Een afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan het Huis van het Kind Druivenstreek en aan de aangeduide vertegenwoordiger.
Het OCMW Overijse heeft een lidmaatschap in de Welzijnskoepel West Brabant.
In zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn van 26 maart 2019 werd de heer Dirk Devroey aangeduid als 2de afgevaardigde in de algemene vergaderingen van de Welzijnskoepel West-Brabant voor de legislatuur 2019-2024.
Naar aanleiding van het ontslag van Dirk Devroey als schepen heeft het college van burgemeester en schepenen in zitting van 12 december 2023 voorgesteld om de nieuwe schepen en dus ook hert nieuwe lid van het vast bureau, mevrouw Martine Haegeman, aan te duiden als 2de afgevaardigde in de algemene vergaderingen van de Welzijnskoepel West-Brabant.
Info:
* Aantal vergaderingen: min. 4x/jaar.
* Onbezoldigd.
* De afgevaardigden hebben stemrecht.
Overeenkomstig artikel 78, 5° van het Decreet Lokaal Bestuur behoort het tot de bevoegdheid van de raad voor maatschappelijk welzijn om te beslissen tot deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen.
De raad voor maatschappelijk welzijn gaat over tot de geheime stemming.
Geen.
Stemming
De geheime stemming betreffende de aanstelling van mevrouw Martine Haegeman in de hoedanigheid van 2de afgevaardigde in de algemene vergaderingen van de Welzijnskoepel West-Brabant geeft volgende uitslag:
Artikel 1
De raad voor maatschappelijk welzijn duidt mevrouw Martine Haegeman wonende te Overijse, Kouterstraat 122, lid van het vast bureau, aan als 2de afgevaardigde in de algemene vergaderingen van de Welzijnskoepel West-Brabant tot het einde van de legislatuur 2019-2024 behoudens andersluidende raadsbeslissing.
Artikel 2
Een afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan de Welzijnskoepel West-Brabant en aan de aangeduide afgevaardigde.
Vervolgens verklaart de voorzitter raad voor maatschappelijk welzijn de vergadering voor gesloten.
Namens Raad voor maatschappelijk welzijn,
Dieter Vanderhaeghe
algemeen directeur
Joke Lenseclaes
voorzitter raad voor maatschappelijk welzijn