De gemeenteraad vergadert ingevolge een regelmatige bijeenroeping door de voorzitter volgens de regels van het Decreet Lokaal Bestuur.
De voorzitter opent de zitting aansluitend op de zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn.
De beslissingen van de vergadering van de gemeenteraad van 19 oktober 2021 werden genotuleerd.
De notulen van de vergadering van de gemeenteraad van 19 oktober 2021 omvatten de beslissingen van de gemeenteraad van 19 oktober 2021 en moeten ter goedkeuring worden voorgelegd op de eerstvolgende gewone vergadering van de gemeenteraad, zijnde de vergadering van 30 november 2021.
Geen.
Enig artikel
De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van de gemeenteraad van 19 oktober 2021 met 24 stemmen voor (Joke Lenseclaes, Inge Lenseclaes, Leo Van den Wijngaert, Sven Willekens, Jan De Broyer, Peter Lombaert, Dirk Devroey, Myriam Vanderlinden, Jean Pierre Audag, Leen Gillis, Emmanuel Morel de Westgaver, Stefan Vanderlinden, Yves de Marnix de Sainte Aldegonde (Graaf), Lieven Bennekens, Jeroen Van San, Pierre-Emmanuel Dumont de Chassart, Martine Haegeman, Geoffroy d'Aspremont Lynden (Graaf), Dirk Dewaet, Ingrid Degand, Joris Kelchtermans, Carol Guns, Brigitte Braeckelaere, Roger Sombrijn), 3 stemmen tegen (Danny De Kock, Marcia De Wachter, Alan Pauwels) goed.
Sinds 18 maart 2020 is de federale fase afgekondigd en gelden federale maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dijken.
Op lokaal niveau zijn er verschillende acties uitgewerkt in de lijn van de opgelegde maatregelen.
Het is wenselijk dat de gemeenteraad kennis neemt van de lokale acties in het kader van het coronavirus COVID-19.
Geen.
Enig artikel
De gemeenteraad neemt kennis van de lokale acties in het kader van de federale maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken, als bijlage gevoegd bij dit agendapunt.
Op 16 november 2021 werd door de burgemeester met onmiddellijke ingang beslist dat:
De gemeenteraad dient de beslissing van de burgemeester van 16 november 2021 te bekrachtigen.
Geen.
Artikel 1
Het besluit van de burgemeester van 16 november 2021 houdende goedkeuring van het nieuwe kader voor het organiseren van vergaderingen van de lokale bestuursorganen tijdens de corona COVID-19 crisis, wordt bekrachtigd.
Artikel 2
Deze beslissing valt onder de bekendmakings- en meldingsplicht zoals voorgeschreven door artikelen 286 en volgende en 330 Decreet Lokaal Bestuur.
Bijkomend aan de decretale verplichting om het beleid van dienstverlenende en opdrachthoudende verenigingen toe te lichten, heeft het bestuur besloten om ook te rapporteren over de werking in de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden. Dit met als doel om de transparantie binnen het bestuur te verhogen.
De gemeenteraad dient kennis te nemen van de verstrekte toelichting bij het beleid van de intergemeentelijk samenwerkingsverbanden.
Geen.
Enig artikel
De gemeenteraad neemt kennis van de toelichting van schepen Sven Willekens, vertegenwoordiger in de algemene vergaderingen van De Watergroep, inzake de werking van De Watergroep.
Bijkomend aan de decretale verplichting om het beleid van dienstverlenende en opdrachthoudende verenigingen toe te lichten, heeft het bestuur besloten om ook te rapporteren over de werking in de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden. Dit met als doel om de transparantie binnen het bestuur te verhogen.
De gemeenteraad dient kennis te nemen van de verstrekte toelichting bij het beleid van de intergemeentelijk samenwerkingsverbanden.
Geen.
Enig artikel
De gemeenteraad neemt kennis van de toelichting van schepen Sven Willekens, vertegenwoordiger in de algemene vergaderingen van Aquaflanders vzw, inzake de werking van Aquaflanders vzw.
Vanuit het verkeersleefbaarheidsplan, goedgekeurd in de zitting van het college van burgemeester en schepenen van 27 september 2016, werd het project 'Aanleggen fietsvoorziening Jezus-Eik' als prioritair aangeduid om uit te werken.
Het betreft de Vuurgatstraat, van de grens met Hoeilaart tot en met het kruispunt van de Kersenbomenlaan, en de Esdoornenlaan vanaf de Vuurgatstraat tot aan de Brusselsesteenweg.
Studiebureau Antea Belgium is aangesteld om dit project uit te werken.
In de Vuurgatstraat, gelegen in het bovenlokaal fietsroutenetwerk, zijn er momenteel fietssuggestiestroken. Het college van burgemeester en schepenen besliste op 12 juni 2018 om in Vuurgatstraat noord, het deel vanaf de Kersenbomenlaan tot de Esdoornenlaan met inbegrip van het kruispunt, vrijliggende enkelrichtingsfietspaden aan te leggen afgeschermd door een haag.
Op 28 mei 2019 werd het voorontwerp van het project goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen.
Na het infomoment voor de bewoners werd het aangepaste dossier ingediend op het omgevingsloket. Op 9 maart 2021 werd de omgevingsvergunning voor dit project afgeleverd.
Op 18 mei 2021 werd een beroep tegen dit project volledig en ontvankelijk verklaard door de deputatie. De deputatie zal uitspraak doen binnen de vervaltermijn van 120 dagen te rekenen vanaf de datum van ontvankelijkheid en volledigheid. Een hoorzitting zal ook plaatsvinden in deze termijn.
In zitting van 17 augustus 2021 heeft de gemeenteraad de overheidsopdracht 'Aanleggen fietsvoorziening Jezus-Eik' - vaststelling van de wijze van gunnen (open procedure), goedkeuring van het bijzonder bestek, offerteformulier, plannenbundel, meetstaat en indicatieve raming' goedgekeurd.
In artikel 3 van de beslissing van de gemeenteraad van 17 augustus 2021 werd er echter verwezen naar het bedrag exclusief het bedrag van werken welke voor subsidiëring in aanmerking komen. Het bedrag van de subsidieerbare werken bedraagt 625.770,89 euro inclusief btw en dient mee in rekening genomen te worden. Dit bedrag kan voor 90% subsidie in aanmerking komen. Hierdoor komt de indicatieve raming van de kostprijs van de werken op een bedrag van 2.843.715,26 euro inclusief btw en niet 2.217.944,20 euro inclusief btw zoals eerder vermeld in de beslissing van de gemeenteraad van 17 augustus 2021.
Het is noodzakelijk om het artikel 3 van de beslissing van de gemeenteraad van 17 augustus 2021 houdende de goedkeuring van de overheidsopdracht 'Aanleggen fietsvoorziening Jezus-Eik' - vaststelling van de wijze van gunnen (open procedure), goedkeuring van het bijzonder bestek, offerteformulier, plannenbundel, meetstaat en indicatieve raming, op te heffen en de correcte raming voor te leggen ter goedkeuring.
Er dient een overheidsopdracht te worden opgestart voor 'Aanleggen fietsvoorziening Jezus-Eik'.
Er is voldaan aan de wettelijke bepalingen om een open aanbesteding op te starten.
Het is aangewezen om een overheidsopdracht op te starten via open procedure op basis van het bijzonder bestek, zoals in detail toegelicht in het bijgevoegd bestek, met als voornaamste bepalingen:
Artikel 1
Het artikel 3 van het besluit van de gemeenteraad van 17 augustus 2021 houdende overheidsopdracht 'Aanleggen fietsvoorziening Jezus-Eik' - vaststelling van de wijze van gunnen (open procedure), goedkeuring van het bijzonder bestek, offerteformulier, plannenbundel, meetstaat en indicatieve raming, wordt opgeheven.
Artikel 2
Er zal een opdracht worden gegund met als voorwerp 'Aanleggen fietsvoorziening Jezus-Eik', zoals omschreven in bijgevoegd bijzonder bestek.
Artikel 3
Het bijgevoegd bijzonder bestek, het offerteformulier, de plannenbundel, de meetstaat en de indicatieve raming worden goedgekeurd.
Artikel 4
De kostprijs van de opdracht wordt indicatief geraamd op 2.843.715,26 euro incl. btw.
Artikel 5
De opdracht zal worden gegund bij een openbare procedure.
Met behulp van 'Trage Wegen vzw' wordt deze legislatuur (2019-2024) een trage wegenbeleid uitgewerkt. Het bestuur wenst daarmee de bestaande voetwegen te herwaarderen om de leefbaarheid en de mobiliteit te verbeteren via een fijnmazig en veilig voetgangersnetwerk.
In dit dossier loopt heden de inventarisatieperiode op zijn einde. Eens alle voetwegen in kaart gebracht zijn, zal een actieplan uitgeschreven worden.
Elke openstelling van een voetweg is een meerwaarde in dit dossier.
Op 16 juni 2017 heeft de gemeente van Overijse de melding ontvangen van de gemeente Huldenberg met de intentie om de gemeentegrensoverschrijdende voetweg tussen de Vanderkelenstraat (Huldenberg) en het Lindaal (Overijse, Eizer) terug open te stellen voor gebruik. Het betreft voetweg nummer 183 op het grondgebied van Overijse en de voetweg nummer 46 op het grondgebied van Huldenberg.
Het historisch kaartmateriaal over die omgeving wordt de verbinding sentier 183 voor het eerst opgemerkt in de Atlas der Buurtwegen van 1841. Ook op de Vandermaelen-kaarten (1846-1879) en de Popp-Kaarten (1842-1879) is de voetverbinding te zien. Op de eerste editie van de luchtfoto van 1971 is het tracé van voetweg 183 niet (meer) te zien.
Het gebruik/bestaan van de voetweg 183 (alternatief tracé) wordt bevestigd door een buurtbewoner, volgens de ontvangen mailberichten van 9 juni 2021 (en voorgaande conversatie van 18 mei 2021). De percelen waarop deze voetweg 183 loopt zijn deels tuinzone, deels in landbouwgebruik, deels bos (in of aan een bos is een voetweg in ieder geval niet zichtbaar op een luchtfoto).
De gemeente Huldenberg heeft aangegeven dat ze de intentie heeft om deze voetweg (sentier nummer 46 op grondgebied Huldenberg) te verleggen naar de aanwezige losweg. Deze losweg loopt op een 100-tal meter parallel aan het officiële tracé en maakt deel uit van het feitelijke gelopen tracé.
Het voorgestelde tracé, om deze voetweg te verleggen op het grondgebied van Overijse, ligt ook in de richting van dit sporadisch feitelijk gebruikte tracé. Dit tracé wijkt af van het officiële tracé volgens de Atlas der Buurtwegen.
De verlegging/openstelling van de voetweg heeft als voordeel:
Het college van burgemeester en schepenen van Overijse is in zitting van 10 juli 2017 principieel akkoord gegaan met een gezamenlijke verlegging van de voetweg.
De principiële goedkeuring werd gegeven voor het voorgestelde tracé in het verlengde van de losweg en een deel in de tuinzone van de woonst op de Boomgaardendreef 1, te Overijse.
Om een vlottere afhandeling van het dossier te bekomen, werd door het college van burgemeester en schepenen gevraagd om schriftelijke akkoorden te bekomen van de boordeigenaars. Die akkoorden van de boordeigenaars werden bekomen.
Voor de akkers maakt het immers weinig uit of de voetweg langs links of langs rechts over de percelen loopt.
Voor de boordeigenaar van de Boomgaardendreef 1, loopt het nieuwe tracé van de voetweg nog altijd voor een stuk doorheen de tuin.
De locatie van het nieuw beoogde tracé op de akkers komt tegen de perceelgrens met de hooiweide te liggen (niet op de hooiweide zelf). Er werd daarom inspraak en akkoord gevraagd van de aanpalende buur (met onbelast perceel). Deze ging niet akkoord met het initiële voorstel. Er werd meerdere malen gepoogd om een onderhandelde oplossing te vinden. Uiteindelijk werd geen onderhandelde oplossing gevonden.
De aanpalende buur wil de voetweg behouden waar hij nu officieel gelegen is, of zelfs afschaffen omdat het officiële tracé in onbruik is geraakt. De boordeigenaar uit de Boomgaardendreef treedt bij dat het officiële tracé van de voetweg 183 al enkele decennia in onbruik is geraakt.
De aanpalende onbelaste buur heeft een reeks bezwaren overgemaakt aan de gemeente Overijse zoals beschreven in het verslag van het plaatsbezoek, alsook aangegeven in de bijkomende mail met opmerkingen op het verslag, overgemaakt op 13 augustus 2020.
Er werd een ontwerp-rooilijnplan opgesteld door landmeter-expert J. Van Baelen, voor het bepalen van een aangepaste rooilijn voor de voetweg 183.
Een bijkomend/afzonderlijke schattingsverslag over de meer- en minderwaarde verbonden aan deze regularisatie, opgesteld door landmeter-expert vastgoed Roland VP Erkens, vermeldt dat er geen vermogensaanwas of latente meerwaarde is.
Samengevat is de redenering dat de neutralisatie kan ingeroepen worden omwille van de compenserende waardeverminderingen en waardevermeerderingen ingevolge de verplaatsing op de percelen van dezelfde eigenaar. Artikel 28 van het decreet gemeentewegen wordt hiermee correct toegepast. Dit gegeven ondersteunt het voorstel tot regularisatie van de bestaande toestand.
De gemeente Huldenberg vraagt het (principiële) akkoord van de gemeente Overijse, voor het verleggen van de voetweg nummer 183, gezien het om een weg gaat die op het grondgebied van 2 gemeenten ligt. Gezien het onderhouden en openstellen van voetwegen voorzien is in het meerjarenplan 2019-2025, is dit een opportuniteit om deze voetweg te regulariseren en terug open te stellen.
De verlegging naar het alternatieve tracé is een pragmatische oplossing voor het openstellen van de gemeenteweg waarbij:
- de continuïteit voor de wandelaar behouden blijft;
- de lengte/afstand van de voetweg dezelfde blijft (geen omweg);
- de boordeigenaars geen schade lijden, noch winnen ze erbij gezien het tracé op dezelfde percelen blijft liggen (en boordeigenaars);
- de wandelaars niet meer ongewenst door de privédelen van de aanpalende buur lopen; ze worden geleid naar het correcte tracé (dus niet meer langs het feitelijk gebruikte tracé door de hooiweide);
- de openstelling en het onderhoud nadien, minder werk vragen voor de beide gemeenten en de boordeigenaars.
De gemeente kiest ervoor om zelf het dossier in te leiden. Er wordt geopteerd om hiervoor één gezamenlijk dossier op te stellen samen met gemeente Huldenberg. In dit geval kunnen de kosten verbonden aan het dossier gedeeld worden, volgens lopende meter op het eigen grondgebied.
De dossier- en landmeterkosten vallen onder de sleutel exploitatie gebiedsontwikkeling.
De aanleg en het onderhoud vallen onder de sleutel exploitatie wegenis/onderhoud groen.
Artikel 1
De gemeenteraad neemt kennis van de vraag van de gemeente Huldenberg tot verlegging van de voetweg tussen het Lindaal te Overijse en de Vanderkelenstraat te Huldenberg.
In de Atlas der Buurtwegen is dit gekend onder sentier nummer 183 op het grondgebied van Overijse en sentier nummer 46 op het grondgebied van Huldenberg.
Artikel 2
De gemeenteraad gaat akkoord om de gemeenteweg met sentier nummer 183 terug open te stellen.
De gemeenteraad gaat daarbij principieel akkoord om het tracé van de gemeenteweg met sentier nummer 183 gedeeltelijk te verleggen zoals aangeduid op het als bijlage gevoegde ontwerp-rooilijnplan.
Artikel 3
De gemeenteraad gaat akkoord om het voorliggende ontwerp-rooilijnplan voorlopig vast te stellen.
Artikel 4
Het college wordt gelast met het opstarten en doorlopen van een openbaar onderzoek.
Het openbaar onderzoek wordt bekend gemaakt overeenkomstig artikel 17 van het decreet gemeentewegen van 3 mei 2019, op basis van de voorliggende plannen ten einde een definitieve beslissing over de gemeenteweg te kunnen nemen.
Artikel 5
De gemeenteraad gaat akkoord met de voorgestelde neutralisatie van meer- en minwaarde zoals bepaald door de landmeter-expert.
Voor de aanleg van een nieuwe weg dient een rooilijnplan opgesteld te worden, zo ook voor een fietssnelweg.
Naar aanleiding van de omgevingsaanvraag fietssnelweg F204 fase 1 en fase 1b, ingediend door de Werkvennootschap, is het noodzakelijk om de zaak der wegen voor akkoord voor te leggen aan de gemeenteraad.
Fase 1: het voorwerp van deze vergunningsaanvraag betreft het gedeelte van de fietssnelweg ter hoogte van de segmenten: Kersenbomenlaan, Vlierbeekberg en Nieuwland (deel).
Fase 1b: het voorwerp van deze vergunningsaanvraag betreft het gedeelte van de fietssnelweg in het segment: Jos. Kumpsstraat en het zuidelijke gedeelte van het segment Nieuwland.
Het openbaar onderzoek voor fase 1 werd georganiseerd van 22 september tot 21 oktober 2021. Er werden 10 bezwaarschriften ingediend.
Het openbaar onderzoek voor fase 1b werd georganiseerd van 16 september tot 15 oktober 2021. Er werden 6 bezwaarschriften ingediend.
De gemeenteraad dient te beslissen over de zaak der wegen. Deze beslissing dient toegevoegd te worden aan het omgevingsdossier 'Aanvraag aanleg fietssnelweg F204 fase 1' en 'Aanvraag omgevingsvergunning verantwoordingsnota fietssnelweg F204 fase 1b' om een geldige vergunning te kunnen afleveren (hoofdstuk 8 'Beslissing over de zaak der wegen', artikel 47 van het besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015).
Bezwaren ingediend voor fase 1
Samenvatting van de bezwaren:
De bezwaren zijn hieronder gebundeld per thema:
1) Kan er onderzocht worden, in kader van de veiligheid van de fietsers, of het hele kruispunt Esdoornenlaan met Kersenbomenlaan heraangelegd kan worden?
2) Er is niet voor elke woning afdoende parkeerruimte voorzien op het eigen terrein. Indien het parkeren zou worden beperkt tot één zijde van de weg zijn bewoners genoodzaakt hun voertuigen te parkeren op een andere plaatsen dan nabij hun woning. Hierdoor ontstaat er een nieuwe stroom aan verkeer dat zich genoodzaakt ziet een parkeerplaats elders te zoeken en waardoor de parkeerdruk die hier bijzonder hoog is, zich zal afwentelen op de omgeving.
3) Er werd op onvoldoende wijze rekening gehouden met de verkeersveiligheid en de mobiliteitsimpact van de aanleg van een fietssnelweg doorheen de smalle Kersenbomenlaan.
Gezien de hoeveelheid wagens die langs de openbare weg van de Kersenbomenlaan geparkeerd zijn, is het onveilig om op deze plaats een fietsstraat te voorzien.
Manoeuvrerende wagens zullen bovenmatig waakzaam moeten zijn, net als fietsers omdat er talloze conflictpunten zijn, langsheen de geparkeerde voertuigen. Daarnaast dienen de wagens zich rechts op te stellen ten aanzien van hun rijrichting (artikel 23.1 Wegcode). Dit zorgt voor bijkomende manoeuvres wat de veiligheid niet ten goede komt gezien de breedte van de openbare weg en de hoeveelheid wagens.
4) In het nieuw voorstel is er geen sprake van voetgangersverkeer op de Vlierbeekberg. Kan erover nagedacht worden?
5) Op de plannen ontbreekt de aanduiding van de signalisatie voor de wegmarkeringen en de verkeersborden.
6) Het systeem van verlichting staat toe dat de verlichting dynamisch is. Men ziet hier enkel maar nadeel, doordat knipperende lichten harder storen dan één continu licht. Daarnaast moet worden gekeken naar de cumulatie van de bestaande straatverlichting op de Vlierbeekberg en de voorziene verlichting voor de fietssnelweg. Men wenst dat er een zorgvuldig onderzoek wordt gedaan teneinde de hinder, ontstaan door kunstmatig licht, te bepalen, zowel voor de mens als dieren.
7) In de nota, wordt gemeld dat 'De ruimte tussen de Vlierbeekberg en de E411 een jong bos betreft met verspreid oudere bomen'. Tussen de Brabandtlaan en de ingang van kasteel Clairbois, langs de E411 zijn er meestal oudere bomen van meer dan 80 jaar oud. Kunnen die beschermd worden of niet gerooid worden? Deze zijn verschillende decennia's oud en vormen een goed scherm tegen de groeiende geluidsoverlast van de E411. Het vervangen van oude bomen door nieuw beplanting kan geenszins een optie zijn daar deze totaal geen bescherming meer zullen bieden. Een optie zou zijn om geluidsdempende schermen te plaatsen tot aan de (oude) schermen aan de Fr. Verbeekstraat.
8) De te ontbossen zone behoort tot een gebied aangeduid op de Biologische waarderingskaart. Het betrokken gebied kwalificeert zich volgens bijlage I van de Habitatrichtlijn1 als volgt: '(9120) Zuurminnende Atlantische beukenbossen met ondergroei van Ilex of soms Taxus (Quercion robori-petraeae if Ilici-Fagion)'. De vergunningverlenende overheid heeft in het kader van de beoordeling van een omgevingsvergunningsaanvraag een verplichting op grond van het natuurdecreet. De natuurtoets van artikel 16 van het decreet natuurbehoud voorziet immers dat, telkens er op een bepaald beleidsterrein een beslissing wordt genomen (bv. bij het afleveren van een stedenbouwkundige vergunning of milieuvergunning), er rekening moet gehouden worden met natuuroverwegingen (zorgplicht). De impact op dit biologisch zeer waardevol gebied is niet zo beperkt als vergunningaanvrager doet uitblijken. Een directe impact op de flora kan mogelijks afwezig zijn gezien de situering van de werken. Doch dient er ook gekeken naar de aanwezige fauna, kenmerkend voor dergelijk biologisch waardevol gebied. Ook de aanleg van de fietssnelweg als de plaatsing van de verlichting langs dit fietspad zal voor een verstoring zorgen van de natuurlijke habitat van de plaatselijke fauna en flora.
9) In het boscompensatievoorstel is er sprake van te bebossen percelen te Kampenhout en Glabbeek. Kan de heraanplant niet enkel in de buurt plaats vinden?
10) Momenteel staan er geluidschermen tussen afrit 2 en de Esdoornenlaan, en de buurt 'Nieuwland'. Het aanleggen van een fietspad moet een ideale aangelegenheid zijn om geluidsdempende schermen te plaatsen tot aan de (oude) schermen aan de Fr. Verbeekstraat. De Fietssnelweg zal aangenamer worden als gebruikers zonder te veel lawaai kunnen fietsen.
11) Voor het aanleggen van deze fietssnelweg zullen er bomen moeten gekapt worden. Momenteel houden de bestaande bomen een groot deel van het lawaai van de autosnelweg (E411) tegen. Volgens de plannen zou er ter hoogte van ons perceel geluidsschermen worden geplaatst. De fietssnelweg zal op het niveau van de autosnelweg komen. Deze ligt lager dan onze woning/tuin. Zullen de geluidsschermen hoog genoeg komen om het lawaai van de autosnelweg op te vangen (wat voordien door de bomen werd tegen gehouden)?
12) Een bezorgdheid is meer kans tot inkijk/minder privacy aan de achterkant van onze tuin. Daar is geen doorgang, enkel de autosnelweg. Door het creëren van deze fietssnelweg wordt er een doorgang voor fietsers voorzien. Dit brengt met zich mee dat er langs de achterkant een passage gaat ontstaan. Mensen kunnen vanaf dan in onze tuin en in de tuinen van de buren inkijken. Een deel van onze privacy verdwijnt. Er worden groene bufferzones voorzien, maar deze houden de voorbijgangers fysiek niet tegen. Kan er niets voorzien worden zodat de fietssnelweg meer afgesloten wordt van onze percelen zodat de inkijk beperkt blijft?
13) De tuinen/gronden zullen vanaf de fietssnelweg ook beter bereikbaar zijn langs de achterkant/tuinzone. Daardoor nogmaals de vraag of er naast de groene bufferzones er toch nog een extra afscheiding kan komen tussen de fietssnelweg en onze percelen.
Behandeling van de bezwaren:
De bezwaren zijn deels gegrond.
1) De aanpassing van het kruispunt van de Kersenbomenlaan met de Vlierbeekberg wordt aangepast in het kader van het principe van fietsers in de voorrang te laten respecteren. Enerzijds wordt dit voorzien met een rood gekleurde oversteek van de F204 op een verhoogde inrichting met een geldende snelheidslimiet van 30km/u en anderzijds met een bijkomende horizontale versmalling tot 3,20 meter als doorgang voor één voertuig.
Door de aanleg van het kruispunt zoals voorgesteld in deze omgevingsaanvraag, worden de problemen van het sluipverkeer in deze omgeving verminderd.
2) Elke woning dient voldoende parkeermogelijkheden op eigen terrein te voorzien om de eigen behoefte te kunnen opvangen in relatie tot de parkeernorm van het bestuur. De woningen in de omgeving zijn hoofdzakelijk in open verband opgericht met voldoende grote voortuinen om de behoefte op eigen terrein te kunnen opvangen. De parkeermogelijkheden op het openbaar domein zijn gericht op bezoekers-parkeren en zijn van beperkte aard. Verder blijft er voldoende parkeergelegenheid op het openbaar domein in de nabije omgeving (Lijsterbessenlaan, Esdoornenlaan) om een eventueel overtal aan voertuigen te stallen.
3) In elke verkeerssituatie dienen zowel auto- als fietsgebruikers aandachtig te zijn voor elkaar in het kader van de verkeersveiligheid. Door de straat als fietsstraat te maken zal de snelheid plaatselijk verlagen om de risico’s te verminderen.
4) Gezien het een fietssnelweg betreft is een scheiding van voetgangers en fietsers aangewezen in het kader van de veiligheid tussen beiden.
5) Het aanbrengen van signalisatie na aanleg van deze infrastructuur zal gebeuren volgens de code van goede praktijk en is niet verplicht te vermelden op de plannen bij een omgevingsaanvraag.
6) Omdat de bestaande straatverlichting van de Vlierbeekberg al een lichtbron is met een bepaalde lichtsterkte, lijkt de impact op de plaatselijke habitat, door de bijkomende verlichting van het fietspad, verwaarloosbaar. Bovendien wordt er gekozen voor een faunavriendelijke verlichting. De verlichting zal amberkleurig zijn, slechts branden als er effectief fietsers zijn, uitgeschakeld worden tijdens de nacht en dankzij de juiste armaturen zeer gericht verlichten, enkel op het fietspad.
7-9) Voor de aanleg van de fietsverbinding wordt plaatselijk de vegetatie gewijzigd alsook een ontbossing voorzien. Het ontboste gedeelte wordt gecompenseerd op andere locatie die de aanvrager heeft voorzien conform de boscompensatieplicht. De verbinding wordt na aanleg voorzien van een groene omkadering om aan te sluiten met de bestaande omliggende natuur. In het kader van de zorgplicht wordt voldoende aandacht besteed bij de aanleg van de fietssnelweg voor fauna en flora.
10-11) De bestaande geluidsschermen worden vanaf Nieuwland richting Brussel verlengd, waar het fietspad kort tegen de E411 ligt. De geluidsschermen vormen een afdoende geluidsbuffer tegen de autosnelweg. De combinatie van het uitbreiden van de geluidsschermen en de aanleg van de fietssnelweg zal geen bijkomende geluidshinder veroorzaken. De geluidshinder tijdens de werkzaamheden is slechts van een tijdelijke aard, bovendien is het omgevingsgeluid door de nabijheid van de E411 al vrij hoog. De impact van de geluidshinder op de plaatselijk fauna omwille van de werken lijkt dus eerder beperkt.
12-13) Het fietstracé zal met de huidige inplanting nabij de snelweg een beperkte inkijk op de omliggende woningen realiseren door de ruime afstand van gemiddeld 25 meter van de achterzijde van de tuinzones van de woningen aan de zijde van Nieuwland. De inkijk van de hoger gelegen fietssnelweg is afgeschermd door de aanwezigheid van een groenbuffer.
Bezwaren ingediend voor fase 1(b)
Samenvatting van de bezwaren:
De bezwaren zijn hieronder gebundeld per thema:
1) De verbinding vormt een fysieke drempel, wegens hellingspercentage dat niet conform het vademecum is aangelegd en een mentale drempel door de langere afstand tot de Fr. Verbeekstraat.
De belangrijkste woon-werk verbinding richting Brussel tussen de Fr. Verbeekstraat en de fietssnelweg is op heden Nieuwland. Het hellingspercentage vanuit de Fr. Verbeekstraat naar de aantakking op de F204 is echter zeer groot en over langere afstand. Het is meer dan het dubbele dan wat de richtlijn in het vademecum (4%) voorschrijft. Daarmee wordt de belangrijke en voedende ader langs de Fr. Verbeekstraat, en bijgevolg het gebruik van de F204, sterk gehypothekeerd. Daarom wordt een engagement gevraagd voor het uitwerken en realiseren van een bijkomende, laagdrempelige (in afstand) en meer toegankelijke aansluiting binnen een aanvaardbare termijn na de evaluatie. Deze bijkomende aansluiting moet de Fr. Verbeekstraat (vanuit het dal) verbinden met de F204 richting Brussel voor een standaard fiets (niet elektrisch ondersteund), waarbij de ‘omrij-factor’ aanvaardbaar is om het grote hoogteverschil van +/- 10 meter al fietsend te kunnen overbruggen.
2) In het nieuw voorstel is er geen sprake van voetgangersverkeer op de Vlierbeekberg. Kan erover nagedacht worden?
3) De huidige Vlierbeekberg is breed genoeg. Het is een zone 50 maar door de breedte van de weg, is de gemiddelde snelheid er gevoelig hoger. Het is een sluipweg en mensen maken daar gretig gebruik van. Door een stuk van de weg te gebruiken (in plaats van bomen te rooien), stimuleert u automobilisten om trager te rijden wat een win-win is voor iedereen. Het is veiliger, groener, properder, leefbaarder.
4) In de nota, wordt gemeld dat 'De ruimte tussen de Vlierbeekberg en de E411 een jong bos met verspreid oudere bomen betreft'. Tussen de Brabandtlaan en de ingang van kasteel Clairbois, langs de E411 zijn er meestal oudere bomen die soms meer dan 80 jaar oud zijn. Kunnen die beschermd worden of niet gerooid worden? Deze zijn verschillende decennia oud en vormen een goed scherm tegen de groeiende geluidsoverlast van de E411. Het vervangen van oude bomen door nieuwe beplanting kan geenszins een optie zijn daar deze totaal geen bescherming meer zullen bieden. Een optie zou zijn om geluidsdempende schermen te plaatsen tot aan de (oude) schermen aan de Fr. Verbeekstraat.
5) In het Boscompensatievoorstel is er sprake van te bebossen percelen te Kampenhout en Glabbeek. Kan de heraanplant niet enkel in de buurt plaats vinden?
6) Momenteel staan er geluidschermen tussen afrit 2 en de Esdoornenlaan, en de buurt 'Nieuwland'. Het aanleggen van een fietspad moet een ideale aangelegenheid zijn om geluidsdempende schermen te plaatsen tot aan de (oude) schermen aan de Frans Verbeekstraat.
De Fietssnelweg zal aangenamer worden als gebruikers zonder te veel lawaai kunnen fietsen.
7) Voor het aanleggen van deze fietssnelweg zullen er bomen moeten gekapt worden. Momenteel houden de bestaande bomen een groot deel van het lawaai van de autosnelweg (E411) tegen. Volgens de plannen zou er ter hoogte van ons perceel geluidsschermen worden geplaatst. De fietssnelweg zal op het niveau van de autosnelweg komen. Deze ligt lager dan onze woning/tuin. Zullen de geluidsschermen hoog genoeg komen om het lawaai van de autosnelweg op te vangen (wat voordien door de bomen werd tegen gehouden)?
8) Een bezorgdheid is meer kans tot inkijk/minder privacy aan de achterkant van onze tuin. Daar is geen doorgang, enkel de autosnelweg. Door het creëren van deze fietssnelweg wordt er een doorgang voor fietsers voorzien. Dit brengt met zich mee dat er langs de achterkant een passage gaat ontstaan. Mensen kunnen vanaf dan in onze tuin en in de tuinen van de buren inkijken. Een deel van onze privacy verdwijnt. Er worden groene bufferzones voorzien, maar deze houden de voorbijgangers fysiek niet tegen. Kan er niets voorzien worden zodat de fietssnelweg meer afgesloten wordt van onze percelen zodat de inkijk beperkt blijft?
9) De tuinen/gronden zullen vanaf de fietssnelweg ook beter bereikbaar zijn langs de achterkant/tuinzone. Daardoor nogmaals de vraag of er naast de groene bufferzones er toch nog een extra afscheiding kan komen tussen de fietssnelweg en onze percelen.
Behandeling van de bezwaren:
De bezwaren zijn deels gegrond.
1) Door de te sterke helling zal deze verbinding te weinig worden gebruikt en geen meerwaarde bieden op korte termijn. De aanvraag dient de verbindingen met het lokale fietsnetwerk in kaart te brengen waarbij niet enkel de korte termijn maar ook de (middel)lange termijn wordt behandeld om intuïtieve en toegankelijke toegangen tot de F204 te voorzien.
2) Dit is een fietsproject van het Vlaamse Gewest. Voetpaden zijn een bevoegdheid voor de gemeente.
Gezien het een fietssnelweg betreft is een scheiding van voetgangers en fietsers wenselijk in het kader van de veiligheid tussen beiden.
3-7) De geluidsschermen vormen een afdoende geluidsbuffer tegen de autosnelweg. De combinatie van het rooien van de bomen en de aanleg van de fietssnelweg zal bijkomende geluidshinder veroorzaken, maar is eigen aan de ligging van een woning nabij de autosnelweg. De bestaande geluidsschermen vanaf de Fr. Verbeekstraat worden richting Brussel verlengd over de lengte van Nieuwland (waar het fietspad kort tegen de E411 ligt).
8-9) Ondanks het feit dat dit deel van de aanvraag zich niet situeert aan tuinzones bij woningen, wijst het bezwaar op het belang om het groter geheel van de verbinding te kunnen beoordelen. De aanleg van een beperkt traject kan een invloed hebben op andere ontsluitingen waardoor momenteel deze verbinding in combinatie met de ontbossing beter niet zou worden uitgevoerd. Het fietstracé zal met de huidige inplanting op de hoogte van de snelweg reeds een grote inkijk op de omliggende woningen realiseren. Heden hebben deze woningen geen bijkomende inkijk van de hoger gelegen autosnelweg. Indien bij een latere uitbreiding het tracé zal grenzen aan tuinzones dient tussen beiden een voldoende afsluiting in combinatie met een groenbuffer voorzien te worden.
De overige bezwaren zijn niet van stedenbouwkundige aard.
Geen.
Artikel 1
De gemeenteraad keurt voorliggende beslissing voor de zaak der wegen voor de omgevingsvergunningsaanvraag fietssnelweg F204 fase 1 en fase 1b met dossiernummer OMV_2021082683 en OMV_202169746 voor de aanleg van de fietssnelweg F204, goed.
Het betreft in Overijse de Kersenbomenlaan als fietsstraat tussen de Lijsterbessenlaan en de Esdoornenlaan, kadastraal gekend als gemeentelijk wegsegment en een nieuw aan te leggen fietspad tussen de Esdoornenlaan en de Jos. Kumpsstraat (gemeentegrens met Hoeilaart), kadastraal gekend als zone non-aedificandi (taluds van de E411).
De nieuw aan te leggen bedding van de fietssnelweg tussen de Esdoornenlaan en de Jos. Kumpsstraat (waar deze wegdraait van de E411) is 4,00 meter breed.
Artikel 2
De gemeenteraad neemt kennis van de bezwaarschriften en gaat akkoord met de toegevoegde weerlegging. In het kader van de heraanleg van het kruispunt Vlierbeekberg/Esdoornenlaan binnen het dossier 'Aanleggen fietsvoorziening Jezus-Eik' worden de heraanleg van dit kruispunt en de zone tussen de Lijsterbessenlaan en Kersenbomenlaan op elkaar afgestemd, rekening houdend met het maximaal weren van sluipverkeer.
In het kader van het goedgekeurde verkavelingsproject Solheide dienen er twee nieuwe straatnamen te worden toegekend.
Bij het vaststellen van de naam van openbare wegen en pleinen dient bij voorkeur geput te worden uit gegevens van plaatselijke geschiedenis, het kunst- en cultuurleven, de toponymie en de volkskunde. De naam van een nog levende persoon mag niet gebruikt worden. In aanmerking komen enkel de namen vanuit historisch, wetenschappelijk of algemeen maatschappelijk oogpunt belangrijke figuren. Hierbij dient de voorkeur te worden gegeven aan figuren die voor de gemeente of voor de onmiddellijke omgeving van betekenis zijn geweest.
Om deze reden werd advies gevraagd aan de vzw de heemkundige kring de Beierij van IJse die advies verleende op 9 december 2020. De Cultuurraad heeft, op advies van de Beierij, geadviseerd voor de namen Lydia Chagolstraat en Alice Nahonstraat. Echter, omdat er werd beslist om geen persoonsnamen te gebruiken als straatnamen maar enkel referenties naar historische locatienamen, werd door de Heemkundige kring de Beierij van IJse uiteindelijk de namen Hameidestraat en Coringestraat voorgedragen als namen voor de nieuwe straten voor het project Solheide.
De gemeenteraad heeft in zitting van 19 januari 2021 principiële goedkeuring gegeven van de straatnaamgeving voor het verkavelingsproject Solheide waarna een openbaar onderzoek opgestart werd.
De gemeenteraad dient de definitieve straatnamen Coringestraat en Hameidestraat goed te keuren, zoals bepaald in het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen. De procedure werd volledig doorlopen zonder bezwaren.
Geen.
Enig artikel
De gemeenteraad keurt de straatnamen Coringestraat en Hameidestraat goed als definitieve benaming voor de straten in het verkavelingsproject Solheide.
Er werd een omgevingsvergunning afgeleverd met betrekking tot het bouwen van 2 woningen op een perceel met als adres Hengstenberg 44 en Vossestraat 47, volgens kadaster (afdeling 1) sectie B 301 P en 303 C2 en een omgevingsvergunning met betrekking tot het bouwen van een woning op een perceel met als adres Vossestraat 45, volgens kadaster (afdeling 1) sectie B 303 A2.
De voorziene rooilijn in de Vossestraat ligt op 5,00 meter uit de as van de weg. De voorziene rooilijn in de Hengstenberg ligt op 6,00 meter uit de as van de weg. Aangezien een deel van hogervermelde percelen, zich voor de voorziene rooilijn van de Vossestraat en de Hengstenberg bevindt, doet de eigenaar gratis grondafstand zoals gevraagd in de omgevingsvergunningen.
De eigenaar en afstanddoener betreft: Canvas NV, met zetel de 3360 Bierbeek, Culostraat 44, vertegenwoordigd door haar gedelegeerd bestuurder de heer Chris Holemans.
Het openbaar domein, ter hoogte van de percelen gelegen Hengstenberg 44 en Vossestraat 47, volgens kadaster (afdeling 1) sectie B 301 P en 303 C2 en Vossestraat 45, volgens kadaster (afdeling 1) sectie B 303 A2, is nog niet overgenomen tot aan de voorziene rooilijn. In de omgevingsvergunningen werd daarom de vraag opgenomen om gratis grondafstand te doen om reden van openbaar nut, zijnde de verbreding van het wegtracé van de Hengstenberg en de Vossestraat.
Geen.
Artikel 1
De gemeenteraad verklaart zich akkoord om over te gaan tot de kosteloze overname van:
- een perceel met een oppervlakte van achtenveertig centiare (48ca) gelegen langs de Vossestraat met gereserveerd perceelidentificatienummer 416DP0000 zoals aangeduid in roze kleur (lot 4) op het plan van afpaling, te nemen uit het onroerend goed gelegen langs de Vossestraat 45, kadastraal gekend (afdeling 1) sectie B 303 A2/deel;
- een perceel met een oppervlakte van zestig centiare (60ca) gelegen langs de Vossestraat met gereserveerd perceelidentificatienummer 416EP0000 zoals aangeduid in paarse kleur (lot 5) op het plan van afpaling, te nemen uit het onroerend goed gelegen langs de Vossestraat 47, kadastraal gekend (afdeling 1) sectie B 301 P/deel;
- een perceel met een oppervlakte van dertig centiare (30ca) gelegen langs de Hengstenberg met gereserveerd perceelidentificatienummer 416FP0000 zoals aangeduid in paarse kleur (lot 6) op het plan van afpaling, te nemen uit het onroerend goed gelegen langs de Hengstenberg 44, kadastraal gekend (afdeling 1) sectie B 301 P/deel en 303 C2.
Artikel 2
Voormelde eigendom werd opgemeten door de landmeter-experten Johan en Jonas Artois die hiervan op 16 augustus 2021 een plan van afpaling opstelden. Het grondplan werd opgenomen in de databank van de plannen van afbakening van de algemene administratie van de patrimoniumdocumentatie onder refertenummer 23062/10313.
Artikel 3
Het plan van afpaling, als bijlage bij deze beslissing gevoegd, wordt goedgekeurd.
Artikel 4
De kosteloze overname gebeurt onder de voorwaarden van de authentieke akte opgesteld door meester Pieter-Jan De Cock, die zijn ambt uitoefent in de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid 'De Cock & Goret, geassocieerde notarissen', met zetel te Overijse, Graven Egm. en Hoornlaan 18a.
Artikel 5
De ontwerpakte, als bijlage bij deze beslissing gevoegd, wordt goedgekeurd.
Artikel 6
Het college van burgemeester en schepenen, vertegenwoordigd door burgemeester Inge Lenseclaes en algemeen directeur Dieter Vanderhaeghe, wordt gemachtigd de authentieke akte te ondertekenen.
Artikel 7
De overname gebeurt met de bedoeling de voormelde grond toe te voegen aan het gemeentelijk openbaar domein om reden van openbaar nut, zijnde de verbreding van het wegtracé van de Vossestraat en de Hengstenberg.
Artikel 8
Dit besluit is onderworpen aan het algemeen bestuurlijk toezicht, zonder doorzendingsplicht.
De gemeente Overijse is aangesloten bij de Intercommunale Interrand (opdrachthoudende vereniging) en werd per aangetekend schrijven van 6 oktober 2021 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering van de Intercommunale Interrand die op 15 december 2021 doorgaat te Hoeilaart, Gemeenteplein 39.
Op de agenda van deze vergadering staan volgende agendapunten:
1. Vaststelling van de geldigheid tot vergaderen overeenkomstig artikel 30 van de statuten.
2. Notulen van de algemene vergadering van 23 juni 2021: goedkeuring.
3. Begroting 2022.
4. Werkingsbijdrage 2022.
5. Varia.
Overeenkomstig artikel 432 van het Decreet Lokaal Bestuur en de statuten van de Intercommunale Interrand, dient de gemeenteraad zijn goedkeuring te hechten aan de agendapunten van de algemene vergadering van de Intercommunale Interrand van 15 december 2021. De gemeenteraad dient tevens het mandaat van de vertegenwoordigers vast te stellen.
Geen.
Artikel 1
De gemeenteraad geeft met 26 stemmen voor (Joke Lenseclaes, Inge Lenseclaes, Leo Van den Wijngaert, Sven Willekens, Jan De Broyer, Peter Lombaert, Dirk Devroey, Myriam Vanderlinden, Jean Pierre Audag, Danny De Kock, Leen Gillis, Stefan Vanderlinden, Yves de Marnix de Sainte Aldegonde (Graaf), Lieven Bennekens, Jeroen Van San, Pierre-Emmanuel Dumont de Chassart, Martine Haegeman, Geoffroy d'Aspremont Lynden (Graaf), Dirk Dewaet, Ingrid Degand, Joris Kelchtermans, Carol Guns, Marcia De Wachter, Brigitte Braeckelaere, Alan Pauwels, Roger Sombrijn), 1 onthouding (Emmanuel Morel de Westgaver) de goedkeuring aan de agendapunten van de algemene vergadering van de Intercommunale Interrand van 15 december 2021:
1. Vaststelling van de geldigheid tot vergaderen overeenkomstig artikel 30 van de statuten.
2. Notulen van de algemene vergadering van 23 juni 2021: goedkeuring.
3. Begroting 2022.
4. Werkingsbijdrage 2022.
5. Varia.
Artikel 2
De gemeenteraad geeft met eenparigheid van stemmen de goedkeuring aan de voorstellen tot beslissing zoals geagendeerd op de algemene vergadering van de Intercommunale Interrand van 15 december 2021.
Artikel 3
De vertegenwoordigers van de gemeente Overijse die zullen deelnemen aan de algemene vergadering van de Intercommunale Interrand van 15 december 2021, worden opgedragen hun stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden.
Artikel 4
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van voormelde beslissing en geeft hiervan kennis aan de Intercommunale Interrand.
Artikel 5
Een afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan de vertegenwoordigers die zullen deelnemen aan de bovenvermelde vergadering.
De gemeente Overijse is aangesloten bij Haviland Intercommunale (dienstverlenende vereniging). Haviland is een intergemeentelijke samenwerkingsverband voor de ruimtelijke ordening en de economische sociale expansie van het arrondissement Halle-Vilvoorde die wordt beheerst door het Decreet Lokaal Bestuur.
De gemeente Overijse werd per mail van 5 oktober 2021 in kennis gesteld van de bijeenroeping van een buitengewone algemene vergadering op 8 december 2021. Deze vergadering gaat digitaal door via Teams maar er is een mogelijkheid om fysiek aanwezig te zijn in de kantoren van Haviland, Brusselsesteenweg 617 te 1731 Zellik (= hybride vorm van vergaderen).
De agenda omvat volgende punten:
1. Notulen van de algemene vergadering van 16 juni 2021 goedkeuring (een exemplaar van deze notulen werd per brief op 9 juli 2021 aan de deelnemers bezorgd);
2. De te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie + begroting 2022 (art. 34): goedkeuring;
3. Varia.
Overeenkomstig artikel 432 van het Decreet Lokaal Bestuur en de statuten van de Intercommunale Haviland, dient de gemeenteraad zijn goedkeuring te hechten aan de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van Haviland Intercommunale op 8 december 2021. De gemeenteraad dient tevens het mandaat van de vertegenwoordiger vast te stellen.
Geen.
Artikel 1
De gemeenteraad geeft met 26 stemmen voor (Joke Lenseclaes, Inge Lenseclaes, Leo Van den Wijngaert, Sven Willekens, Jan De Broyer, Peter Lombaert, Dirk Devroey, Myriam Vanderlinden, Jean Pierre Audag, Danny De Kock, Leen Gillis, Stefan Vanderlinden, Yves de Marnix de Sainte Aldegonde (Graaf), Lieven Bennekens, Jeroen Van San, Pierre-Emmanuel Dumont de Chassart, Martine Haegeman, Geoffroy d'Aspremont Lynden (Graaf), Dirk Dewaet, Ingrid Degand, Joris Kelchtermans, Carol Guns, Marcia De Wachter, Brigitte Braeckelaere, Alan Pauwels, Roger Sombrijn), 1 onthouding (Emmanuel Morel de Westgaver) de goedkeuring aan de agenda van de buitengewone algemene vergadering van Haviland Intercommunale van 8 december 2021:
1. Notulen van de algemene vergadering van 16 juni 2021 goedkeuring (een exemplaar van deze notulen werd per brief op 9 juli 2021 aan de deelnemers bezorgd);
2. De te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie + begroting 2022 (art. 34): goedkeuring;
3. Varia.
Artikel 2
De gemeenteraad geeft met eenparigheid van stemmen de goedkeuring aan de voorstellen tot beslissing zoals geagendeerd op de buitengewone algemene vergadering van Haviland Intercommunale van 8 december 2021.
Artikel 3
De vertegenwoordiger van de gemeente Overijse die zal deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van Haviland Intercommunale op 8 december 2021, wordt opgedragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden.
Artikel 4
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van voormelde beslissing en geeft hiervan kennis aan Haviland Intercommunale.
Artikel 5
Een afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan de vertegenwoordiger die zal deelnemen aan de bovenvermelde vergadering.
De gemeente Overijse is voor de activiteit distributienetbeheer elektriciteit aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Iverlek.
De gemeente Overijse werd per aangetekend schrijven van 22 september 2021 opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van Iverlek van 10 december 2021 met volgende agendapunten:
1. Bespreking in het kader van artikel 432 van het Vlaams decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2022 alsook van de door de Raad van Bestuur opgestelde begroting 2022.
2. Vaststelling van de uitkering overeenkomstig artikel 6:114 ev WVV.
3. (Neven)activiteiten - aanvaarding wijziging deelnemerschap.
4. Statutaire benoemingen.
5. Statutaire mededelingen.
Bij aangetekende brief van 27 oktober 2021 bezorgde de opdrachthoudende vereniging Iverlek de documentatie inzake hoger vermeld agendapunt 3.
Overeenkomstig artikel 432 van het Decreet Lokaal Bestuur en de statuten van de opdrachthoudende vereniging Iverlek, dient de gemeenteraad zijn goedkeuring te hechten aan de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van Iverlek op 10 december 2021. De gemeenteraad dient tevens het mandaat van de vertegenwoordiger vast te stellen.
Geen.
Artikel 1
De gemeenteraad geeft met 26 stemmen voor (Joke Lenseclaes, Inge Lenseclaes, Leo Van den Wijngaert, Sven Willekens, Jan De Broyer, Peter Lombaert, Dirk Devroey, Myriam Vanderlinden, Jean Pierre Audag, Danny De Kock, Leen Gillis, Stefan Vanderlinden, Yves de Marnix de Sainte Aldegonde (Graaf), Lieven Bennekens, Jeroen Van San, Pierre-Emmanuel Dumont de Chassart, Martine Haegeman, Geoffroy d'Aspremont Lynden (Graaf), Dirk Dewaet, Ingrid Degand, Joris Kelchtermans, Carol Guns, Marcia De Wachter, Brigitte Braeckelaere, Alan Pauwels, Roger Sombrijn), 1 onthouding (Emmanuel Morel de Westgaver) de goedkeuring aan de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Iverlek van 10 december 2021:
1. Bespreking in het kader van artikel 432 van het Vlaams decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2022 alsook van de door de Raad van Bestuur opgestelde begroting 2022.
2. Vaststelling van de uitkering overeenkomstig artikel 6:114 ev WVV.
3. (Neven)activiteiten - aanvaarding wijziging deelnemerschap.
4. Statutaire benoemingen.
5. Statutaire mededelingen.
Artikel 2
De gemeenteraad geeft met eenparigheid van stemmen de goedkeuring aan de voorstellen tot beslissing zoals geagendeerd op de buitengewone algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Iverlek van 10 december 2021.
Artikel 3
De vertegenwoordiger van de gemeente Overijse die zal deelnemen aan de (fysieke of digitale) buitengewone algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Iverlek van 10 december 2021 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), wordt opgedragen haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden.
Artikel 4
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van voormelde beslissing en geeft hiervan kennis aan Iverlek, ter attentie van het secretariaat op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.
Artikel 5
Een afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan de vertegenwoordiger die zal deelnemen aan de bovenvermelde vergadering.
De gemeente Overijse is aandeelhouder in de Tussengemeentelijke Maatschappij voor Services (TMVS) en werd per aangetekend schrijven van 4 oktober 2021 opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van TMVS die op 14 december 2021 doorgaat.
De agenda van de buitengewone algemene jaarvergadering van de dienstverlenende vereniging TMVS omvat volgende punten:
1. Toetreding van deelnemers.
2. Actualisering van bijlagen 1 en 2 aan de statuten ingevolge toetredingen.
3. Evaluatie 2021, te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie 2022 (cfr. artikel 432 DLB).
4. Begroting 2022 (cfr. artikel 432 DLB).
5. Actualisering presentievergoeding ingevolge indexaanpassing.
6. Statutaire benoemingen.
Varia.
De documentatie bevindt zich als bijlage in de toegestuurde brief.
Per aangetekend schrijven van 10 november 2021 werd de gemeente Overijse verwittigd dat de buitengewone algemene vergadering volledig digitaal zal plaatsvinden.
Overeenkomstig artikel 432 van het Decreet Lokaal Bestuur en de statuten van de dienstverlenende vereniging TMVS, dient de gemeenteraad zijn goedkeuring te hechten aan de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van TMVS op 14 december 2021. De gemeenteraad dient tevens het mandaat van de volmachtdrager vast te stellen.
Geen.
Artikel 1
De gemeenteraad geeft met 26 stemmen voor (Joke Lenseclaes, Inge Lenseclaes, Leo Van den Wijngaert, Sven Willekens, Jan De Broyer, Peter Lombaert, Dirk Devroey, Myriam Vanderlinden, Jean Pierre Audag, Danny De Kock, Leen Gillis, Stefan Vanderlinden, Yves de Marnix de Sainte Aldegonde (Graaf), Lieven Bennekens, Jeroen Van San, Pierre-Emmanuel Dumont de Chassart, Martine Haegeman, Geoffroy d'Aspremont Lynden (Graaf), Dirk Dewaet, Ingrid Degand, Joris Kelchtermans, Carol Guns, Marcia De Wachter, Brigitte Braeckelaere, Alan Pauwels, Roger Sombrijn), 1 onthouding (Emmanuel Morel de Westgaver) de goedkeuring aan de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging TMVS van 14 december 2021:
1. Toetreding van deelnemers.
2. Actualisering van bijlagen 1 en 2 aan de statuten ingevolge toetredingen.
3. Evaluatie 2021, te ontwikkelen activiteiten en de te volgend strategie 2022 (cfr. artikel 432 DLB).
4. Begroting 2022 (cfr. artikel 432 DLB).
5. Actualisering presentievergoeding ingevolge indexaanpassing.
6. Statutaire benoemingen.
Varia.
Artikel 2
De gemeenteraad geeft met eenparigheid van stemmen de goedkeuring aan de voorstellen tot beslissing zoals geagendeerd op de buitengewone algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging TMVS van 14 december 2021.
Artikel 3
De volmachtdrager van de gemeente Overijse die zal deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging TMVS van 14 december 2021, wordt opgedragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden.
Artikel 4
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van voormelde beslissingen en geeft hiervan kennis aan TMVS.
Artikel 5
Een afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan de volmachtdrager die zal deelnemen aan de bovenvermelde vergadering.
De Erfgoedstichting Vlaams-Brabant werd opgericht op 1 januari 2020 als Stichting van Openbaar Nut (SON) voor onbepaalde duur met zetel in het Vlaamse Gewest. Deze stichting beheert en bewaart het onroerend erfgoed en de cultuurhistorische landschappen van de provincie Vlaams-Brabant.
Op 21 september 2021 heeft de gemeenteraad beslist om toe te treden tot de Erfgoedstichting Vlaams-Brabant en een convenant af te sluiten van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2025.De structurele adviescommissie wordt samengesteld door de burgemeesters (of hun vertegenwoordiger) van de gemeenten die de werking van de Erfgoedstichting ondersteunen. Zij kunnen voorafgaand aan elk beslissingspunt een advies geven.
Op 22 oktober 2021 ontving de burgemeester een e-mailbericht van de Erfgoedstichting Vlaams-Brabant met de uitnodiging voor de eerste vergadering met structurele adviescommissie op 9 november 2021 waarin de lokale besturen vertegenwoordigd zijn en de eerste projecten van het ERF zullen voorgesteld worden.
De Erfgoedstichting Vlaams-Brabant vraagt om een vertegenwoordiger af te vaardigen voor de periode 2021-2025.
Overeenkomstig artikel 41, 4° Decreet Lokaal Bestuur behoort het tot de bevoegdheid van de gemeenteraad om te beslissen tot deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen.
De gemeenteraad gaat over tot de geheime en afzonderlijke stemming.
Geen.
Met 25 stemmen voor, 0 stemmen tegen, 2 stemmen onthouden.
Met 26 stemmen voor, 1 stem tegen, 0 stemmen onthouden.
Stemming
De geheime en afzonderlijke stemming betreffende de kandidatuur van de heer Leo Van den Wijngaert voor het mandaat van vertegenwoordiger in de structurele adviescommissie van de Erfgoedstichting Vlaams-Brabant, geeft volgende uitslag:
De geheime en afzonderlijke stemming betreffende de kandidatuur van mevrouw Inge Lenseclaes voor het mandaat van plaatsvervangend vertegenwoordiger in de structurele adviescommissie van de Erfgoedstichting Vlaams-Brabant, geeft volgende uitslag:
Artikel 1
De gemeenteraad duidt de heer Leo Van den Wijngaert wonend te Overijse, Leuvensestraat 23, schepen, aan als vertegenwoordiger in de structurele adviescommissie van de Erfgoedstichting Vlaams-Brabant tot het einde van de legislatuur 2019-2024 behoudens andersluidende gemeenteraadsbeslissing.
Artikel 2
De gemeenteraad duidt mevrouw Inge Lenseclaes wonend te Overijse, Nijvelsebaan 71, burgemeester, aan als plaatsvervangend vertegenwoordiger in de structurele adviescommissie van de Erfgoedstichting Vlaams-Brabant tot het einde van de legislatuur 2019-2024 behoudens andersluidende gemeenteraadsbeslissing.
Artikel 3
Een afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan de Erfgoedstichting Vlaams-Brabant en aan de aangeduide vertegenwoordigers.
Het financieel gedeelte van het budget 2022 werd als volgt afgesloten:
EXPLOITATIE | INVESTERINGEN | |
ontvangsten: | +7.936,16 euro |
16.900,00 euro |
uitgaven: | - 52.202,50 euro | - 16.900,00 euro |
overboekingen: | 0,00 euro |
0,00 euro |
= saldo eigen boekjaar: | - 44.266,34 euro | 0,00 euro |
gecorrigeerd overschot/tekort vorige jaren: | +14.286,00 euro | 0,00 euro |
gemeentetoelage: | +29.980.34 euro |
0,00 euro |
= overschot/tekort: | 0,00 euro | 0,00 euro |
Aangezien het budget 2022 van deze kerkfabriek past in het meerjarenplan van de gemeente, volstaat het dat de gemeenteraad akte neemt van het budget 2022.
In de gemeentelijke meerjarenplanning werd een exploitatietoelage opgenomen onder de MJP lijn 000572 met ARK 6494000 en beleidsveld 0790 en de investeringstoelage op MJP lijn 000584 met ARK 6640000 en beleidsveld 0790.
Artikel 1
De gemeenteraad neemt akte van het budget 2022 van de kerkfabriek Sint-Martinus Overijse-centrum.
Artikel 2
Een afschrift van deze beslissing besluit wordt overgemaakt aan de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant.
Het financieel gedeelte van het budget 2022 werd als volgt afgesloten:
EXPLOITATIE | INVESTERINGEN | |
ontvangsten: | +4.404,00 euro | +41.500,00 euro |
uitgaven: | - 13.599,00 euro | -41.500,00 euro |
overboekingen: | 0,00 euro |
0,00 euro |
= saldo eigen boekjaar: | - 9.195,00 euro | 0,00 euro |
gecorrigeerd overschot/tekort vorige jaren: | +5.304,17 euro | 0,00 euro |
gemeentetoelage: | +3.890,83 euro |
+41.500,00 euro |
= overschot/tekort: | 0,00 euro | 41.500,00 euro |
Aangezien het budget 2022 van deze kerkfabriek past in het meerjarenplan van de gemeente, volstaat het dat de gemeenteraad akte neemt van het budget 2022.
In de gemeentelijke meerjarenplanning werd een exploitatietoelage opgenomen onder de MJP lijn 000572 met ARK 6494000 en beleidsveld 0790 en de investeringstoelage op MJP lijn 000584 met ARK 6640000 en beleidsveld 0790.
Artikel 1
De gemeenteraad neemt akte van het budget 2022 van de kerkfabriek Sint-Bernardus Tombeek.
Artikel 2
Een afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant.
Het financieel gedeelte van het budget 2022 werd als volgt afgesloten :
EXPLOITATIE | INVESTERINGEN | |
ontvangsten: | +1.256,00 euro | 0,00 euro |
uitgaven: | - 11.203,00 euro | 0,00 euro |
overboekingen: | 0,00 euro |
0,00 euro |
= saldo eigen boekjaar: | - 9.947,00 euro | 0,00 euro |
gecorrigeerd overschot/tekort vorige jaren: | +4.346,40 euro | 0,00 euro |
gemeentetoelage: | +5.600,60 euro |
0,00 euro |
= overschot/tekort: | 0,00 euro | 0,00 euro |
Aangezien het budget 2022 van deze kerkfabriek past in het meerjarenplan van de gemeente, volstaat het dat de gemeenteraad akte neemt van het budget 2022.
In de gemeentelijke meerjarenplanning werd een exploitatietoelage opgenomen onder de MJP lijn 000572 met ARK 6494000 en beleidsveld 0790.
Artikel 1
De gemeenteraad neemt akte van het budget 2022 van de kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw Jezus-Eik.
Artikel 2
Een afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant.
Het financieel gedeelte van het budget 2022 werd als volgt afgesloten :
EXPLOITATIE | INVESTERINGEN | |
ontvangsten: | +739,00 euro | 0,00 euro |
uitgaven: | - 22.330,00 euro | 0,00 euro |
overboekingen: | 0,00 euro |
0,00 euro |
= saldo eigen boekjaar: | - 21.591,00 euro | 0,00 euro |
gecorrigeerd overschot/tekort vorige jaren: | +8.055,51 euro | 0,00 euro |
gemeentetoelage: | +13.535,49 euro |
0,00 euro |
= overschot/tekort: | 0,00 euro | 0,00 euro |
Aangezien het budget 2022 van deze kerkfabriek past in het meerjarenplan van de gemeente, volstaat het dat de gemeenteraad akte neemt van het budget 2022.
In de gemeentelijke meerjarenplanning werd een exploitatietoelage opgenomen onder de MJP lijn 000572 met ARK 6494000 en beleidsveld 0790;
Artikel 1
De gemeenteraad neemt akte van het budget 2022 van de kerkfabriek H. Maria-Magdalena Eizer.
Artikel 2
Een afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant.
Het financieel gedeelte van het budget 2022 werd als volgt afgesloten:
EXPLOITATIE | INVESTERINGEN | |
ontvangsten: | +555,00 euro | 0,00 euro |
uitgaven: | - 25.505,00 euro | 0,00 euro |
overboekingen: | 0,00 euro |
0,00 euro |
= saldo eigen boekjaar: | - 24.950,00 euro | 0,00 euro |
gecorrigeerd overschot/tekort vorige jaren: | +6.948,33 euro | 0,00 euro |
gemeentetoelage: | +18.001,67 euro |
0,00 euro |
= overschot/tekort: | 0,00 euro | 0,00 euro |
Aangezien het budget 2022 van deze kerkfabriek past in het meerjarenplan van de gemeente, volstaat het dat de gemeenteraad akte neemt van het budget 2022.
In de gemeentelijke meerjarenplanning werd een exploitatietoelage opgenomen onder de MJP lijn 000572 met ARK 6494000 en beleidsveld 0790.
Artikel 1
De gemeenteraad neemt akte van het budget 2022 van de kerkfabriek Sint-Joost Maleizen.
Artikel 2
Een afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant.
De meerjarenplanwijziging 2021 nr. 1 van de kerkfabriek Sint Michiel Terlanen werd vastgesteld door de kerkraad op 7 oktober 2021 en ingediend door het Centraal Kerkbestuur op 7 oktober 2021.
De kerkfabriek Sint Michiel Terlanen renoveerde het dak, de gevel en de toren van de kerk. Door de bouwindex van het afgelopen jaar en de meerwerken zou de gemeentelijke investeringstoelage verhoogd moeten worden met 40.000 euro.
De gemeenteraad dient zich akkoord te verklaren met deze meerjarenplanwijziging.
De gemeentelijke investeringstoelage aan de kerkfabriek wordt door deze meerjarenplanwijziging gewijzigd.
Artikel 1
De gemeenteraad keurt de als bijlage gevoegde meerjarenplanwijziging 2021 nr. 1 van de kerkfabriek Sint Michiel Terlanen goed.
Artikel 2
Een afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant.
De budgetwijziging 2021 nr. 1 van de kerkfabriek Sint Michiel Terlanen werd vastgesteld door de kerkraad op 7 oktober 2021 en ingediend door het Centraal Kerkbestuur op 7 oktober 2021.
De kerkfabriek Sint Michiel Terlanen renoveerde het dak, de gevel en de toren van de kerk. Door de bouwindex van het afgelopen jaar en de meerwerken zou de gemeentelijke investeringstoelage verhoogd moeten worden met 40.000 euro.
De gemeenteraad dient zich akkoord te verklaren met deze budgetwijziging.
De gemeentelijke investeringstoelage 2021 aan de kerkfabriek wordt door deze budgetwijziging gewijzigd.
Artikel 1
De gemeenteraad keurt de budgetwijziging 2021 nr. 1 van de kerkfabriek Sint Michiel Terlanen goed.
Artikel 2
Een afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant.
Het financieel gedeelte van het budget 2022 werd als volgt afgesloten:
EXPLOITATIE | INVESTERINGEN | |
ontvangsten: | +15.398,75 euro | +35.090,00 euro |
uitgaven: | -14.069,89 euro | -35.090,00 euro |
overboekingen: | 0,00 euro |
0,00 euro |
= saldo eigen boekjaar: | +1.328,86 euro | 0,00 euro |
gecorrigeerd overschot/tekort vorige jaren: | +23.491,31 euro | 0,00 euro |
gemeentetoelage: | 0,00 euro | +35.090,00 euro |
= overschot/tekort: | 24.820,17 euro | 35.090,00 euro |
Aangezien het budget 2022 van deze kerkfabriek past in het meerjarenplan van de gemeente, volstaat het dat de gemeenteraad akte neemt van het budget 2022.
In de gemeentelijke meerjarenplanning werd de investeringstoelage op MJP lijn 000584 met ARK 6640000 en beleidsveld 0790.
Artikel 1
De gemeenteraad neemt akte van het budget 2022 van de kerkfabriek Sint-Michaël Terlanen.
Artikel 2
Een afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant.
In het 'Eindrapport Burgerpanel Gemeentelijke Taks shift (9 september 2020 en 7 oktober 2020)' verklaarde 70% van de deelnemers zich akkoord met de stelling dat forfaitaire heffingen die geen rekening houden met éénieders financiële draagkracht zoals de huidige milieubelasting, moeten worden afgeschaft.
Aanvullend is het burgerpanel van mening dat voor de milieubelasting er een andere invulling nodig is. De redenen hiervoor zijn dat de belasting op dit moment geen rekening houdt met draagkracht van iedereen en dat een gedragsturend element ontbreekt. Indien deze milieubelasting vervangen wordt, moet er een alternatief komen richting de ondernemingen om zo ook hen te laten bijdragen.
Op 20 april 2021 ging de gemeenteraad akkoord om dit voorstel over de stelling 'Afschaffing forfaitaire milieubelasting en verhoging BOT-bijdrage' (gemeentelijke saneringsbijdrage op de opvang en transport van hemelwater) verder uit te werken.
Een beslissing tot het opheffen van de gemeentebelasting behoort tot de uitsluitende bevoegdheid van de gemeenteraad.
Door de opheffing van het milieubelastingreglement met ingang van 1 januari 2022 zal er vanaf 2022 een jaarlijkse vermindering van ontvangsten zijn met + 450.000 euro.
Om deze minderontvangst budgetneutraal op te vangen stelt het college van burgemeester en schepenen voor om in zitting van heden tevens de tarieven van de BOT-bijdrage voor zowel huishoudelijke afnemers als ondernemingen (vlaktarief) op te trekken tot de toegelaten maxima, zoals dit ook het geval is in het merendeel van de Vlaamse gemeenten. De bijkomende ontvangsten die door deze maxima kunnen worden gegenereerd worden geschat op + 455.000 euro/jaar (op basis van het verbruik 2020). De voorgestelde shift verloopt op die manier budgetneutraal voor de gemeente. De huishoudens en ondernemingen zullen globaal genomen dezelfde bijdrage blijven leveren, maar nu volgens het principe van 'de vervuiler betaalt'. Gezien de talrijke rioleringsprojecten die in het meerjarenplan voor onze gemeente gepland zijn, zijn dergelijke maximumbijdragen nu meer dan ooit ook nodig. Dit blijkt uit de jaarlijkse verplichte rapportering van de gemeente aan de VMM.
Budgettair werd er een verschuiving gedaan (AMJP002861) vanaf 2022 van MJP000540 Milieubelasting naar MJP000552 BOT-bijdragen.
De opheffing van het milieubelastingreglement is dus budget neutraal.
Artikel 1
Het milieubelastingreglement 2020-2025 goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 17 december 2019 wordt opgeheven voor de aanslagjaren 2022-2025 en dit met ingang vanaf 1 januari 2022.
Artikel 2
De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking van de opheffing van dit reglement overeenkomstig artikel 330 van het Decreet Lokaal Bestuur.
In het kader van de saneringsovereenkomst tussen de gemeente en De Watergroep werd de gemeentelijke saneringsbijdrage in de waterfactuur geïntegreerd.
Deze bijdrage wordt aangerekend op de verbruikte hoeveelheid leidingwater (BOT = bijdrage voor opvang en transport) en grondwater (VEW = vergoeding eigen winners).
Het tarief van deze bijdrage dient bepaald te worden door de gemeenteraad.
In het 'Eindrapport Burgerpanel Gemeentelijke Taks shift (9 september 2020 en 7 oktober 2020)' verklaarde 70% van de deelnemers zich akkoord met de stelling dat forfaitaire heffingen die geen rekening houden met éénieders financiële draagkracht zoals de huidige milieubelasting, moeten worden afgeschaft.
Aanvullend is het burgerpanel van mening dat voor de milieubelasting er een andere invulling nodig is. De redenen hiervoor zijn dat de belasting op dit moment geen rekening houdt met draagkracht van iedereen en dat een gedragsturend element ontbreekt. Indien deze milieubelasting vervangen wordt, moet er een alternatief komen richting de ondernemingen om zo ook hen te laten bijdragen.
Op 20 april 2021 ging de gemeenteraad akkoord om dit voorstel over de stelling 'Afschaffing forfaitaire milieubelasting en verhoging BOT-bijdrage' (gemeentelijke saneringsbijdrage op de opvang en transport van hemelwater) verder uit te werken.
Het behoort tot de bevoegdheid van de gemeenteraad om de BOT- en de VEW-bijdragen vast te stellen.
De saneringsplicht met het oog op het behoud van de kwaliteit van het geleverde water en de kosten hiervan zijn onlosmakelijk verbonden aan het door De Watergroep aan haar abonnees geleverde water. Om haar saneringsplicht te kunnen nakomen voorziet het lokaal bestuur in haar meerjarenplan heel wat uitgaven voor aanleg, onderhoud en beheer van riolering. Om deze lasten te kunnen blijven dragen is het nodig om als gemeentelijke saneringsbijdrage het maximumtarief aan te rekenen aan de verbruikers in Overijse.
Door de opheffing van het milieubelastingreglement met ingang vanaf 1 januari 2022 zal er vanaf 2022 een jaarlijkse vermindering van ontvangsten zijn met + 450.000 euro.
Om deze minderontvangst budgetneutraal op te vangen stelt het college van burgemeester en schepenen voor om in zitting van heden tevens de tarieven van de BOT-bijdrage voor zowel huishoudelijke afnemers als ondernemingen (vlaktarief) op te trekken tot de toegelaten maxima, zoals dit ook het geval is in het merendeel van de Vlaamse gemeenten. De bijkomende ontvangsten die door deze maxima kunnen worden gegenereerd worden geschat op + 455.000 euro/jaar (op basis van het verbruik 2020). De voorgestelde shift verloopt op die manier budgetneutraal voor de gemeente. De huishoudens en ondernemingen zullen globaal genomen dezelfde bijdrage blijven leveren, maar nu volgens het principe van 'de vervuiler betaalt'.
Gezien de talrijke rioleringsprojecten die in het meerjarenplan voor onze gemeente gepland zijn, zijn dergelijke maximumbijdragen nu meer dan ooit ook nodig. Dit blijkt uit de jaarlijkse verplichte rapportering van de gemeente aan de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).
Het huishoudelijk basistarief wordt opgetrokken van 0,9309 euro/m³ naar 1,4039 euro/m³.
Er wordt een huishoudelijk comforttarief ingevoerd van 2,8078 euro/m³.
Het niet-huishoudelijk vlaktarief (geen degressief tarief) wordt opgetrokken van 1,0547 euro/m³ naar 1,5905 euro/m³.
Het niet-huishoudelijk tarief voor de grootverbruikers (exclusief landbouw) wordt opgetrokken van 1,0547 euro/m³ naar 1,5905 euro/m³.
De basisbijdrage voor IBA's wordt vastgesteld op 2,4067 euro/m³.
De comfortbijdrage voor IBA's wordt vastgesteld op 4,8134 euro/m³.
De exploitatie-ontvangsten worden in de meerjarenplanning geboekt op MJP000552:
- beleidscode: 0310 - beheer van regen- en afvalwater
- algemene rekening: 7020000 - dienstprestaties.
Voor het boekjaar 2022 wordt een bedrag van 1.796.695,50 euro gebudgetteerd.
Artikel 1
De gemeenteraad stelt, overeenkomstig artikel 3 en artikel 4 van voormelde overeenkomst van 4 december 2006 tussen de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening en de gemeente Overijse, de BOT-bijdrage evenals de VEW-bijdrage voor de jaren 2022 tot en met 2025 als volgt vast:
Artikel 2
Onderhavige beslissing zal het voorwerp uitmaken van een wijziging aan bijlage 1 van de overeenkomst van 4 december 2006 tussen de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening en de gemeente Overijse met betrekking tot de sanering van het afvalwater afkomstig van hemelwater, van eigen waterwinning of water geleverd aan de abonnees van de VMW, alsmede de kleinschalige zuivering ervan (KWZI).
Artikel 3
De beslissing van de gemeenteraad van 17 december 2019 houdende vaststelling van de Bijdrage voor de Opvang en Transport (BOT) en de Vergoeding Eigen Waterwinners (VEW-bijdrage) met betrekking tot de overeenkomst, afgesloten in het kader van de saneringsverplichting tussen de gemeente Overijse en de Watergroep voor de jaren 2020-2025, wordt met ingang van 1 januari 2022 vervangen door onderhavige beslissing.
Artikel 4
Onderhavige beslissing is onderworpen aan het algemeen bestuurlijk toezicht.
Een beslissing tot het heffen van een gemeentebelasting behoort tot de uitsluitende bevoegdheid van de gemeenteraad.
Gelet op de financiële toestand van de gemeente en de wettelijke verplichting om een financieel evenwicht te handhaven, is het gerechtvaardigd een billijke financiële tussenkomst te vragen aan alle belanghebbenden op het grondgebied van de gemeente.
Het voorgaande belastingreglement wordt nu geactualiseerd op basis van een modelreglement van VVSG omwille van de noodzaak aan juridische verduidelijking. Op die manier kunnen bezwaarschriften in de toekomst maximaal worden vermeden.
De belasting op de verspreiding van ongeadresseerd drukwerk en gelijkgestelde producten heeft ook een ecologische inslag: ontmoedigen om massaal reclame of communicatiecampagnes op papier of wegwerpmateriaal te voeren. Deze hebben immers niet alleen een negatieve impact op het grondstoffenverbruik, maar ook op de inzameling en verwerking van afval door de gemeente. Vanuit het principe 'de vervuiler betaalt' geniet het ecologisch drukwerk nu van een verminderd tarief.
De vrijstelling voor de eerste 2 bedelingen < 10 gram per exemplaar worden geschrapt ten opzichte van het vorige reglement. Dit om te vermijden dat de verspreiding van niet-ecologisch drukwerk gratis zou zijn. Deze vrijstelling was vooral bedoeld om de kleinere lokale handelaren te ontzien van de belasting. Uit de praktijk blijkt echter dat deze categorie nauwelijks gebruik maakt van deze gratis bedeling. De grotere bedrijven die regelmatig reclame verspreiden zullen hierdoor dan ook vanaf de eerste bedeling de belasting betalen.
Bij het niet respecteren van de aangifteplicht zal een belastingverhoging met 30% worden gehanteerd.
Propaganda voor de verkiezingen en in het kader van een volksraadpleging wordt vrijgesteld van de belasting om het democratisch discours maximale kansen te geven.
Publicaties van openbare instellingen, notarissen, door de gemeente erkende verenigingen en onderwijsinstellingen die bedoeld zijn om de inwoners te informeren over aangelegenheden van openbaar nut of hun activiteiten, worden vrijgesteld van de belasting op voorwaarde dat ze in hun geheel maximaal 50% advertentieruimte bevatten, bijvoorbeeld voor advertenties van hun sponsors. Dat staat niet in de weg dat deze instellingen ook – in de eerste plaats – meer milieuvriendelijke manieren kunnen benutten om hun informatie te verspreiden.
De opbrengsten van deze belasting worden begroot onder:
beleidsdomein: algemene financiering (AF)
beleidsveld: fiscale aangelegenheden (0020)
algemene rekening (ARK): 7342400 Ongeadresseerd drukwerk en gelijkgestelde producten
Enig artikel
De gemeenteraad keurt het belastingreglement 2022 -2025 op de verspreiding van ongeadresseerd drukwerk en gelijkgestelde producten als volgt goed:
Belastbaar feit
Artikel 1
De gemeente heft voor de aanslagjaren 2022 tot 2025 een belasting op elke verspreiding van ongeadresseerd drukwerk en gelijkgestelde producten in brievenbussen en op de openbare weg.
Definities
Artikel 2
- Onder verspreiding wordt verstaan: bedeling in brievenbussen en op de openbare weg door persoonlijke afgifte of via een display. De verspreiding van hetzelfde drukwerk of gelijkgesteld product over een zeker tijdsverloop, wordt als één verspreiding aangezien.
- Onder gelijkgestelde producten wordt verstaan: alle stalen en andere promo-artikelen die meegenomen kunnen worden en die aanzetten om diensten, producten of transacties te doen gebruiken, verbruiken of aankopen. Voorbeelden zijn samples en bedrukte gadgets. Deze opsomming is niet limitatief.
- Onder ongeadresseerd wordt verstaan: collectieve adresaanduiding of een gedeeltelijke adresvermelding.
- Ecologisch drukwerk: drukwerk op FSC-gecertificeerd papier en met biologisch afbreekbare inkt. De opdrachtgever/uitgever/drukker kan deze aanpak bewijzen.
Belastingplichtige
Artikel 3
De belastingplichtige is de natuurlijke of de rechtspersoon die de opdracht gaf om het drukwerk te drukken of om het gelijkgestelde product te produceren. De belastingplichtige doet aangifte van zijn belastingschuld overeenkomstig artikel 7.
Als de opdrachtgever geen aangifte gedaan heeft overeenkomstig artikel 7 en niet gekend is op basis van gegevens waarover de gemeente beschikt, bestaat er een weerlegbaar vermoeden dat de verantwoordelijke uitgever als opdrachtgever is opgetreden.
De verantwoordelijke uitgever, de drukker of producent van de gelijkgestelde goederen en de fysieke of rechtspersoon onder wiens naam, handelsnaam, logo of embleem het drukwerk of product wordt verspreid, zijn hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling van de belasting.
Tarief
Artikel 4
De belasting is verschuldigd bij de beëindiging van de verspreiding van het ongeadresseerde drukwerk of het gelijkgestelde product.
De belasting bedraagt:
Vrijstellingen
Artikel 5
Van de belasting zijn vrijgesteld:
1. als de opdracht tot drukken of produceren uitgaat van een politieke partij die een lijst indiende voor de Europese, federale, gewestelijke, provinciale of gemeentelijke verkiezingen of van een kandidaat op die lijst, voor zover het drukwerk of de gelijkgestelde producten verspreid worden in de sperperiode voor het voeren van politieke propaganda;
2. als het drukwerk kadert in een gemeentelijke volksraadpleging, voor zover het verspreid wordt aan de gerechtigde deelnemers van de volksraadpleging overeenkomstig artikel 317 van het Decreet Lokaal Bestuur tot uiterlijk de dag van de volksraadpleging;
3. als het drukwerk uitgaat van erkende gemeentelijke verenigingen, vormings- en onderwijsinstellingen, socioculturele verenigingen en sportverenigingen, voor zover minstens 50% van de totale publicatie een louter informatieve, niet-commerciële strekking heeft.
Wijze van inning
Artikel 6
De belasting en de administratieve geldboete worden ingevorderd door middel van een kohier dat wordt vastgesteld en uitvoerbaar verklaard door het college van burgemeester en schepenen.
Aangifteplicht
Artikel 7
De belastingplichtige is gehouden minstens 1 dag voorafgaandelijk aan de bedeling aangifte te doen bij het gemeentebestuur. De aangifte bevat alle noodzakelijke gegevens voor het vestigen van de aanslag. Voor de periodieke verspreiding kan de aangifte gedaan worden voor het volledige aanslagjaar.
De aangifte kan ingediend worden via het aangifteformulier beschikbaar op de website www.overijse.be / aangifte op de verspreiding van ongeadresseerd drukwerk en gelijkgestelde producten.
De gemeente kan specimen van het verspreide drukwerk of van de gelijkgestelde producten opvragen.
Melding verspreiding op de openbare weg
Artikel 8
§1. Verspreiding op de openbare weg wordt aangekondigd aan de gemeente uiterlijk 14 werkdagen vóór de geplande bedeling. De belastingplichtige meldt het tijdstip en de locatie van de verspreiding aan de financiële dienst, Begijnhof 17, 3090 Overijse of via belastingen@overijse.be
§2. Bij overtreding van deze bepaling wordt een administratieve geldboete van 250 euro aangerekend. Deze administratieve geldboete wordt mee ingekohierd.
Procedure van ambtshalve vaststelling
Artikel 9
§1. Als de aangifte niet tijdig of juist ingediend is, wordt de belasting ambtshalve gevestigd op basis van de gegevens waarover de gemeente beschikt of waarvan zij redelijkerwijze mag uitgaan.
Bij verspreiding in brievenbussen, wordt het aantal exemplaren drukwerk of gelijkgestelde producten ambtshalve bepaald op het aantal brievenbussen dat vastgesteld wordt volgens de gegevens van bpost.
Bij verspreiding op de openbare weg via een display, wordt het aantal verspreide exemplaren aan drukwerk of gelijkgestelde producten voor de ambtshalve vestiging forfaitair vastgesteld op 2.500 exemplaren per display.
Bij verspreiding op de openbare weg op een andere manier dan in het derde lid, wordt het aantal verspreide exemplaren aan drukwerk of gelijkgestelde producten voor de ambtshalve vestiging forfaitair vastgesteld op 2.500.
Als het drukwerk of de gelijkgestelde producten op meerdere manieren verspreid wordt, wordt het aantal verspreide exemplaren aan drukwerk of gelijkgestelde producten voor de ambtshalve vestiging vastgesteld als een som van het toepasselijke aantal vastgestelde exemplaren in de voorgaande leden.
§2. De ambtshalve ingekohierde belasting wordt verhoogd met 30% van het bedrag dat de gemeente door de ontbrekende of onjuiste aangifte zou mislopen. Het bedrag van deze verhoogde belasting wordt mee ingekohierd.
§3. Vóór de belasting ambtshalve gevestigd wordt, brengt het college van burgemeester en schepenen de belastingplichtige met een aangetekende brief op de hoogte van de redenen waarom de belasting ambtshalve gevestigd wordt, de elementen waarop de belasting gebaseerd is en de berekeningswijze van de belasting.
De belastingplichtige beschikt over een termijn van dertig kalenderdagen, te rekenen vanaf de derde werkdag die volgt op de verzending van de kennisgeving, om schriftelijk te reageren op de vaststellingen en berekeningen van het college van burgemeester en schepenen.
Betaaltermijn
Artikel 10
De belasting moet betaald worden binnen twee maanden na de verzending van het aanslagbiljet.
Bezwaarprocedure
Artikel 11
§1. De belastingschuldige of zijn vertegenwoordiger kan bezwaar indienen tegen zijn aanslag, de belastingverhoging die opgelegd werd volgens artikel 9, §2 of de administratieve geldboete die opgelegd werd volgens artikel 8, §2 van dit reglement. Het bezwaar moet schriftelijk ingediend worden bij het college van burgemeester en schepenen en moet ondertekend en gemotiveerd zijn.
Deze indiening moet gebeuren binnen een termijn van drie maanden, te rekenen vanaf de derde werkdag volgend op de datum van de verzending van het aanslagbiljet of vanaf de kennisgeving van de aanslag.
Het bezwaarschrift kan ook via email ingediend worden naar belastingen@overijse.be
Verwijzing naar het W.I.B.
Artikel 12
De vestiging en de invordering van de belasting, alsook de regeling van de geschillen ter zake gebeurt volgens de modaliteiten vervat in het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen en latere wijzigingen.
Bestuurlijk toezicht
Artikel 13
Het besluit van de gemeenteraad van 17 december 2019 houdende goedkeuring van het belastingreglement 2020-2025 op de verspreiding van niet-geadresseerd
drukwerk met handelskarakter wordt met ingang van 1 januari 2022 vervangen door onderhavig besluit.
Artikel 14
De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking van dit reglement overeenkomstig artikel 330 van het Decreet Lokaal Bestuur.
De voortgangsrapportering bevat overeenkomstig artikel 29 van het besluit van de Vlaamse Regering minstens al de volgende elementen:
Het overzicht van de geraamde en de gerealiseerde ontvangsten en uitgaven voor het lopende jaar bevat overeenkomstig artikel 5 van het ministerieel besluit minstens al de volgende elementen:
1. een overzicht van de ontvangsten en uitgaven, opgesteld conform schema J1,
2. een overzicht van de ontvangsten en uitgaven naar economische aard, opgesteld conform schema T2.
Naast de weergave van de financiële gevolgen van het gevoerde beleid heeft deze rapportering tevens een evaluatiefunctie met betrekking tot de inhoud van het gevoerde beleid.
Het komt aan de gemeenteraad toe kennis te nemen van de voortgangsrapportering.
Geen.
Enig artikel
De gemeenteraad neemt kennis van het voortgangsrapport over het 1e semester van 2021 met betrekking tot het meerjarenplan 2020-2025 voor gemeente en OCMW zoals bepaald in artikel 263 van het Decreet Lokaal Bestuur.
Het financieel evenwicht werd als volgt bereikt voor de periode 2020 - 2025:
2020 | 2021 | 2022 | 2023 | 2024 | 2025 | |
Beschikbaar budgettair resultaat | 9.447.235 |
370.330 | 403.382 | 81.967 | 8.051 | 210.313 |
Autofinancieringsmarge | 6.690.206 | 1.443.305 | 46.791 | 402.872 | -113.226 | 61.012 |
Het meerjarenplan moet na de aanpassing ook financieel in evenwicht blijven. Dat is het geval omdat aan de volgende voorwaarden is voldaan:
Omdat de gemeente én het OCMW een geïntegreerd meerjarenplan maken, wordt het financiële evenwicht voor die twee besturen als één geheel gepresenteerd en beoordeeld.
Aangezien aan voormelde voorwaarden voldaan is, kan de gemeenteraad de tweede aanpassing van het meerjarenplan goedkeuren.
EXPLOITATIERESULTAAT
Het aangepaste meerjarenplan voldoet aan de wettelijke evenwichtsvereisten.
De jaarlijkse druk op het exploitatiesaldo zorgt tijdelijk voor een negatieve autofinancieringsmarge in het jaar 2024.
Artikel 1
De tweede aanpassing van het meerjarenplan wordt vastgesteld zoals bijgevoegd en dit voor wat het deel van de gemeente betreft.
Artikel 2
De tweede aanpassing van het meerjarenplan wordt goedgekeurd zoals bijgevoegd en dit voor wat het deel van het OCMW betreft.
Hierdoor is het rapport in zijn geheel definitief vastgesteld.
Met deze aanpassing worden zowel de bijgestuurde kredieten voor het boekjaar 2021 als de nieuwe kredieten voor het boekjaar 2022 vastgesteld.
Artikel 3
Onderhavig besluit is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht overeenkomstig artikel 259 van het Decreet Lokaal Bestuur.
In 2022 vallen volgende feestdagen in het weekend. Deze dienen bijgevolg gecompenseerd te worden:
Naar analogie van de beslissing voor het jaar 2021 ligt het voor de hand om aan de personeelsleden eveneens dienstvrijstelling toe te kennen op:
Traditiegetrouw krijgt het personeel ook twee 'kermisdagen' die zij vrij mogen opnemen conform de modaliteiten van de jaarlijkse vakantie.
Conform de rechtspositieregeling Titel 8 Verloven en afwezigheden, hoofdstuk III de feestdagen, artikel 230, paragraaf 2, dient de gemeenteraad uiterlijk op 15 december van het voorgaande jaar te bepalen op welke wijze de feestdagen die in het weekend vallen gecompenseerd worden.
Voor 2022 kiezen we ervoor, naar analogie van de voorgaande jaren, om de opname van deze feestdagen vrij te laten kiezen door de personeelsleden conform de modaliteiten van de jaarlijkse vakantie.
Het is eveneens aangewezen dat de gemeenteraad vastlegt op welke dagen de personeelsleden het komende jaar recht hebben op dienstvrijstelling.
Het is aangewezen om de personeelsleden, naar analogie met de beslissing van het jaar 2021, dienstvrijstelling toe te kennen zoals beschreven.
Binnen de diensten waar er permanentie moet worden voorzien, mogen de personeelsleden die voor deze permanentie instaan de dienstvrijstelling, in overleg met hun dienstverantwoordelijke, opnemen op een ander moment.
De betaalde feestdagen en dienstvrijstellingen zijn voorzien in het personeelsbudget.
Artikel 1
De gemeenteraad verleent aan de personeelsleden het recht om de feestdagen die in 2022 samenvallen met een zaterdag of een zondag op te nemen conform de modaliteiten van de jaarlijkse vakantie.
Artikel 2
De gemeenteraad stelt vast dat de personeelsleden kunnen genieten van dienstvrijstelling op:
Een schoolbestuur moet voor elk van zijn scholen beschikken over door de overheid goedgekeurde leerplannen. De leerplannen zijn voor de onderwijsinspectie een aanvullend instrument om het kwaliteitsbeleid van een school te kaderen.
Een schoolbestuur kan daarvoor eigen leerplannen indienen of gebruik maken van goedgekeurde leerplannen die door derden worden ingediend.
De Onderwijsvereniging Van Steden en Gemeenten (OVSG), faciliteerde op vraag van haar leden een overkoepelend kader waarbinnen de schoolbesturen gebruik kunnen maken van hun lokale autonomie.
Stedelijke en gemeentelijke scholen die dat wensen, mogen ook goedgekeurde leerplannen hanteren die door GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap of door het Provinciaal Onderwijs Vlaanderen of door het Katholiek Onderwijs Vlaanderen ingediend werden om aan de decretale verplichting te voldoen. De OVSG behartigt de pedagogische begeleiding van haar scholen.
De stedelijke en gemeentelijke scholen die behoren tot een scholengemeenschap kunnen algemene afspraken maken over het gebruik van de leerplannen.
Het beleidsteam van de school kan een voorstel voorleggen aan het schoolbestuur over de mogelijke leerplannen voor de tweede en de derde graad met betrekking tot volgende decretaal vastgelegde criteria:
Het beleidsteam van de school kan eveneens een voorstel aan het schoolbestuur voorleggen over de leerplannen met betrekking tot volgende bijkomende criteria over het pedagogisch project van de school:
De directeur motiveert de keuze van de leerplannen voor het GITO-Overijse als volgt:
De OVSG heeft beslist om geen leerplannen voor de tweede en derde graad van het secundair onderwijs op te stellen. OVSG verwijst haar aangesloten gemeentebesturen en hun scholen naar de andere onderwijskoepels en -netten om voor de benodigde leerplannen te kiezen.
De mogelijke partijen zijn:
De drie types leerplannen voldoen aan de criteria van de Onderwijsinspectie. Evenwel zijn de leerplannen van GO! en POV compatibel met de leerplannen OVSG van de eerste graad omdat deze gemeenschappelijk zijn.
Gelet op de beginselverklaring van neutraliteit van het stedelijk en gemeentelijk onderwijs en de daarbij horende neutraliteit voldoen enkel GO! en POV.
De leerplandoelen van GO! en POV bevatten quasi dezelfde omschrijving als de eindtermen zelf. Hierdoor is er genoeg ruimte (autonomie) voor het schoolteam om eigen accenten te leggen.
GO! heeft een globaal Pedagogisch Project (PPGO!), namelijk 'Samen leren en samenleven'. De centrale administratieve en pedagogische diensten van het GO! ondersteunen scholen en instellingen onder meer met nascholing bij het in praktijk brengen van het PPGO!
POV daarentegen laat de vrijheid aan de provinciebesturen om een eigen pedagogisch project te ontwikkelen, wat in dezelfde geest is als OVSG. De werking van POV en de leerplannen (inclusief didactische wenken en leergemeenschappen) zijn daar dan ook op gericht en het maakt OVSG ook gemakkelijker om pedagogisch het GITO Overijse te begeleiden.
Via didactische wenken (POV) en/of leergemeenschappen ondersteunen zowel POV als OVSG de leerkrachten.
Net zoals OVSG behoort het POV dus tot het officieel gesubsidieerd onderwijs wat toch ook voordelen heeft.
Bovendien zijn de type richtingen gelijkaardig (vooral TSO en BSO), waardoor de leergemeenschappen enigszins sterk homogeen is voor het GITO Overijse, maar ook qua type leerlingen.
Voorts hebben de ouderverenigingen van de scholen van OVSG en POV zich verenigd in de KOOGO vzw, zijnde de Koepel van Ouderverenigingen van het Officieel Gesubsidieerd Onderwijs van het gemeentelijk, stedelijk en provinciaal onderwijs. Eén van de werkgroepen van het GITO Overijse is de bevordering van de participatie van de ouders in de werking van de school (kwaliteitsverwachtingen, referentiekader, onderwijskwaliteit). Een samenwerking met de KOOGO in een zelfde logische omgeving is dus een pluspunt.
Bijgevolg wenst GITO Overijse de leerplannen van het POV te gebruiken voor de tweede en derde graad van het secundair onderwijs.
De keuze van de leerplannen POV zullen nog ter advies voorgelegd worden aan de schoolraad en aan het syndicaal onderhandelingscomité.
De gemeenteraad dient de keuze van het gebruik van de leerplannen van POV voor de tweede en derde graad voor secundair onderwijs voor het GITO-Overijse goed te keuren.
Geen.
Enig artikel
De gemeenteraad keurt het gebruik van de leerplannen van het Provinciaal Onderwijs Vlaanderen (POV) voor de tweede en derde graad voor secundair onderwijs voor het GITO-Overijse (instellingsnummer 33316) goed.
De wijkschool Terlanen van de gemeentelijke basisschool Overijse-centrum voldeed op de teldag van februari 2021 (1 februari 2021) op basis van de leerlingenaantallen niet aan de rationalisatienormen voor de vestigingsplaats Arth. Michielsplein 3 in Overijse. In deze vestigingsplaats waren slechts 10 leerlingen regelmatig ingeschreven in het niveau kleuter. Daardoor zit de vestigingsplaats onder de vereiste minimumnorm van 12 kleuters.
Omdat de wijkschool op de teldag van februari 2020 in haar geheel en voor elk structuuronderdeel voldeed aan de rationalisatie- en behoudsnormen, blijft de school gesubsidieerd door de automatische toepassing van het genadejaar. De school maakt dus voor het schooljaar 2021-2022 gebruik van haar eerste genadejaar.
Scholen van het basisonderwijs kunnen ook gebruik maken van een tweede genadejaar. De subsidieerbaarheid van de school komt dus pas in het gedrang als ze de normen gedurende drie opeenvolgende teldagen niet haalt.
Op basis van de huidige inschrijvingen zullen er op de eerstvolgende officiële teldag, op 1 februari 2022, 5 leerlingen zijn.
Per geboortejaar:
2019: 0
2018: 1
2017: 2
2016: 2
In het schooljaar 2022-2023 zal bijgevolg het 2de genadejaar ingaan gezien er op 1 februari 2022 er dan ook minder dan 12 leerlingen zullen ingeschreven zijn.
Op 1 september 2022 zullen er nog 3 leerlingen ingeschreven zijn, eventueel nog aangevuld met leerlingen die ingeschreven worden vanaf maart 2022.
Indien er op 1 februari 2023 opnieuw minder dan 12 leerlingen zijn, zal de wijkschool op 1 september 2023 niet meer gesubsidieerd worden (er zullen vanaf dan noch lonen en werkingsmiddelen uitgekeerd worden). Hiervoor dient geen herstructurering aangevraagd te worden.
Op 1 september 2023 zal er nog 1 kleuter overblijven eventueel nog aangevuld met kleuters ingeschreven in het schooljaar 2021-2022 en 2022-2023. Deze kleuter dient dan naar de hoofdschool te gaan.
De school heeft tijdens het schooljaar 2020-2021 heel wat acties ondernomen om kleuters aan te trekken:
Openklasdag op hetzelfde moment als eetfestijn dorpsraad Terlanen (niet doorgegaan omwille van corona).
Banner aan de ingang om zichtbaarheid school te vergroten.
Folder (gemaakt door dorpsraad) in de bussen: reclame voor de school, om kleuters van geboortejaar 2019 er in te schrijven.
Openklasmomenten en rondleidingen door de directie, juf Anita en ouder.
Bij schoolrondleidingen in de hoofdschool was er aandacht voor de vestigingsplaats en de mogelijkheid tot inschrijven.
Via sociale media is er reclame gemaakt (door ouders, Ouder GBO, leerkrachten van de GBO).
De ouders die interesse hadden getoond voor de school hebben uiteindelijk niet aangemeld voor de school.
Voor het jongste geboortejaar (2019) waren er 9 aanmeldingen maar uiteindelijk zijn er geen kleuters ingeschreven voor dit schooljaar.
Vanaf volgend schooljaar blijven er dus nog 3 kleuters over.
De inrichtende macht kan beslissen eerder te sluiten en niet te wachten tot 1 september 2023. Dit betekent een herstructurering namelijk de opheffing van een vestingsplaats op adres Arth. Michielsplein 3 te 3090 Overijse.
Eerder sluiten heeft als voordeel dat de werkingsmiddelen optimaal kunnen besteed worden.
Nu is er in de wijkschool 1 voltijdse leerkracht voor 5 kleuters ten opzichte van 1 voltijdse leerkracht voor 25 kleuters in de hoofdschool.
De verhouding kinderverzorging tussen de wijkschool en de hoofdschool is als volgt: twee kinderverzorgsters voor beide vestigingen (6/32 en 32/32). Een van hen gaat wekelijks een namiddag naar Terlanen ondanks het gegeven dat er geen instappers zijn.
Onderstaande budgetten voorzien voor de wijkschool Terlanen, kunnen dan naar de hoofdschool gaan:
Indien het schoolbestuur vanaf 1 september 2021 beslist te herstructureren dan dient dit voor 1 mei voorafgaand aan het volgend schooljaar gemeld te worden aan AGODI.
Naar aanleiding van de aanmeldingsprocedure en de inschrijvingen voor volgend schooljaar is het evenwel aangewezen niet te wachten tot deze beslissing gezien voor de start van de aanmeldingsprocedure naar aanleiding van de inschrijvingen voor het schooljaar 2022-2023 het aantal vrije plaatsen per vestigingsplaats dienen kenbaar gemaakt te worden aan de ouders.
De ouders dienen tijdig geïnformeerd te worden indien er gekozen wordt de school te sluiten op 1 september 2022.
Deze leerlingen kunnen allen naar de hoofdschool gaan. Een inschrijving geldt voor de volledige schoolloopbaan, ook wanneer de school gevat wordt door een herstructurering. Leerlingen behouden hun verworven recht als zittende of reeds ingeschreven leerling in de nieuwe school, betrokken bij de herstructurering. Indien dit niet mogelijk is, nemen de leerlingen het verworven recht mee naar een andere school van het schoolbestuur, gelegen op billijke afstand.
De schoolraad heeft volgend advies gegeven:
'De schoolraad is van mening dat een sluiting voor de school in Terlanen niet meer te vermijden valt. In het vorige schooljaar werden er acties opgezet om te trachten het leerlingenaantal te verbeteren. Echter, deze acties hadden niet het gewenste effect. We adviseren over te gaan tot een sluiting per 1 september 2022. Dit blijft een moeilijke en jammerlijke beslissing, deze plek is een rustige thuishaven voor de leerlingen dankzij een sterke collega met kleuterleidster Terlanen.
De schoolraad stelt zich de vraag of zo een troef van de groep, de rustige plek in Terlanen, niet op een andere manier kan geïntegreerd worden in het geheel van de school. Indien het mogelijk zou zijn om deze locatie te gebruiken voor specifieke zorg aan te bieden (aan de kleuters?), dan zou dit een zeer wenselijke evolutie kunnen zijn. Transport blijft hierin de sleutel, indien er een manier gevonden zou worden om een transfer van de locatie in Overijse naar Terlanen mogelijk te maken, dan zou dit een antwoord kunnen bieden op de bij momenten krappe locatie in Overijse, maar vooral ook een rustigere omgeving bieden om specifieke zorgen beter tot hun recht te laten komen.'
Geen.
Artikel 1
De gemeenteraad gaat akkoord om de vestigingsplaats wijksschool Terlanen, Arth. Michielsplein 3 te 3090 met als instellingsnummer 5793 te herstructureren vanaf 1 september 2022 dit omwille van de optimale besteding van de werkingsmiddelen en omdat de school geen aantrekkingskracht meer heeft.
Artikel 2
De ouders worden individueel begeleid bij de keuze naar een nieuwe school.
Op 18 november 2021 ontving het gemeentebestuur een e-mail van gemeenteraadslid Pierre-Emmanuel Dumont de Chassart met volgend aanvullend agendapunt:
'Op 3 november 2021 zijn de werken gestart aan de fietshelling onder de ring aan het einde van de Welriekendedreef. Deze werken zijn gepland tot eind 2022.
Autos kunnen hier vanaf 3 november de ring niet meer oprijden en vanaf 10 januari 2022 kunnen fietsers en voetgangers de tunnel niet meer door.
Enkele vragen hierrond :
Schepen Peter Lombaert antwoordt:
'Het gaat om een belangrijke quickwin, maar het klopt dat de voorziene einddatum eind 2022 is.
Het gaat om een vrij grote constructie waarvoor heel wat werkzaamheden nodig zijn.
Men is nu met de voorbereidingswerken bezig. Pas vanaf januari starten de echte werken.'
Enig artikel
Het aanvullend agendapunt wordt besproken.
Op 18 november 2021 ontving het gemeentebestuur een e-mail van gemeenteraadslid Dirk Dewaet namens Leefbaar Overijse met volgend aanvullend agendapunt:
'Daar er op mijn vorige vraag ontwijkend geantwoord is kom ik hierop terug, De vaststelling is dat er door ons bestuur van een aangekocht handelspand in DE winkelstraat van ons centrum een appartement is gemaakt zonder te voldoen aan de nodige regels ivm ventilatie,isolatie en verdere normen die eventueel gerespecteerd moeten worden bij een bestemmingswijziging.
Meerdere eigenaars van handelszaken zitten blijkbaar met de vraag aan welke formaliteiten zij moeten voldoen om hun handelszaak in woning te kunnen omzetten?
Graag een duidend antwoord deze keer.'
Schepen Jan De Broyer antwoordt:
'Ik ben even naar de beslissing van de gemeenteraad van 26 mei 2020 gaan kijken.
In artikel 2 van die beslissing staat duidelijk dat deze aankoop gebeurde 'ten algemene nut'.
In het kader van het wettelijk Bindend Sociaal Objectief is het mogelijk om sociale huisvestingsprojecten onder te brengen.
Daarom werd beslist om het huis ter beschikking te stellen van het JAC in plaats van langer leeg te laten staan. We zitten hier met een woning met 2 woonlagen, een gewezen handelspand op het gelijkvloers met 1 verdieping erbovenop. In een woning met 2 woonlagen kan een handelspand omgezet worden tot een woning.
Mensen zijn soms wat snel om te oordelen. Ze vergelijken heel vaak hun situatie met dingen die ze om zich heen zien gebeuren.'
Enig artikel
Het aanvullend agendapunt wordt besproken.
Op 18 november 2021 ontving het gemeentebestuur een e-mail van gemeenteraadslid Dirk Dewaet namens Leefbaar Overijse met volgend aanvullend agendapunt:
'Graag een stand van zaken omtrent de aangekochte eigendommen in de Stationstraat en omliggende, groot wit huis, en aanpalende woning.'
Schepen Jan De Broyer antwoordt:
'Verschillende van de zaken die je opsomt werden via voorkooprecht aangekocht.
We zijn in overleg met de sociale huisvestigingspartners.
Het ex-fortisgebouw in Maleizen en de Solheide zullen voorrang krijgen.
De bouw in Maleizen zou kunnen starten in 2023 en klaar zijn in 2025.
Waarschijnlijk Solheide nog tussenin wat het aspect sociaal wonen betreft.
Heel deze periode zal gebruikt moeten worden om met het Departement Onroerend Erfgoed knopen door te hakken.
Naar realisatie toe is er eerst heel wat overleg nodig.
De Stationsstraat 7 zal binnenkort besproken worden op het Lokaal Woonoverleg.'
Enig artikel
Het aanvullend agendapunt wordt besproken.
Op 18 november 2021 ontving het gemeentebestuur een e-mail van gemeenteraadslid Dirk Dewaet namens Leefbaar Overijse met volgend aanvullend agendapunt:
'Burgers vragen zich af waarom er door het bestuur meer is geboden op de eigendom dan er door de experts is geschat.'
Burgemeester Inge Lenseclaes antwoordt:
'Er is een principeakkoord goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen. De definitieve aankoop dient te gebeuren door de gemeenteraad.
Er is inderdaad een schattingsverslag opgemaakt. Hierin wordt een bepaald bedrag gekleefd in functie van de oppervlakte.
Men heeft hier geen rekening gehouden met de gelegenheidswaarde. Wij zijn van oordeel dat we dit perceel door zijn specifieke ligging goed kunnen gebruiken voor socio-culturele activiteiten in dit gehucht.'
Enig artikel
Het aanvullend agendapunt wordt besproken.
Op 25 november 2021 ontving het gemeentebestuur een e-mail van gemeenteraadslid Danny De Kock namens CD&V Overijse met volgend aanvullend agendapunt:
'Reeds jaren is de Meerlaan langs de zijde van Overijse een vluchtroute vanaf de E411 richting La Hulpe. De laatste jaren is de vluchttrafiek van s’ochtends vroeg tot s’avonds laat sterk toegenomen en wordt er hard gereden en ‘opgetrokken’ met de wagens. Vooral in het weekend en in de zomermaanden trekt het meer echter zeer veel wandelaars aan, met kleine kinderen (in kinderwagens, op fietsjes of meewandelend), in groep, of met huisdieren, en ook joggers, die allemaal door de snelrijdende chauffeurs weggeduwd worden op het wandelpad - met overlast voor vissers en vogels - en worden ze overstelpt door het lawaai en de uitlaatgassen. Het mag een wonder heten dat er nog geen ernstige ongevallen genoteerd zijn. Maar het wandelcomfort wordt er sterk door ingeperkt. Langs de zijde van Genval daarentegen is het meer al jaren grotendeels afgesloten van de rijweg en kunnen de wandelaars, joggers en vissers in alle rust van het recreatiegebied genieten. Ze krijgen er ook verder toegang tot het meer dan langs de zijde van Overijse. De partij Groen wil Overijse en Brussel autoluw maken maar de huidige bestuurscoalitie heeft tot nu toe naar mijn weten geen enkele aandacht geschonken aan de verbetering van het wandel- en leefcomfort in het recreatiegebied Meer van Overijse/Genval op grondgebied Overijse om aldus Overijse als toeristische trekpleister te kunnen promoten. Nochtans is het perfect mogelijk om een groot gedeelte van de Meerlaan op Overijse’s grondgebied af te sluiten voor het doorgaand verkeer zonder de parkeermogelijkheden van de restaurants en de zeilclub af te sluiten. CD&V vraagt wat het Gemeentebestuur voorstelt om hieraan te verhelpen en het recreatiegebied aan het Meer Overijse/Genval te herwaarderen met economische en culturele meerwaarde voor de gemeente .'
Schepen Peter Lombaert antwoordt:
'Het is een plekje naar mijn hart.
Grote stukken van het voetpad zijn privégebied, maar we hebben dit als gemeente in het verleden minimaal aangelegd in dolomiet.
We moeten ondertussen vaststellen dat de straat en het voetpad daar in slechte staat zijn. Het heeft geen zin om dit snel op te lappen, dit moet grondig gebeuren. We zitten daar ook met een overstromingsproblematiek. We zitten daar op een grensgebied van heel wat diverse gemeenten en bevoegdheden. Dit wordt een heel mooi maar groot project en als we eerlijk zijn, weten we dat dit de eerste 4 of 5 jaar niet aan bod zal komen.'
E-mail van 25 november 2021 van gemeenteraadslid Danny De Kock namens CD&V Overijse
Enig artikel
Het aanvullend agendapunt wordt besproken.
Op 25 november 2021 ontving het gemeentebestuur een e-mail van gemeenteraadslid Danny De Kock namens CD&V met volgend aanvullend agendapunt:
'Zoals bij voorgaande CD&V interpelaties reeds vermeld, is in de voorbijgaande 35 jaar zeer weinig gedaan aan de verbetering van de bestrating en aanleg riolering in de wijk rond de Boslaan in Maleizen. Enkel de straat van de sportclub van de Europese Commissie die - naar men zegt onwettelijk dwz. zonder reglementaire toelating - sporthallen heeft bijgebouwd - met name de Dennenboslaan is overvloedig verlicht en goed onderhouden. Alle andere straten hebben geen riolering en zelfs geen asfalt, en dus grote wegschade, laat staan dat er deftige voetpaden/fietspaden zouden zijn. Het ziet er nog vooroorlogs uit. Ongescheiden afvalwater wordt door de gezinnen ook noodgedwongen in de grond geloosd tot 20 meter diep en komt zo in de Zilverbeek en het Meer van Overijse/Genval terecht waar nochtans een grote fauna en flora aanwezig is met alle toxische (?) gevolgen vandien. Hierover heeft de partij Groen nochtans zeer grote principes geformuleerd. In sommige straten is een deel van de openbare weg jaren geleden bijgeasfalteerd waardoor er een te groot hoogteverschil is ontstaan tussen de rijweg en de inritten van de woningen terwijl andere delen van dezelfde straat na zoveel tijd nog steeds niet geasfalteerd zijn en bij regenval tot modderpoelen worden herleid. Vanwaar die ongelijke behandeling van inwoners in dezelfde straat? Wat zal het Gemeentebestuur in de tweede helft van deze legislatuur ondernemen om hieraan aan te verhelpen? Voortgaande op de aankondiging eerder dit jaar gemaakt door schepen Willekens vraagt CD&V wanneer zoals aangekondigd volgend jaar de rioleringswerken in die wijk zullen aanvangen en wanneer de nog niet-geasfalteerde straten eindelijk een behoorlijke asfaltlaag zullen krijgen.
Schepen Sven Willekens antwoordt:
'Die wijk staat op ons werkprogramma qua asfaltering, greppels en boordstenen.
Voor de zomervakantie hebben we daar reeds enkele straten aangepakt (links).
Nu staat het 2de deel van de wijk op het programma (rechts).
Ook het stuk waar er een juridische discussie over bestond, zal aangepakt kunnen worden.
De straat zal volledig aangepakt worden in dat deel, ze zal ook vernauwd worden, men zal er met bewandelbare bermen gaan werken.
De concrete timing is nog niet duidelijk: er was afgesproken met de aannemer dat Overijse als eerste gemeente op de planning komt na 'de vries', hopelijk vanaf april.
Qua rioleringswerken: hiervoor hebben we indertijd een GIP-fiche ingevuld, maar die heeft het niet gehaald.
Eén van redenen is dat we lozen in een ander gewest. We dienen ook te werken met andere partners, net over de taalgrens.
Op vlak van de waterhuishouding hebben we dus moeten bijsturen. Zonder subsidies is dit een bijzonder dure onderneming.
Wij hopen het dossier opnieuw in te dienen voor het eind van de legislatuur. Vermoedelijk zal er eerder gestreefd worden naar IBA’s in plaats van alle woning aan te sluiten op de riolering. Daar is alleszins nog heel veel werk aan om daar de waterzuivering goed te krijgen.'
Enig artikel
Het aanvullend agendapunt wordt besproken.
Op 25 november 2021 ontving het gemeentebestuur een e-mail van gemeenteraadslid Danny De Kock namens CD&V met volgend aanvullend agendapunt:
'CD&V stelt vast dat de verkeersveiligheid in de gemeente steeds precairder wordt: - geen politietoezicht mmer bij de lagere school op de Terhulpense stw in Maleizen - gevaarlijke verkeerssistuaties in de Frans Verbeekstraat - fietspaden die op de grond getekend zijn - in de volksmond ook ‘moordstrookjes’ genoemd - die geen enkele bescherming bieden tegen snel rijdende automobilisten en in tegendeel een schijnbescherming bieden. - geen zichtbare oversteekplaatsen op het Stationsplein - geen vermelding van “nieuwe verkeerssituatie” aan het kruispunt Koniginnelaan/Hoeilaartsesteenweg - ongeval met zeer zware verwondingen in de Bollestraat in Terlanen omwille van de plaatsing van een verkeersremmer net achter de bocht CD&V klaagt deze precaire situatie qua verkeersveiligheid in onze gemeente, die ondertussen een structureel karakter heeft gekregen, reeds jaren aan maar kreeg tot nu toe steeds enkel sussende woorden van de meerderheid dat de situatie onder controle was of zou komen. CD&V stelt vast dat er steeds eerst (zeer zware) slachtoffers moeten vallen vooraleer er een reactie komt van het Gemeentebestuur - too little too late. Wij wijzen die aanpak ten gronde af en verzoeken het Bestuur niet meer nalatig te zijn in beveiligingsacties maar integendeel bij aanduiding van gevaarlijke verkeerssituaties het voorzichtigheidsprincipe te hanteren en onmiddellijk maatregelen te treffen. Met betrekking meer bepaald tot het zware ongeval in de Bollestraat in Terlanen wensen wij te weten of het klopt dat de brandweer reeds voorheen voor deze gevaarlijke situatie heeft gewaarschuwd. Deze verkeersremmer die werd geplaatst omdat daar het fietspad overgaat in een fietssuggestiestrook, werd erg ondoordacht te kort achter een 90 graden bocht geplaatst ipv een 50-tal meter verderop de overgang naar de fietssuggestiestrook te voorzien. Zowel op de verkeerscommissie als op de inspraaktrajecten in Terlanen werd deze gevaarlijke opstelling aangekaart. Op de verkeerscommissie van augustus 2021 werd dit bestempeld als niet gevaarlijk en werd enkel geadviseerd om de signalisatie aan te passen, hetgeen echter niet (nog niet) werd uitgevoerd. Er is ook voorafgaand aan deze bocht komende vanuit Overijse geen waarschuwing voorzien. Concreet willen we hier weten welke stappen hier worden genomen om verder onheil te voorkomen.'
Schepen Peter Lombaert antwoordt:
'Ik kan me hier kort vanaf maken door te zeggen dat die wegversmalling is goedgekeurd toen jij schepen was, maar ik wil graag punt voor punt inzoomen:
Enig artikel
Het aanvullend agendapunt wordt besproken.
Vervolgens verklaart de voorzitter de vergadering voor gesloten.
Namens de gemeenteraad