Met behulp van 'Trage Wegen vzw' wordt deze legislatuur (2019-2024) een trage wegenbeleid uitgewerkt. Het bestuur wenst daarmee de bestaande voetwegen te herwaarderen om de leefbaarheid en de mobiliteit te verbeteren via een fijnmazig en veilig voetgangersnetwerk.
In dit dossier loopt heden de inventarisatieperiode op zijn einde. Eens alle voetwegen in kaart gebracht zijn, zal een actieplan uitgeschreven worden.
Elke openstelling van een voetweg is een meerwaarde in dit dossier.
Op 16 juni 2017 heeft de gemeente van Overijse de melding ontvangen van de gemeente Huldenberg met de intentie om de gemeentegrensoverschrijdende voetweg tussen de Vanderkelenstraat (Huldenberg) en het Lindaal (Overijse, Eizer) terug open te stellen voor gebruik. Het betreft voetweg nummer 183 op het grondgebied van Overijse en de voetweg nummer 46 op het grondgebied van Huldenberg.
Het historisch kaartmateriaal over die omgeving wordt de verbinding sentier 183 voor het eerst opgemerkt in de Atlas der Buurtwegen van 1841. Ook op de Vandermaelen-kaarten (1846-1879) en de Popp-Kaarten (1842-1879) is de voetverbinding te zien. Op de eerste editie van de luchtfoto van 1971 is het tracé van voetweg 183 niet (meer) te zien.
Het gebruik/bestaan van de voetweg 183 (alternatief tracé) wordt bevestigd door een buurtbewoner, volgens de ontvangen mailberichten van 9 juni 2021 (en voorgaande conversatie van 18 mei 2021). De percelen waarop deze voetweg 183 loopt zijn deels tuinzone, deels in landbouwgebruik, deels bos (in of aan een bos is een voetweg in ieder geval niet zichtbaar op een luchtfoto).
De gemeente Huldenberg heeft aangegeven dat ze de intentie heeft om deze voetweg (sentier nummer 46 op grondgebied Huldenberg) te verleggen naar de aanwezige losweg. Deze losweg loopt op een 100-tal meter parallel aan het officiële tracé en maakt deel uit van het feitelijke gelopen tracé.
Het voorgestelde tracé, om deze voetweg te verleggen op het grondgebied van Overijse, ligt ook in de richting van dit sporadisch feitelijk gebruikte tracé. Dit tracé wijkt af van het officiële tracé volgens de Atlas der Buurtwegen.
De verlegging/openstelling van de voetweg heeft als voordeel:
Het college van burgemeester en schepenen van Overijse is in zitting van 10 juli 2017 principieel akkoord gegaan met een gezamenlijke verlegging van de voetweg.
De principiële goedkeuring werd gegeven voor het voorgestelde tracé in het verlengde van de losweg en een deel in de tuinzone van de woonst op de Boomgaardendreef 1, te Overijse.
Om een vlottere afhandeling van het dossier te bekomen, werd door het college van burgemeester en schepenen gevraagd om schriftelijke akkoorden te bekomen van de boordeigenaars. Die akkoorden van de boordeigenaars werden bekomen.
Voor de akkers maakt het immers weinig uit of de voetweg langs links of langs rechts over de percelen loopt.
Voor de boordeigenaar van de Boomgaardendreef 1, loopt het nieuwe tracé van de voetweg nog altijd voor een stuk doorheen de tuin.
De locatie van het nieuw beoogde tracé op de akkers komt tegen de perceelgrens met de hooiweide te liggen (niet op de hooiweide zelf). Er werd daarom inspraak en akkoord gevraagd van de aanpalende buur (met onbelast perceel). Deze ging niet akkoord met het initiële voorstel. Er werd meerdere malen gepoogd om een onderhandelde oplossing te vinden. Uiteindelijk werd geen onderhandelde oplossing gevonden.
De aanpalende buur wil de voetweg behouden waar hij nu officieel gelegen is, of zelfs afschaffen omdat het officiële tracé in onbruik is geraakt. De boordeigenaar uit de Boomgaardendreef treedt bij dat het officiële tracé van de voetweg 183 al enkele decennia in onbruik is geraakt.
De aanpalende onbelaste buur heeft een reeks bezwaren overgemaakt aan de gemeente Overijse zoals beschreven in het verslag van het plaatsbezoek, alsook aangegeven in de bijkomende mail met opmerkingen op het verslag, overgemaakt op 13 augustus 2020.
Er werd een ontwerp-rooilijnplan opgesteld door landmeter-expert J. Van Baelen, voor het bepalen van een aangepaste rooilijn voor de voetweg 183.
Een bijkomend/afzonderlijke schattingsverslag over de meer- en minderwaarde verbonden aan deze regularisatie, opgesteld door landmeter-expert vastgoed Roland VP Erkens, vermeldt dat er geen vermogensaanwas of latente meerwaarde is.
Samengevat is de redenering dat de neutralisatie kan ingeroepen worden omwille van de compenserende waardeverminderingen en waardevermeerderingen ingevolge de verplaatsing op de percelen van dezelfde eigenaar. Artikel 28 van het decreet gemeentewegen wordt hiermee correct toegepast. Dit gegeven ondersteunt het voorstel tot regularisatie van de bestaande toestand.
De gemeente Huldenberg vraagt het (principiële) akkoord van de gemeente Overijse, voor het verleggen van de voetweg nummer 183, gezien het om een weg gaat die op het grondgebied van 2 gemeenten ligt. Gezien het onderhouden en openstellen van voetwegen voorzien is in het meerjarenplan 2019-2025, is dit een opportuniteit om deze voetweg te regulariseren en terug open te stellen.
De verlegging naar het alternatieve tracé is een pragmatische oplossing voor het openstellen van de gemeenteweg waarbij:
- de continuïteit voor de wandelaar behouden blijft;
- de lengte/afstand van de voetweg dezelfde blijft (geen omweg);
- de boordeigenaars geen schade lijden, noch winnen ze erbij gezien het tracé op dezelfde percelen blijft liggen (en boordeigenaars);
- de wandelaars niet meer ongewenst door de privédelen van de aanpalende buur lopen; ze worden geleid naar het correcte tracé (dus niet meer langs het feitelijk gebruikte tracé door de hooiweide);
- de openstelling en het onderhoud nadien, minder werk vragen voor de beide gemeenten en de boordeigenaars.
De gemeente kiest ervoor om zelf het dossier in te leiden. Er wordt geopteerd om hiervoor één gezamenlijk dossier op te stellen samen met gemeente Huldenberg. In dit geval kunnen de kosten verbonden aan het dossier gedeeld worden, volgens lopende meter op het eigen grondgebied.
De dossier- en landmeterkosten vallen onder de sleutel exploitatie gebiedsontwikkeling.
De aanleg en het onderhoud vallen onder de sleutel exploitatie wegenis/onderhoud groen.
Artikel 1
De gemeenteraad neemt kennis van de vraag van de gemeente Huldenberg tot verlegging van de voetweg tussen het Lindaal te Overijse en de Vanderkelenstraat te Huldenberg.
In de Atlas der Buurtwegen is dit gekend onder sentier nummer 183 op het grondgebied van Overijse en sentier nummer 46 op het grondgebied van Huldenberg.
Artikel 2
De gemeenteraad gaat akkoord om de gemeenteweg met sentier nummer 183 terug open te stellen.
De gemeenteraad gaat daarbij principieel akkoord om het tracé van de gemeenteweg met sentier nummer 183 gedeeltelijk te verleggen zoals aangeduid op het als bijlage gevoegde ontwerp-rooilijnplan.
Artikel 3
De gemeenteraad gaat akkoord om het voorliggende ontwerp-rooilijnplan voorlopig vast te stellen.
Artikel 4
Het college wordt gelast met het opstarten en doorlopen van een openbaar onderzoek.
Het openbaar onderzoek wordt bekend gemaakt overeenkomstig artikel 17 van het decreet gemeentewegen van 3 mei 2019, op basis van de voorliggende plannen ten einde een definitieve beslissing over de gemeenteweg te kunnen nemen.
Artikel 5
De gemeenteraad gaat akkoord met de voorgestelde neutralisatie van meer- en minwaarde zoals bepaald door de landmeter-expert.