In het 'Eindrapport Burgerpanel Gemeentelijke Taks shift (9 september 2020 en 7 oktober 2020)' verklaarde 70% van de deelnemers zich akkoord met de stelling dat forfaitaire heffingen die geen rekening houden met éénieders financiële draagkracht zoals de huidige milieubelasting, moeten worden afgeschaft.
Aanvullend is het burgerpanel van mening dat voor de milieubelasting er een andere invulling nodig is. De redenen hiervoor zijn dat de belasting op dit moment geen rekening houdt met draagkracht van iedereen en dat een gedragsturend element ontbreekt. Indien deze milieubelasting vervangen wordt, moet er een alternatief komen richting de ondernemingen om zo ook hen te laten bijdragen.
Op 20 april 2021 ging de gemeenteraad akkoord om dit voorstel over de stelling 'Afschaffing forfaitaire milieubelasting en verhoging BOT-bijdrage' (gemeentelijke saneringsbijdrage op de opvang en transport van hemelwater) verder uit te werken.
Een beslissing tot het opheffen van de gemeentebelasting behoort tot de uitsluitende bevoegdheid van de gemeenteraad.
Door de opheffing van het milieubelastingreglement met ingang van 1 januari 2022 zal er vanaf 2022 een jaarlijkse vermindering van ontvangsten zijn met + 450.000 euro.
Om deze minderontvangst budgetneutraal op te vangen stelt het college van burgemeester en schepenen voor om in zitting van heden tevens de tarieven van de BOT-bijdrage voor zowel huishoudelijke afnemers als ondernemingen (vlaktarief) op te trekken tot de toegelaten maxima, zoals dit ook het geval is in het merendeel van de Vlaamse gemeenten. De bijkomende ontvangsten die door deze maxima kunnen worden gegenereerd worden geschat op + 455.000 euro/jaar (op basis van het verbruik 2020). De voorgestelde shift verloopt op die manier budgetneutraal voor de gemeente. De huishoudens en ondernemingen zullen globaal genomen dezelfde bijdrage blijven leveren, maar nu volgens het principe van 'de vervuiler betaalt'. Gezien de talrijke rioleringsprojecten die in het meerjarenplan voor onze gemeente gepland zijn, zijn dergelijke maximumbijdragen nu meer dan ooit ook nodig. Dit blijkt uit de jaarlijkse verplichte rapportering van de gemeente aan de VMM.
Budgettair werd er een verschuiving gedaan (AMJP002861) vanaf 2022 van MJP000540 Milieubelasting naar MJP000552 BOT-bijdragen.
De opheffing van het milieubelastingreglement is dus budget neutraal.
Artikel 1
Het milieubelastingreglement 2020-2025 goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 17 december 2019 wordt opgeheven voor de aanslagjaren 2022-2025 en dit met ingang vanaf 1 januari 2022.
Artikel 2
De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking van de opheffing van dit reglement overeenkomstig artikel 330 van het Decreet Lokaal Bestuur.