De gemeenteraad vergadert ingevolge een regelmatige bijeenroeping door de voorzitter volgens de regels van het Decreet Lokaal Bestuur.
De voorzitter opent de zitting aansluitend op de zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn.
De voorzitter opent de zitting op 05/09/2023 om 20:30.
De beslissingen van de vergadering van de gemeenteraad van 27 juni 2023 werden genotuleerd.
De notulen van de vergadering van de gemeenteraad van 27 juni 2023 omvatten de beslissingen van de gemeenteraad van 27 juni 2023 en moeten ter goedkeuring worden voorgelegd op de eerstvolgende gewone vergadering van de gemeenteraad, zijnde de vergadering van 5 september 2023.
Geen.
Enig artikel
De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van de gemeenteraad van 27 juni 2023 met eenparigheid van stemmen goed.
Bijkomend aan de decretale verplichting om het beleid van dienstverlenende en opdrachthoudende verenigingen toe te lichten, heeft het bestuur besloten om ook te rapporteren over de werking in de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden. Dit met als doel om de transparantie binnen het bestuur te verhogen.
De gemeenteraad dient kennis te nemen van de verstrekte toelichting bij het beleid van de intergemeentelijk samenwerkingsverbanden.
Geen.
Enig artikel
De gemeenteraad neemt kennis van het feit dat er geen toelichting wordt gegeven door schepen Sven Willekens.
Schepen Willekens geeft aan hierover niets voorbereid te hebben en nooit eerder toelichtingen gegeven te hebben over Providentia.
Er werd op 31 mei 2022 een omgevingsvergunning afgeleverd met betrekking tot het bouwen van 3 seniorenwoningen en 2 eengezinswoningen op een perceel gelegen op de hoek van de Hollandstraat met de Fr. Verbeekstraat met als adres Hollandstraat 1, 1A, 1B, 1C en 1D, kadastraal bekend als (afdeling 4) sectie D 49 S3.
De voorziene rooilijn in de Hollandstraat ligt op 5,00 meter uit de as van de weg. De voorziene rooilijn in de Fr. Verbeekstraat ligt volgens het plan goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 25 mei 1936.
Aangezien een deel van hogervermeld perceel, namelijk 3a35ca, zich voor de voorziene rooilijn van de Hollandstraat en de Fr. Verbeekstraat bevindt, doen de eigenaars gratis grondafstand zoals gevraagd in de omgevingsvergunning.
Het openbaar domein ter hoogte van het perceel gelegen op de hoek van de Hollandstraat met de Fr. Verbeekstraat, volgens kadaster (afdeling 4) sectie D 49 S3, is nog niet overgenomen tot aan de (voorziene) rooilijn van de Hollandstraat en de Fr. Verbeekstraat. In de omgevingsvergunning werd daarom de vraag opgenomen om gratis grondafstand te doen om reden van openbaar nut, zijnde de verbreding van het wegtracé van de Hollandstraat en de Fr. Verbeekstraat.
Geen.
Artikel 1
De gemeenteraad verklaart zich akkoord om over te gaan tot de kosteloze overname van een perceel met een oppervlakte van drie are vijfendertig centiare (3a35ca) gelegen op de hoek van de Hollandstraat met de Fr. Verbeekstraat met gereserveerd perceelidentificatienummer 49/V/3 P0000 zoals aangeduid met lot A in gele kleur op een metingsplan, te nemen uit het onroerend goed gelegen op de hoek van de Hollandstraat met de Fr. Verbeekstraat, zijnde Hollandstraat 1, 1A, 1B, 1C, en 1D, kadastraal gekend als (afdeling 4) sectie D 49 S3 P0000.
Artikel 2
Voormelde eigendom werd opgemeten door landmeter-expert Erica Van Orshoven die hiervan op 28 april 2023 een metingsplan opstelde. Het grondplan werd opgenomen in de databank van de plannen van afbakening van de algemene administratie van de patrimoniumdocumentatie onder refertenummer 23544/10356.
Artikel 3
Het metingsplan, als bijlage bij deze beslissing gevoegd, wordt goedgekeurd.
Artikel 4
De kosteloze overname gebeurt onder de voorwaarden van de authentieke akte opgesteld door notaris Tom Verhaegen die zijn ambt uitoefent in de besloten vennootschap Verhaegen en Busschaert, geassocieerde notarissen, met zetel te Overijse, J. Bt. Dekeyserstraat 40.
Artikel 5
De ontwerpakte, als bijlage bij deze beslissing gevoegd, wordt goedgekeurd.
Artikel 6
Het college van burgemeester en schepenen, vertegenwoordigd door burgemeester Inge Lenseclaes en algemeen directeur Dieter Vanderhaeghe, wordt gemachtigd de authentieke akte te ondertekenen.
Artikel 7
De overname gebeurt met de bedoeling de voormelde grond toe te voegen aan het gemeentelijk openbaar domein om reden van openbaar nut, zijnde de verbreding van het wegtracé van de Hollandstraat en de Fr. Verbeekstraat.
Er werd op 27 september 2022 een omgevingsvergunning afgeleverd met betrekking tot het creëren van een bebouwbaar lot op een perceel gelegen langs de J. Bt. Dekeyserstraat 28, kadastraal bekend als (afdeling 6) sectie L 215 H2.
De voorziene rooilijn in de J. Bt. Dekeyserstraat is ter hoogte van dit perceel gelegen in het verlengde van de gevel van huisnummer 26.
Aangezien een deel van hogervermeld perceel, namelijk 15ca, zich voor de voorziene rooilijn van de J. Bt. Dekeyserstraat bevindt, doen de eigenaars gratis grondafstand zoals gevraagd in de omgevingsvergunning.
Het openbaar domein ter hoogte van het perceel gelegen J. Bt. Dekeyserstraat 28, volgens kadaster (afdeling 6) sectie L 215 H2, is nog niet overgenomen tot aan de (voorziene) rooilijn. In de omgevingsvergunning werd daarom de vraag opgenomen om gratis grondafstand te doen om reden van openbaar nut, zijnde de verbreding van het wegtracé van de J. Bt. Dekeyserstraat.
Geen.
Artikel 1
De gemeenteraad verklaart zich akkoord om over te gaan tot de kosteloze overname van een perceel met een oppervlakte van vijftien centiare (15ca) gelegen langs de J. Bt. Dekeyserstraat 26a-28 met gereserveerd perceelidentificatienummer 215/x/2 P0000 zoals aangeduid met lot 3 in roze kleur op een afbakeningsplan, te nemen uit het onroerend goed gelegen J. Bt. Dekeyserstraat 26a-28, kadastraal gekend als (afdeling 6) sectie L 215 H2 P0000.
Artikel 2
Voormelde eigendom werd opgemeten door landmeter-expert Ward Bartholomees die hiervan op 10 april 2023 een afbakeningsplan opstelde. Het grondplan werd opgenomen in de databank van de plannen van afbakening van de algemene administratie van de patrimoniumdocumentatie onder refertenummer 23546/10247.
Artikel 3
Het afbakeningsplan, als bijlage bij deze beslissing gevoegd, wordt goedgekeurd.
Artikel 4
De kosteloze overname gebeurt onder de voorwaarden van de authentieke akte opgesteld door notaris Tom Verhaegen die zijn ambt uitoefent in de besloten vennootschap Verhaegen en Busschaert, geassocieerde notarissen, met zetel te Overijse, J. Bt. Dekeyserstraat 40.
Artikel 5
De ontwerpakte, als bijlage bij deze beslissing gevoegd, wordt goedgekeurd.
Artikel 6
Het college van burgemeester en schepenen, vertegenwoordigd door burgemeester Inge Lenseclaes en algemeen directeur Dieter Vanderhaeghe, wordt gemachtigd de authentieke akte te ondertekenen.
Artikel 7
De overname gebeurt met de bedoeling de voormelde grond toe te voegen aan het gemeentelijk openbaar domein om reden van openbaar nut, zijnde de verbreding van het wegtracé van de J. Bt. Dekeyserstraat.
Op 23 februari 2023 werd bij de gemeente Overijse een aanvraag ingediend voor het creëren van een bebouwbaar lot met betrekking tot een perceel gelegen Bollestraat 98, kadastraal gekend als (afd. 2) sectie F 36 R. Het perceel is gelegen op de hoek van de Bollestraat met de Moskesstraat.
Op het verkavelingsontwerp werd de voorziene rooilijn in de Moskesstraat getekend op 5,00m uit de as van de straat.
Voorafgaandelijk aan de eventuele aflevering van een omgevingsvergunning door het college van burgemeester en schepenen met betrekking tot het creëren van een bebouwbaar lot, dient de gemeenteraad zich uit te spreken over de overname in het openbaar domein van de strook gelegen voor de voorziene rooilijn van de Moskesstraat. Deze strook dient kosteloos afgestaan te worden door de eigenaar, om zodoende het wegenistracé van de Moskesstraat te wijzigen en de rooilijn voor deze straat vast te leggen op 5,00m uit de as van de weg ter hoogte van het perceel (afd.2) sectie F 36 R.
Geen.
Artikel 1
De gemeenteraad verklaart zich akkoord om over te gaan tot de kosteloze overname van een perceel gelegen voor de voorziene rooilijn van de Moskesstraat, aangeduid met een stippellijn langs de kant van de Moskesstraat op een verkavelingsontwerp en te nemen uit het onroerend goed gelegen Bollestraat 98, kadastraal gekend als afdeling 2, sectie F 36 R.
Artikel 2
De eigenaar van het perceel gelegen voor de rooilijn (=afstanddoener) moet hiervan een proces-verbaal van opmeting laten opmaken door een landmeter-expert en het grondplan moet opgenomen worden in de databank van de plannen van afbakening van de algemene administratie van de patrimoniumdocumentatie.
Artikel 3
De afstanddoener moet een ontwerpakte met betrekking tot de gratis grondafstand laten opmaken bij een notaris naar keuze. De akte dient verleden te worden binnen het jaar na het bekomen van de omgevingsvergunning voor het creëren van een bebouwbaar lot, bij een notaris in Overijse of in het administratief centrum De Vuurmolen. Het deel dat afgestaan wordt aan de gemeente moet vrij zijn van constructies en beplanting.
Artikel 4
Alle kosten met betrekking tot de gratis grondafstand zijn ten laste van de afstanddoener.
Artikel 5
De overname gebeurt met de bedoeling de voormelde grond toe te voegen aan het gemeentelijk openbaar domein om reden van openbaar nut, zijnde de verbreding van het wegenistracé van de Moskesstraat en de vastlegging van de rooilijn in de Moskesstraat op 5,00m uit de as van de weg ter hoogte van het perceel kadastraal gekend als afdeling 2, sectie F 36 R.
Artikel 6
Het college van burgemeester en schepenen, vertegenwoordigd door burgemeester Inge Lenseclaes en algemeen directeur Dieter Vanderhaeghe, wordt gemachtigd om alle administratieve handelingen te stellen in het kader van de uitvoering van deze akte.
Artikel 7
Het college van burgemeester en schepenen, vertegenwoordigd door burgemeester Inge Lenseclaes en algemeen directeur Dieter Vanderhaeghe, wordt gemachtigd de authentieke akte te ondertekenen.
Artikel 8
Deze beslissing is onderworpen aan het algemeen bestuurlijk toezicht.
Op 11 juni 2023 werd bij de gemeente Overijse een aanvraag ingediend voor het creëren van twee bebouwbare loten met betrekking tot de percelen gelegen in de Terdekdelleweg, kadastraal gekend als (afd. 2) sectie H 157 E4, 159 M en 159 N.
Landmeter-expert Erika Van Orshoven stelde hiervoor op 16 mei 2023 een verkavelingsontwerp op.
Op het ontwerp werd de voorziene rooilijn in de Terdekdelleweg getekend op 5,00m uit de as van de straat.
Voorafgaandelijk aan de eventuele aflevering van een omgevingsvergunning door het college van burgemeester en schepenen met betrekking tot het creëren van twee bebouwbare loten, dient de gemeenteraad zich uit te spreken over de overname in het openbaar domein van de strook gelegen voor de voorziene rooilijn. Deze strook dient kosteloos afgestaan te worden door de eigenaar, om zodoende het wegenistracé van de Terdekdelleweg te wijzigen en de rooilijn voor deze straat vast te leggen op 5,00m uit de as van de weg ter hoogte van het perceel (afd.2) sectie H 157 E4.
Geen.
Artikel 1
De gemeenteraad verklaart zich akkoord om over te gaan tot de kosteloze overname van een perceel met een oppervlakte van ongeveer één are éénentwintig centiare (+/- 1a21ca) gelegen langs de Terdekdelleweg zoals aangeduid in gele kleur met lot 3 op het verkavelingsontwerp opgemaakt door landmeter-expert Erika Van Orshoven op 16 mei 2023 en te nemen uit het onroerend goed gelegen Terdekdelleweg 44-46, kadastraal gekend als afdeling 2, sectie H 157 E4.
Artikel 2
De eigenaar van het perceel gelegen voor de rooilijn (=afstanddoener) moet hiervan een proces-verbaal van opmeting laten opmaken door een landmeter-expert en het grondplan moet opgenomen worden in de databank van de plannen van afbakening van de algemene administratie van de patrimoniumdocumentatie.
Artikel 3
De afstanddoener moet een ontwerpakte met betrekking tot de gratis grondafstand laten opmaken bij een notaris naar keuze. De akte dient verleden te worden binnen het jaar na het bekomen van de omgevingsvergunning voor het creëren van een bebouwbaar lot bij een notaris in Overijse of in het administratief centrum De Vuurmolen. Het deel dat afgestaan wordt aan de gemeente moet vrij zijn van constructies en beplanting.
Artikel 4
Alle kosten met betrekking tot de gratis grondafstand zijn ten laste van de afstanddoener.
Artikel 5
De overname gebeurt met de bedoeling de voormelde grond toe te voegen aan het gemeentelijk openbaar domein om reden van openbaar nut, zijnde de verbreding van het wegenistracé van de Terdekdelleweg en de vastlegging van de rooilijn op 5,00m uit de as van de weg ter hoogte van het perceel kadastraal gekend als afdeling 2, sectie H 157 E4.
Artikel 6
Het college van burgemeester en schepenen, vertegenwoordigd door burgemeester Inge Lenseclaes en algemeen directeur Dieter Vanderhaeghe, wordt gemachtigd om alle administratieve handelingen te stellen in het kader van de uitvoering van deze akte.
Artikel 7
Het college van burgemeester en schepenen, vertegenwoordigd door burgemeester Inge Lenseclaes en algemeen directeur Dieter Vanderhaeghe, wordt gemachtigd de authentieke akte te ondertekenen.
Artikel 8
Deze beslissing is onderworpen aan het algemeen bestuurlijk toezicht.
Het Regionaal Mobiliteitsplan (RMP) kadert binnen basisbereikbaarheid, de Vlaamse visie op mobiliteit. Met basisbereikbaarheid zet Vlaanderen in op een efficiënter, duurzamer en flexibeler vervoer waarin het combineren van verschillende vervoermiddelen centraal staat.
De Vervoerregio Leuven (VVR) heeft hiervoor een voorlopig Ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan uitgewerkt. Dat plan legt de globale mobiliteitsvisie voor de komende 10 jaar (met een doorkijkperiode van 30 jaar) vast voor de Vervoerregio op een strategisch niveau, en dat voor alle vervoerswijzen. In dit voorlopig Ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan werd rekening gehouden met het Ontwerp Plan-MER. Het Ontwerp Plan-MER beschrijft de mogelijke milieueffecten van het voorlopig Ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan. Iedereen kan deze documenten inkijken en opmerkingen meegeven.
Op de Vervoerregioraad Leuven (VVRR) van 29 juni 2023 werd de voorlopige vaststelling van het Ontwerp RMP, het Ontwerp Actieplan en het Ontwerp Plan-MER goedgekeurd. Daarnaast werd er ook gestemd over het participatietraject en de aanpak van het openbaar onderzoek.
Na de vaststelling van het voorlopig Ontwerp RMP (met in bijlage het Ontwerp Plan-MER) door de VVRR Leuven, heeft ook Vlaams Minister van Mobiliteit & Openbare Werken, Lydia Peeters, haar akkoord gegeven tot verderzetting van de procedure (cfr. Besluit van de Vlaamse Regering van 20 november 2020 over de regionale mobiliteitsplannen met integratie van de milieueffectrapportage (MER)).
Het voorlopig Ontwerp RMP (versie 1.4) dient nu onderworpen te worden aan een openbaar onderzoek om een definitieve vaststelling te kunnen doen van het RMP. Het openbaar onderzoek zal lopen van 4 september 2023 tot 2 november 2023.
Desgewenst kunnen individuele opmerkingen/bedenkingen rechtstreeks en parallel ingediend worden tijdens het openbaar onderzoek, volgens de geijkte procedure. Een kopie naar de administratie is wenselijk.
Op 16 augustus 2023 ontving het lokaal bestuur een mail van de VVRR Leuven, met een adviesvraag aan het lokaal bestuur Overijse (als adviesinstantie) op het voorlopig Ontwerp RMP en Plan-MER. De administratie zal het gemeentelijke advies op de voorlopige Ontwerpplannen opmaken. Deze adviesaanvraag staat op de agenda van de volgende gemeenteraadscommissie van 12 september 2023.
Planning vervolg:
De gemeenteraad dient kennis te nemen van het voorlopig Ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan (RMP) van de Vervoerregio Leuven, het bijhorend voorlopig Ontwerp Actieplan en het Ontwerp Plan-MER.
De gemeenteraad dient eveneens kennis te nemen van de bekendmaking van het openbaar onderzoek met betrekking tot bovenstaande ontwerpplannen.
Geen.
Artikel 1
De gemeenteraad neemt kennis van het voorlopig ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan (RMP) - versie 1.4 - van 7 juli 2023, met het bijhorende voorlopig Ontwerp Actieplan en het Ontwerp Plan-MER voor de Vervoerregio Leuven.
Artikel 2
De gemeenteraad neemt kennis van de bekendmaking openbaar onderzoek over bovenstaande voorlopige ontwerpplannen.
De gemeente Hoeilaart wenst op middellange termijn de wegenis in de Jos. Kumpsstraat opnieuw aan te leggen met inbegrip van het aanleggen van een fietsvoorziening om de toegang tot de fietssnelweg F204 te faciliteren.
Studiebureau Meso werd door de gemeente Hoeilaart (als bouwheer) aangesteld als ontwerper voor het project 'Heraanleg wegenis Jos. Kumpsstraat'.
Het projectgebied spreidt zich over de gemeentegrens van Overijse en Hoeilaart. Een groot deel van het projectgebied is gelegen op het grondgebied van Hoeilaart, een minder groot deel op het grondgebied van Overijse.
Onafgezien van timing en planning van de heraanleg van het hele projectgebied, wordt voorkeur gegeven om een gemeenschappelijk deel van de wegenis, zijnde de 'prioritaire bocht' in een apart dossier uit te voeren. In dit deel is de gemeentegrens gelegen op de as van de rijweg.
Het betreft een gemeentelijke weg buiten de bebouwde kom met snelheidsregime van 50km/u (over de gemeentegrenzen heen).
De gemeente Hoeilaart heeft een voorstel tot samenwerkingsovereenkomst (SWO) opgemaakt om het project samen te kunnen uitvoeren.
Het project wordt opgedeeld in 3 subprojecten:
Voor de deelprojecten 2.1 en 2.2 en project 3 zullen de bijzondere bestekken voor goedkeuring voorgelegd worden aan de gemeenteraden van beide gemeenten.
De dienst Publieke Ruimte duidt een contactpersoon aan voor de gemeente Overijse.
De gemeenteraad dient de samenwerkingsovereenkomst goed te keuren om de prioritaire bocht in de Jos. Kumpsstraat en de aansluitende asfalteringswerken in de Jos. Kumpsstraat en de Victor Marchandstraat gezamenlijk met Hoeilaart te kunnen uitvoeren.
Project 1:
Het ontwerp van de 'prioritaire bocht' wordt indicatief geraamd op 220.500,00 euro excl. btw.
Het aandeel van de gemeente Overijse bedraagt 115.408,73 euro excl. btw, hetzij 139.644,56 euro incl. btw.
Krediet voor 'verkeerstechnische ingrepen Jos. Kumpsstraat':
Budgetsleutel: AC000266
ARK: 2240000 Wegen
Beleidsveld: 0200 Wegen
Krediet 2023: 129.728,10 euro.
De gezamenlijke opdracht deelproject 2.1 wordt voorlopig indicatief geraamd op 509.427,74 euro excl. btw, met aandeel gemeente Overijse: 27.009,00 euro excl. btw.
De gezamenlijke opdracht deelproject 2.2 wordt voorlopig indicatief geraamd op 114.587,00 euro excl. btw, met aandeel gemeente Overijse: 55.584,50 euro excl. btw.
De gezamenlijke opdracht project 3 wordt voorlopig indicatief geraamd op 73.250,00 euro excl. btw met aandeel gemeente Overijse: 21.601,00 euro excl. btw.
Artikel 1
De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeenten Hoeilaart en Overijse betreffende de heraanleg prioritaire bocht in de Jos. Kumpsstraat en de aansluitende asfalteringswerken in de Jos. Kumpsstraat en Victor Marchandstraat, goed.
Artikel 2
De burgemeester en de algemeen directeur van de gemeente Overijse worden gemachtigd om de samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen.
Op 31 maart 2022 lanceerde de provincie Vlaams-Brabant de open oproep 'Lokale Open Ruimte Trajecten' (LORT) voor gemeenten ter ondersteuning van hun open ruimte beleid. Hiervoor konden tot 1 juni 2022 projecten werden ingediend. Na een eerste selectieronde besliste de deputatie op 7 juli 2022 om 9 ontvankelijke kandidaturen toe te laten tot de tweede selectieronde voor de verdere uitwerking van een projectaanvraag en projectbegroting.
De gemeente Huldenberg diende op 15 september 2022, met steun van alle partners, het dossier 'Terug naar de bron' in voor de tweede selectieronde.
Op 19 januari 2023 keurde de deputatie 4 kandidaturen goed binnen de oproep 'Lokale Open Ruimte Trajecten' en het project 'Terug naar de bron' en kende hiervoor het maximaal subsidiebedrag van 50.000 euro toe.
Voor de uitvoering van de deelopdracht 'Terug naar de bron' binnen de raamovereenkomst 'Lokale Ruimte Trajecten II', willen de partijen de krachten bundelen waardoor deze samenwerkingsovereenkomst werd opgesteld.
In deze samenwerkingsovereenkomst werden o.a. volgende afspraken opgenomen:
Deze samenwerkingsovereenkomst werd op 29 juni 2023 aan de deputatie ter goedkeuring voorgelegd. Na ondertekening van deze overeenkomst door alle partijen kan de opdracht van start gaan.
Omdat verschillende partijen betrokken zijn bij de uitvoering van de deelopdracht 'Terug naar de bron' binnen de raamovereenkomst 'Lokale Ruimte Trajecten II' werd deze samenwerkingsovereenkomst opgesteld.
Het is de bevoegdheid van de gemeenteraad om deze overeenkomst goed te keuren.
Artikel 1
De gemeenteraad keurt de bijgevoegde samenwerkingsovereenkomst betreffende de overheidsopdracht 'Terug naar de bron' tussen de provincie Vlaams-Brabant, De Watergroep, de gemeenten Bertem, Hoeilaart, Huldenberg, Oud-Heverlee, Overijse en de stad Leuven, in het kader van de subsidie Lokale Open Ruimte Trajecten, goed.
Artikel 2
De gemeenteraad machtigt de burgemeester, Inge Lenseclaes, en de algemeen directeur, Dieter Vanderhaeghe, om alle administratieve handelingen te stellen in het kader van de uitvoering van deze samenwerkingsovereenkomst, alsook deze samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen.
De gemeente Overijse is lid van Regionaal Landschap Dijleland (RLD) en betaalt hiervoor een jaarlijkse ledenbijdrage. Via haar basiswerking, binnen haar werkingsgebied, waarvan de gemeente Overijse deel uitmaakt, zorgt RLD voor advies en ondersteuning van particulieren bij natuur- en landschapszorg, promotie van het streekeigen karakter, sensibilisatie rond natuur, erfgoed en landschap, acties rond specifieke soorten en landschappen.
Op 30 september 2022 heeft de gebiedscoalitie Strategische Projecten Walden en Horizon+, samen met RLD, het Agentschap voor Natuur en Bos, de gemeenten Huldenberg, Overijse en Oud-Heverlee, een aanvraag ingediend bij het departement Omgeving binnen de Lokale Gebiedsdeals Droogte met als titel '(Her)bronnen in de Brabantse Wouden', waarop de Vlaamse minister van Omgeving op 9 december 2022 een subsidie heeft toegekend. Het totaal van deze subsidie bedraagt 1.307.230,00 euro (incl. btw) dat als volgt wordt verdeeld:
RLD werd aangeduid als gemandateerde vertegenwoordiger van de gebiedscoalitie en staat vanaf 1 augustus 2024 in voor het waarborgen van de gecoördineerde uitvoering van de Lokale Gebiedsdeal Droogte '(Her)bronnen in de Brabantse Wouden'. Bovenvermelde projecten hebben een looptijd van 42 maanden - gestart op 1 januari 2023 om te eindigen op 30 juni 2026.
De uitvoering van het project 'Terlanen Herbront' wordt geraamd op 194.341,00 euro (incl. btw), waarvan 146.341,00 euro (incl. btw) subsidies en 48.000,00 euro (incl. btw) budget van de gemeente Overijse.
Na het ondertekenen van de overeenkomst door alle partijen kan er gestart worden met de uitvoering van de 14 acties die werden opgenomen in het document als bijlage.
De uitvoering van de 14 acties die werden opgenomen in het project 'Terlanen Herbront' sluit aan bij de doelstellingen van RLD. Aangezien de gemeente Overijse reeds verschillende jaren lid is van RLD, leek het wenselijk om voor de coördinatie en de uitvoering op hen beroep te doen. Deze opdracht behoort echter niet tot de normale werking van RLD waardoor hiervoor een samenwerkingsovereenkomst werd opgesteld. In deze overeenkomst werden een aantal afspraken opgenomen voor de coördinatie, de uitvoering en de betaling van de prestaties.
Het is de bevoegdheid van de gemeenteraad om deze overeenkomst goed te keuren.
Artikel 1
De gemeenteraad keurt de bijgevoegde samenwerkingsovereenkomst betreffende het project 'Terlanen Herbront' tussen de vzw Regionaal Landschap Dijleland en de gemeente Overijse in kader van het dossier '(Her)bronnen in de Brabantse Wouden' goed.
Artikel 2
De gemeenteraad machtigt de burgemeester, Inge Lenseclaes, en de algemeen directeur, Dieter Vanderhaeghe, om alle administratieve handelingen te stellen in het kader van de uitvoering van deze samenwerkingsovereenkomst, alsook deze samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen.
Het gemeentebestuur van Overijse is aangesloten bij de dienstverlenende vereniging Haviland Intercommunale en heeft op 3 juli 2023 het bericht ontvangen dat het jaarverslag 2022 te raadplegen is op de website van Haviland via volgende weblink: https://www.haviland.be/nl/nieuws/publicaties/jaarverslagen.
De gemeenteraad waakt over de afstemming van het beleid van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden op het gemeentelijk beleid.
Overeenkomstig het Decreet Lokaal Bestuur, is het aangewezen dat de gemeenteraad kennis neemt van het jaarverslag 2022 van de dienstverlenende vereniging Haviland Intercommunale.
Geen.
Enig artikel
De gemeenteraad neemt kennis van het jaarverslag 2022 van de dienstverlenende vereniging Haviland Intercommunale.
Vlaanderen en de lokale besturen hebben de handen in elkaar geslagen om samen de nodige transitie in het energie- en klimaatbeleid waar te maken. Ze zijn gestart met het Lokaal Energie- en Klimaatpact 1.0 (LEKP 1.0) om een nieuw ecosysteem uit te bouwen, waarbij lokale stakeholders, lokale besturen en het Vlaamse niveau nauwer samenwerken.
Tegen eind oktober 2021 hadden 293 van de 300 lokale besturen het LEKP 1.0 ondertekend. Door de aangescherpte Europese Klimaatambities (‘Fit for 55’) besliste de Vlaamse Regering in november 2021 over een pakket extra maatregelen om de CO2-uitstoot sterker te verminderen. Daarbij werd ook de rol van de lokale besturen herbevestigd en nieuwe doelstellingen voorgesteld.
Door de oorlog in Oekraïne en bijgevolg de energiecrisis dreigen steeds meer huishoudens geconfronteerd te worden met energiearmoede. Op wijkniveau kunnen oplossingen op maat uitgewerkt worden om versneld te renoveren en meer hernieuwbare energie toegankelijk te maken via energiegemeenschappen. Daarom is er opnieuw een versterking aangewezen in de vorm van het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.1 (LEKP 2.1).
Hieronder het overzicht van de uitbreiding van engagementen, bovenop het LEKP 2.0, die via dit document ter goedkeuring voorligt:
De gemeente Overijse engageert zich om:
De Vlaamse Overheid engageert zich om:
De energiecrisis en de hoge energieprijzen tonen echter de urgentie aan om verdere stappen te nemen. Het is meer dan ooit duidelijk dat we als samenleving de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen versneld moeten afbouwen om meer weerbaar te zijn bij toekomstige prijsschokken.
De aanhoudende hoge energieprijzen verhogen stelselmatig de groep mensen met een risico voor energiearmoede. In Vlaanderen had ongeveer 15,9% van de gezinnen te kampen met energiearmoede. Huurders lopen meer risico dan eigenaren. De ‘split incentive’ verhoogt voor deze gezinnen de afstand naar een renovatie-oplossing: de opbrengsten komen bij de huurder terecht, de investeringen dienen door de eigenaren worden gedragen. Verder hebben 1 op 3 van de gezinnen in armoede energieverslindende huishoudtoestellen en wonen ze in ongezonde omstandigheden met schimmel en vocht (dat de energiefactuur verder doet oplopen). De stijgende energieprijzen sinds het najaar van 2021 hebben de situatie voor vele precaire huishoudens steeds meer onhoudbaar gemaakt.
Om onze burgers en bedrijven weerbaar te maken tegen de volatiele energieprijzen, moeten we versneld inzetten om de energievraag te reduceren en de overblijvende energievraag met hernieuwbare bronnen in te vullen. Daarom wordt getracht deze transitie een versnelling hoger te laten schakelen door in te zetten op meer uitvoeringsmogelijkheden van collectieve renovaties en het meer toegankelijk maken van lokale hernieuwbare energie, wanneer mensen niet in staat zijn dit op eigen dak of met eigen investeringsmiddelen te realiseren.
Lokale besturen die het Lokale Energie- en Klimaatpact 2.1 ondertekenen hebben recht op een financiële ondersteuning van Vlaanderen voor de uitvoering ervan.
De werkwijze van LEKP 1.0 en 2.0 wordt doorgezet binnen LEKP 2.1. De financiële middelen zullen als algemene financiering onder de lokale besturen verdeeld worden volgens inwonersaantal (80%) en volgens het aandeel van het Gemeentefonds 2020 (20%). De aldus bekomen financiering per gemeente wordt vastgesteld in een lijst die gepubliceerd zal worden op de website van Agentschap Binnenlands Bestuur.
Artikel 1
De gemeenteraad keurt de ondertekening van het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.1 goed.
Artikel 2
Deze beslissing is onderworpen aan het algemeen bestuurlijk toezicht, met doorzendingsplicht.
In zitting van de gemeenteraad van 18 december 2018 werd het milieupremiereglement goedgekeurd.
Het premiereglement wordt als volgt aangepast:
Het aantal uitbetaalde gemeentelijke milieupremies blijft jaar na jaar gevoelig stijgen.
De laatste aanpassing van het reglement dateert van 2018 en is aan een update toe.
Zo bestaan de certificaten voor een passiefhuis en een nulenergiewoning niet meer en is de premie voor zonnepanelen niet meer aangewezen gezien de snelle terugverdientijd. Tijdens de besparingsbesprekingen van afgelopen winter werd het schrappen van de premies voor zonnepanelen ook al opgenomen als een uit te voeren aanpassing. De premie voor het plaatsen van zonne-installaties omvat ongeveer 1/3 van alle uitbetaalde milieupremies in Overijse.
Ook de subsidie voor een pelletkachel staat onder discussie, omwille van de CO2-uitstoot en de uitstoot van fijn stof is de vraag of we dit als gemeente wel actief dienen aan te moedigen onder de vorm van een gemeentelijke premie.
De financiële aspecten verbonden aan deze beslissing worden als volgt geregeld:
Artikel 1
De gemeenteraad keurt volgend gemeentelijk milieupremiereglement Overijse goed:
1. ALGEMENE BEPALINGEN
1.1. Binnen de perken van de jaarlijks op de begroting voorziene en goedgekeurde kredieten verleent de gemeente premies ter ondersteuning van het klimaatbeleid binnen de gemeentegrenzen van Overijse, zoals verder bepaald in de volgende artikelen:
- Groendaken;
- Warmtepompen (enkel van toepassing bij bestaande gebouwen);
- Isoleren daken, muren en vloeren (enkel van toepassing bij bestaande gebouwen);
- Plaatsen van hoogrendementsbeglazing (enkel van toepassing bij bestaande gebouwen);
- Plaatsen van een regenwaterput (enkel indien niet opgelegd in stedenbouwkundige vergunning).
1.2.
1.2.1. Het toekennen van de premies verloopt in functie van de datum van het indienen van de aanvraag en tot het voorziene krediet voor het betreffend dienstjaar is uitgeput.
1.2.2. De gemeente verbindt er zich toe om een premieaanvraag die voldoet aan alle voorwaarden uit te betalen binnen de 3 maanden na indiening van het premiedossier. Bij overschrijding van het begrotingskrediet kan de aanvraag en de uitbetaling overgedragen worden naar het volgend dienstjaar.
1.2.3. De premie wordt toegekend aan de aanvrager. Deze persoon dient gerechtigd te zijn tot het (laten) plaatsen van de installatie waarvoor de aanvraag wordt ingediend.
1.2.4. Als gerechtigd worden beschouwd:
- ofwel de eigenaar van het gebouw;
- ofwel de gebruiker of huurder van het gebouw mits de eigenaar het aanvraagformulier voor akkoord heeft ondertekend.
1.3. Om te kunnen genieten van een premie dient men minstens aan volgende voorwaarden te voldoen:
1.3.1. De documenten dienen opgesteld/ingevuld te worden in de Nederlandse taal.
1.3.2. Een volledig ingevuld aanvraagformulier indienen bij het college van burgemeester en schepenen.
1.3.3. Het gebouw bevindt zich op het grondgebied van de gemeente Overijse.
1.3.4. Een kopie van de ondertekende factuur voegen bij de aanvraag. De factuur mag op het moment van de aanvraag niet ouder zijn dan 24 maanden.
1.3.5. Akkoord gaan met betreding van het privéterrein door het college van burgemeester en schepenen aangestelde personen ter controle van de premie.
1.3.6. De betoelaagde werken dienen in overeenstemming te zijn en te verlopen volgens de van toepassing zijnde wetten, reglementen, verordeningen en gebruiken en regels van goed vakmanschap.
1.4. Het college van burgemeester en schepenen is gelast met de uitvoering van het milieupremiereglement. De gemeentelijke milieudienst staat in voor de opvolging en de controle ter plaatse. Blijken de voorwaarden niet nageleefd, zal de premie niet uitbetaald worden. Het is de eigenaar uiteraard toegestaan om aanpassingen door te voeren om alsnog in aanmerking te komen voor de premie.
1.4.1. Onderstaande premies kunnen slechts 1 maal per adres en per gebouw aangevraagd worden.
1.5. Een afschrift van dit besluit zal ter kennisgeving gezonden worden naar de Provinciegouverneur.
2. GROENDAKEN
2.1. Definities
Groendak: dak waarbij de bedekking hoofdzakelijk aangelegd wordt met levende planten.
2.2. Overweging
Het groendak is een bufferopvang van hemelwater en verkleint zo de druk op het openbaar rioleringsstelsel. Een groendak betekent een meerwaarde voor groen en natuur in de bebouwde omgeving.
2.3. Bijkomende voorwaarden
2.3.1. De premie kan enkel toegekend worden voor vergunde, vergund geachte en hoofdzakelijk vergunde gebouwen zoals bedoeld in het decreet betreffende de organisatie van de ruimtelijke ordening.
2.3.2. De minimum groenoppervlakte bedraagt 6 m².
2.3.3. Het groendak bestaat minstens uit een drainagelaag, een substraatlaag en een vegetatielaag uit levende planten.
2.3.4. De vegetatie kan zowel bestaan uit vetplanten, mossen, grassen en/of kruiden.
2.3.5. De handelingen die uitgevoerd worden voor het realiseren van het groendak, moeten overeenkomstig de bestaande wettelijke bepalingen gebeuren. Hierbij dient eventueel de nodige stedenbouwkundige vergunning aangevraagd te worden.
2.3.6. De aanvrager verbindt er zich toe om het groendak minimum 15 jaar in goede staat te behouden. Mislukte aanplantingen moeten hersteld worden. Gebeurt de herstelling niet, dan zal de toelage teruggevorderd worden.
2.3.7. De aanvraag omvat bijkomend:
2.3.7.1. een situatieplan met ligging van het perceel en kadastrale gegevens.
2.3.7.2. een uitvoeringsplan met een gedetailleerde omschrijving van het groendak.
2.4. Premiebedrag
De eenmalige premie bedraagt 31,00 euro/m² gerealiseerd groendak met een maximum van 1.000,00 euro.
3. WARMTEPOMP
3.1. Definities
Warmtepomp: waarbij warmte op relatief lage temperatuur uit water, grond, lucht wordt onttrokken om op hogere temperatuur verwarming van woning terug af te geven.
Warmtepompboiler: zelfde principe als de waterpomp maar de warmte wordt gebruikt om het water in de boiler te verwarmen.
Bestaand gebouw: gebouw ouder dan 5 jaar, vanaf de datum van het afleveren van de stedenbouwkundige vergunning.
3.2. Overweging
De vraag naar energie blijft toenemen en de uitputting van niet-hernieuwbare grondstoffen moet voorkomen worden. Het gebruik van hernieuwbare energie draagt bij tot de realisatie van het burgemeestersconvenant. De uitstoot van CO2 is de belangrijkste oorzaak van de opwarming van de aarde en is bijgevolg een bedreiging voor het leefmilieu en de mensheid in het algemeen.
3.3. Aanvullende voorwaarden
3.3.1. De aanvraag omvat bijkomend:
3.3.1.1. Een situatieplan met ligging van het perceel en kadastrale gegevens.
3.3.1.2. Een uitvoeringsplan.
3.3.1.3. Een gedetailleerde beschrijving van het hernieuwbare energiesysteem.
3.3.2. De uitvoering moet voldoen aan de regels van goed vakmanschap.
3.3.3. De installatie moet minstens 10 jaar in gebruik blijven.
3.3.4. De subsidie voor een warmtepomp is enkel van toepassing bij een bestaand gebouw (ouder dan 5 jaar na het verlenen van de stedenbouwkundige vergunning).
3.4. Premiebedrag
De eenmalige premie bedraagt 500,00 euro per adres en per gebouw.
4. ISOLEREN VAN DAK, MUUR OF VLOER
4.1. Definities
R-waarde: de warmteweerstand van een isolatiemateriaal is de dikte van het materiaal gedeeld door de warmtegeleidingscoëfficiënt.
Bestaand gebouw: gebouw ouder dan 5 jaar, vanaf de datum van het afleveren van de stedenbouwkundige vergunning.
4.2. Overweging
Het isoleren van dak, muur of vloer is de eerste cruciale stap naar een energiezuinige woning. Gemiddeld gaat 26% van de warmte in een woning verloren via de muren, 26% via het dak en 15% via de vloer. Een goede isolatie zorgt niet alleen in de winter voor meer warmte, ook in de zomer helpt het om je huis koeler te houden. Let bij het isoleren wel op de luchtdichtheid en waterdichtheid, deze 2 factoren zijn essentieel voor een goede werking van de isolatie.
4.3. Aanvullende voorwaarden
4.3.1. Een minimale R-waarde conform de subsidievoorwaarden van de Vlaamse overheid ('mijn verbouwpremie').
4.3.2. De R-waarde van de isolatie dient expliciet vermeld te staan op de factuur.
4.3.3. De subsidie voor het isoleren van dak, muur of vloer is enkel van toepassing bij een bestaand gebouw (ouder dan 5 jaar na verlenen stedenbouwkundige vergunning).
4.4. Premiebedrag
De premie bedraagt 15% van de totale kostprijs met een maximum van 500,00 euro per aanvraag.
5. PLAATSEN VAN HOOGRENDEMENTSBEGLAZING
5.1. Definities
U-waarde: het warmtedoorgangscoëfficiënt geeft de hoeveelheid warmte aan die gemiddeld door 1m² van een vlak constructiedeel trekt, als bij constant blijvende temperaturen het temperatuurverschil tussen de omgeving aan de ene en die aan de andere kant 1°C bedraagt.
Bestaand gebouw: gebouw ouder dan 5 jaar, vanaf de datum van het afleveren van de stedenbouwkundige vergunning.
5.2. Overweging
Hoogrendementsbeglazing isoleert twee tot drie keer beter dan gewoon dubbel glas en vier tot vijf keer beter dan enkel glas. Hoogrendementsglas heeft een dun isolerend metaallaagje aan de binnenzijde van een van de glasplaten en de spouw kan gevuld zijn met een edelgas (bv. argon) in plaats van lucht bij dubbelglas.
5.3. Aanvullende voorwaarden
5.3.1. Een minimale U-waarde conform de subsidievoorwaarden van de Vlaamse overheid ('mijn verbouwpremie') voor de vervanging van enkele en dubbele beglazing.
5.3.2. De subsidie voor het plaatsen van hoogrendementsbeglazing is enkel van toepassing bij een bestaand gebouw (ouder dan 5 jaar na verlenen stedenbouwkundige vergunning) en is niet van toepassing op het bouwen of vernieuwen van veranda’s (ruimte waarvan de wanden voor minstens de helft uit glas bestaan en volledig afsluitbaar van de rest van de woning).
5.3.3. De subsidie voor het plaatsen van hoogrendementsbeglazing is enkel van toepassing bij een bestaand gebouw (ouder dan 5 jaar na verlenen stedenbouwkundige vergunning).
5.4. Premiebedrag
De premie bedraagt 15% van de totale kostprijs met een maximum van 500,00 euro per aanvraag.
6. HEMELWATERPUT
6.1. Definities
Hemelwater: verzamelnaam voor regen, sneeuw en hagel, met inbegrip van dooiwater.
Hemelwaterput: reservoir voor het opvangen en stockeren van hemelwater: 1 aftappunt.
Gewone oppervlaktewateren: alle oppervlaktewateren met uitzondering van de kunstmatige afvoerwegen voor hemelwater en de openluchtgreppels, behorend tot de openbare riolering.
Openbare riolering: het geheel van openbare leidingen en openluchtgreppels bestemd voor het opvangen en transporteren van afvalwater.
Gescheiden riolering: een dubbelstelsel van leidingen of openluchtgreppels waarvan het ene stelsel bestemd is voor het opvangen en transporteren van afvalwater en het andere stelsel bestemd is voor de afvoer van hemelwater.
Code van goede praktijk: krachtlijnen voor een geïntegreerd rioleringsbeleid in Vlaanderen – omzendbrieven van de Vlaamse minister van Leefmilieu en Tewerkstelling van 31 juli 1996, 19 december 1996 en 23 maart 1999.
Serreregenwaterput: bestaande reservoir voor het opvangen en stockeren van hemelwater gekoppeld aan teelten onder glas.
6.2. Overweging
Hemelwaterputten worden gezien als bufferopvang waardoor de druk op de gemeentelijke riolering en de kans op mogelijke overstromingen en overstorten verkleinen. Hergebruik van hemelwater betekent minder verbruik van drinkwater waardoor verdroging van de bodem wordt tegengegaan en de grondwaterreserves worden aangevuld. Beide voorzieningen passen in een duurzaam en geïntegreerd waterbeleid.
Hergebruik van serreregenwaterputten in functie van woongelegenheid past in deze visie mits de nodige bewijsstukken.
6.3. Aanvullende voorwaarden
6.3.1. Hemelwater moet totaal worden afgekoppeld van de openbare riolering en worden hergebruikt.
6.3.2. De hemelwaterinstallatie is in overeenstemming met de code van goede praktijk voor hemelwaterputten.
6.3.3. De regenwaterput heeft minimaal een volume van 5.000 liter.
6.3.4. Het hergebruik van het in de hemelwaterput opgevangen water is verplicht door middel van een aangesloten pompinstallatie met een minimale aansluiting van 1 WC of wasmachine. Een pompinstallatie is niet verplicht indien de verschillende aftappunten gravitair gevoed kunnen worden.
6.3.5. Er mag geen directe verbinding gecreëerd worden tussen het drinkwaternet en het leidingennet aangesloten op de hemelwaterput. Hiertoe dient ofwel een afzonderlijk leidingscircuit voorzien te worden voor leidingwater en drinkwater ofwel dient leidingwater in de hemelwaterput bijgevuld te worden door middel van een bijvulsysteem met onderbreking overeenkomstig de code van goede praktijk.
6.3.6. De overloop van de hemelwaterput wordt bij voorkeur aangesloten op een infiltratievoorziening. De overloop van de hemelwaterput mag echter ook afgeleid worden naar een openbare infiltratievoorziening, een kunstmatige afvoerweg voor hemelwater of een oppervlaktewater. Wanneer een gescheiden stelsel aanwezig is mag de overloop van de hemelwaterput eveneens aangesloten worden op het gedeelte van de openbare riolering bestemd voor de afvoer van hemelwater. Slechts bij ontstentenis van een van deze mogelijkheden mag het hemelwater via een afzonderlijke aansluiting geloosd worden op de openbare riolering.
6.4. Premiebedrag
De premie voor een hemelwaterput bedraagt 500,00 euro.
De premie is niet van toepassing wanneer het werken betreft uitgevoerd in functie van de verplichtingen opgelegd door de regelgeving inzake stedenbouw.
Artikel 2
Dit gemeentelijk milieupremiereglement treedt in werking vijf dagen na bekendmaking. Het milieupremiereglement Overijse, zoals goedgekeurd op 18 december 2018, wordt opgeheven op het ogenblik dat onderhavig besluit in werking treedt.
Het huidige retributiereglement en huishoudelijke reglement voor de gemeentelijke vrijetijdsinfrastructuur werden goedgekeurd door de gemeenteraad van 18 oktober 2022. Door diverse opmerkingen vanuit de gebruikers omtrent dit nieuwe reglement werd beslist om een snellere evaluatie van de reglementen te maken. Er werd een evaluatie ingepland met de gemeentelijke vrijetijdsdiensten en de betrokken mandatarissen waaruit volgende belangrijkste noden naar voor komen:
Na een grondige analyse met de gemeentelijke diensten en na overleg met de bevoegde mandatarissen op 15 mei 2023 en 25 mei 2023 lijken volgende aanpassingen aan het reglement noodzakelijk:
Het is wenselijk dat de nieuwe tarieven en regelgeving ingaan voor reserveringen vanaf 1 november 2023 in de socioculturele infrastructuur (ongeacht de aanvraagdatum). Op deze manier dienen er zo weinig mogelijk extra administratieve handelingen en factuurcorrecties te gebeuren.
Het is wenselijk dat de nieuwe tarieven ingaan voor reserveringen vanaf 1 oktober 2023 in de sportinfrastructuur (ongeacht de aanvraagdatum).
Geen.
Enig artikel
De gemeenteraad stelt het huishoudelijke reglement voor de gemeentelijke vrijetijdsinfrastructuur als volgt vast:
Artikel 1 Inwerkingtreding, toepassingsgebied en definities
Dit huishoudelijk reglement is onlosmakelijk verbonden met het retributiereglement vrijetijdsinfrastructuur en heeft dezelfde bepalingen qua inwerkingtreding, toepassingsgebied en definities:
Als overgangsbepaling tot deze data blijft het huishoudelijk reglement voor het gebruik van gemeentelijke infrastructuur en aanverwante dienstverlening, goedgekeurd door de gemeenteraad van 18 oktober 2022, van toepassing.
Artikel 2 Aanvraagprocedure
2.1 Algemeen
Aanvragen gebeuren via de webwinkel van de gemeente Overijse: www.overijse.be/webwinkel.
De organisator dient een profiel te hebben voor de webwinkel. Op vraag, kan het gemeentebestuur een profiel aanmaken voor de organisator.
2.2 Aard van de activiteit
De socioculturele infrastructuur is in de eerste plaats bedoeld als ontmoetingsplaats voor verenigingen, waar ze kunnen samenkomen en activiteiten organiseren. Daarnaast leent deze infrastructuur zich ook voor diverse initiatieven van scholen, particulieren en andere organisaties of bedrijven.
Sportinfrastructuur dient enkel voor sportieve doeleinden. Afhankelijk van de ondergrond laat de sportinfrastructuur specifiek gebruik toe. Op de website van de gemeente Overijse vind je per locatie welke sporten er mogelijk en/of toegelaten zijn.
Dit is niet toegelaten:
2.3 Aanvraagtermijn
Socioculturele infrastructuur
De aanvragen worden behandeld in volgorde van ontvangst. De aanvraag die eerst binnenkomt, krijgt voorrang. Het is de verantwoordelijkheid van de organisator om tijdig een aanvraag in te dienen.
Type organisator |
Wanneer aanvragen? |
Categorie 1: |
Ten vroegste 2 jaar voorafgaand aan de activiteit en minimum 1 maand op voorhand
|
Categorie 2, 3 en 4: |
Ten vroegste 6 maand voorafgaand aan de activiteit en minimum 1 maand op voorhand
|
Uitzonderingen op de aanvraagtermijnen:
Sportinfrastructuur
Erkende sportverenigingen kunnen hun aanvraag voor vast gebruik van de sportinfrastructuur elk jaar indienen vóór 15 april (of een andere datum gecommuniceerd op www.overijse.be) voor het werkingsjaar dat begin juli start en eind juni van het jaar erop afloopt. De toekenning gebeurt steeds voor de start van de zomervakantie. Laattijdige aanvragen verliezen hun prioriteit.
2.4 Een optie nemen
Er kan telefonisch of per e-mail een optie genomen worden. Deze optie is vrijblijvend en blijft 14 kalenderdagen geldig. De optie voor gebruikerscategorie 1 blijft 30 kalenderdagen geldig.
Artikel 3 Plichten van de organisator
3.1. Interne regels per infrastructuur
Online en in de infrastructuren worden de interne regels per infrastructuur kenbaar gemaakt. Deze moeten steeds gerespecteerd te worden. Bij misbruik of het niet navolgen van deze regels kunnen sancties opgelegd worden.
3.2 (Brand)veiligheid
Evacuatie
Brand
Bewaking
Geluid
Alcohol
EHBO
Evenement in gemeentelijke infrastructuren of op grondgebied Overijse
Overnachtingen
3.3 Verzekering
Het gemeentebestuur is niet aansprakelijk voor eventuele ongevallen of beschadiging van materiaal en eigendommen door gebruik van de infrastructuur. De burgerlijke aansprakelijkheid van de organisator ten aanzien van derden wordt niet gedekt door een verzekeringspolis van het gemeentebestuur. Voor evenementen met een verhoogd risico op beschadiging wordt er aanbevolen dat de organisator hiertoe een verzekering afsluit. De organisator oordeelt zelf of hij zich tegen deze risico’s verzekert. Mogelijke verzekeringen: BA-verzekering 'Organisatie van evenementen', verzekering 'alle risico’s', verzekering 'lichamelijke ongevallen'.
Tentoongestelde werken en het transport van en naar CC Den Blank zijn verzekerd aan de hand van de polis ‘alle risico’s tentoonstellingen’ van het gemeentebestuur.
3.4 Afname van dranken en catering
Organisatoren hebben vrije keuze voor drankafname. Als er met een brouwer gewerkt wordt, dient de organisator de brouwer toegang te verlenen tot de gehuurde infrastructuur tijdens de aangevraagde huurperiode. Ook het ophalen van het leeggoed dient de huurder zelf te regelen, en ook dit tijdens de aangevraagde huurperiode van de infrastructuur. Indien het niet mogelijk is voor de huurder om toegang te verlenen aan de brouwer, kan de brouwer contact nemen met de zaalverantwoordelijke om een sleutel af te halen, dit ten vroegste 24 uur op voorhand en 24 uur na de geplande activiteit en indien er geen hinder is voor andere gebruikers.
De facturatie en de afspraken verlopen rechtstreeks tussen de drankenleverancier en organisator, zonder tussenkomst van het gemeentebestuur.
Catering (dranken en maaltijden) in het CC Den Blank wordt geregeld door een concessieovereenkomst tussen de gemeente Overijse en de concessiehouder. De concessie is van toepassing op alle zalen, het cultuurcafé en het terras van cultuurcentrum Den Blank. De organisator is verplicht dranken en maaltijden af te nemen bij de uitbater van het cultuurcafé, tenzij anders overeengekomen met de uitbaters.
3.5 Staat van de infrastructuur bij aankomst en vertrek
De gebruikte infrastructuur moet na gebruik in dezelfde staat achtergelaten worden. Iedere infrastructuur bevindt zich in nette staat bij het in gebruik geven aan de organisator. Wanneer de organisator de infrastructuur toch in slechte staat aantreft bij aanvang van de activiteit, wordt de organisator geadviseerd om dit te melden aan de zaalverantwoordelijke en dit vast te leggen aan de hand van foto’s.
Vooraf klaarzetten kan als de infrastructuur vrij is en na toelating van de zaalverantwoordelijke. Dit mag nooit voorafgaandelijke activiteiten storen. Het is verboden om te spijkeren, schrijven, prikken of plakken op deuren, ramen, vloeren of panelen die daarvoor niet bestemd zijn.
De organisator moet de infrastructuur opruimen en poetsen na gebruik, zoals verder bepaald in het reglement en in detail te bekijken in onze socioculturele zalen per infrastructuur. Deze regels hangen op in elke zaal.
De infrastructuur vuil achterlaten heeft onvermijdelijk hoge kosten conform het retributiereglement (punt 6.9) tot gevolg en brengt de organisator van de volgende reservatie in problemen.
Na gebruik is de organisator verplicht om de infrastructuur terug te geven in oorspronkelijke staat. Dit houdt minimaal in:
Een borstel, aftrekker en emmer wordt voorzien door het gemeentebestuur. Alle andere producten en materialen (poetsproducten, toiletpapier, handdoeken, handzeep, vaatdoek, ...) moeten zelf voorzien te worden. De gehuurde locatie moet gepoetst en droog zijn vóór de oplevering.
De controles door de zaalverantwoordelijke van de wijkontmoetingscentra (WOC’s) en Kamp Kwadraat vinden uiterlijk plaats binnen de 72 uren na het verstrijken van de gebruiksperiode en steeds voor aanvang van een nieuwe activiteit. Deze vaststellingen zullen vastgelegd worden op een ondertekend controleverslag (eventueel met foto’s).
In de lokalen in CC Den Blank moet al het meubilair teruggezet worden in de oorspronkelijke opstelling, en wordt het lokaal poetsklaar en vrij van afval opgeleverd.
De organisator voorziet zelf reglementaire vuilniszakken wanneer het bestaand afvaleiland ontoereikend is.
3.6 Sleutel
De organisator neemt 7 kalenderdagen voorafgaand aan de activiteit tijdens de kantooruren telefonisch contact op met de zaalverantwoordelijke (tel. 0476/868 827) om:
Sms’en, Whatsapp-berichten, Messenger-berichten of gelijkaardige communicatievormen zullen niet behandeld worden.
3.7 Communicatie over de activiteit
3.8 Techniek in schouwburg CC Den Blank
De licht-, geluids- en filmapparatuur van de schouwburg wordt alleen bediend door het bevoegd personeel van CC Den Blank, dit zowel tijdens repetities als tijdens de activiteit zelf.
De toegang tot de technische lokalen, het podium en de loges is verboden voor wie er niet om dienstredenen moet zijn.
Technische afspraken worden steeds overlopen en vastgelegd tijdens een pre-productievergadering die plaatsvindt voor de start van een eventuele ticketverkoop.
Bij verhuur van de schouwburg ontvangt de organisator een afsprakennota met bijkomende technische afspraken.
3.9 Afval
Alle afval wordt gesorteerd in de reglementaire huisvuil- en PMD-zakken van de gemeente Overijse (Interrand). De organisator dient de reglementaire huisvuilzakken zelf mee te brengen.
Glas, restafval, papier en karton, PMD en eventueel ander afval wordt door de organisator zelf meegenomen.
3.10 Auteursrechten, billijke vergoedingen, belastingen
De organisator zorgt dat de nodige taksen worden betaald en alle wettelijke verplichtingen worden gerespecteerd. Dit is de belangrijkste:
Naam |
Wat is het? |
Contactgegevens |
UNISONO (SABAM, PLAYRIGHT, SIMIM) |
Auteursrecht en licentie voor gebruik van muziek, theaterwerken, audiovisuele werken, … |
SABAM/UNISONO |
Meer info over auteursrechten en belastingen is terug te vinden op www.unisono.be
Het gemeentebestuur neemt de billijke vergoeding voor zijn rekening, de huurder dient de auteursrechten voor zijn rekening te nemen.
3.11 Aansprakelijkheid
Voor het vergoeden van schade of verlies van materiaal zal er een factuur worden opgesteld. Als de betaling niet uitgevoerd wordt binnen de aangegeven termijn, zal elke nieuwe reservatie opgeschort worden tot alle openstaande facturen zijn voldaan.
Elke organisator is verantwoordelijk voor het correct verloop van zijn activiteit en is aansprakelijk voor eventueel veroorzaakte overlast.
Artikel 4 Facturatie
Voor de betaling van de reservatie ontvangt de huurder een factuur. Deze moet betaald zijn vóór aanvang van de activiteit. De betalingsvoorwaarden zijn steeds terug te vinden op de factuur zelf. Facturen moeten betaald worden per overschrijving.
Uitzonderingen:
Er kan een dwangbevel worden uitgevaardigd om over te gaan tot de invordering van onbetwiste en opeisbare niet-fiscale schuldvorderingen. Bij betwisting kan het gemeentebestuur zich tot de burgerlijke rechtbank wenden om de retributie in te vorderen.
Artikel 5 Materiaal ontlenen
Bepaalde doelgroepen kunnen voor een aantal activiteiten gratis materiaal ontlenen bij het gemeentebestuur Overijse. Dit kan via het digitaal evenementenloket op www.overijse.be.
Artikel 6 Opheffingsbepalingen
De gemeenteraad heft de beslissing van de gemeenteraad van 18 oktober 2022 houdende de goedkeuring van het huishoudelijk reglement voor het gebruik van gemeentelijke infrastructuur en aanverwante dienstverlening op, conform de inwerkingtredingsdata vermeld in artikel 1.
Artikel 7 Bestuurlijk toezicht
Dit besluit is onderhevig aan de bekendmakings- en meldingsplicht, conform artikelen 286 en 330 van het Decreet Lokaal Bestuur.
Actie 128 uit het meerjarenplan stelt: 'We werken eenvoudige doelgerichte subsidiereglementen uit'. In het meerjarenplan wordt ook gesteld dat de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen kunnen gekoppeld worden aan subsidies voor verenigingen.
Sinds 2023 is de erkenning van verenigingen op gemeentelijk niveau getild. Het erkenningsreglement werd goedgekeurd op de gemeenteraad van 29 november 2022. Dit vormde de basis om vervolgens te gaan kijken naar welke geldelijke voordelen gelinkt zijn aan een gemeentelijke erkenning.
Hiervoor is projectmatig gewerkt. Onder leiding van de financieel directeur en het afdelingshoofd Mens is er met de project- en klankbordgroep gekeken naar de knelpunten uit het verleden:
Ook de kansen richting toekomst werden bekeken:
In het najaar van 2022 werd in kaart gebracht hoe de verschillende huidige subsidieregelingen in zijn werk gaan. Er werd onderzocht hoe andere gemeenten te werk gaan. Deze stap vormde de basis voor een nieuw subsidievoorstel waarbij er 6 uitgangspunten waren:
Het nieuwe subsidievoorstel werd afgetoetst op inspraakavonden in het voorjaar 2023. In februari 2023 kwamen de dorps- en adviesraden samen. Hier werd op basis van een voorstel verder gewerkt om zo tot een gedragen voorstel te komen met betrekking tot de toelagen voor dorps- en adviesraden. Tussen maart en mei 2023 werden verenigingen per sector samengebracht om de nodige aandacht te vestigen op sectorspecifieke werkingen. Tijdens deze participatiemomenten leerden de verenigingen het nieuwe concrete voorstel kennen en werden er zoveel mogelijk vragen, suggesties en bezorgdheden verzameld. Jeugdverenigingen kwamen samen op 16 maart 2023 in Jeugdhuis De Pit. Cultuur- en welzijnsverenigingen kwamen samen op 20 maart 2023 in Kamp Kwadraat. Sportverenigingen kwamen samen op 20 april 2023 in CC Den Blank. Milieuverenigingen en seniorenverenigingen hebben de bespreking gedaan op hun respectievelijke adviesraad van 24 maart en 27 april 2023. De aanbevelingen waren heel waardevol.
Op 16 mei 2023 nam de gemeenteraadscommissie Mens en Interne zaken kennis van het nieuwe subsidievoorstel en werden er adviezen geformuleerd.
De oefening leidde tot verschillende ontwerpreglementen:
Over het algemeen is in de nieuwe subsidieregeling de veroudering verwijderd, het is transparant voor verenigingen (en inwoners) met betrekking tot wat van hen verwacht wordt en hoeveel middelen ze krijgen, de verantwoording is tot een noodzakelijk minimum herleid, aanvraagtermijnen zijn versoepeld, er wordt gestimuleerd om bij te dragen aan beleid en de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen en de online verenigingengids zijn als middel voor verenigingen ontsloten.
Voor de werkingssubsidies voor erkende dorps- en adviesraden is er gestreefd naar een billijke verdeling van de middelen over alle dorps- en adviesraden heen waarbij ze als gelijkwaardige adviesorganen worden benaderd.
De nieuwe regeling van werkingssubsidies voor erkende verenigingen benadert zo veel als mogelijk de huidige werkingstoelagen per beleidsdomein om de continuïteit van verenigingen te garanderen, met een extra stimulans via de impulssubsidie. De criteria zijn heel helder, maar er is geen eenheidsworst gecreëerd. Er is respect getoond voor de eigenheid van werkingen binnen elke beleidssector. Er is ook een financiële stimulans in voorzien voor verenigingen die de lat hoog willen leggen en voor verenigingen die extra aandacht hebben voor kwaliteit.
Wat betreft de impulssubsidies is de applaustoelage de basis geweest om op verder te werken. Het is een impuls om de werking van verenigingen te versterken waar er energie zit. Zo worden ad hoc initiatieven, vernieuwing en verduurzaming gestimuleerd. De thema's voor impulssubsidies (inclusie, kindvriendelijkheid en gemeenschapsvorming) kunnen aangepast worden naarmate de actualiteit verandert en het bestuur nieuwe accenten wil leggen.
De veiligheidssubsidies zijn volledig nieuw. Het reglement laat verenigingen toe om een fuif te organiseren zonder hun broek te scheuren aan de kosten die gepaard gaan met de inzet van bewakingsagenten van erkende bewakingsfirma's die, op advies van de politie, moeten instaan voor de veiligheid van bezoekers en het naleven van de openbare orde. De nodige kredieten voor deze subsidies dienen nog in de eerstkomende aanpassing van het meerjarenplan te worden voorzien.
Bij de jubileumtoelagen en verbroederingstoelagen voor verenigingen zijn voornamelijk de aanvraagtermijnen versoepeld en werd er verhelderd waar nodig. Benchmark toonde aan dat de jubileumtoelagen conform of zelfs iets hoger lagen dan in veel andere gemeenten. De verbroederingstoelagen zijn eerder symbolisch en de bedragen zijn afgerond naar boven in functie van leesbaarheid.
De subsidie voor kadervorming jeugdwerk is uit het vroegere jeugdsubsidiereglement gehaald omdat het rechtstreeks gericht is aan inwoners en niet aan verenigingen. Na benchmark is het percentage van terugbetaling van 60% naar 80% getild.
De subsidie voor buurtfeesten is rechtstreeks gericht aan groeperingen van inwoners en is daarom in functie van de leesbaarheid uit het voormalige applaustoelagereglement gehaald. De tussenkomst verloopt louter aan de hand van gemeentelijke geschenkbonnen om de intussen talrijk aangesloten handelaren in Overijse te steunen.
De financiële aspecten verbonden aan deze beslissing worden als volgt geregeld:
Exploitatiebudget:
Volgnummer |
veld |
ARK |
Omschrijving |
2023 |
2024 |
2025 |
MJP001021 |
150 |
6493000 |
Verbroederingstoelagen |
1.000,00 |
1.000,00 |
1.000,00 |
MJP001022 |
160 |
6493000 |
Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Hulp aan het buitenland |
2.500,00 |
2.500,00 |
2.500,00 |
MJP001027 |
500 |
6493000 |
Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Handel en middenstand |
3.000,00 |
3.000,00 |
3.000,00 |
MJP001030 |
530 |
6493000 |
Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Land-, tuin- & bosbouw |
1.100,00 |
1.100,00 |
1.100,00 |
MJP001033 |
719 |
6493000 |
Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Jubileumtoelagen |
2.500,00 |
2.500,00 |
2.500,00 |
MJP001036 |
739 |
6493000 |
Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Overig kunst- en cultuurbeleid |
62.580,00 |
62.580,00 |
62.580,00 |
MJP001040 |
740 |
6493000 |
Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Sport |
63.500,00 |
63.500,00 |
63.500,00 |
MJP001042 |
750 |
6493000 |
Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Jeugd |
44.270,00 |
44.270,00 |
44.270,00 |
MJP001044 |
909 |
6493000 |
Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Overige verrichtingen inzake sociaal beleid |
4.050,00 |
4.050,00 |
4.050,00 |
MJP001047 |
959 |
6493000 |
Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Overige verrichtingen betreffende ouderen |
8.360,00 |
8.360,00 |
8.360,00 |
TOTAAL |
|
|
|
192.860,00 |
192.860,00 |
192.860,00 |
In de subsidieoefening werd zoveel mogelijk naar budgetneutraliteit gewerkt. Desondanks zal bij de toepassing ervan, hier en daar verhoging of verschuiving van de ingeschreven kredieten in het meerjarenplan nodig zijn. Zo werden nog geen specifieke kredieten voor de nieuwe veiligheidssubsidie voorzien en kan de voorziene subsidiestimulans voor verenigingen in de toekomst kostenverhogend worden. Deze wijzigingen zullen telkens waar mogelijk worden opgevangen via interne kredietverschuivingen of, indien nodig, via een aanpassing van het meerjarenplan.
Enig artikel
De gemeenteraad keurt volgend 'Reglement subsidie voor kadervorming jeugdwerk' goed:
Artikel 1 Doelstelling
De gemeente Overijse wil met dit subsidiereglement jongeren van Overijse stimuleren die zich als jeugdwerker willen ontwikkelen, om zo de rol die ze opnemen in de jeugdwerksector te versterken.
Artikel 2 Definities
Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder:
Artikel 3 Toepassingsgebied en voorwaarden
Alle inwoners met een domicilieadres in de gemeente Overijse die kadervorming hebben gevolgd bij een koepelorganisatie van het jeugdwerk en het attest hebben behaald.
De aanvraag kan ingediend worden uiterlijk op 31 december van het jaar waarin de kadervorming is gevolgd.
Artikel 4 Subsidiebedrag
De subsidie voor kadervorming bedraagt 80% van de kostprijs, zoals die werd betaald aan de vereniging die de vorming inricht. Hierbij zijn echter uitgesloten: de kosten voor persoonlijke doeleinden, zoals bv. verblijfs- of verplaatsingskosten, consumpties, andere kosten die geen betrekking hebben op het vormingsinitiatief.
Artikel 5 Procedure
De aanvraag kan ingediend worden via de gemeentelijke website na het volgen van de kadervorming. Het vormingsattest en een betaalbewijs worden toegevoegd aan de aanvraag. De uitbetaling van de subsidie gebeurt twee keer per jaar, in juni en in december.
Artikel 6 Inwerkingtreding
Dit reglement treedt in werking op de vijfde dag volgend op de dag van de bekendmaking op www.overijse.be en regelt de terugbetaling van kadervormingen die plaatsvinden na de inwerkingtreding van dit reglement.
Artikel 7 Bestuurlijk toezicht
Dit reglement is onderworpen aan de bekendmakings- en meldingsplicht, overeenkomstig artikelen 285 tot en met 287 en artikel 330 van het Decreet Lokaal Bestuur.
Actie 128 uit het meerjarenplan stelt: 'We werken eenvoudige doelgerichte subsidiereglementen uit'. In het meerjarenplan wordt ook gesteld dat de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen kunnen gekoppeld worden aan subsidies voor verenigingen. Sinds 2023 is de erkenning van vereniging op gemeentelijk niveau getild. Het erkenningsreglement werd goedgekeurd op de gemeenteraad van november 2022. Dit vormde de basis om vervolgens te gaan kijken naar welke geldelijke voordelen gelinkt zijn aan een gemeentelijke erkenning.
Hiervoor is projectmatig gewerkt. Onder leiding van de financieel directeur en het afdelingshoofd Mens is er met de project- en klankbordgroep gekeken naar de knelpunten uit het verleden:
Ook de kansen richting toekomst werden bekeken:
In het najaar van 2022 werd in kaart gebracht hoe de verschillende huidige subsidieregelingen in zijn werk gaan. Er werd onderzocht hoe andere gemeenten te werk gaan. Deze stap vormde de basis voor een nieuw subsidievoorstel waarbij er 6 uitgangspunten waren:
Het nieuwe subsidievoorstel werd afgetoetst op inspraakavonden in het voorjaar 2023. In februari 2023 kwamen de dorps- en adviesraden samen. Hier werd op basis van een voorstel verder gewerkt om zo tot een gedragen voorstel te komen met betrekking tot de toelagen voor dorps- en adviesraden. Tussen maart en mei 2023 werden verenigingen per sector samengebracht om de nodige aandacht te vestigen op sectorspecifieke werkingen. Tijdens deze participatiemomenten leerden de verenigingen het nieuwe concrete voorstel kennen en werden er zoveel mogelijk vragen, suggesties en bezorgdheden verzameld. Jeugdverenigingen kwamen samen op 16 maart 2023 in Jeugdhuis De Pit. Cultuur- en welzijnsverenigingen kwamen samen op 20 maart 2023 in Kamp Kwadraat. Sportverenigingen kwamen samen op 20 april 2023 in CC Den Blank. Milieuverenigingen en seniorenverenigingen hebben de bespreking gedaan op hun desbetreffende adviesraad van 24 maart en 27 april 2023. De aanbevelingen waren heel waardevol.
Op 16 mei 2023 nam de gemeenteraadscommissie Mens en Interne zaken kennis van het nieuwe subsidievoorstel en werden er adviezen geformuleerd.
De oefening leidde tot verschillende ontwerpreglementen:
Over het algemeen is in de nieuwe subsidieregeling de veroudering verwijderd, het is transparant voor verenigingen (en inwoners) met betrekking tot wat van hen verwacht wordt en hoeveel middelen ze krijgen, de verantwoording is tot een noodzakelijk minimum herleid, aanvraagtermijnen zijn versoepeld, er wordt gestimuleerd om bij te dragen aan beleid en de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen en de online verenigingengids zijn als middel voor verenigingen ontsloten.
Voor de werkingssubsidies voor erkende dorps- en adviesraden is er gestreefd naar een billijke verdeling van de middelen over alle dorps- en adviesraden heen waarbij ze als gelijkwaardige adviesorganen worden benaderd.
De nieuwe regeling van werkingssubsidies voor erkende verenigingen benadert zo veel als mogelijk de huidige werkingstoelagen per beleidsdomein om de continuïteit van verenigingen te garanderen, met een extra stimulans via de impulssubsidie. De criteria zijn heel helder, maar er is geen eenheidsworst gecreëerd. Er is respect getoond voor de eigenheid van werkingen binnen elke beleidssector. Er is ook een financiële stimulans in voorzien voor verenigingen die de lat hoog willen leggen en voor verenigingen die extra aandacht hebben voor kwaliteit.
Wat betreft de impulssubsidies is de applaustoelage de basis geweest om op verder te werken. Het is een impuls om de werking van verenigingen te versterken waar er energie zit. Zo worden ad hoc initiatieven, vernieuwing en verduurzaming gestimuleerd. De thema's voor impulssubsidies (inclusie, kindvriendelijkheid en gemeenschapsvorming) kunnen aangepast worden naarmate de actualiteit verandert en het bestuur nieuwe accenten wil leggen.
De veiligheidssubsidies zijn volledig nieuw. Het reglement laat verenigingen toe om een fuif te organiseren zonder hun broek te scheuren aan de kosten die gepaard gaan met de inzet van bewakingsagenten van erkende bewakingsfirma's die, op advies van de politie, moeten instaan voor de veiligheid van bezoekers en het naleven van de openbare orde. De nodige kredieten voor deze subsidies dienen nog in de eerstkomende aanpassing van het meerjarenplan te worden voorzien.
Bij de jubileumtoelagen en verbroederingstoelagen voor verenigingen zijn voornamelijk de aanvraagtermijnen versoepeld en werd er verhelderd waar nodig. Benchmark toonde aan dat de jubileumtoelagen conform of zelfs iets hoger lagen dan in veel andere gemeenten. De verbroederingstoelagen zijn eerder symbolisch en de bedragen zijn afgerond naar boven in functie van leesbaarheid.
De subsidie voor kadervorming jeugdwerk is uit het vroegere jeugdsubsidiereglement gehaald omdat het rechtstreeks gericht is aan inwoners en niet aan verenigingen. Na benchmark is het percentage van terugbetaling van 60% naar 80% getild.
De subsidie voor buurtfeesten is rechtstreeks gericht aan groeperingen van inwoners en is daarom in functie van de leesbaarheid uit het voormalige applaustoelagereglement gehaald. De tussenkomst verloopt louter aan de hand van gemeentelijke geschenkbonnen om de intussen talrijk aangesloten handelaren in Overijse te steunen.
De financiële aspecten verbonden aan deze beslissing worden als volgt geregeld:
Exploitatiebudget:
Volgnummer |
veld |
ARK |
Omschrijving |
2023 |
2024 |
2025 |
MJP001021 |
150 |
6493000 |
Verbroederingstoelagen |
1.000,00 |
1.000,00 |
1.000,00 |
MJP001022 |
160 |
6493000 |
Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Hulp aan het buitenland |
2.500,00 |
2.500,00 |
2.500,00 |
MJP001027 |
500 |
6493000 |
Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Handel en middenstand |
3.000,00 |
3.000,00 |
3.000,00 |
MJP001030 |
530 |
6493000 |
Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Land-, tuin- & bosbouw |
1.100,00 |
1.100,00 |
1.100,00 |
MJP001033 |
719 |
6493000 |
Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Jubileumtoelagen |
2.500,00 |
2.500,00 |
2.500,00 |
MJP001036 |
739 |
6493000 |
Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Overig kunst- en cultuurbeleid |
62.580,00 |
62.580,00 |
62.580,00 |
MJP001040 |
740 |
6493000 |
Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Sport |
63.500,00 |
63.500,00 |
63.500,00 |
MJP001042 |
750 |
6493000 |
Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Jeugd |
44.270,00 |
44.270,00 |
44.270,00 |
MJP001044 |
909 |
6493000 |
Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Overige verrichtingen inzake sociaal beleid |
4.050,00 |
4.050,00 |
4.050,00 |
MJP001047 |
959 |
6493000 |
Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Overige verrichtingen betreffende ouderen |
8.360,00 |
8.360,00 |
8.360,00 |
TOTAAL |
|
|
|
192.860,00 |
192.860,00 |
192.860,00 |
In de subsidieoefening werd zoveel mogelijk naar budgetneutraliteit gewerkt. Desondanks zal bij de toepassing ervan hier en daar verhoging of verschuiving van de ingeschreven kredieten in het meerjarenplan nodig zijn. Zo werden nog geen specifieke kredieten voor de nieuwe veiligheidssubsidie voorzien en kan de voorziene subsidiestimulans voor verenigingen in de toekomst kostenverhogend worden. Deze wijzigingen zullen telkens waar mogelijk worden opgevangen via interne kredietverschuivingen of, indien nodig, via een aanpassing van het meerjarenplan.
Enig artikel
De gemeenteraad keurt volgend 'Reglement subsidie voor buurtfeesten' goed:
Artikel 1 Doelstelling
De gemeente Overijse wil met dit subsidiereglement inwoners aanmoedigen die een buurtfeest organiseren met als doel de sociale contacten en gemeenschapsvorming in hun buurt te versterken.
Artikel 2 Definities
Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder:
Artikel 3 Toepassingsgebied
Elke inwoner met domicilieadres in Overijse die zich samen met minstens 2 andere buurtbewoners groepeert, komt in aanmerking voor het ontvangen van een subsidie. Deze vorm van subsidie is niet cumuleerbaar met een andere financiële tussenkomst van de gemeente Overijse voor hetzelfde initiatief.
Artikel 4 Subsidievoorwaarden
De toekenning van deze subsidie gebeurt binnen de perken van de jaarlijks voorziene goedgekeurde transactiekredieten in het meerjarenplan.
4.1 Algemeen
§1. Subsidie: 200,00 euro in gemeentelijke geschenkbonnen bij lokale handelaars.
§2. Frequentie: elke straat, plein, wijk of buurt kan slechts één keer per kalenderjaar deze toelage ontvangen onafhankelijk van de aanvrager.
§3. Aanvrager: de initiatiefnemers, met minstens 3 buurtbewoners, moeten woonachtig zijn in de betrokken straat, plein, wijk of buurt. Het feest moet aangevraagd én georganiseerd worden door de buurtbewoners zelf.
§4. Doelgroep: het ingediende buurtfeest of buurtinitiatief moet zich richten tot alle bewoners van de bedoelde straat, plein, wijk of buurt voor minstens 25 buurtbewoners.
§5. Locatie: een straat of buurt op het grondgebied van de gemeente Overijse. De uitnodiging voor het feest of initiatief mag zich enkel richten tot de buurtbewoners.
§6. Kosten: de subsidie is bedoeld om de basisorganisatiekosten te helpen dragen en om het sociale contact tussen de bewoners te bevorderen. Particuliere personen uit de straat kunnen geen onkosten inbrengen voor eigen materiaal dat ze ter beschikking stellen, ongeacht of ze tot het organiserende comité behoren of niet.
§7. Terugkoppeling: Na afloop van het buurtfeest of buurtinitiatief wordt minstens 1 sfeerfoto bezorgd aan de administratie.
4.2 Communicatie
Alle communicatie en publiciteit wordt in het Nederlands gevoerd. Op affiches, uitnodigingen en dergelijke worden het logo en de zin 'Met de steun van de gemeente Overijse' vermeld.
Artikel 5 Aanvragen en procedure
De aanvragen moeten worden ingediend via het daarvoor voorziene formulier op de gemeentelijke website of via info@overijse.be. Enkel volledig, correct en tijdig ingevulde aanvragen worden behandeld. De aanvrager voegt alle nuttige en nodige stukken bij zijn aanvraag.
Het ingevulde aanvraagformulier bevat:
INDIENINGSMOMENT |
BEOORDELING |
UITBETALING |
Zonder inname van openbare ruimte: Met inname van openbare ruimte:
|
De aanvraag wordt afgetoetst met dit reglement en beoordeeld door een medewerker van de vrijetijdsdiensten.
Indien er een inname van openbare ruimte nodig is, zal het reglement 'gemeentelijke ondersteuning bij de organisatie van openbare activiteiten in Overijse' van toepassing zijn. |
Zonder inname van openbare ruimte:
|
De aanvrager ontvangt een motivering van de beslissing en de uitbetaling in de vorm van gemeentelijke geschenkbonnen. Indien het buurtfeest niet zal doorgaan, deelt de buurtbewoner dit zo spoedig mogelijk mee en worden de gemeentelijke geschenkbonnen terugbezorgd aan de gemeente Overijse, tenzij de activiteit verplaatst kan worden naar een latere datum.
Het college van burgemeester en schepenen behoudt zich het recht voor om alle onderzoeken uit te voeren die vereist zijn voor de behandeling van de aanvraag.
Artikel 6 Schrapping, vermindering of terugbetaling van de subsidie
Het college van burgemeester en schepenen kan bij gemotiveerde beslissing de subsidie schrappen, verminderen of beslissen dat de begunstigde de subsidie (gedeeltelijk) dient terug te betalen:
Artikel 7 Geschillen
Alle betwistingen betreffende de toepassing van het reglement worden beslecht door het college van burgemeester en schepenen.
Artikel 8 Inwerkingtreding
Dit reglement treedt in werking op de vijfde dag volgend op de dag van de bekendmaking op www.overijse.be.
Artikel 9 Opheffingsbepalingen
De gemeenteraad heft de beslissing van 21 september 2021 houdende goedkeuring van het subsidiereglement gemeenschapsvormende initiatieven (reglement Applaus!toelagen) op.
Artikel 10 Bestuurlijk toezicht
Dit reglement is onderworpen aan de bekendmakings- en meldingsplicht, overeenkomstig artikelen 285 tot en met 287 en artikel 330 van het Decreet Lokaal Bestuur.
Actie 128 uit het meerjarenplan stelt: 'We werken eenvoudige doelgerichte subsidiereglementen uit'. In het meerjarenplan wordt ook gesteld dat de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen kunnen gekoppeld worden aan subsidies voor verenigingen. Sinds 2023 is de erkenning van vereniging op gemeentelijk niveau getild. Het erkenningsreglement werd goedgekeurd op de gemeenteraad van november 2022. Dit vormde de basis om vervolgens te gaan kijken naar welke geldelijke voordelen gelinkt zijn aan een gemeentelijke erkenning.
Hiervoor is projectmatig gewerkt. Onder leiding van de financieel directeur en het afdelingshoofd Mens is er met de project- en klankbordgroep gekeken naar de knelpunten uit het verleden:
Ook de kansen richting toekomst werden bekeken:
In het najaar van 2022 werd in kaart gebracht hoe de verschillende huidige subsidieregelingen in zijn werk gaan. Er werd onderzocht hoe andere gemeenten te werk gaan. Deze stap vormde de basis voor een nieuw subsidievoorstel waarbij er 6 uitgangspunten waren:
Het nieuwe subsidievoorstel werd afgetoetst op inspraakavonden in het voorjaar 2023. In februari 2023 kwamen de dorps- en adviesraden samen. Hier werd op basis van een voorstel verder gewerkt om zo tot een gedragen voorstel te komen met betrekking tot de toelagen voor dorps- en adviesraden. Tussen maart en mei 2023 werden verenigingen per sector samengebracht om de nodige aandacht te vestigen op sectorspecifieke werkingen. Tijdens deze participatiemomenten leerden de verenigingen het nieuwe concrete voorstel kennen en werden er zoveel mogelijk vragen, suggesties en bezorgdheden verzameld. Jeugdverenigingen kwamen samen op 16 maart 2023 in Jeugdhuis De Pit. Cultuur- en welzijnsverenigingen kwamen samen op 20 maart 2023 in Kamp Kwadraat. Sportverenigingen kwamen samen op 20 april 2023 in CC Den Blank. Milieuverenigingen en seniorenverenigingen hebben de bespreking gedaan op hun desbetreffende adviesraad van 24 maart en 27 april 2023. De aanbevelingen waren heel waardevol.
Op 16 mei 2023 nam de gemeenteraadscommissie Mens en Interne zaken kennis van het nieuwe subsidievoorstel en werden er adviezen geformuleerd.
De oefening leidde tot verschillende ontwerpreglementen:
Over het algemeen is in de nieuwe subsidieregeling de veroudering verwijderd, het is transparant voor verenigingen (en inwoners) met betrekking tot wat van hen verwacht wordt en hoeveel middelen ze krijgen, de verantwoording is tot een noodzakelijk minimum herleid, aanvraagtermijnen zijn versoepeld, er wordt gestimuleerd om bij te dragen aan beleid en de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen en de online verenigingengids zijn als middel voor verenigingen ontsloten.
Voor de werkingssubsidies voor erkende dorps- en adviesraden is er gestreefd naar een billijke verdeling van de middelen over alle dorps- en adviesraden heen waarbij ze als gelijkwaardige adviesorganen worden benaderd.
De nieuwe regeling van werkingssubsidies voor erkende verenigingen benadert zo veel als mogelijk de huidige werkingstoelagen per beleidsdomein om de continuïteit van verenigingen te garanderen, met een extra stimulans via de impulssubsidie. De criteria zijn heel helder, maar er is geen eenheidsworst gecreëerd. Er is respect getoond voor de eigenheid van werkingen binnen elke beleidssector. Er is ook een financiële stimulans in voorzien voor verenigingen die de lat hoog willen leggen en voor verenigingen die extra aandacht hebben voor kwaliteit.
Wat betreft de impulssubsidies is de applaustoelage de basis geweest om op verder te werken. Het is een impuls om de werking van verenigingen te versterken waar er energie zit. Zo worden ad hoc initiatieven, vernieuwing en verduurzaming gestimuleerd. De thema's voor impulssubsidies (inclusie, kindvriendelijkheid en gemeenschapsvorming) kunnen aangepast worden naarmate de actualiteit verandert en het bestuur nieuwe accenten wil leggen.
De veiligheidssubsidies zijn volledig nieuw. Het reglement laat verenigingen toe om een fuif te organiseren zonder hun broek te scheuren aan de kosten die gepaard gaan met de inzet van bewakingsagenten van erkende bewakingsfirma's die, op advies van de politie, moeten instaan voor de veiligheid van bezoekers en het naleven van de openbare orde. De nodige kredieten voor deze subsidies dienen nog in de eerstkomende aanpassing van het meerjarenplan te worden voorzien.
Bij de jubileumtoelagen en verbroederingstoelagen voor verenigingen zijn voornamelijk de aanvraagtermijnen versoepeld en werd er verhelderd waar nodig. Benchmark toonde aan dat de jubileumtoelagen conform of zelfs iets hoger lagen dan in veel andere gemeenten. De verbroederingstoelagen zijn eerder symbolisch en de bedragen zijn afgerond naar boven in functie van leesbaarheid.
De subsidie voor kadervorming jeugdwerk is uit het vroegere jeugdsubsidiereglement gehaald omdat het rechtstreeks gericht is aan inwoners en niet aan verenigingen. Na benchmark is het percentage van terugbetaling van 60% naar 80% getild.
De subsidie voor buurtfeesten is rechtstreeks gericht aan groeperingen van inwoners en is daarom in functie van de leesbaarheid uit het voormalige applaustoelagereglement gehaald. De tussenkomst verloopt louter aan de hand van gemeentelijke geschenkbonnen om de intussen talrijk aangesloten handelaren in Overijse te steunen.
De financiële aspecten verbonden aan deze beslissing worden als volgt geregeld:
Exploitatiebudget:
Volgnummer |
veld |
ARK |
Omschrijving |
2023 |
2024 |
2025 |
MJP001021 |
150 |
6493000 |
Verbroederingstoelagen |
1.000,00 |
1.000,00 |
1.000,00 |
MJP001022 |
160 |
6493000 |
Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Hulp aan het buitenland |
2.500,00 |
2.500,00 |
2.500,00 |
MJP001027 |
500 |
6493000 |
Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Handel en middenstand |
3.000,00 |
3.000,00 |
3.000,00 |
MJP001030 |
530 |
6493000 |
Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Land-, tuin- & bosbouw |
1.100,00 |
1.100,00 |
1.100,00 |
MJP001033 |
719 |
6493000 |
Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Jubileumtoelagen |
2.500,00 |
2.500,00 |
2.500,00 |
MJP001036 |
739 |
6493000 |
Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Overig kunst- en cultuurbeleid |
62.580,00 |
62.580,00 |
62.580,00 |
MJP001040 |
740 |
6493000 |
Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Sport |
63.500,00 |
63.500,00 |
63.500,00 |
MJP001042 |
750 |
6493000 |
Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Jeugd |
44.270,00 |
44.270,00 |
44.270,00 |
MJP001044 |
909 |
6493000 |
Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Overige verrichtingen inzake sociaal beleid |
4.050,00 |
4.050,00 |
4.050,00 |
MJP001047 |
959 |
6493000 |
Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Overige verrichtingen betreffende ouderen |
8.360,00 |
8.360,00 |
8.360,00 |
TOTAAL |
|
|
|
192.860,00 |
192.860,00 |
192.860,00 |
In de subsidieoefening werd zoveel mogelijk naar budgetneutraliteit gewerkt. Desondanks zal bij de toepassing ervan hier en daar verhoging of verschuiving van de ingeschreven kredieten in het meerjarenplan nodig zijn. Zo werden nog geen specifieke kredieten voor de nieuwe veiligheidssubsidie voorzien en kan de voorziene subsidiestimulans voor verenigingen in de toekomst kostenverhogend worden. Deze wijzigingen zullen telkens waar mogelijk worden opgevangen via interne kredietverschuivingen of, indien nodig, via een aanpassing van het meerjarenplan.
Enig artikel
De gemeenteraad keurt volgend 'Reglement subsidie voor verbroederingen van erkende verenigingen' goed:
Artikel 1 Doelstelling
De gemeente Overijse wil met dit subsidiereglement de verenigingen in Overijse stimuleren om te verbroederen met de verbroederingsgemeenten van Overijse.
Artikel 2 Definities
Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder:
Artikel 3 Toepassingsgebied en voorwaarden
De verbroederingstoelage kan door elke erkende vereniging van Overijse met maatschappelijke zetel in Overijse eenmalig per jaar voor alle verbroederingsgemeenten samen aangevraagd worden. In het geval dat er sprake is van een erkende feitelijke vereniging en er dus geen rechtspersoonlijkheid of maatschappelijke zetel is, moet het domicilieadres van minstens een bestuurslid (zijnde voorzitter, secretaris of penningmeester) in Overijse liggen.
De vereniging dient zelf een reis te organiseren naar een verbroederingsgemeente en/of de vereniging neemt deel aan activiteiten in het kader van verbroederingen in een verbroederingsgemeente.
Artikel 4 Subsidiebedrag
De subsidie hangt af van de bestemming en het aantal deelnemers. De bedragen zijn te lezen als het totaalbedrag per groep van deelnemers:
Bacharach & Bruttig-Fankel:
Lecco, Mâcon en Modra:
Artikel 5 Procedure
De aanvraag voor de verbroederingstoelage kan ingediend worden via de gemeentelijke website tot uiterlijk 1 maand na de reis naar de verbroederingsgemeente of na de activiteit in kader van de verbroederingen.
De uitbetaling van de subsidie gebeurt na afloop van de verbroederingsactiviteit en aanleveren van een verantwoordingsstuk zoals een sfeerfoto.
Artikel 6 Schrapping, vermindering of terugbetaling van de subsidie
Het college van burgemeester en schepenen kan bij gemotiveerde beslissing de subsidie schrappen, verminderen of beslissen dat de begunstigde de subsidie (gedeeltelijk) dient terug te betalen:
Bij terugvordering stelt het college van burgemeester en schepenen bij gemotiveerde beslissing het bedrag van de terugvordering vast.
Artikel 7 Inwerkingtreding
Dit reglement treedt in werking op de vijfde dag volgend op de dag van de bekendmaking op www.overijse.be.
Artikel 8 Opheffingsbepalingen
De gemeenteraad heft de beslissing van 28 april 2009 houdende de vaststelling van het reglement subsidie voor jubilerende verenigingen en verbroederingstoelagen op.
Artikel 9 Bestuurlijk toezicht
Dit reglement is onderworpen aan de bekendmakings- en meldingsplicht, overeenkomstig artikelen 285 tot en met 287 en artikel 330 van het Decreet Lokaal Bestuur.
Actie 128 uit het meerjarenplan stelt: 'We werken eenvoudige doelgerichte subsidiereglementen uit'. In het meerjarenplan wordt ook gesteld dat de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen kunnen gekoppeld worden aan subsidies voor verenigingen. Sinds 2023 is de erkenning van vereniging op gemeentelijk niveau getild. Het erkenningsreglement werd goedgekeurd op de gemeenteraad van november 2022. Dit vormde de basis om vervolgens te gaan kijken naar welke geldelijke voordelen gelinkt zijn aan een gemeentelijke erkenning.
Hiervoor is projectmatig gewerkt. Onder leiding van de financieel directeur en het afdelingshoofd Mens is er met de project- en klankbordgroep gekeken naar de knelpunten uit het verleden:
Ook de kansen richting toekomst werden bekeken:
In het najaar van 2022 werd in kaart gebracht hoe de verschillende huidige subsidieregelingen in zijn werk gaan. Er werd onderzocht hoe andere gemeenten te werk gaan. Deze stap vormde de basis voor een nieuw subsidievoorstel waarbij er 6 uitgangspunten waren:
Het nieuwe subsidievoorstel werd afgetoetst op inspraakavonden in het voorjaar 2023. In februari 2023 kwamen de dorps- en adviesraden samen. Hier werd op basis van een voorstel verder gewerkt om zo tot een gedragen voorstel te komen met betrekking tot de toelagen voor dorps- en adviesraden. Tussen maart en mei 2023 werden verenigingen per sector samengebracht om de nodige aandacht te vestigen op sectorspecifieke werkingen. Tijdens deze participatiemomenten leerden de verenigingen het nieuwe concrete voorstel kennen en werden er zoveel mogelijk vragen, suggesties en bezorgdheden verzameld. Jeugdverenigingen kwamen samen op 16 maart 2023 in Jeugdhuis De Pit. Cultuur- en welzijnsverenigingen kwamen samen op 20 maart 2023 in Kamp Kwadraat. Sportverenigingen kwamen samen op 20 april 2023 in CC Den Blank. Milieuverenigingen en seniorenverenigingen hebben de bespreking gedaan op hun desbetreffende adviesraad van 24 maart en 27 april 2023. De aanbevelingen waren heel waardevol.
Op 16 mei 2023 nam de gemeenteraadscommissie Mens en Interne zaken kennis van het nieuwe subsidievoorstel en werden er adviezen geformuleerd.
De oefening leidde tot verschillende ontwerpreglementen:
Over het algemeen is in de nieuwe subsidieregeling de veroudering verwijderd, het is transparant voor verenigingen (en inwoners) met betrekking tot wat van hen verwacht wordt en hoeveel middelen ze krijgen, de verantwoording is tot een noodzakelijk minimum herleid, aanvraagtermijnen zijn versoepeld, er wordt gestimuleerd om bij te dragen aan beleid en de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen en de online verenigingengids zijn als middel voor verenigingen ontsloten.
Voor de werkingssubsidies voor erkende dorps- en adviesraden is er gestreefd naar een billijke verdeling van de middelen over alle dorps- en adviesraden heen waarbij ze als gelijkwaardige adviesorganen worden benaderd.
De nieuwe regeling van werkingssubsidies voor erkende verenigingen benadert zo veel als mogelijk de huidige werkingstoelagen per beleidsdomein om de continuïteit van verenigingen te garanderen, met een extra stimulans via de impulssubsidie. De criteria zijn heel helder, maar er is geen eenheidsworst gecreëerd. Er is respect getoond voor de eigenheid van werkingen binnen elke beleidssector. Er is ook een financiële stimulans in voorzien voor verenigingen die de lat hoog willen leggen en voor verenigingen die extra aandacht hebben voor kwaliteit.
Wat betreft de impulssubsidies is de applaustoelage de basis geweest om op verder te werken. Het is een impuls om de werking van verenigingen te versterken waar er energie zit. Zo worden ad hoc initiatieven, vernieuwing en verduurzaming gestimuleerd. De thema's voor impulssubsidies (inclusie, kindvriendelijkheid en gemeenschapsvorming) kunnen aangepast worden naarmate de actualiteit verandert en het bestuur nieuwe accenten wil leggen.
De veiligheidssubsidies zijn volledig nieuw. Het reglement laat verenigingen toe om een fuif te organiseren zonder hun broek te scheuren aan de kosten die gepaard gaan met de inzet van bewakingsagenten van erkende bewakingsfirma's die, op advies van de politie, moeten instaan voor de veiligheid van bezoekers en het naleven van de openbare orde. De nodige kredieten voor deze subsidies dienen nog in de eerstkomende aanpassing van het meerjarenplan te worden voorzien.
Bij de jubileumtoelagen en verbroederingstoelagen voor verenigingen zijn voornamelijk de aanvraagtermijnen versoepeld en werd er verhelderd waar nodig. Benchmark toonde aan dat de jubileumtoelagen conform of zelfs iets hoger lagen dan in veel andere gemeenten. De verbroederingstoelagen zijn eerder symbolisch en de bedragen zijn afgerond naar boven in functie van leesbaarheid.
De subsidie voor kadervorming jeugdwerk is uit het vroegere jeugdsubsidiereglement gehaald omdat het rechtstreeks gericht is aan inwoners en niet aan verenigingen. Na benchmark is het percentage van terugbetaling van 60% naar 80% getild.
De subsidie voor buurtfeesten is rechtstreeks gericht aan groeperingen van inwoners en is daarom in functie van de leesbaarheid uit het voormalige applaustoelagereglement gehaald. De tussenkomst verloopt louter aan de hand van gemeentelijke geschenkbonnen om de intussen talrijk aangesloten handelaren in Overijse te steunen.
Het is de bevoegdheid van de gemeenteraad om dit reglement goed te keuren.
De financiële aspecten verbonden aan deze beslissing worden als volgt geregeld:
Exploitatiebudget:
Volgnummer |
veld |
ARK |
Omschrijving |
2023 |
2024 |
2025 |
MJP001021 |
150 |
6493000 |
Verbroederingstoelagen |
1.000,00 |
1.000,00 |
1.000,00 |
MJP001022 |
160 |
6493000 |
Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Hulp aan het buitenland |
2.500,00 |
2.500,00 |
2.500,00 |
MJP001027 |
500 |
6493000 |
Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Handel en middenstand |
3.000,00 |
3.000,00 |
3.000,00 |
MJP001030 |
530 |
6493000 |
Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Land-, tuin- & bosbouw |
1.100,00 |
1.100,00 |
1.100,00 |
MJP001033 |
719 |
6493000 |
Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Jubileumtoelagen |
2.500,00 |
2.500,00 |
2.500,00 |
MJP001036 |
739 |
6493000 |
Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Overig kunst- en cultuurbeleid |
62.580,00 |
62.580,00 |
62.580,00 |
MJP001040 |
740 |
6493000 |
Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Sport |
63.500,00 |
63.500,00 |
63.500,00 |
MJP001042 |
750 |
6493000 |
Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Jeugd |
44.270,00 |
44.270,00 |
44.270,00 |
MJP001044 |
909 |
6493000 |
Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Overige verrichtingen inzake sociaal beleid |
4.050,00 |
4.050,00 |
4.050,00 |
MJP001047 |
959 |
6493000 |
Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Overige verrichtingen betreffende ouderen |
8.360,00 |
8.360,00 |
8.360,00 |
TOTAAL |
|
|
|
192.860,00 |
192.860,00 |
192.860,00 |
In de subsidieoefening werd zoveel mogelijk naar budgetneutraliteit gewerkt. Desondanks zal bij de toepassing ervan hier en daar verhoging of verschuiving van de ingeschreven kredieten in het meerjarenplan nodig zijn. Zo werden nog geen specifieke kredieten voor de nieuwe veiligheidssubsidie voorzien en kan de voorziene subsidiestimulans voor verenigingen in de toekomst kostenverhogend worden. Deze wijzigingen zullen telkens waar mogelijk worden opgevangen via interne kredietverschuivingen of, indien nodig, via een aanpassing van het meerjarenplan.
Enig artikel
De gemeenteraad keurt volgend 'Reglement subsidie voor jubilea van erkende verenigingen' goed:
Artikel 1 Doelstelling
De gemeente Overijse wil met dit subsidiereglement de verenigingen in Overijse stimuleren om hun jubileum te vieren.
Artikel 2 Definities
Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder:
Artikel 3 Toepassingsgebied en voorwaarden
De jubileumtoelage kan door elke erkende vereniging van Overijse met maatschappelijke zetel in Overijse eenmalig per jubileumjaar aangevraagd worden, mits bewijs van het oprichten van de vereniging waaruit de oprichtingsdatum blijkt.
In het geval dat er sprake is van een erkende feitelijke vereniging en er dus geen rechtspersoonlijkheid of maatschappelijke zetel is, moet het domicilieadres van een bestuurslid (zijnde voorzitter, secretaris of penningmeester) in Overijse liggen en geldt als datum van oprichting de datum van het verslag van de opstartvergadering.
Alle communicatie en publiciteit over de publieke viering wordt in het Nederlands gevoerd.
De subsidiebedragen situeren zich binnen de voorziene kredieten in de meerjarenplanning en kunnen niet gecumuleerd worden met andere geldelijke gemeentelijke tegemoetkomingen voor het jubileum.
Artikel 4 Subsidiebedrag
De subsidie voor jubilea verschilt per jubileumjaar:
Artikel 5 Procedure
De aanvraag voor de jubileumtoelage kan ingediend worden via de gemeentelijke website. De aanvraag mag gedurende 6 maanden voorafgaand tot 1 maand na de datum van de publieke viering aangevraagd worden. De viering dient plaats te vinden in het jubileumjaar.
De uitbetaling van de subsidie gebeurt na afloop van de viering en na aanleveren van een verantwoordingsstuk zoals een sfeerfoto.
Artikel 6 Schrapping, vermindering of terugbetaling van de subsidie
Het college van burgemeester en schepenen kan bij gemotiveerde beslissing de subsidie schrappen, verminderen of beslissen dat de begunstigde de subsidie (gedeeltelijk) dient terug te betalen:
Bij terugvordering stelt het college van burgemeester en schepenen bij gemotiveerde beslissing het bedrag van de terugvordering vast.
Artikel 7 Inwerkingtreding
Dit reglement treedt in werking op de vijfde dag volgend op de dag van de bekendmaking op www.overijse.be.
Artikel 8 Opheffingsbepalingen
De gemeenteraad heft de beslissing van 28 april 2009 houdende de vaststelling van het reglement subsidie voor jubilerende verenigingen en verbroederingstoelagen op.
Artikel 9 Bestuurlijk toezicht
Dit reglement is onderworpen aan de bekendmakings- en meldingsplicht, overeenkomstig artikelen 285 tot en met 287 en artikel 330 van het Decreet Lokaal Bestuur.
Actie 128 uit het meerjarenplan stelt: 'We werken eenvoudige doelgerichte subsidiereglementen uit'. In het meerjarenplan wordt ook gesteld dat de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen kunnen gekoppeld worden aan subsidies voor verenigingen. Sinds 2023 is de erkenning van vereniging op gemeentelijk niveau getild. Het erkenningsreglement werd goedgekeurd op de gemeenteraad van november 2022. Dit vormde de basis om vervolgens te gaan kijken naar welke geldelijke voordelen gelinkt zijn aan een gemeentelijke erkenning.
Hiervoor is projectmatig gewerkt. Onder leiding van de financieel directeur en het afdelingshoofd Mens is er met de project- en klankbordgroep gekeken naar de knelpunten uit het verleden:
Ook de kansen richting toekomst werden bekeken:
In het najaar van 2022 werd in kaart gebracht hoe de verschillende huidige subsidieregelingen in zijn werk gaan. Er werd onderzocht hoe andere gemeenten te werk gaan. Deze stap vormde de basis voor een nieuw subsidievoorstel waarbij er 6 uitgangspunten waren:
Het nieuwe subsidievoorstel werd afgetoetst op inspraakavonden in het voorjaar 2023. In februari 2023 kwamen de dorps- en adviesraden samen. Hier werd op basis van een voorstel verder gewerkt om zo tot een gedragen voorstel te komen met betrekking tot de toelagen voor dorps- en adviesraden. Tussen maart en mei 2023 werden verenigingen per sector samengebracht om de nodige aandacht te vestigen op sectorspecifieke werkingen. Tijdens deze participatiemomenten leerden de verenigingen het nieuwe concrete voorstel kennen en werden er zoveel mogelijk vragen, suggesties en bezorgdheden verzameld. Jeugdverenigingen kwamen samen op 16 maart 2023 in Jeugdhuis De Pit. Cultuur- en welzijnsverenigingen kwamen samen op 20 maart 2023 in Kamp Kwadraat. Sportverenigingen kwamen samen op 20 april 2023 in CC Den Blank. Milieuverenigingen en seniorenverenigingen hebben de bespreking gedaan op hun desbetreffende adviesraad van 24 maart en 27 april 2023. De aanbevelingen waren heel waardevol.
Op 16 mei 2023 nam de gemeenteraadscommissie Mens en Interne zaken kennis van het nieuwe subsidievoorstel en werden er adviezen geformuleerd.
De oefening leidde tot verschillende ontwerpreglementen:
Over het algemeen is in de nieuwe subsidieregeling de veroudering verwijderd, het is transparant voor verenigingen (en inwoners) met betrekking tot wat van hen verwacht wordt en hoeveel middelen ze krijgen, de verantwoording is tot een noodzakelijk minimum herleid, aanvraagtermijnen zijn versoepeld, er wordt gestimuleerd om bij te dragen aan beleid en de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen en de online verenigingengids zijn als middel voor verenigingen ontsloten.
Voor de werkingssubsidies voor erkende dorps- en adviesraden is er gestreefd naar een billijke verdeling van de middelen over alle dorps- en adviesraden heen waarbij ze als gelijkwaardige adviesorganen worden benaderd.
De nieuwe regeling van werkingssubsidies voor erkende verenigingen benadert zo veel als mogelijk de huidige werkingstoelagen per beleidsdomein om de continuïteit van verenigingen te garanderen, met een extra stimulans via de impulssubsidie. De criteria zijn heel helder, maar er is geen eenheidsworst gecreëerd. Er is respect getoond voor de eigenheid van werkingen binnen elke beleidssector. Er is ook een financiële stimulans in voorzien voor verenigingen die de lat hoog willen leggen en voor verenigingen die extra aandacht hebben voor kwaliteit.
Wat betreft de impulssubsidies is de applaustoelage de basis geweest om op verder te werken. Het is een impuls om de werking van verenigingen te versterken waar er energie zit. Zo worden ad hoc initiatieven, vernieuwing en verduurzaming gestimuleerd. De thema's voor impulssubsidies (inclusie, kindvriendelijkheid en gemeenschapsvorming) kunnen aangepast worden naarmate de actualiteit verandert en het bestuur nieuwe accenten wil leggen.
De veiligheidssubsidies zijn volledig nieuw. Het reglement laat verenigingen toe om een fuif te organiseren zonder hun broek te scheuren aan de kosten die gepaard gaan met de inzet van bewakingsagenten van erkende bewakingsfirma's die, op advies van de politie, moeten instaan voor de veiligheid van bezoekers en het naleven van de openbare orde. De nodige kredieten voor deze subsidies dienen nog in de eerstkomende aanpassing van het meerjarenplan te worden voorzien.
Bij de jubileumtoelagen en verbroederingstoelagen voor verenigingen zijn voornamelijk de aanvraagtermijnen versoepeld en werd er verhelderd waar nodig. Benchmark toonde aan dat de jubileumtoelagen conform of zelfs iets hoger lagen dan in veel andere gemeenten. De verbroederingstoelagen zijn eerder symbolisch en de bedragen zijn afgerond naar boven in functie van leesbaarheid.
De subsidie voor kadervorming jeugdwerk is uit het vroegere jeugdsubsidiereglement gehaald omdat het rechtstreeks gericht is aan inwoners en niet aan verenigingen. Na benchmark is het percentage van terugbetaling van 60% naar 80% getild.
De subsidie voor buurtfeesten is rechtstreeks gericht aan groeperingen van inwoners en is daarom in functie van de leesbaarheid uit het voormalige applaustoelagereglement gehaald. De tussenkomst verloopt louter aan de hand van gemeentelijke geschenkbonnen om de intussen talrijk aangesloten handelaren in Overijse te steunen.
De financiële aspecten verbonden aan deze beslissing worden als volgt geregeld:
Exploitatiebudget:
Volgnummer |
veld |
ARK |
Omschrijving |
2023 |
2024 |
2025 |
MJP001021 |
150 |
6493000 |
Verbroederingstoelagen |
1.000,00 |
1.000,00 |
1.000,00 |
MJP001022 |
160 |
6493000 |
Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Hulp aan het buitenland |
2.500,00 |
2.500,00 |
2.500,00 |
MJP001027 |
500 |
6493000 |
Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Handel en middenstand |
3.000,00 |
3.000,00 |
3.000,00 |
MJP001030 |
530 |
6493000 |
Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Land-, tuin- & bosbouw |
1.100,00 |
1.100,00 |
1.100,00 |
MJP001033 |
719 |
6493000 |
Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Jubileumtoelagen |
2.500,00 |
2.500,00 |
2.500,00 |
MJP001036 |
739 |
6493000 |
Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Overig kunst- en cultuurbeleid |
62.580,00 |
62.580,00 |
62.580,00 |
MJP001040 |
740 |
6493000 |
Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Sport |
63.500,00 |
63.500,00 |
63.500,00 |
MJP001042 |
750 |
6493000 |
Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Jeugd |
44.270,00 |
44.270,00 |
44.270,00 |
MJP001044 |
909 |
6493000 |
Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Overige verrichtingen inzake sociaal beleid |
4.050,00 |
4.050,00 |
4.050,00 |
MJP001047 |
959 |
6493000 |
Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Overige verrichtingen betreffende ouderen |
8.360,00 |
8.360,00 |
8.360,00 |
TOTAAL |
|
|
|
192.860,00 |
192.860,00 |
192.860,00 |
In de subsidieoefening werd zoveel mogelijk naar budgetneutraliteit gewerkt. Desondanks zal bij de toepassing ervan hier en daar verhoging of verschuiving van de ingeschreven kredieten in het meerjarenplan nodig zijn. Zo werden nog geen specifieke kredieten voor de nieuwe veiligheidssubsidie voorzien en kan de voorziene subsidiestimulans voor verenigingen in de toekomst kostenverhogend worden. Deze wijzigingen zullen telkens waar mogelijk worden opgevangen via interne kredietverschuivingen of, indien nodig, via een aanpassing van het meerjarenplan.
Enig artikel
De gemeenteraad keurt volgend 'Reglement veiligheidssubsidie voor erkende verenigingen' goed:
Artikel 1 Doelstelling
De gemeente Overijse wil met dit subsidiereglement op publieke evenementen zoals fuiven en openluchtfestivals die georganiseerd worden door erkende verenigingen van Overijse, de veiligheid van de bezoekers en organisatoren verhogen.
Artikel 2 Definities
Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder:
Artikel 3 Toepassingsgebied
Alle door de gemeente Overijse erkende verenigingen met een maatschappelijke zetel in Overijse komen in aanmerking voor de veiligheidssubsidie. In het geval dat er sprake is van een erkende feitelijke vereniging en er dus geen rechtspersoonlijkheid of maatschappelijke zetel is, moet het domicilieadres van minstens een bestuurslid (zijnde voorzitter, secretaris of penningmeester) in Overijse liggen.
De kosten die in aanmerking komen voor de subsidie moeten gemaakt worden in functie van het publieke evenement dat lopende is. Kosten voor de nachtbewaking van materialen worden niet gesubsidieerd.
Artikel 4 Subsidievoorwaarden
§1. De toekenning van deze subsidie gebeurt binnen de perken van de jaarlijks voorziene goedgekeurde transactiekredieten van het meerjarenplan.
§2. Het evenement moet plaatsvinden op het grondgebied van Overijse.
§3. De organiserende vereniging dient in orde te zijn met alle bestaande bepalingen, regels en toelatingen met betrekking tot de zaal en de openbare ruimte. De organisator draagt de volledige verantwoordelijkheid voor het naleven van de wettelijke en/of reglementaire bepalingen waaronder bijvoorbeeld het zaalverhuurreglement, evenementenreglement en politiereglement.
§4. De organisator dient bewakingsagenten in te schakelen die worden ter beschikking gesteld door een erkende bewakingsonderneming, overeenkomstig de wet van 10 april 1990 op de bewakingsondernemingen, de bewakingsondernemingen en de interne bewakingsdiensten.
§5. De organisator dient de bewakingsfirma in te schakelen op advies van de politie.
§6. De organisator engageert zich om het belang van het gebruik van het Nederlands te erkennen bij het uitvoeren van de gesubsidieerde activiteit.
Artikel 5 Subsidiebedrag
De subsidie voor veiligheid bedraagt 50% van het bedrag van de kosten voor het inhuren van het aantal bewakingsagenten, btw inbegrepen, met een maximumbedrag van 1.500,00 euro per evenement.
Artikel 6 Aanvragen en procedure
De organisator vraagt voorafgaandelijk aan het evenement de toelating voor de organisatie van het evenement aan de gemeente conform het huidig geldend gemeentelijk evenementenreglement. De aanvraag voor de veiligheidssubsidie kan ingediend worden via de gemeentelijke website na het ontvangen van de toelating voor de organisatie van het evenement, afgeleverd door het college van burgemeester en schepenen. Deze goedkeuring bevat tevens het advies van de Politie met betrekking tot het aantal in te zetten bewakingsagenten. Dit advies houdt rekening met de locatie, de doelgroep en het aantal verwachte bezoekers.
De veiligheidssubsidie kan zowel voorafgaandelijk aan het evenement als tot uiterlijk 1 maand na het plaatsvinden van het evenement aangevraagd worden.
De uitbetaling gebeurt binnen de 2 maanden na het ontvangen van de volledige aanvraag inclusief het factuur met betalingsbewijs. Het factuur vermeldt het aantal ingezette bewakingsagenten, het aantal gepresteerde uren, het erkenningsnummer van de bewakingsonderneming bij de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken, de kostprijs per persoon en de totale kostprijs van de bewaking.
Artikel 7 Controle en geschillen
§1. Het gemeentebestuur kan op elk moment controle uitvoeren op de echtheid van de aanvraag, het verloop van de procedure en de aanwending van de subsidie.
§2. Subsidies die werden uitbetaald op basis van een bedrieglijke aanvraag, moeten onverwijld worden terugbetaald, ongeacht een eventuele gerechtelijke vervolging. Het gemeentebestuur kan beslissen om verenigingen uit te sluiten van toekomstige aanvragen na een bedrieglijke aanvraag.
§3. Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd om te oordelen in geval van geschillen.
Artikel 8 Inwerkingtreding
Dit reglement treedt in werking op de vijfde dag volgend op de dag van de bekendmaking op www.overijse.be.
Artikel 9 Bestuurlijk toezicht
Dit reglement is onderworpen aan de bekendmakings- en meldingsplicht, overeenkomstig artikelen 285 tot en met 287 en artikel 330 van het Decreet Lokaal Bestuur.
Actie 128 uit het meerjarenplan stelt: 'We werken eenvoudige doelgerichte subsidiereglementen uit'. In het meerjarenplan wordt ook gesteld dat de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen kunnen gekoppeld worden aan subsidies voor verenigingen. Sinds 2023 is de erkenning van vereniging op gemeentelijk niveau getild. Het erkenningsreglement werd goedgekeurd op de gemeenteraad van november 2022. Dit vormde de basis om vervolgens te gaan kijken naar welke geldelijke voordelen gelinkt zijn aan een gemeentelijke erkenning.
Hiervoor is projectmatig gewerkt. Onder leiding van de financieel directeur en het afdelingshoofd Mens is er met de project- en klankbordgroep gekeken naar de knelpunten uit het verleden:
Ook de kansen richting toekomst werden bekeken:
In het najaar van 2022 werd in kaart gebracht hoe de verschillende huidige subsidieregelingen in zijn werk gaan. Er werd onderzocht hoe andere gemeenten te werk gaan. Deze stap vormde de basis voor een nieuw subsidievoorstel waarbij er 6 uitgangspunten waren:
Het nieuwe subsidievoorstel werd afgetoetst op inspraakavonden in het voorjaar 2023. In februari 2023 kwamen de dorps- en adviesraden samen. Hier werd op basis van een voorstel verder gewerkt om zo tot een gedragen voorstel te komen met betrekking tot de toelagen voor dorps- en adviesraden. Tussen maart en mei 2023 werden verenigingen per sector samengebracht om de nodige aandacht te vestigen op sectorspecifieke werkingen. Tijdens deze participatiemomenten leerden de verenigingen het nieuwe concrete voorstel kennen en werden er zoveel mogelijk vragen, suggesties en bezorgdheden verzameld. Jeugdverenigingen kwamen samen op 16 maart 2023 in Jeugdhuis De Pit. Cultuur- en welzijnsverenigingen kwamen samen op 20 maart 2023 in Kamp Kwadraat. Sportverenigingen kwamen samen op 20 april 2023 in CC Den Blank. Milieuverenigingen en seniorenverenigingen hebben de bespreking gedaan op hun desbetreffende adviesraad van 24 maart en 27 april 2023. De aanbevelingen waren heel waardevol.
Op 16 mei 2023 nam de gemeenteraadscommissie Mens en Interne zaken kennis van het nieuwe subsidievoorstel en werden er adviezen geformuleerd.
De oefening leidde tot verschillende ontwerpreglementen:
Over het algemeen is in de nieuwe subsidieregeling de veroudering verwijderd, het is transparant voor verenigingen (en inwoners) met betrekking tot wat van hen verwacht wordt en hoeveel middelen ze krijgen, de verantwoording is tot een noodzakelijk minimum herleid, aanvraagtermijnen zijn versoepeld, er wordt gestimuleerd om bij te dragen aan beleid en de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen en de online verenigingengids zijn als middel voor verenigingen ontsloten.
Voor de werkingssubsidies voor erkende dorps- en adviesraden is er gestreefd naar een billijke verdeling van de middelen over alle dorps- en adviesraden heen waarbij ze als gelijkwaardige adviesorganen worden benaderd.
De nieuwe regeling van werkingssubsidies voor erkende verenigingen benadert zo veel als mogelijk de huidige werkingstoelagen per beleidsdomein om de continuïteit van verenigingen te garanderen, met een extra stimulans via de impulssubsidie. De criteria zijn heel helder, maar er is geen eenheidsworst gecreëerd. Er is respect getoond voor de eigenheid van werkingen binnen elke beleidssector. Er is ook een financiële stimulans in voorzien voor verenigingen die de lat hoog willen leggen en voor verenigingen die extra aandacht hebben voor kwaliteit.
Wat betreft de impulssubsidies is de applaustoelage de basis geweest om op verder te werken. Het is een impuls om de werking van verenigingen te versterken waar er energie zit. Zo worden ad hoc initiatieven, vernieuwing en verduurzaming gestimuleerd. De thema's voor impulssubsidies (inclusie, kindvriendelijkheid en gemeenschapsvorming) kunnen aangepast worden naarmate de actualiteit verandert en het bestuur nieuwe accenten wil leggen.
De veiligheidssubsidies zijn volledig nieuw. Het reglement laat verenigingen toe om een fuif te organiseren zonder hun broek te scheuren aan de kosten die gepaard gaan met de inzet van bewakingsagenten van erkende bewakingsfirma's die, op advies van de politie, moeten instaan voor de veiligheid van bezoekers en het naleven van de openbare orde. De nodige kredieten voor deze subsidies dienen nog in de eerstkomende aanpassing van het meerjarenplan te worden voorzien.
Bij de jubileumtoelagen en verbroederingstoelagen voor verenigingen zijn voornamelijk de aanvraagtermijnen versoepeld en werd er verhelderd waar nodig. Benchmark toonde aan dat de jubileumtoelagen conform of zelfs iets hoger lagen dan in veel andere gemeenten. De verbroederingstoelagen zijn eerder symbolisch en de bedragen zijn afgerond naar boven in functie van leesbaarheid.
De subsidie voor kadervorming jeugdwerk is uit het vroegere jeugdsubsidiereglement gehaald omdat het rechtstreeks gericht is aan inwoners en niet aan verenigingen. Na benchmark is het percentage van terugbetaling van 60% naar 80% getild.
De subsidie voor buurtfeesten is rechtstreeks gericht aan groeperingen van inwoners en is daarom in functie van de leesbaarheid uit het voormalige applaustoelagereglement gehaald. De tussenkomst verloopt louter aan de hand van gemeentelijke geschenkbonnen om de intussen talrijk aangesloten handelaren in Overijse te steunen.
De financiële aspecten verbonden aan deze beslissing worden als volgt geregeld:
Exploitatiebudget:
Volgnummer |
veld |
ARK |
Omschrijving |
2023 |
2024 |
2025 |
MJP001021 |
150 |
6493000 |
Verbroederingstoelagen |
1.000,00 |
1.000,00 |
1.000,00 |
MJP001022 |
160 |
6493000 |
Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Hulp aan het buitenland |
2.500,00 |
2.500,00 |
2.500,00 |
MJP001027 |
500 |
6493000 |
Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Handel en middenstand |
3.000,00 |
3.000,00 |
3.000,00 |
MJP001030 |
530 |
6493000 |
Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Land-, tuin- & bosbouw |
1.100,00 |
1.100,00 |
1.100,00 |
MJP001033 |
719 |
6493000 |
Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Jubileumtoelagen |
2.500,00 |
2.500,00 |
2.500,00 |
MJP001036 |
739 |
6493000 |
Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Overig kunst- en cultuurbeleid |
62.580,00 |
62.580,00 |
62.580,00 |
MJP001040 |
740 |
6493000 |
Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Sport |
63.500,00 |
63.500,00 |
63.500,00 |
MJP001042 |
750 |
6493000 |
Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Jeugd |
44.270,00 |
44.270,00 |
44.270,00 |
MJP001044 |
909 |
6493000 |
Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Overige verrichtingen inzake sociaal beleid |
4.050,00 |
4.050,00 |
4.050,00 |
MJP001047 |
959 |
6493000 |
Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Overige verrichtingen betreffende ouderen |
8.360,00 |
8.360,00 |
8.360,00 |
TOTAAL |
|
|
|
192.860,00 |
192.860,00 |
192.860,00 |
In de subsidieoefening werd zoveel mogelijk naar budgetneutraliteit gewerkt. Desondanks zal bij de toepassing ervan hier en daar verhoging of verschuiving van de ingeschreven kredieten in het meerjarenplan nodig zijn. Zo werden nog geen specifieke kredieten voor de nieuwe veiligheidssubsidie voorzien en kan de voorziene subsidiestimulans voor verenigingen in de toekomst kostenverhogend worden. Deze wijzigingen zullen telkens waar mogelijk worden opgevangen via interne kredietverschuivingen of, indien nodig, via een aanpassing van het meerjarenplan.
Enig artikel
De gemeenteraad keurt volgend 'Reglement impulssubsidies voor erkende verenigingen' goed:
Artikel 1 Doelstelling
De gemeente Overijse wil met dit subsidiereglement een impuls geven aan erkende verenigingen die extra initiatieven ondernemen, samenwerken met andere verenigingen of via projecten hun werking versterken rond bepaalde thema’s. Dit met het oog op het ondersteunen van een democratische, solidaire, open en cultureel diverse samenleving.
Artikel 2 Thema’s
De thema’s waarrond gewerkt moeten worden zijn de volgende:
Artikel 2.1 Gemeenschapsvorming samen met 2 andere verenigingen (Applaus!)
Doel:
Artikel 2.2 Kindvriendelijkheid
Doel:
Artikel 2.3 Inclusie
Doel:
Artikel 3 Definities
Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder:
Artikel 4 Toepassingsgebied
Alle verenigingen die door de gemeente erkend zijn via het gemeentelijk erkenningsreglement met een maatschappelijke zetel in Overijse komen in aanmerking voor het ontvangen van een impulssubsidie. In het geval dat er sprake is van een erkende feitelijke vereniging en er dus geen rechtspersoonlijkheid of maatschappelijke zetel is, moet het domicilieadres van een bestuurslid (zijnde voorzitter, secretaris of penningmeester) in Overijse liggen.
Uitgesloten zijn privé- en familiefeesten, schoolfeesten, benefietacties, initiatieven met een politiek, religieus of commercieel karakter. Deze vorm van subsidie is niet cumuleerbaar met een andere financiële subsidie van de gemeente Overijse voor hetzelfde initiatief.
Artikel 5 Subsidievoorwaarden
De toekenning van deze subsidie gebeurt binnen de perken van de jaarlijks voorziene goedgekeurde begrotingskredieten.
Artikel 5.1 Algemene subsidievoorwaarden
§1. Subsidie: maximaal 1.500,00 euro per aanvraag, per schijf van 300,00 euro.
§2. Frequentie: er kan maximaal drie maal per legislatuur een impulssubsidie voor hetzelfde thema aangevraagd worden en maximaal 2 impulsen per kalenderjaar. In totaal kunnen dus per legislatuur maximum 9 impulssubsidies aangevraagd worden.
§3. Aanvrager: de aanvragende vereniging is door het gemeentebestuur erkend en heeft een profiel op de online gemeentelijke verenigingengids (www.overijse.be/verenigingengids). Uitsluitend voor het thema gemeenschapsvorming wordt er ook een samenwerking aangetoond met minstens twee andere erkende verenigingen met maatschappelijke zetel in Overijse, Hoeilaart, Tervuren, Bertem of Huldenberg. Het betreffen actoren waar men in de dagelijkse werking niet of in beperkte mate mee samenwerkt.
§4. Locatie: het initiatief of project vindt plaats op of heeft als vertrekbasis het grondgebied van de gemeente Overijse.
§5. In te brengen kosten: de subsidie is bedoeld om kosten te helpen dragen die de meerwaarde van het project bepalen. In de aanvraag worden deze kosten specifiek bepaald. Het kan hier gaan over kosten van animatie, cursussen, lesgevers, trainers, huurgeld van een locatie, kosten voor publiciteit of vervoer, ...
§6. Terugkoppeling: na afloop van het project of initiatief engageert de vereniging zich om hun initiatief of project toe te lichten op een bijeenkomst van een adviesraad of Klap om andere verenigingen te inspireren.
Artikel 5.2 Algemene leidraad bij beoordeling
Bij de beoordeling van de aanvragen wordt rekening gehouden met de volgende elementen:
Artikel 5.3
De vereniging verbindt er zich toe de toepasselijke wettelijke en administratieve voorschriften (taksen, Unisono, ...) te respecteren en sluit de nodige verzekeringen, zoals burgerlijke aansprakelijkheid, af.
Artikel 5.4
De organisator engageert zich om het belang van het gebruik van het Nederlands te erkennen bij het uitvoeren van de gesubsidieerde activiteit. Alle communicatie en publiciteit wordt in het Nederlands gevoerd. Op affiches, uitnodigingen en dergelijke dient het logo 'Met de steun van de gemeente Overijse' te worden vermeld.
Artikel 6 Aanvragen en procedure
De aanvragen moeten worden ingediend via het daarvoor voorziene formulier op de gemeentelijke website of via info@overijse.be. Enkel volledig en correct ingevulde aanvragen worden behandeld. De aanvrager voegt alle nuttige en nodige stukken bij zijn aanvraag.
Het aanvraagformulier moet volledig ingevuld en ingediend worden met vermelding van:
Het aanvraagformulier moet tijdig ingediend worden.
INDIENINGSMOMENTEN |
BEOORDELING |
UITBETALING |
Ronde 1: 15 september voor projecten die hebben plaatsgevonden in de afgelopen 6 maanden of gepland staan in de komende 12 maanden. 15 maart voor projecten die hebben plaatsgevonden in de afgelopen 6 maanden of gepland staan in de komende 12 maanden.
|
Goedkeuring door het college van burgemeester en schepenen op basis van het advies gegeven door een jury die is samengesteld door het afdelingshoofd Mens of diens aangestelde, bestaande uit: drie inwoners en drie medewerkers van de gemeentelijke administratie. |
Ronde 1: januari van het volgende kalenderjaar. Ronde 2: juni van hetzelfde kalenderjaar. |
De aanvrager ontvangt een motivering van de beslissing binnen de 2 maanden na de deadline van elke indieningsronde. De aanvrager ontvangt het subsidiebedrag aan de hand van een overschrijving op het rekeningnummer doorgegeven via het aanvraagformulier. Er wordt niet gewerkt met gedeeltelijke voorschotten.
Indien het project of initiatief niet zal doorgaan, deelt de vereniging dit zo spoedig mogelijk mee en wordt de subsidie terugbetaald aan de gemeente Overijse.
Het college van burgemeester en schepenen behoudt zich het recht voor om alle onderzoeken uit te voeren die vereist zijn voor de behandeling van de aanvraag. Ze kan daartoe eveneens gemeentelijke medewerkers vragen om ter plaatse de aanwending van de subsidie te controleren.
Artikel 7 Schrapping, vermindering of terugbetaling van de subsidie
Het college van burgemeester en schepenen kan bij gemotiveerde beslissing de subsidie schrappen, verminderen of beslissen dat de begunstigde de subsidie (gedeeltelijk) dient terug te betalen:
Bij terugvordering stelt het college van burgemeester en schepenen bij gemotiveerde beslissing het bedrag van de terugvordering vast.
Artikel 8 Geschillen
Alle betwistingen betreffende de toepassing van het reglement worden beslecht door het college van burgemeester en schepenen.
Artikel 9 Inwerkingtreding
Dit reglement treedt in werking op de vijfde dag volgend op de dag van de bekendmaking op www.overijse.be.
Artikel 10 Opheffingsbepalingen
De gemeenteraad heft de beslissing van 21 september 2021 houdende goedkeuring van het subsidiereglement gemeenschapsvormende initiatieven (reglement Applaus!toelagen) op.
Artikel 11 Bestuurlijk toezicht
Dit reglement is onderworpen aan de bekendmakings- en meldingsplicht, overeenkomstig artikelen 285 tot en met 287 en artikel 330 van het Decreet Lokaal Bestuur.
Actie 128 uit het meerjarenplan stelt: 'We werken eenvoudige doelgerichte subsidiereglementen uit'. In het meerjarenplan wordt ook gesteld dat de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen kunnen gekoppeld worden aan subsidies voor verenigingen. Sinds 2023 is de erkenning van vereniging op gemeentelijk niveau getild. Het erkenningsreglement werd goedgekeurd op de gemeenteraad van november 2022. Dit vormde de basis om vervolgens te gaan kijken naar welke geldelijke voordelen gelinkt zijn aan een gemeentelijke erkenning.
Hiervoor is projectmatig gewerkt. Onder leiding van de financieel directeur en het afdelingshoofd Mens is er met de project- en klankbordgroep gekeken naar de knelpunten uit het verleden:
Ook de kansen richting toekomst werden bekeken:
In het najaar van 2022 werd in kaart gebracht hoe de verschillende huidige subsidieregelingen in zijn werk gaan. Er werd onderzocht hoe andere gemeenten te werk gaan. Deze stap vormde de basis voor een nieuw subsidievoorstel waarbij er 6 uitgangspunten waren:
Het nieuwe subsidievoorstel werd afgetoetst op inspraakavonden in het voorjaar 2023. In februari 2023 kwamen de dorps- en adviesraden samen. Hier werd op basis van een voorstel verder gewerkt om zo tot een gedragen voorstel te komen met betrekking tot de toelagen voor dorps- en adviesraden. Tussen maart en mei 2023 werden verenigingen per sector samengebracht om de nodige aandacht te vestigen op sectorspecifieke werkingen. Tijdens deze participatiemomenten leerden de verenigingen het nieuwe concrete voorstel kennen en werden er zoveel mogelijk vragen, suggesties en bezorgdheden verzameld. Jeugdverenigingen kwamen samen op 16 maart 2023 in Jeugdhuis De Pit. Cultuur- en welzijnsverenigingen kwamen samen op 20 maart 2023 in Kamp Kwadraat. Sportverenigingen kwamen samen op 20 april 2023 in CC Den Blank. Milieuverenigingen en seniorenverenigingen hebben de bespreking gedaan op hun desbetreffende adviesraad van 24 maart en 27 april 2023. De aanbevelingen waren heel waardevol.
Op 16 mei 2023 nam de gemeenteraadscommissie Mens en Interne zaken kennis van het nieuwe subsidievoorstel en werden er adviezen geformuleerd.
De oefening leidde tot verschillende ontwerpreglementen:
Over het algemeen is in de nieuwe subsidieregeling de veroudering verwijderd, het is transparant voor verenigingen (en inwoners) met betrekking tot wat van hen verwacht wordt en hoeveel middelen ze krijgen, de verantwoording is tot een noodzakelijk minimum herleid, aanvraagtermijnen zijn versoepeld, er wordt gestimuleerd om bij te dragen aan beleid en de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen en de online verenigingengids zijn als middel voor verenigingen ontsloten.
Voor de werkingssubsidies voor erkende dorps- en adviesraden is er gestreefd naar een billijke verdeling van de middelen over alle dorps- en adviesraden heen waarbij ze als gelijkwaardige adviesorganen worden benaderd.
De nieuwe regeling van werkingssubsidies voor erkende verenigingen benadert zo veel als mogelijk de huidige werkingstoelagen per beleidsdomein om de continuïteit van verenigingen te garanderen, met een extra stimulans via de impulssubsidie. De criteria zijn heel helder, maar er is geen eenheidsworst gecreëerd. Er is respect getoond voor de eigenheid van werkingen binnen elke beleidssector. Er is ook een financiële stimulans in voorzien voor verenigingen die de lat hoog willen leggen en voor verenigingen die extra aandacht hebben voor kwaliteit.
Wat betreft de impulssubsidies is de applaustoelage de basis geweest om op verder te werken. Het is een impuls om de werking van verenigingen te versterken waar er energie zit. Zo worden ad hoc initiatieven, vernieuwing en verduurzaming gestimuleerd. De thema's voor impulssubsidies (inclusie, kindvriendelijkheid en gemeenschapsvorming) kunnen aangepast worden naarmate de actualiteit verandert en het bestuur nieuwe accenten wil leggen.
De veiligheidssubsidies zijn volledig nieuw. Het reglement laat verenigingen toe om een fuif te organiseren zonder hun broek te scheuren aan de kosten die gepaard gaan met de inzet van bewakingsagenten van erkende bewakingsfirma's die, op advies van de politie, moeten instaan voor de veiligheid van bezoekers en het naleven van de openbare orde. De nodige kredieten voor deze subsidies dienen nog in de eerstkomende aanpassing van het meerjarenplan te worden voorzien.
Bij de jubileumtoelagen en verbroederingstoelagen voor verenigingen zijn voornamelijk de aanvraagtermijnen versoepeld en werd er verhelderd waar nodig. Benchmark toonde aan dat de jubileumtoelagen conform of zelfs iets hoger lagen dan in veel andere gemeenten. De verbroederingstoelagen zijn eerder symbolisch en de bedragen zijn afgerond naar boven in functie van leesbaarheid.
De subsidie voor kadervorming jeugdwerk is uit het vroegere jeugdsubsidiereglement gehaald omdat het rechtstreeks gericht is aan inwoners en niet aan verenigingen. Na benchmark is het percentage van terugbetaling van 60% naar 80% getild.
De subsidie voor buurtfeesten is rechtstreeks gericht aan groeperingen van inwoners en is daarom in functie van de leesbaarheid uit het voormalige applaustoelagereglement gehaald. De tussenkomst verloopt louter aan de hand van gemeentelijke geschenkbonnen om de intussen talrijk aangesloten handelaren in Overijse te steunen.
De financiële aspecten verbonden aan deze beslissing worden als volgt geregeld:
Exploitatiebudget:
Volgnummer |
veld |
ARK |
Omschrijving |
2023 |
2024 |
2025 |
MJP001021 |
150 |
6493000 |
Verbroederingstoelagen |
1.000,00 |
1.000,00 |
1.000,00 |
MJP001022 |
160 |
6493000 |
Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Hulp aan het buitenland |
2.500,00 |
2.500,00 |
2.500,00 |
MJP001027 |
500 |
6493000 |
Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Handel en middenstand |
3.000,00 |
3.000,00 |
3.000,00 |
MJP001030 |
530 |
6493000 |
Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Land-, tuin- & bosbouw |
1.100,00 |
1.100,00 |
1.100,00 |
MJP001033 |
719 |
6493000 |
Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Jubileumtoelagen |
2.500,00 |
2.500,00 |
2.500,00 |
MJP001036 |
739 |
6493000 |
Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Overig kunst- en cultuurbeleid |
62.580,00 |
62.580,00 |
62.580,00 |
MJP001040 |
740 |
6493000 |
Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Sport |
63.500,00 |
63.500,00 |
63.500,00 |
MJP001042 |
750 |
6493000 |
Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Jeugd |
44.270,00 |
44.270,00 |
44.270,00 |
MJP001044 |
909 |
6493000 |
Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Overige verrichtingen inzake sociaal beleid |
4.050,00 |
4.050,00 |
4.050,00 |
MJP001047 |
959 |
6493000 |
Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Overige verrichtingen betreffende ouderen |
8.360,00 |
8.360,00 |
8.360,00 |
TOTAAL |
|
|
|
192.860,00 |
192.860,00 |
192.860,00 |
In de subsidieoefening werd zoveel mogelijk naar budgetneutraliteit gewerkt. Desondanks zal bij de toepassing ervan hier en daar verhoging of verschuiving van de ingeschreven kredieten in het meerjarenplan nodig zijn. Zo werden nog geen specifieke kredieten voor de nieuwe veiligheidssubsidie voorzien en kan de voorziene subsidiestimulans voor verenigingen in de toekomst kostenverhogend worden. Deze wijzigingen zullen telkens waar mogelijk worden opgevangen via interne kredietverschuivingen of, indien nodig, via een aanpassing van het meerjarenplan.
Enig artikel
De gemeenteraad keurt volgend 'Reglement werkingssubsidies voor erkende verenigingen' goed:
Artikel 1 Doelstelling
De gemeente Overijse wil met dit subsidiereglement de kwalitatieve uitbouw en de inhoudelijke, reguliere werking van door de gemeente Overijse erkende verenigingen ondersteunen en stimuleren. Het biedt financiële steun aan verenigingen die een waardevolle bijdrage leveren aan het sociale, culturele, sportieve of educatieve leven van de gemeenschap in Overijse.
Artikel 2 Toepassingsgebied
Alle verenigingen die door de gemeente erkend zijn via het gemeentelijk erkenningsreglement met een maatschappelijke zetel in Overijse komen in aanmerking voor het jaarlijks ontvangen van een werkingssubsidie, dit binnen de voorziene transactiekredieten in de meerjarenplanning. In het geval dat er sprake is van een erkende feitelijke vereniging en er dus geen rechtspersoonlijkheid of maatschappelijke zetel is, moet het domicilieadres van minstens een bestuurslid (zijnde voorzitter, secretaris of penningmeester) in Overijse liggen.
Artikel 3 Werkingsjaar
De subsidiëring wordt bepaald op basis van de gegevens in het aanvraagdossier van de vereniging over het voorgaande werkingsjaar met referteperiode 1 september tot 31 augustus.
Artikel 4 Subsidievoorwaarden en criteria
Artikel 4.1 Nederlands
Alle communicatie en publiciteit over de werking van de vereniging wordt in het Nederlands gevoerd.
Artikel 4.2 Verenigingengids
De vereniging heeft een profiel op de online gemeentelijke verenigingengids (www.overijse.be/verenigingengids). Deze gegevens worden gebruikt voor de verwerking van de subsidieaanvraag.
Artikel 4.3 Senioren
§1. Categorieën
Categorie |
Brons |
Zilver |
Goud |
Aantal leden |
Vanaf 5 leden |
Vanaf 21 leden |
Vanaf 31 leden |
Frequentie ledenactiviteiten |
Minstens 2 per werkingsjaar |
Minstens 4 per werkingsjaar |
Minstens 8 per werkingsjaar |
Werkingssubsidie per jaar |
100,00 euro |
200,00 euro |
500,00 euro |
§2. Er dient voldaan te worden aan elk criterium om tot een categorie te behoren.
§3. Definities senioren
Voor de toepassing van deze categorieën wordt verstaan onder:
Artikel 4.4 Sport
§1. Categorieën
Categorie |
Koper |
Brons |
Zilver |
Goud |
Diamant |
Aanbod: Aantal leden |
Minstens 20 leden |
Minstens 50 leden |
Minstens 100 leden |
Minstens 150 leden |
Minstens 300 leden |
Aanbod: Wekelijkse activiteiten |
Minstens 1 |
Minstens 2 |
Minstens 3 |
Minstens 6 |
Minstens 10 |
|
|
|
|
|
|
Kwaliteit: Lesgevers diploma |
/ |
/ |
Minstens 2 |
Minstens 5 |
Minstens 10 |
Kwaliteit: Lesgevers hoog diploma |
/ |
/ |
Minstens 1 |
Minstens 2 |
Minstens 5 |
Kwaliteit: Jeugd- of seniorenwerking |
/ |
/ |
1 |
1 |
1 |
Kwaliteit: Anders georganiseerde sport |
/ |
/ |
1 |
1 |
1 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Minstens 1 van de 4 kwaliteits-criteria |
Minstens 2 van de 4 kwaliteits-criteria |
Minstens 3 van de 4 kwaliteits-criteria |
|
|
|
|
|
|
Werkings-subsidie per jaar |
250,00 euro |
500,00 euro |
1.500,00 euro |
2.500,00 euro |
5.000,00 euro |
§2. Er dient voldaan te worden aan elk aanbodcriterium om tot een categorie te behoren. Een sportvereniging met categorie brons, zilver of goud kan maximaal 1 categorie stijgen indien deze voldoet aan alle 4 kwaliteitscriteria van de volgende categorie zonder te voldoen aan elk aanbodcriterium van die categorie.
§3. Definities sport
Voor de toepassing van deze categorieën wordt verstaan onder:
(*) Indien een behaald lesgeversdiploma niet erkend wordt door de VTS kan een gemotiveerde aanvraag bezorgd worden aan de gemeente Overijse (bv. sportdiscipline die VTS niet aanbiedt, ...) om het diploma per uitzondering alsnog gemeentelijk te erkennen. De motivering dient minstens te bestaan uit:
(**) Een actieve gediplomeerde lesgever is een lesgever die op geregelde wekelijkse basis lessen of trainingen geeft in de sportvereniging.
Artikel 4.5 Jeugd
§1. Categorieën jeugd- en jongerenbewegingen
Categorie |
Koper |
Brons |
Zilver |
Goud |
Basis: Aantal leden |
Vanaf 20 leden |
Vanaf 51 leden |
Vanaf 76 leden |
Vanaf 101 leden |
Basis: Aantal activiteiten |
>10 |
>10 |
>25 |
>25 |
Werkingssubsidies per jaar |
415,00 euro |
1.200,00 euro |
1.600,00 euro |
2.150,00 euro |
Aanvullend |
|
|
|
|
Kampvervoer per jaar |
450,00 euro |
1.000,00 euro |
1.300,00 euro |
1.800,00 euro |
Lokalencontrole per jaar |
800,00 euro |
800,00 euro |
1.000,00 euro |
1.000,00 euro |
§2. Categorieën jeugdhuizen
Categorie |
Brons |
Zilver |
Goud |
Basis: Aantal leden |
Vanaf 10 leden |
Vanaf 31 leden |
Vanaf 51 leden |
Basis: Aantal ledenactiviteiten |
Minstens 25 per jaar |
Minstens 50 per jaar |
Minstens 50 per jaar |
Werkingssubsidies per jaar |
450,00 euro |
600,00 euro |
800,00 euro |
Aanvullend |
|
|
|
Lokalencontrole per jaar |
1.100,00 euro |
1.200,00 euro |
1.300,00 euro |
§3. Er dient voldaan te worden aan elk basiscriterium om tot een categorie te behoren.
§4. Minstens de helft van de lokalencontrole(s) per jaar moeten 2 op 3 sterren krijgen om aanvullende subsidie lokalencontrole te ontvangen.
§5. Definities jeugd
Voor de toepassing van deze categorieën wordt verstaan onder:
Artikel 4.6 Cultuur
§1. Categorieën: gemeenschapsvorming en sociocultureel
Categorie |
Brons |
Zilver |
Goud |
Aantal publieksactiviteiten |
Minstens 1 per jaar |
Minstens 2 per jaar |
Minstens 10 per jaar |
Werkingssubsidie per jaar |
100,00 euro |
200,00 euro |
500,00 euro |
§2. Categorieën: muziek- & toneelverenigingen, beeldende kunsten en heemkundige kring
Categorie |
Brons |
Zilver |
Goud |
Aantal publieksactiviteiten |
Minstens 1 per jaar |
Minstens 2 per jaar |
Minstens 3 per jaar |
Werkingssubsidie per jaar |
100,00 euro |
200,00 euro |
700,00 euro |
§3. Definities cultuur
Onder deze categorie wordt verstaan:
Artikel 4.7 Welzijn
§1. Categorieën
Categorie |
Brons |
Zilver |
Goud |
Aantal publieksactiviteiten |
Minstens 1 per jaar |
Minstens 3 per jaar |
Minstens 8 per jaar |
Werkingssubsidie per jaar |
100,00 euro |
200,00 euro |
500,00 euro |
§2. Definities welzijn
Voor de toepassing van deze categorieën wordt verstaan onder:
Artikel 4.8 Milieu
§1. Categorieën
Categorie |
Brons |
Zilver |
Goud |
Aantal publieksactiviteiten |
Minstens 2 per jaar |
Minstens 5 per jaar |
Minstens 10 per jaar |
Werkingssubsidie per jaar |
100,00 euro |
200,00 euro |
500,00 euro |
§2. Definities Milieu
Voor de toepassing van deze categorieën wordt verstaan onder:
Artikel 5 Aanvragen en procedure
De subsidieaanvraag wordt ingediend via een webformulier op www.overijse.be of via het infopunt Vrije Tijd. Enkel volledig en correct ingevulde aanvragen die tijdig worden ingediend worden verwerkt. De aanvrager voegt alle nodige stukken bij zijn aanvraag. Bij de aanvraag wordt een bewijs verwacht van de promotie van de publieksactiviteit(en).
WERKINGSSUBSIDIES |
||
INDIENINGSMOMENT |
VERWERKING |
UITBETALING |
15 september |
Verwerking van de aanvragen door de gemeentelijke administratie. Indien nodig bijkomende kredieten voorzien via een aanpassing aan het meerjarenplan dat wordt goedgekeurd op de gemeenteraad. |
Januari van het volgende kalenderjaar. |
Het college van burgemeester en schepenen behoudt zich het recht voor om alle onderzoeken uit te voeren die vereist zijn voor de behandeling van de aanvraag.
Artikel 6 Opstartsubsidie
Verenigingen die door de gemeente erkend werden en nog geen volledig werkingsjaar achter de rug hebben, kunnen meteen een subsidie aanvragen die gelijk is aan de laagste categorie van de sector. Deze opstartsubsidie is per definitie éénmalig. Indien de vereniging blijft bestaan en voldoet aan de voorwaarden voor een werkingssubsidie, kan er na een volledig werkingsjaar een reguliere werkingssubsidie aangevraagd worden.
Net zoals voor de werkingssubsidie dient de aanvraag voor een opstartsubsidie te worden ingediend via het daarvoor voorziene formulier bij de gemeente Overijse, Begijnhof 17, 3090 Overijse of via info@overijse.be. Enkel volledig en correct ingevulde aanvragen worden behandeld. De aanvrager voegt alle gevraagde stukken bij zijn aanvraag.
Artikel 7 Schrapping, vermindering of terugbetaling van de subsidie
Het college van burgemeester en schepenen kan bij gemotiveerde beslissing de subsidie schrappen, verminderen of beslissen dat de begunstigde de subsidie (gedeeltelijk) dient terug te betalen:
Bij terugvordering stelt het college van burgemeester en schepenen bij gemotiveerde beslissing het bedrag van de terugvordering vast.
Artikel 8 Geschillen
Alle betwistingen betreffende de toepassing van het reglement worden beslecht door het college van burgemeester en schepenen.
Artikel 9 Inwerkingtreding
Dit reglement treedt in werking op de vijfde dag volgend op de dag van de bekendmaking op www.overijse.be.
Artikel 10 Opheffingsbepalingen
De gemeenteraad heft de volgende beslissingen op:
Artikel 11 Bestuurlijk toezicht
Dit reglement is onderworpen aan de bekendmakings- en meldingsplicht, overeenkomstig artikelen 285 tot en met 287 en artikel 330 van het Decreet Lokaal Bestuur.
Actie 128 uit het meerjarenplan stelt: 'We werken eenvoudige doelgerichte subsidiereglementen uit'. In het meerjarenplan wordt ook gesteld dat de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen kunnen gekoppeld worden aan subsidies voor verenigingen. Sinds 2023 is de erkenning van vereniging op gemeentelijk niveau getild. Het erkenningsreglement werd goedgekeurd op de gemeenteraad van november 2022. Dit vormde de basis om vervolgens te gaan kijken naar welke geldelijke voordelen gelinkt zijn aan een gemeentelijke erkenning.
Hiervoor is projectmatig gewerkt. Onder leiding van de financieel directeur en het afdelingshoofd Mens is er met de project- en klankbordgroep gekeken naar de knelpunten uit het verleden:
Ook de kansen richting toekomst werden bekeken:
In het najaar van 2022 werd in kaart gebracht hoe de verschillende huidige subsidieregelingen in zijn werk gaan. Er werd onderzocht hoe andere gemeenten te werk gaan. Deze stap vormde de basis voor een nieuw subsidievoorstel waarbij er 6 uitgangspunten waren:
Het nieuwe subsidievoorstel werd afgetoetst op inspraakavonden in het voorjaar 2023. In februari 2023 kwamen de dorps- en adviesraden samen. Hier werd op basis van een voorstel verder gewerkt om zo tot een gedragen voorstel te komen met betrekking tot de toelagen voor dorps- en adviesraden. Tussen maart en mei 2023 werden verenigingen per sector samengebracht om de nodige aandacht te vestigen op sectorspecifieke werkingen. Tijdens deze participatiemomenten leerden de verenigingen het nieuwe concrete voorstel kennen en werden er zoveel mogelijk vragen, suggesties en bezorgdheden verzameld. Jeugdverenigingen kwamen samen op 16 maart 2023 in Jeugdhuis De Pit. Cultuur- en welzijnsverenigingen kwamen samen op 20 maart 2023 in Kamp Kwadraat. Sportverenigingen kwamen samen op 20 april 2023 in CC Den Blank. Milieuverenigingen en seniorenverenigingen hebben de bespreking gedaan op hun desbetreffende adviesraad van 24 maart en 27 april 2023. De aanbevelingen waren heel waardevol.
Op 16 mei 2023 nam de gemeenteraadscommissie Mens en Interne zaken kennis van het nieuwe subsidievoorstel en werden er adviezen geformuleerd.
De oefening leidde tot verschillende ontwerpreglementen:
Over het algemeen is in de nieuwe subsidieregeling de veroudering verwijderd, het is transparant voor verenigingen (en inwoners) met betrekking tot wat van hen verwacht wordt en hoeveel middelen ze krijgen, de verantwoording is tot een noodzakelijk minimum herleid, aanvraagtermijnen zijn versoepeld, er wordt gestimuleerd om bij te dragen aan beleid en de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen en de online verenigingengids zijn als middel voor verenigingen ontsloten.
Voor de werkingssubsidies voor erkende dorps- en adviesraden is er gestreefd naar een billijke verdeling van de middelen over alle dorps- en adviesraden heen waarbij ze als gelijkwaardige adviesorganen worden benaderd.
De nieuwe regeling van werkingssubsidies voor erkende verenigingen benadert zo veel als mogelijk de huidige werkingstoelagen per beleidsdomein om de continuïteit van verenigingen te garanderen, met een extra stimulans via de impulssubsidie. De criteria zijn heel helder, maar er is geen eenheidsworst gecreëerd. Er is respect getoond voor de eigenheid van werkingen binnen elke beleidssector. Er is ook een financiële stimulans in voorzien voor verenigingen die de lat hoog willen leggen en voor verenigingen die extra aandacht hebben voor kwaliteit.
Wat betreft de impulssubsidies is de applaustoelage de basis geweest om op verder te werken. Het is een impuls om de werking van verenigingen te versterken waar er energie zit. Zo worden ad hoc initiatieven, vernieuwing en verduurzaming gestimuleerd. De thema's voor impulssubsidies (inclusie, kindvriendelijkheid en gemeenschapsvorming) kunnen aangepast worden naarmate de actualiteit verandert en het bestuur nieuwe accenten wil leggen.
De veiligheidssubsidies zijn volledig nieuw. Het reglement laat verenigingen toe om een fuif te organiseren zonder hun broek te scheuren aan de kosten die gepaard gaan met de inzet van bewakingsagenten van erkende bewakingsfirma's die, op advies van de politie, moeten instaan voor de veiligheid van bezoekers en het naleven van de openbare orde. De nodige kredieten voor deze subsidies dienen nog in de eerstkomende aanpassing van het meerjarenplan te worden voorzien.
Bij de jubileumtoelagen en verbroederingstoelagen voor verenigingen zijn voornamelijk de aanvraagtermijnen versoepeld en werd er verhelderd waar nodig. Benchmark toonde aan dat de jubileumtoelagen conform of zelfs iets hoger lagen dan in veel andere gemeenten. De verbroederingstoelagen zijn eerder symbolisch en de bedragen zijn afgerond naar boven in functie van leesbaarheid.
De subsidie voor kadervorming jeugdwerk is uit het vroegere jeugdsubsidiereglement gehaald omdat het rechtstreeks gericht is aan inwoners en niet aan verenigingen. Na benchmark is het percentage van terugbetaling van 60% naar 80% getild.
De subsidie voor buurtfeesten is rechtstreeks gericht aan groeperingen van inwoners en is daarom in functie van de leesbaarheid uit het voormalige applaustoelagereglement gehaald. De tussenkomst verloopt louter aan de hand van gemeentelijke geschenkbonnen om de intussen talrijk aangesloten handelaren in Overijse te steunen.
De financiële aspecten verbonden aan deze beslissing worden als volgt geregeld:
Exploitatiebudget:
Volgnummer |
veld |
ARK |
Omschrijving |
2023 |
2024 |
2025 |
MJP001021 |
150 |
6493000 |
Verbroederingstoelagen |
1.000,00 |
1.000,00 |
1.000,00 |
MJP001022 |
160 |
6493000 |
Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Hulp aan het buitenland |
2.500,00 |
2.500,00 |
2.500,00 |
MJP001027 |
500 |
6493000 |
Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Handel en middenstand |
3.000,00 |
3.000,00 |
3.000,00 |
MJP001030 |
530 |
6493000 |
Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Land-, tuin- & bosbouw |
1.100,00 |
1.100,00 |
1.100,00 |
MJP001033 |
719 |
6493000 |
Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Jubileumtoelagen |
2.500,00 |
2.500,00 |
2.500,00 |
MJP001036 |
739 |
6493000 |
Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Overig kunst- en cultuurbeleid |
62.580,00 |
62.580,00 |
62.580,00 |
MJP001040 |
740 |
6493000 |
Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Sport |
63.500,00 |
63.500,00 |
63.500,00 |
MJP001042 |
750 |
6493000 |
Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Jeugd |
44.270,00 |
44.270,00 |
44.270,00 |
MJP001044 |
909 |
6493000 |
Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Overige verrichtingen inzake sociaal beleid |
4.050,00 |
4.050,00 |
4.050,00 |
MJP001047 |
959 |
6493000 |
Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Overige verrichtingen betreffende ouderen |
8.360,00 |
8.360,00 |
8.360,00 |
TOTAAL |
|
|
|
192.860,00 |
192.860,00 |
192.860,00 |
In de subsidieoefening werd zoveel mogelijk naar budgetneutraliteit gewerkt. Desondanks zal bij de toepassing ervan hier en daar verhoging of verschuiving van de ingeschreven kredieten in het meerjarenplan nodig zijn. Zo werden nog geen specifieke kredieten voor de nieuwe veiligheidssubsidie voorzien en kan de voorziene subsidiestimulans voor verenigingen in de toekomst kostenverhogend worden. Deze wijzigingen zullen telkens waar mogelijk worden opgevangen via interne kredietverschuivingen of, indien nodig, via een aanpassing van het meerjarenplan.
Enig artikel
De gemeenteraad keurt volgend 'Reglement werkingssubsidie voor erkende dorps- en adviesraden' goed:
Artikel 1 Doelstelling
Met dit subsidiereglement wil de gemeente Overijse de dorps- en adviesraden, die erkend zijn aan de hand van het gemeentelijke participatiereglement, ondersteunen in hun functioneren en de participatie van de inwoners van de gemeente bij het gemeentelijk beleid maximaal bevorderen. Met de subsidie wil de gemeente vooral de adviesrol faciliteren, met een extra stimulans om ook de organiserende rol op te nemen en/of te professionaliseren. Ze dient om werkingskosten van de dorps- of adviesraad te betalen zoals onder meer kantoorbenodigdheden, drukwerk, ICT-kosten, opleiding, vorming, uitstappen of werkbezoeken, dranken tijdens vergaderingen, uitreikingen van prijzen, teambuilding of etentjes, bedanking van vrijwilligers, activiteiten in de gehuchten, medewerking aan gemeentelijke initiatieven, ...
Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen dorps- en adviesraden. Ze werken met gelijkaardige statuten en worden door de gemeente evenwaardig aanzien als adviesverstrekker of organisator.
Artikel 2 Toepassingsgebied
Dit reglement is van toepassing op de door de gemeente Overijse erkende dorps- en adviesraden die de basisstatuten, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad, hebben aangenomen.
Het geeft, in toepassing van artikel 304 van het Decreet Lokaal Bestuur, nadere invulling aan een aantal vormen van inspraak, betrokkenheid en participatie vanwege burgers en anderen die bijdragen aan het gemeenschapsleven in Overijse ten aanzien van het beleid, de besluitvorming en de dienstverlening. Deze regeling is welteverstaan niet beperkend bedoeld; naast de inspraakvormen die in dit reglement uitdrukkelijk worden genoemd, zal het gemeentebestuur steeds ook nog op andere manieren zijn belanghebbenden kunnen informeren, consulteren en betrekken.
Dit reglement is niet van toepassing op gemeentelijke commissies, zoals de GECORO (Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening) of de gemeenteraadscommissies.
Artikel 3 Werkingsjaar
De subsidiëring wordt bepaald op basis van de gegevens in het aanvraagdossier van de dorps- of adviesraad over het lopende kalenderjaar met referteperiode 1 januari tot 31 december.
Artikel 4 Subsidiebedrag en -voorwaarden
De jaarlijkse subsidie bedraagt forfaitair 1.300,00 euro per raad.
Het subsidiebedrag wordt betaald op de rekening van de erkende dorps- of adviesraad.
Het jaarlijks forfaitair subsidiebedrag wordt slechts toegekend voor zover het positief saldo van alle financiële rekeningen van de raad op 31 januari van het subsidiejaar het bedrag van 5.000,00 euro niet overschrijdt.
De dorps- of adviesraad kan schriftelijk en gemotiveerd een afwijking op deze laatste voorwaarde aanvragen bij het college van burgemeester en schepenen voor zover de bestemming van het op 31 december uitstaande saldo kan worden verantwoord onder de vorm van een engagementsverklaring en/of begroting. De dorps- of adviesraad heeft hierbij ten allen tijde de mogelijkheid om eigen inkomsten over te dragen aan de door de gemeente Overijse erkende verenigingen.
In toepassing van de wet van 14 november 1983, aangaande de toekenning en aanwending van subsidies is de dorps- of adviesraad ertoe gehouden:
Bij niet naleving van deze bepalingen kan het gemeentebestuur overgaan tot het geheel of gedeeltelijk niet uitbetalen van de subsidie of de gehele of gedeeltelijke terugvordering van de subsidie. Ook kan ze de toekenning van nieuwe subsidies opschorten voor het nieuwe jaar.
De aanvrager kan geen subsidies voor hetzelfde doel ontvangen via andere gemeentelijke kanalen.
Artikel 5 Aanvraag en procedure
De dorps- of adviesraad dient jaarlijks, in de loop van het eerste kwartaal, via het daartoe voorziene webformulier op www.overijse.be of via het infopunt Vrije Tijd haar subsidieaanvraag in. Enkel volledig en correct ingevulde aanvragen die tijdig worden ingediend worden verwerkt. De aanvrager voegt bij zijn aanvraag een afschrift van alle financiële rekeningen van de advies- of dorpsraad op 31 december van het voorgaande jaar.
INDIENINGSMOMENT |
VERWERKING |
UITBETALING |
1ste kwartaal van het lopende kalenderjaar |
2de kwartaal van het lopende kalenderjaar Verwerking van de aanvragen door de gemeentelijke administratie |
2de kwartaal van het lopende kalenderjaar |
Het college van burgemeester en schepenen behoudt zich het recht voor om alle onderzoeken uit te voeren die vereist zijn voor de behandeling van de aanvraag.
Artikel 6 Geschillen
Alle betwistingen betreffende de toepassing van het reglement worden beslecht door het college van burgemeester en schepenen.
Artikel 7 Inwerkingtreding
Dit reglement treedt in werking op 1 januari 2024.
Artikel 8 Bestuurlijk toezicht
Dit reglement is onderworpen aan de bekendmakings- en meldingsplicht, overeenkomstig artikelen 285 tot en met 287 en artikel 330 van het Decreet Lokaal Bestuur.
Het huidige retributiereglement en huishoudelijke reglement voor de gemeentelijke vrijetijdsinfrastructuur werden goedgekeurd door de gemeenteraad van 18 oktober 2022. Door diverse opmerkingen vanuit de gebruikers omtrent dit nieuwe reglement werd beslist om een snellere evaluatie van de reglementen te maken. Er werd een evaluatie ingepland met de gemeentelijke vrijetijdsdiensten en de betrokken mandatarissen waaruit volgende belangrijkste noden naar voor komen:
Na een grondige analyse met de gemeentelijke diensten en na overleg met de bevoegde mandatarissen op 15 en 25 mei 2023 lijken volgende aanpassingen aan het reglement noodzakelijk:
Het is wenselijk dat de nieuwe tarieven en regelgeving ingaan voor reserveringen vanaf 1 november 2023 in de socioculturele infrastructuur (ongeacht de aanvraagdatum). Op deze manier dienen er zo weinig mogelijk extra administratieve handelingen en factuurcorrecties te gebeuren.
Het is wenselijk dat de nieuwe tarieven ingaan voor reserveringen vanaf 1 oktober 2023 in de sportinfrastructuur (ongeacht de aanvraagdatum).
De inkomsten van de huuropbrengsten uit het retributiereglement worden geboekt op onderstaande MJP-nummers. De wijzigingen die het bijgestuurde retributiereglement zal hebben op de inkomsten op onderstaande budgetsleutels zijn moeilijk te voorspellen. De verwachting is dat de impact beperkt zal zijn en er dus op basis van deze reglementswijziging geen bijsturing van de meerjarenplanning nodig zal zijn.
Huuropbrengsten cultuurcentrum: Hier worden geen wijzigingen verwacht.
Huuropbrengsten socioculturele infrastructuur/gemeenschapsinfrastructuur: Gezien de bezetting van de socioculturele infrastructuur nog niet maximaal is, kan er van uit gegaan worden dat de lagere tarieven uit het vernieuwde retributiereglement gecompenseerd kunnen worden door een iets hogere bezettingsgraad (meer verenigingen en particulieren zullen hun activiteiten organiseren in de gemeentelijke infrastructuur).
Huuropbrengsten sportinfrastructuur: Gezien de wijzigingen enkel betrekking hebben op de erkende sportverenigingen en scholen uit de IGS-buurgemeenten zal de impact op de inkomsten te verwaarlozen zijn.
Enig artikel
De gemeenteraad stelt het retributiereglement voor de gemeentelijke vrijetijdsinfrastructuur als volgt vast:
Artikel 1 Inwerkingtreding
Artikel 2 Toepassingsgebied
Dit is het reglement voor het gebruik van gemeentelijke socioculturele infrastructuur, sportinfrastructuur en aanverwante dienstverlening.
Het gaat om de infrastructuur op de volgende locaties:
Artikel 3 Definities
§1. Socioculturele infrastructuur
Grote polyvalente zalen:
Kleine polyvalente zalen:
Vergaderzalen:
Polyvalente zalen Den Blank
Keukens:
Schouwburg
Open ruimten Cultuurcentrum Den Blank:
§2. Sportinfrastructuur
Deze infrastructuur kan enkel gehuurd worden door scholen, sportverenigingen aangesloten bij een door het gemeentebestuur erkende adviesraad of erkend door de gemeente Overijse of door de gemeenten in de IGS Druivenstreek:
Andere organisatoren kunnen geen gebruik maken van deze sportinfrastructuur, tenzij het een aanvraag betreft voor het beoefenen van topsport.
Particulieren en verenigingen kunnen individueel gebruik maken van deze infrastructuren zonder exclusief gebruik, tenzij met expliciete toestemming van de gemeentelijke vrijetijdsdiensten:
Artikel 4 Retributieplichtige
De retributie is verschuldigd door diegene die het gebruik van de in artikel 2 vermelde infrastructuren aanvraagt en daartoe de toelating krijgt, met name:
Artikel 5 Vaststelling van de retributie
Er wordt een gemeentelijke retributie gevestigd voor het gebruik van gemeentelijke infrastructuur en de bijkomende dienstverlening, rekening houdend met:
Er wordt gewerkt met dagdelen:
De grote polyvalente zalen worden tijdens het weekend enkel verhuurd per weekend.
Met uitzondering van:
Artikel 6 Tarief
6.1 Algemeen
6.2 Tarief voor socioculturele infrastructuur
Den Blank |
1 Scholen van Overijse Erkende vereniging/politieke partij Overijse |
2 Inwoner/niet erkende vereniging Overijse |
3 Vereniging/school/ |
4 Bedrijf |
Capaciteit |
Kleine vergaderzalen (per lokaal) |
€ 0/dagdeel |
€ 17/dagdeel € 34/dag |
€ 33/dagdeel € 66/dag |
€ 72/dagdeel € 143/dag |
Zittend tussen 9 en 20 personen |
Polyvalente zaal |
€ 0/dagdeel
|
€ 88/dagdeel € 176/dag |
€ 143/dagdeel € 286/dag |
€ 165/dagdeel € 330/dag |
Zittend 80 personen Staand 100 personen |
Schouwburg Basispakket |
€ 110/voorstelling |
€ 200/voorstelling |
€ 330/voorstelling |
€ 605/voorstelling |
423 zittend zonder P.A. 407 zittend met P.A. |
Schouwburg Volledig pakket |
€ 220/voorstelling |
€ 395/voorstelling |
€ 660/voorstelling |
€ 1210/voorstelling |
423 zittend zonder PA (Public Address) 407 zittend met PA |
Tentoonstellingsruimte
|
€ 0/dag
|
€ 33/dag |
€ 44/dag |
€ 55/dag |
Circa 100 m² |
Inkomhal
|
€ 38/dag |
€ 72/dag |
€ 110/dag |
€ 145/dag |
120m² |
Vrijetijdscentrum Kamp Kwadraat |
1 Scholen van Overijse/Erkende vereniging/politieke partij Overijse |
2 Inwoner/niet erkende vereniging Overijse |
3 Vereniging/school/ |
4 Bedrijf |
Capaciteit |
Kleine zalen (Per lokaal) |
€ 0/dagdeel |
€ 17/dagdeel € 34/dag |
€ 33/dagdeel € 66/dag |
€ 72/dagdeel € 144/dag |
Staand 30 personen Zittend 20 personen |
Zaal 11 |
€ 38/dagdeel € 76/dag € 114/verenigingentarief 3 dagen
|
€ 88/dagdeel € 176/dag € 264/weekend |
€ 143/dagdeel € 286/dag € 572/weekend |
€ 165/dagdeel € 330/dag € 660/weekend
|
Staand 110 personen Zittend 75 personen |
Zaal 10 |
€ 72/dagdeel € 144/dag € 216/verenigingentarief 3 dagen |
€ 110/dagdeel € 220/dag € 330/weekend |
€ 165/dagdeel € 330/dag € 660/weekend |
€ 220/dagdeel € 440/dag € 880/weekend
|
Zittend 220 personen Staand 330 |
Keuken |
€ 22/dagdeel € 44/dag € 66/verenigingentarief 3 dagen |
€ 50/dagdeel € 100/dag € 150/weekend |
€ 62/dagdeel € 124/dag € 248/weekend |
€ 195/dagdeel € 390/dag € 780/weekend |
|
De interne IBO werking (Initiatief Buitenschoolse Opvang) krijgt steeds voorrang voor gebruik van de lokalen in Kamp Kwadraat.
De Rank |
1 Scholen van Overijse/Erkende vereniging/politieke partij Overijse |
2 Inwoner/niet erkende vereniging Overijse |
3 Vereniging/school/ |
4 Bedrijf |
Capaciteit |
Kleine zaal |
€ 38/dagdeel € 76/dag € 114/verenigingentarief 3 dagen |
€ 88/dagdeel € 176/dag € 264/weekend |
€ 143/dagdeel € 286/dag € 572/weekend |
€ 165/dagdeel € 330/dag € 660/weekend |
Zittend 90 Staand 145 |
Grote zaal |
€ 72/dagdeel € 144/dag € 216/verenigingentarief 3 dagen
|
€ 110/dagdeel € 220/dag € 330/weekend |
€ 165/dagdeel € 330/dag € 660/weekend |
€ 220/dagdeel € 440/dag € 880/weekend
|
Zittend 225 Staand 350 |
Keuken |
€ 22/dagdeel € 44/dag € 66/verenigingentarief 3 dagen |
€ 50/dagdeel € 100/dag € 150/weekend |
€ 60/dagdeel € 120/dag € 240/weekend |
€ 195/dagdeel € 390/dag € 780/weekend |
|
Den Turf |
1 Scholen van Overijse/Erkende vereniging/politieke partij Overijse |
2 Inwoner/niet erkende vereniging Overijse |
3 Vereniging/school/ |
4 Bedrijf |
Capaciteit |
Zaal |
€ 38/dagdeel € 76/dag € 114/verenigingentarief 3 dagen |
€ 88/dagdeel € 176/dag € 264/weekend |
€ 143/dagdeel € 286/dag € 572/weekend |
€ 165/dagdeel € 330/dag € 660/weekend
|
Zittend 140 Staand 185 |
Keuken |
€ 22/dagdeel € 44/dag € 66/verenigingentarief 3 dagen |
€ 50/dagdeel € 100/dag € 150/weekend |
€ 60/dagdeel € 120/dag € 240/weekend |
€ 195/dagdeel € 390/dag € 780/weekend
|
|
De Fraat |
1 Scholen van Overijse/Erkende vereniging/politieke partij Overijse |
2 Inwoner/niet erkende vereniging Overijse |
3 Vereniging/school/particulier buiten Overijse |
4 Bedrijf |
Capaciteit |
Zaal |
€ 38/dagdeel € 76/dag € 114/verenigingentarief 3 dagen
|
€ 88/dagdeel € 176/dag € 264/weekend
|
€ 143/dagdeel € 286/dag € 572/weekend
|
€ 165/dagdeel € 330/dag € 660/weekend
|
Zittend 100 Staand 177 |
Keuken |
€ 22/dagdeel € 44/dag € 66/verenigingentarief 3 dagen |
€ 50/dagdeel € 100/dag € 150/weekend |
€ 60/dagdeel € 120/dag € 240/weekend
|
€ 195/dagdeel € 390/dag € 780/weekend |
|
Den 38 |
1 Scholen van Overijse/Erkende vereniging/politieke partij Overijse |
2 Inwoner/niet erkende vereniging Overijse |
3 Vereniging/school/ |
4 Bedrijf |
Capaciteit |
Kleine zalen (Per lokaal) |
€ 0/dagdeel |
€ 17/dagdeel € 34/dag |
€ 33/dagdeel € 66/dag |
€ 72/dagdeel € €144/dag |
Zittend 30 |
De Markthal |
1 Scholen van Overijse/Erkende vereniging/politieke partij Overijse |
2 Inwoner/niet erkende vereniging Overijse |
3 Vereniging/school/ |
4 Bedrijf |
Capaciteit |
Volledig (Deel A, B en C) |
€ 220/dag € 330/verenigingentarief 3 dagen
|
€ 385/dag € 578/weekend |
€ 420/dag € 840/weekend |
€ 500/dag € 1000/weekend
|
Staand 2300 |
Justus Lipsius zaal |
1 Scholen van Overijse/Erkende vereniging/politieke partij Overijse |
2 Inwoner/niet erkende vereniging Overijse |
3 Vereniging/school/ |
4 Bedrijf |
Capaciteit |
Justus Lipsius zaal |
€ 0/dagdeel |
Niet van toepassing |
Zittend 45 |
Druif - bezoekerscentrum |
1 Scholen van Overijse/Erkende vereniging/politieke partij Overijse |
2 Inwoner/niet erkende vereniging Overijse |
3 Vereniging/school buiten Overijse |
4 Bedrijf |
Capaciteit |
Onthaalruimte |
€ 0/dagdeel |
Niet van toepassing |
Zittend 45 |
6.3 Tarief voor sportinfrastructuur
(*) Voor onze sportinfrastructuur geldt categorie 1 voor scholen en erkende sportverenigingen Uit Overijse, categorie 2 enkel voor particulieren, categorie 3 enkel voor erkende sportverenigingen en scholen uit het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Druivenstreek (IGS).
GBO-turnzalen |
1* Scholen van Overijse/Erkende sportvereniging Overijse |
2* Particulier |
3* Erkende sportverenigingen en scholen uit IGS Druivenstreek |
4 Bedrijf |
Turnzaal 1 (2e verdiep) |
€ 2,5/uur
|
n.v.t.
|
€ 7,5/uur |
n.v.t. |
Turnzaal 2 (3e verdiep) |
€ 2,5/uur |
n.v.t. |
€ 7,5/uur |
n.v.t. |
Scholen en verenigingen uit Overijse krijgen steeds voorrang in onze sportinfrastructuren.
Sportinfrastructuur |
1* Scholen van Overijse/Erkende sportvereniging Overijse |
2* Particulier |
3* Erkende sportverenigingen en scholen uit IGS Druivenstreek |
4 Bedrijf |
Sporthallen (Den Heurk, |
€ 5/uur |
n.v.t. |
€ 15/uur |
n.v.t. |
Atletiekpark |
€ 5/uur |
Gratis voor particulieren mits aankoop toegangspas van € 10 |
Scholen en sportverenigingen: € 15/uur Particulieren: Gratis voor particulieren mits aankoop toegangspas van € 10
|
n.v.t. |
Tennisveld per terrein/omnisportveld |
Gratis en zonder reservatie |
Scholen en verenigingen uit Overijse krijgen steeds voorrang in onze sportinfrastructuren.
Voetbalvelden |
1* Scholen van Overijse/Erkende sportvereniging Overijse
|
2* Particulier |
3* Erkende sportverenigingen en scholen uit IGS Druivenstreek |
4 Bedrijf |
Voetbalvelden Hagaard (Prijs per veld) |
€ 5/uur |
n.v.t. |
€ 35/uur |
n.v.t. |
Voetbalveld Den Eyck |
€ 5/uur |
n.v.t. |
€ 35/uur |
n.v.t. |
Voetbalveld Van Lancker |
€ 5/uur |
n.v.t. |
€ 35/uur |
n.v.t.
|
Voetbalveld Begijnhof
|
€ 7,5/uur |
n.v.t. |
€ 50/uur |
n.v.t. |
Voetbalvelden Hagaard – Begijnhof – Van Lancker (forfaitair jaarbedrag, zonder exclusiviteit) |
€ 6.958/jaar |
n.v.t. |
n.v.t. |
n.v.t. |
Scholen en verenigingen uit Overijse krijgen steeds voorrang in onze sportinfrastructuren.
Het forfaitair jaarbedrag (€ 6.958/jaar) omvat het gecombineerd gebruik van voetbalvelden Hagaard, Van Lancker en Begijnhof voor een voetbalvereniging met jeugdwerking. Dit bedrag biedt geen exclusief gebruik van deze voetbalvelden, in een jaarlijks overleg met de gemeente wordt de bezetting bepaald.
6.4 Tarief voor extra producten en diensten
Producten en diensten |
1 Scholen van Overijse/Erkende vereniging/politieke partij Overijse |
2 Inwoner/niet erkende vereniging Overijse |
3 Vereniging/school/ |
4 Bedrijf |
Technische en productionele ondersteuning |
|
|
|
|
Ma – vrij |
€ 17/uur |
€ 20/uur |
€ 22/uur |
€ 45/uur |
Zaterdag |
€ 25/uur |
€ 30/uur |
€ 33/uur |
€ 70/uur |
Zon- en feestdagen |
€ 35/uur |
€ 40/uur |
€ 44/uur |
€ 90/uur |
Ticketverkoopdienst verkoop online, balie en telefonisch |
5% op ticketverkoop |
5% op ticketverkoop |
5% op ticketverkoop |
5% op ticketverkoop |
Verzekeringspremie voor tentoonstellingen |
€ 45 |
€ 45 |
€ 45 |
€ 45 |
Voor koffietafels na een uitvaart geldt, per gehuurde infrastructuur, een forfaitaire dagprijs ter waarde van gebruikerscategorie 2. Deze prijs geldt zowel voor inwoners als begrafenisondernemers van Overijse en daarbuiten.
6.6 Waarborg
Om de site rond het gebouw van Den Blank te betreden met de wagen kan de organisatie een tijdelijk toegangskaart krijgen om de aanrijpaal te bedienen. Voor deze kaart wordt een waarborg van 30 euro gevraagd.
Voor langdurig gebruik van de uitleensleutels wordt een waarborg van 30 euro gevraagd.
Voor een groepskaart voor het atletiekpark voor scholen en verenigingen wordt een waarborg van 30 euro gevraagd.
6.7 Annulatieregeling
Bij annulering of verplaatsing van een reservatie geldt:
Wanneer een reservatie voor sportinfrastructuur geannuleerd wordt voor de start van de reservatie, blijft 0% van de retributie verschuldigd, ongeacht het moment van annulatie.
6.8 Schade (herstelling/schoonmaak)
Bij schade aan een zaal, materiaal of meubilair of als deze niet worden achtergelaten zoals bepaald in het huishoudelijke reglement, worden de kosten voor herstelling en/of schoonmaak volledig doorgerekend aan de organisator van de activiteit.
Herstellingen kunnen niet gebeuren door de organisator zelf. De organisator ontvangt hiervoor een factuur.
Het maakt niet uit of de schade is veroorzaakt door de organisator zelf of door een deelnemer/bezoeker van de activiteit.
Alle schade moet onmiddellijk gemeld te worden aan de zaalverantwoordelijke. Kosten hiervoor worden aangerekend conform het retributiereglement van het uitvoeren van werken voor derden.
6.9 Vrijstellingen van retributie:
De retributie is niet verschuldigd voor:
6.10 Facturatie
De retributie dient op de vervaldag betaald te worden, na ontvangst van de factuur. Bij gebreke aan betaling van de retributie kan het bedrag ingevorderd worden, conform artikel 177 van het Decreet Lokaal Bestuur.
6.11 Tarief langdurige reservatie
Voor langdurige reservaties (minimum 14 opeenvolgende kalenderdagen) is het college van burgemeester en schepenen bevoegd om het tarief en de wijze van inning vast te stellen.
Reservaties langer dan 14 opeenvolgende kalenderdagen op éénzelfde locatie kunnen enkel met goedkeuring van het college van burgemeester en schepenen.
Artikel 7 Intrekking van de verleende toegang
Het gemeentebestuur kan een activiteit weigeren of de toelating intrekken:
Het gemeentebestuur en de zaalverantwoordelijken hebben op elk moment het recht om de infrastructuur te betreden, het goede verloop van de activiteit te controleren en na te kijken of de activiteit overeenstemt met de afgeleverde toelating.
Bij buitensporig gebruik kan de zaalverantwoordelijke beslissen het evenement stil te leggen.
De zaalverantwoordelijke kan fraude of misbruik vaststellen. Het college van burgemeester en schepenen beslist over mogelijke gevolgen.
Het gemeentebestuur kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de schade die geleden wordt naar aanleiding van mogelijke gevolgen.
Artikel 8 Geschillen
Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd om te oordelen in geval van geschillen.
Artikel 9 Opheffingsbepalingen
Het retributiereglement voor het gebruik van gemeentelijke infrastructuur en aanverwante dienstverlening, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 18 oktober 2022, wordt opgeheven en vervangen door dit reglement van zodra het in werking treedt overeenkomstig artikel 1 (1 november 2023 voor de socioculturele infrastructuur en 1 oktober 2023 voor de sportinfrastructuur).
Artikel 10 Bestuurlijk toezicht
Dit besluit is onderhevig aan de bekendmakings- en meldingsplicht, conform artikelen 286 en 330 van het Decreet Lokaal Bestuur.
Notarissen en vastgoedmakelaars kunnen informatie over onroerende goederen bij het lokaal bestuur aanvragen.
De gemeente Overijse vindt het belangrijk dat potentiële kopers met kennis van zaken een beslissing kunnen nemen over een onroerend goed.
Lokale besturen zijn op zoek naar mogelijkheden om informatie over onroerende goederen efficiënter en veiliger te delen.
Lokale besturen werken samen met het agentschap Digitaal Vlaanderen om een Vastgoedinformatieplatform te ontwikkelen en om in een testfase te onderzoeken hoe informatie over onroerende goederen op een efficiënte wijze kan worden ter beschikking gesteld.
Het Vastgoedinformatieplatform is een elektronisch informatiesysteem voor de ontsluiting, samenvoeging en veilige gegevensdeling van vastgoedinformatie en vastgoeddossiers tussen bronhouders en aanvragers, zoals in eerste instantie notarissen en vastgoedmakelaars.
Vlaanderen heeft gekozen voor een gefaseerde uitrol. In oktober 2022 ging het Vastgoedinformatieplatform van start (met de eerste lokale besturen) voor notarissen en vastgoedmakelaars. De aansluitingsmomenten van de lokale besturen werden ingedeeld in 7 ‘waves’. De ‘onboarding’ voor de gemeente Overijse werd vastgelegd tussen 14 november 2023 en 14 december 2023 (wave 7) en is ondertussen bepaald op 11 december 2023.
De gemeente Overijse kan vanaf dan via het Vastgoedinformatieplatform de door aanvragers, zoals in eerste instantie notarissen en vastgoedmakelaars, aangevraagde vastgoedinformatie verzamelen en kan de vastgoeddossiers ontsluiten.
Het verzamelen en ontsluiten, via het Vastgoedinformatieplatform, van vastgoeddossiers op verzoek van aanvragers, zoals in eerste instantie notarissen en vastgoedmakelaars, brengt voor de gemeente een administratieve last en bijhorende kosten met zich mee.
Overijse wenst de kost voor het verzamelen van vastgoedinformatie en het ontsluiten van vastgoeddossiers op de aanvrager ervan te verhalen.
De gemeenteraad is bevoegd om dergelijke retributie vast te stellen.
De opbrengsten van deze retributie worden begroot onder MJP002398:
Enig artikel
De gemeente stelt het retributiereglement op de aanvraag van vastgoedinformatie via het Vastgoedinformatieplatform als volgt vast:
Termijn en toepassingsgebied
Artikel 1
Er wordt vanaf 11 december 2023 een retributie geheven op de aanvragen, gedaan via het Vastgoedinformatieplatform, tot het verkrijgen van het vastgoeddossier.
De gemeente verzamelt de opgevraagde vastgoedinformatie uit lokale gegevensbronnen. De gemeente doet een beroep op het Vastgoedinformatieplatform om vastgoedinformatie uit centrale gegevensbronnen op te halen en samen te voegen met het vastgoeddossier. De gemeente stelt het vastgoeddossier via het Vastgoedinformatieplatform aan de aanvrager ter beschikking. In de mate dat persoonsgegevens zouden worden verwerkt in het kader van het vastgoeddossier, verwerkt de gemeente die gegevens met als doeleinde om aanvragers samengevoegde vastgoedinformatie uit centrale en lokale gegevensbronnen ter beschikking te stellen in het kader van hun beroepsactiviteiten of in het kader van taken van algemeen belang die bij of krachtens een supranationale of wetskrachtige norm zijn bepaald.
Definities
Artikel 2
Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder:
1° vastgoedinformatie: gebouw-, grond- of omgevingsgebonden gegevens inzake een onroerend goed, inclusief informatie met betrekking tot het juridische, administratieve of fysieke statuut van dit onroerend goed;
2° lokale gegevensbron: vastgoedinformatie die een gemeente of de rechtspersonen die ervan afhangen, beheert;
3° centrale gegevensbron: vastgoedinformatie die een Vlaamse instantie of een externe overheid beheert;
4° Vastgoedinformatieplatform of VIP: elektronisch informatiesysteem voor de ontsluiting, samenvoeging en veilige gegevensdeling van vastgoedinformatie tussen aanleverende entiteiten en aanvragers;
5° vastgoeddossier: de combinatie van verschillende datasets, samengesteld uit vastgoedinformatie met betrekking tot een perceel, of een onderdeel, die op aanvraag wordt ontsloten door de aanleverende entiteit, door Digitaal Vlaanderen wordt samengevoegd en door de lokale overheid ter beschikking wordt gesteld aan de aanvrager;
6° externe overheid: overheidsinstanties, vermeld in artikel I.3, 8° van het Bestuursdecreet van 7 december 2018;
7° Vlaamse instantie: elk van de volgende overheidsinstanties:
a) de instanties van de Vlaamse overheid, vermeld in artikel I.3, 1°, van het Bestuursdecreet van 7 december 2018;
b) de instellingen met een publieke taak, vermeld in artikel I.3, 6°, van het Bestuursdecreet van 7 december 2018, voor zover ze afhangen van de Vlaamse overheid of van een of meer andere instellingen met een publieke taak die afhangen van de Vlaamse overheid;
c) de instanties van de Vlaamse overheid, vermeld in artikel I.3, 7°, van het Bestuursdecreet van 7 december 2018;
8° aanvrager: de notaris of vastgoedmakelaar die in het kader van zijn beroepsactiviteiten of taken van algemeen belang die bij of krachtens een supranationale of wetskrachtige norm bepaalde vastgoedinformatie nodig heeft en daartoe een aanvraag via het VIP doet of de houder van het recht op een perceel, of een onderdeel, waarvoor het vastgoeddossier via het VIP wordt aangevraagd;
9° algemene verordening gegevensbescherming: Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG;
10° persoonsgegevens: de gegevens, vermeld in artikel 4, 1), van de algemene verordening gegevensbescherming;
11° verwerking: een verwerking als vermeld in artikel 4, 2), van de algemene verordening gegevensbescherming;
12° verwerkingsverantwoordelijke: een verwerkingsverantwoordelijke als vermeld in artikel 4, 7), van de algemene verordening gegevensbescherming;
13° betrokkene: een betrokkene als vermeld in artikel 4, 1), van de algemene verordening gegevensbescherming.
Retributieplicht
Artikel 3
De retributie is verschuldigd door de aanvrager.
Tarieven
Artikel 4
De retributie wordt vastgesteld op 100,00 euro per kadastraal perceel (capakey).
Verwerking van persoonsgegevens
Artikel 5
§1. In de mate dat persoonsgegevens zouden worden verwerkt in het kader van het vastgoeddossier, treedt de gemeente Overijse voor de doeleinden omschreven in artikel 2 op als verwerkingsverantwoordelijke.
§2. De gemeente verwerkt voor de doeleinden omschreven in artikel 2 persoonsgegevens met betrekking tot de volgende categorieën van betrokkenen:
§3. De gemeente verwerkt voor de doeleinden omschreven in artikel 2 volgende categorieën van persoonsgegevens:
§4. De gemeente bewaart de persoonsgegevens die het verwerkt niet langer dan noodzakelijk is om de doeleinden, vermeld in artikel 2, te bereiken en conform artikel III.87, §5. van het Bestuursdecreet van 7 december 2018, of tot de betrokkene vraagt om de persoonsgegevens die de gemeente verwerkt, te verwijderen, conform de voorwaarden, vermeld in de algemene verordening gegevensbescherming. De archiveringstermijn van de persoonsgegevens bij de gemeente bedraagt 3 jaar overeenkomstig de bepalingen van de Selectielijst voor Vlaamse gemeentearchieven.
§6. De gemeente doet een beroep op het Agentschap Digitaal Vlaanderen voor de doeleinden omschreven in artikel 2. Agentschap Digitaal Vlaanderen treedt in dit kader op als verwerker van de gemeente Overijse, die de verwerkingsverantwoordelijke is. De modaliteiten van de verwerking worden geregeld in de verwerkingsovereenkomst die te vinden is in bijlage 1 van dit besluit.
Ondertekening
Artikel 6
De vastgoeddossiers die de gemeente via het Vastgoedinformatieplatform ter beschikking stelt, worden niet ondertekend aangezien het vastgoeddossier een louter informatief document betreft dat geen beleidsmatige stellingname inhoudt en niet kwalificeert als stuk of briefwisseling in de zin van artikel 279 van het Decreet lokaal bestuur.
Inning
Artikel 7
De retributie moet betaald worden na ontvangst van de factuur en binnen de termijn die daarop vermeld is.
Bestuurlijk toezicht
Artikel 8
Deze beslissing wordt bekend gemaakt overeenkomstig de bepalingen van het Decreet Lokaal Bestuur.
De Vlaamse overheid bereidt een decreet vastgoedinformatie voor dat in de loop van 2023 gestemd zal worden. In dit decreet zal de verplichting tot het gebruik van het Vastgoedinformatieplatform (VIP) voor aanvragen vastgoedinformatie voor alle percelen in Vlaanderen ingevoerd worden vanaf 1 april 2024.
Vlaanderen heeft gekozen voor een gefaseerde uitrol. In oktober 2022 ging het Vastgoedinformatieplatform van start (met de eerste lokale besturen) voor notarissen en vastgoedmakelaars. De aansluitingsmomenten van de lokale besturen werden ingedeeld in 7 ‘waves’. De ‘onboarding’ voor de gemeente Overijse werd vastgelegd tussen 14 november 2023 en 14 december 2023 (wave 7) en is ondertussen bepaald op 11 december 2023.
Het proces om informatie te verzamelen voor de verkoop van vastgoed is vandaag versnipperd en administratief tijdrovend. Stedenbouwkundige informatie, milieu-informatie en andere informatie over het perceel en onroerend goed moeten nu nog vaak manueel worden opgezocht bij de verschillende administraties. In Overijse werken we vandaag deels geautomatiseerd via ons Geografisch Informatiesysteem (GIS). De niet gedigitaliseerde informatie vullen we handmatig aan.
De Vlaamse overheid wil hier inzetten op verdere digitalisering en vereenvoudiging (voor de aanvragers) door het organiseren van een generiek gegevensdelingsplatform. Dit platform, het Vastgoedinformatieplatform (VIP) maakt een eenvoudige uitwisseling van vastgoedinformatie mogelijk. De verschillende aanvragers kunnen vastgoedinformatie verkrijgen via één eenvoudige weg in het kader van een verkoop of langdurige verhuur. Het platform verzamelt data uit de aangesloten, centrale bronnen waarna de bevoegde gemeente het dossier verrijkt via het platform en na een kwaliteitscontrole het dossier aflevert aan de aanvrager.
Vandaag zit de kost voor de vastgoedinformatie vervat in het belastingreglement dat van toepassing is op zowel de aanvragen van omgevingsvergunningen als de notariële informatie. Voor wat betreft de vergoeding voor notariële informatie ligt er een nieuw retributiereglement ter goedkeuring voor. Daarom dient het belastingtarief voor semi notariële aanvragen van 100,00 euro te worden geschrapt uit dit reglement.
Tevens dient een tarief voor milieutechnische handelingen van 75,00 euro te worden toegevoegd om eenduidigheid rond de omgevingsaanvragen te generen.
De verlenging en bijsturing van het belastingreglement voor de aanvraag van omgevingsvergunningen is aangewezen omdat het organiseren van openbare onderzoeken naar aanleiding van omgevingsvergunningsaanvragen belangrijke kosten met zich meebrengt voor de gemeente.
Omwille van de administratieve last en de complexiteit van de toepasselijke procedures is het opportuun om de tarieven die tot op heden werden gehanteerd aan te passen en een afzonderlijke retributie van 100,00 euro in te voeren voor de notariële inlichtingen (semi-automatische notarisbrief inclusief info plannen en vergunningenregister en aanvullende vastgoedinformatie). Hierdoor is het wenselijk dat voor de notariële inlichtingen een belasting wordt geheven van 100,00 euro.
Om eenduidigheid rond de omgevingsaanvragen te generen is het eveneens nodig om een tarief voor milieutechnische handelingen van 75,00 euro aan het reglement toe te voegen.
De financiële aspecten verbonden aan deze beslissing worden als volgt geregeld:
Enig artikel
De gemeenteraad keurt volgend belastingreglement 2023-2025 op de aanvraag van omgevingsvergunningen goed:
Artikel 1 Belastbaar feit
Er wordt voor de aanslagjaren 2023 tot en met 2025, rekening houdend met artikel 8 van dit besluit, een gemeentebelasting gevestigd op de volledige en ontvankelijk verklaarde aanvraag van een omgevingsvergunning of een melding.
De belasting is verschuldigd door diegene die de aanvraag heeft ingediend.
Artikel 3 Tarief
De bedragen van de belasting worden als volgt bepaald:
- klasse 1: 750,00 euro;
- klasse 2: 250,00 euro.
- klasse 1: 750,00 euro;
- klasse 2: 250,00 euro.
- klasse 1: 750,00 euro;
- klasse 2: 250,00 euro.
Artikel 4 Vrijstellingen
Er is een vrijstelling voor aanvragen ingediend door:
Artikel 5 Wijze van inning
Bij toepassing van het onder artikel 3 vermelde tarief wordt bij de ontvangst van de aanvraag of melding een uitnodiging gevoegd om de belasting contant (binnen de 5 dagen) te betalen. De belasting dient bij het indienen van de aanvraag of melding contant te worden betaald, tegen afgifte van een betalingsbewijs. Bij gebrek van contante betaling, wordt de belasting een kohierbelasting.
Artikel 6 Bezwaarprocedure
De belastingschuldige kan bezwaar indienen tegen deze belasting bij het college van burgemeester en schepenen. Het bezwaarschrift moet, op straffe van nietigheid, schriftelijk worden gemotiveerd. De indiening kan gebeuren door verzending of door overhandiging. De indiening moet op straffe van verval, gebeuren binnen een termijn van 3 maanden te rekenen vanaf de derde werkdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet of vanaf de kennisgeving van de aanslag of vanaf de datum van de contante inning. Van het bezwaarschrift wordt een ontvangstbewijs afgegeven, binnen de vijftien dagen na de indiening ervan.
Artikel 7 Verwijzing naar het W.I.B. (Wetboek van Inkomstenbelastingen)
Zonder afbreuk te doen aan de bepalingen van het decreet van 30 mei 2008, zijn de bepalingen van titel VII (Vestiging en invordering van de belastingen), hoofdstukken 1 (algemene bepalingen), 3 (onderzoek en controle), 4 (bewijsmiddelen van de administratie), 6 tot en met 9bis (aanslagtermijn, rechtsmiddelen, invordering van de belasting waaronder de nalatigheids- en moratoriumintresten; rechten en voorrechten van de schatkist) van het Wetboek van de Inkomensbelastingen en de artikelen 126 en 175 van het uitvoeringsbesluit van dit Wetboek (betreft onder meer de verjaring en de vervolgingen) van toepassing voor zover zij met name geen belastingen op de inkomsten betreffen.
Artikel 8 Inwerkingtreding
Dit reglement treedt in werking op 11 december 2023 en vervangt de beslissing van de gemeenteraad van 23 april 2019 houdende de goedkeuring van de vaststelling belastingreglement 2019-2025 op de aanvraag van omgevingsvergunningen en notariële inlichtingen die met ingang van dezelfde datum wordt opgeheven.
Artikel 9 Bestuurlijk toezicht
Dit besluit is onderhevig aan de bekendmakings- en meldingsplicht, conform artikelen 286 en 330 van het Decreet Lokaal Bestuur.
Voorgeschiedenis
Op regelmatige basis werd aan de stuurgroep gerapporteerd over de gedane uitgaven voor uitbating en infrastructuur en de reeds ontvangen subsidies.
Het finale rapport van het onderdeel 'uitbating en infrastructuur' gaf per eind april 2023 een batig saldo van 826.262,96 euro.
De verdeling van dit batig saldo over de deelnemende gemeenten werd voorgelegd aan de stuurgroep van de vaccinatiecentra op 30 juni 2023. Daar werd geopteerd om het saldo te verdelen op basis van de in de centra gepresteerde uren door de medewerkers van de lokale besturen. De reden hiervoor is dat er bij het opmaken van de financiële rapportering geopteerd werd om een gemiddeld uurtarief te hanteren op basis van graad van de medewerker zonder rekening te houden met anciënniteitsniveau. Hierdoor zijn de uitgaven met betrekking tot prestaties van eigen medewerkers onderschat. Deze verdeling past hier een mouw aan en komt deels tegemoet aan de onderschatting van de gerapporteerde loonkost.
Als penhoudende gemeente dient er een nominatieve subsidie toegekend te worden aan de lokale besturen die een deel van het saldo ontvangen.
De financiële afrekening wordt voorgesteld zoals opgenomen in het financieel rapport, bijgevoegd bij deze beslissing.
De financiële aspecten van de ontvangsten verbonden aan deze beslissing worden als volgt geregeld:
Artikel 1
De gemeenteraad gaat akkoord met de toekenning van een nominatieve subsidie aan de volgende gemeenten voor een bedrag zoals hieronder weergegeven:
Artikel 2
De gemeenteraad geeft opdracht aan de Financiële dienst voor de verdere financiële afhandeling.
Vervolgens verklaart de voorzitter de vergadering voor gesloten.
Namens de gemeenteraad