Terug
Gepubliceerd op 12/09/2023

Besluit  Gemeenteraad

di 05/09/2023 - 20:30

Goedkeuring reglement impulssubsidies voor erkende verenigingen

Aanwezig: Joke Lenseclaes, voorzitter
Inge Lenseclaes, burgemeester
Leo Van den Wijngaert, Sven Willekens, Jan De Broyer, Peter Lombaert, Dirk Devroey, Myriam Vanderlinden, schepenen
Jean Pierre Audag, Patricia Meerts, Danny De Kock, Leen Gillis, Emmanuel Morel de Westgaver, Stefan Vanderlinden, Yves de Marnix de Sainte Aldegonde (Graaf), Lieven Bennekens, Pierre-Emmanuel Dumont de Chassart, Martine Haegeman, Geoffroy d'Aspremont Lynden (Graaf), Ingrid Degand, Joris Kelchtermans, Marcia De Wachter, Brigitte Braeckelaere, Alan Pauwels, Roger Sombrijn, Fabienne Monbaliu, gemeenteraadsleden
Dieter Vanderhaeghe, algemeen directeur
Afwezig: Jeroen Van San, Dirk Dewaet, Jan Van Brabant, gemeenteraadsleden
Bevoegdheid
  • Decreet Lokaal Bestuur, artikel 41, §2, 23°
Juridische grond
  • Beslissing van de gemeenteraad van 21 september 2021 houdende goedkeuring van het subsidiereglement gemeenschapsvormende initiatieven (reglement Applaus!toelagen)
  • Beslissing van de gemeenteraad van 22 maart 2022 houdende goedkeuring participatiereglement
  • Beslissing van de gemeenteraad van 29 november 2022 houdende goedkeuring reglement voor de erkenning van verenigingen door het gemeentebestuur Overijse
  • Beslissing van de gemeenteraadscommissie van 16 mei 2023 houdende Kennisneming en bespreking nieuw subsidiëringssysteem voorgesteld op inspraakavonden verenigingen
  • Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 4 juli 2023 houdende de voorbereiding van de beslissing van de gemeenteraad houdende de goedkeuring reglement impulssubsidies voor erkende verenigingen
Feiten

Actie 128 uit het meerjarenplan stelt: 'We werken eenvoudige doelgerichte subsidiereglementen uit'. In het meerjarenplan wordt ook gesteld dat de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen kunnen gekoppeld worden aan subsidies voor verenigingen. Sinds 2023 is de erkenning van vereniging op gemeentelijk niveau getild. Het erkenningsreglement werd goedgekeurd op de gemeenteraad van november 2022. Dit vormde de basis om vervolgens te gaan kijken naar welke geldelijke voordelen gelinkt zijn aan een gemeentelijke erkenning.

Hiervoor is projectmatig gewerkt. Onder leiding van de financieel directeur en het afdelingshoofd Mens is er met de project- en klankbordgroep gekeken naar de knelpunten uit het verleden:

  • subsidietoerisme;
  • een lappendeken aan reglementen;
  • een ellenlange lijst van nominatieve toelagen.

Ook de kansen richting toekomst werden bekeken:

  • het verenigingsleven blijvend stimuleren en aanmoedigen;
  • stimuleren om bij te dragen aan de uitvoering van het beleid;
  • ad hoc initiatieven stimuleren;
  • verduurzaming faciliteren;
  • kennisdeling en inspiratie bij verenigingen onderling stimuleren;
  • administratieve vereenvoudiging van de aanvraag- en toekenning uitwerken;
  • transparantie van de reglementen vergroten.

In het najaar van 2022 werd in kaart gebracht hoe de verschillende huidige subsidieregelingen in zijn werk gaan. Er werd onderzocht hoe andere gemeenten te werk gaan. Deze stap vormde de basis voor een nieuw subsidievoorstel waarbij er 6 uitgangspunten waren:

  • het verenigingsleven in Overijse blijven aanmoedigen en ondersteunen met een billijke verdeling van middelen;
  • subsidieregelingen die stimulerend werken;
  • enkel verenigingen met maatschappelijke zetel in Overijse komen in aanmerking voor subsidies;
  • de budgettaire realiteit noopte tot break-even werken. De subsidiereglementen die de middelen verdelen werken zo veel als mogelijk met respect voor de voorziene kredieten in de meerjarenplanning;
  • een gezonde mix tussen structuurondersteunende en impulsgerichte subsidies;
  • klantgericht maken en administratief vereenvoudigen van het subsidieproces.

Het nieuwe subsidievoorstel werd afgetoetst op inspraakavonden in het voorjaar 2023. In februari 2023 kwamen de dorps- en adviesraden samen. Hier werd op basis van een voorstel verder gewerkt om zo tot een gedragen voorstel te komen met betrekking tot de toelagen voor dorps- en adviesraden. Tussen maart en mei 2023 werden verenigingen per sector samengebracht om de nodige aandacht te vestigen op sectorspecifieke werkingen. Tijdens deze participatiemomenten leerden de verenigingen het nieuwe concrete voorstel kennen en werden er zoveel mogelijk vragen, suggesties en bezorgdheden verzameld. Jeugdverenigingen kwamen samen op 16 maart 2023 in Jeugdhuis De Pit. Cultuur- en welzijnsverenigingen kwamen samen op 20 maart 2023 in Kamp Kwadraat. Sportverenigingen kwamen samen op 20 april 2023 in CC Den Blank. Milieuverenigingen en seniorenverenigingen hebben de bespreking gedaan op hun desbetreffende adviesraad van 24 maart en 27 april 2023. De aanbevelingen waren heel waardevol.

Op 16 mei 2023 nam de gemeenteraadscommissie Mens en Interne zaken kennis van het nieuwe subsidievoorstel en werden er adviezen geformuleerd.

De oefening leidde tot verschillende ontwerpreglementen:

  • reglement voor werkingssubsidies dorps- en adviesraden;
  • reglement voor werkingssubsidies verenigingen;
  • reglement voor impulssubsidies verenigingen;
  • reglement voor veiligheidssubsidies verenigingen;
  • reglement voor jubileumtoelagen verenigingen;
  • reglement voor verbroederingstoelagen verenigingen;
  • reglement voor subsidie voor kadervorming jeugdwerk (aan inwoners);
  • reglement voor subsidie voor buurtfeesten (aan inwoners).
Motivering

Over het algemeen is in de nieuwe subsidieregeling de veroudering verwijderd, het is transparant voor verenigingen (en inwoners) met betrekking tot wat van hen verwacht wordt en hoeveel middelen ze krijgen, de verantwoording is tot een noodzakelijk minimum herleid, aanvraagtermijnen zijn versoepeld, er wordt gestimuleerd om bij te dragen aan beleid en de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen en de online verenigingengids zijn als middel voor verenigingen ontsloten.

Voor de werkingssubsidies voor erkende dorps- en adviesraden is er gestreefd naar een billijke verdeling van de middelen over alle dorps- en adviesraden heen waarbij ze als gelijkwaardige adviesorganen worden benaderd.

De nieuwe regeling van werkingssubsidies voor erkende verenigingen benadert zo veel als mogelijk de huidige werkingstoelagen per beleidsdomein om de continuïteit van verenigingen te garanderen, met een extra stimulans via de impulssubsidie. De criteria zijn heel helder, maar er is geen eenheidsworst gecreëerd. Er is respect getoond voor de eigenheid van werkingen binnen elke beleidssector. Er is ook een financiële stimulans in voorzien voor verenigingen die de lat hoog willen leggen en voor verenigingen die extra aandacht hebben voor kwaliteit.

Wat betreft de impulssubsidies is de applaustoelage de basis geweest om op verder te werken. Het is een impuls om de werking van verenigingen te versterken waar er energie zit. Zo worden ad hoc initiatieven, vernieuwing en verduurzaming gestimuleerd. De thema's voor impulssubsidies (inclusie, kindvriendelijkheid en gemeenschapsvorming) kunnen aangepast worden naarmate de actualiteit verandert en het bestuur nieuwe accenten wil leggen.

De veiligheidssubsidies zijn volledig nieuw. Het reglement laat verenigingen toe om een fuif te organiseren zonder hun broek te scheuren aan de kosten die gepaard gaan met de inzet van bewakingsagenten van erkende bewakingsfirma's die, op advies van de politie, moeten instaan voor de veiligheid van bezoekers en het naleven van de openbare orde. De nodige kredieten voor deze subsidies dienen nog in de eerstkomende aanpassing van het meerjarenplan te worden voorzien.

Bij de jubileumtoelagen en verbroederingstoelagen voor verenigingen zijn voornamelijk de aanvraagtermijnen versoepeld en werd er verhelderd waar nodig. Benchmark toonde aan dat de jubileumtoelagen conform of zelfs iets hoger lagen dan in veel andere gemeenten. De verbroederingstoelagen zijn eerder symbolisch en de bedragen zijn afgerond naar boven in functie van leesbaarheid.

De subsidie voor kadervorming jeugdwerk is uit het vroegere jeugdsubsidiereglement gehaald omdat het rechtstreeks gericht is aan inwoners en niet aan verenigingen. Na benchmark is het percentage van terugbetaling van 60% naar 80% getild.

De subsidie voor buurtfeesten is rechtstreeks gericht aan groeperingen van inwoners en is daarom in functie van de leesbaarheid uit het voormalige applaustoelagereglement gehaald. De tussenkomst verloopt louter aan de hand van gemeentelijke geschenkbonnen om de intussen talrijk aangesloten handelaren in Overijse te steunen.

De aanbevelingen tijdens de diverse participatiemomenten waren heel waardevol. Er wordt een overzicht gepubliceerd op de gemeentelijke website met alle feedback en wat met elke suggesties is gebeurd.
 
Het spreekt voor zich dat financiële ondersteuning slechts 1 maatregel is om verenigingen te ondersteunen. Naast deze maatregel, zijn er nog tal van andere ondersteuningsvormen zoals uitleen van materialen via de uitleendienst, ondersteuning van evenementen via de dienst evenementen, het gebruik van communicatiekanalen als de Overijsenaar en de infoportieken, vormingen, netwerkmomenten en een laagdrempelig gebruik van sport- en socioculturele infrastructuur.
 
Het subsidiereglement gemeenschapsvormende initiatieven (reglement Applaus!toelagen), goedgekeurd in zitting van de gemeenteraad van 21 september 2021 wordt opgesplitst in twee verschillende reglementen:
  • subsidiereglement voor buurtfeesten;
  • reglement impulssubsidies voor erkende verenigingen.
Het subsidiereglement gemeenschapsvormende initiatieven (reglement Applaus!toelagen), goedgekeurd in zitting van de gemeenteraad van 21 september 2021 wordt opgeheven.
 
Het is de bevoegdheid van de gemeenteraad om dit reglement goed te keuren.
Financiële aspecten

De financiële aspecten verbonden aan deze beslissing worden als volgt geregeld:

Exploitatiebudget:

Volgnummer

veld

ARK

Omschrijving

2023

2024

2025

MJP001021

150

6493000

Verbroederingstoelagen

           1.000,00

           1.000,00

           1.000,00

MJP001022

160

6493000

Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Hulp aan het buitenland

           2.500,00

           2.500,00

           2.500,00

MJP001027

500

6493000

Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Handel en middenstand

           3.000,00

           3.000,00

           3.000,00

MJP001030

530

6493000

Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Land-, tuin- & bosbouw

           1.100,00

           1.100,00

           1.100,00

MJP001033

719

6493000

Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Jubileumtoelagen

           2.500,00

           2.500,00

           2.500,00

MJP001036

739

6493000

Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Overig kunst- en cultuurbeleid

         62.580,00

         62.580,00

         62.580,00

MJP001040

740

6493000

Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Sport

         63.500,00

         63.500,00

         63.500,00

MJP001042

750

6493000

Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Jeugd

         44.270,00

         44.270,00

         44.270,00

MJP001044

909

6493000

Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Overige verrichtingen inzake sociaal beleid

           4.050,00

           4.050,00

           4.050,00

MJP001047

959

6493000

Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (toelagen)/Overige verrichtingen betreffende ouderen

           8.360,00

           8.360,00

           8.360,00

TOTAAL

 

 

 

192.860,00

192.860,00

192.860,00

In de subsidieoefening werd zoveel mogelijk naar budgetneutraliteit gewerkt. Desondanks zal bij de toepassing ervan hier en daar verhoging of verschuiving van de ingeschreven kredieten in het meerjarenplan nodig zijn. Zo werden nog geen specifieke kredieten voor de nieuwe veiligheidssubsidie voorzien en kan de voorziene subsidiestimulans voor verenigingen in de toekomst kostenverhogend worden. Deze wijzigingen zullen telkens waar mogelijk worden opgevangen via interne kredietverschuivingen of, indien nodig, via een aanpassing van het meerjarenplan.

Publieke stemming
Aanwezig: Joke Lenseclaes, Inge Lenseclaes, Leo Van den Wijngaert, Sven Willekens, Jan De Broyer, Peter Lombaert, Dirk Devroey, Myriam Vanderlinden, Jean Pierre Audag, Patricia Meerts, Danny De Kock, Leen Gillis, Emmanuel Morel de Westgaver, Stefan Vanderlinden, Yves de Marnix de Sainte Aldegonde (Graaf), Lieven Bennekens, Pierre-Emmanuel Dumont de Chassart, Martine Haegeman, Geoffroy d'Aspremont Lynden (Graaf), Ingrid Degand, Joris Kelchtermans, Marcia De Wachter, Brigitte Braeckelaere, Alan Pauwels, Roger Sombrijn, Fabienne Monbaliu, Dieter Vanderhaeghe
Voorstanders: Joke Lenseclaes, Inge Lenseclaes, Leo Van den Wijngaert, Sven Willekens, Jan De Broyer, Peter Lombaert, Dirk Devroey, Myriam Vanderlinden, Jean Pierre Audag, Patricia Meerts, Danny De Kock, Leen Gillis, Emmanuel Morel de Westgaver, Stefan Vanderlinden, Yves de Marnix de Sainte Aldegonde (Graaf), Lieven Bennekens, Pierre-Emmanuel Dumont de Chassart, Martine Haegeman, Geoffroy d'Aspremont Lynden (Graaf), Ingrid Degand, Joris Kelchtermans, Marcia De Wachter, Brigitte Braeckelaere, Alan Pauwels, Roger Sombrijn, Fabienne Monbaliu
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Besluit

Enig artikel

De gemeenteraad keurt volgend 'Reglement impulssubsidies voor erkende verenigingen' goed:

Artikel 1 Doelstelling

De gemeente Overijse wil met dit subsidiereglement een impuls geven aan erkende verenigingen die extra initiatieven ondernemen, samenwerken met andere verenigingen of via projecten hun werking versterken rond bepaalde thema’s. Dit met het oog op het ondersteunen van een democratische, solidaire, open en cultureel diverse samenleving.

Artikel 2 Thema’s

De thema’s waarrond gewerkt moeten worden zijn de volgende:

Artikel 2.1 Gemeenschapsvorming samen met 2 andere verenigingen (Applaus!)

Doel:

  • gemeenschapsvormende initiatieven en ontmoeting stimuleren;
  • mensen aanzetten om te participeren aan initiatieven in een vrijetijds-, sociocultureel of educatief kader;
  • samenwerking tussen de verschillende actoren in de gemeente stimuleren;
  • creatie en innovatie met een openbaar karakter stimuleren;
  • versterken van het sociale weefsel en de groepsvorming.

Artikel 2.2 Kindvriendelijkheid

Doel:

  • aandacht voor het mentaal en fysiek welzijn van kinderen en jongeren stimuleren;
  • een omgeving voor kinderen en jongeren bevorderen die beschikt over voldoende vertrouwenspersonen;
  • veiligheid rond infrastructuur en binnen de werking bevorderen.

Artikel 2.3 Inclusie

Doel:

  • aan specifieke doelgroepverbreding doen;
  • aandacht hebben voor een inclusieve vrijetijdsbeleving;
  • stimuleren van diversiteit;
  • taaloefenkansen Nederlands creëren;
  • inperken en voorkomen van kansarmoede.


Artikel 3 Definities

Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder:

  • Project: een uitzonderlijk of experimenteel initiatief rond één van de drie thema’s die de reguliere werking van de verenigingen overstijgt en die een kwalitatieve meerwaarde betekent voor de vereniging.


Artikel 4 Toepassingsgebied

Alle verenigingen die door de gemeente erkend zijn via het gemeentelijk erkenningsreglement met een maatschappelijke zetel in Overijse komen in aanmerking voor het ontvangen van een impulssubsidie. In het geval dat er sprake is van een erkende feitelijke vereniging en er dus geen rechtspersoonlijkheid of maatschappelijke zetel is, moet het domicilieadres van een bestuurslid (zijnde voorzitter, secretaris of penningmeester) in Overijse liggen.

Uitgesloten zijn privé- en familiefeesten, schoolfeesten, benefietacties, initiatieven met een politiek, religieus of commercieel karakter. Deze vorm van subsidie is niet cumuleerbaar met een andere financiële subsidie van de gemeente Overijse voor hetzelfde initiatief.

Artikel 5 Subsidievoorwaarden

De toekenning van deze subsidie gebeurt binnen de perken van de jaarlijks voorziene goedgekeurde begrotingskredieten.

Artikel 5.1 Algemene subsidievoorwaarden

§1. Subsidie: maximaal 1.500,00 euro per aanvraag, per schijf van 300,00 euro.
§2. Frequentie: er kan maximaal drie maal per legislatuur een impulssubsidie voor hetzelfde thema aangevraagd worden en maximaal 2 impulsen per kalenderjaar. In totaal kunnen dus per legislatuur maximum 9 impulssubsidies aangevraagd worden.
§3. Aanvrager: de aanvragende vereniging is door het gemeentebestuur erkend en heeft een profiel op de online gemeentelijke verenigingengids (www.overijse.be/verenigingengids). Uitsluitend voor het thema gemeenschapsvorming wordt er ook een samenwerking aangetoond met minstens twee andere erkende verenigingen met maatschappelijke zetel in Overijse, Hoeilaart, Tervuren, Bertem of Huldenberg. Het betreffen actoren waar men in de dagelijkse werking niet of in beperkte mate mee samenwerkt.
§4. Locatie: het initiatief of project vindt plaats op of heeft als vertrekbasis het grondgebied van de gemeente Overijse.
§5. In te brengen kosten: de subsidie is bedoeld om kosten te helpen dragen die de meerwaarde van het project bepalen. In de aanvraag worden deze kosten specifiek bepaald. Het kan hier gaan over kosten van animatie, cursussen, lesgevers, trainers, huurgeld van een locatie, kosten voor publiciteit of vervoer, ...
§6. Terugkoppeling: na afloop van het project of initiatief engageert de vereniging zich om hun initiatief of project toe te lichten op een bijeenkomst van een adviesraad of Klap om andere verenigingen te inspireren.

Artikel 5.2 Algemene leidraad bij beoordeling

Bij de beoordeling van de aanvragen wordt rekening gehouden met de volgende elementen:

  • helder: hoe concreet is het initiatief of project omschreven? Is er een duidelijk omschreven doel en gewenst resultaat?
  • realistisch: sluit het initiatief of projectvoorstel aan bij de mogelijkheden van de vereniging? Sluiten de geraamde kosten aan bij het subsidiebedrag?
  • vernieuwend: voegt het iets toe aan een bestaand initiatief of proces van de vereniging? Is het iets helemaal nieuws voor de vereniging enerzijds en voor de gemeente anderzijds?
  • verankering: is het mogelijk om het initiatief makkelijk te herhalen of structureel te maken?
  • duurzaam: welke impact heeft het initiatief of project op het milieu en op de biodiversiteit?
  • noodzakelijkheid: is de impulssubsidie noodzakelijk om het project of initiatief op te starten of te realiseren?
  • zelfstandigheid: is het een op zich staand programma of is het een onderdeel van een groter geheel met een duidelijke eigen entiteit?

Artikel 5.3

De vereniging verbindt er zich toe de toepasselijke wettelijke en administratieve voorschriften (taksen, Unisono, ...) te respecteren en sluit de nodige verzekeringen, zoals burgerlijke aansprakelijkheid, af.

Artikel 5.4

De organisator engageert zich om het belang van het gebruik van het Nederlands te erkennen bij het uitvoeren van de gesubsidieerde activiteit. Alle communicatie en publiciteit wordt in het Nederlands gevoerd. Op affiches, uitnodigingen en dergelijke dient het logo 'Met de steun van de gemeente Overijse' te worden vermeld.

Artikel 6 Aanvragen en procedure

De aanvragen moeten worden ingediend via het daarvoor voorziene formulier op de gemeentelijke website of via info@overijse.be. Enkel volledig en correct ingevulde aanvragen worden behandeld. De aanvrager voegt alle nuttige en nodige stukken bij zijn aanvraag.
Het aanvraagformulier moet volledig ingevuld en ingediend worden met vermelding van:

  • gegevens over de aanvrager;
  • een nauwkeurige omschrijving, datum en motivering van het initiatief;
  • een omschrijving van de geraamde kosten waarvoor de subsidie zal worden aangewend;
  • de begroting met vermelding van eigen uitgaven en verwachte inkomsten;
  • het bankrekeningnummer.

Het aanvraagformulier moet tijdig ingediend worden.

INDIENINGSMOMENTEN

BEOORDELING

UITBETALING

Ronde 1:

15 september voor projecten die hebben plaatsgevonden in de afgelopen 6 maanden of gepland staan in de komende 12 maanden.

Ronde 2:

15 maart voor projecten die hebben plaatsgevonden in de afgelopen 6 maanden of gepland staan in de komende 12 maanden.

 

Goedkeuring door het college van burgemeester en schepenen op basis van het advies gegeven door een jury die is samengesteld door het afdelingshoofd Mens of diens aangestelde, bestaande uit: drie inwoners en drie medewerkers van de gemeentelijke administratie.

Ronde 1:

januari van het volgende kalenderjaar.

Ronde 2:

juni van hetzelfde kalenderjaar.

De aanvrager ontvangt een motivering van de beslissing binnen de 2 maanden na de deadline van elke indieningsronde. De aanvrager ontvangt het subsidiebedrag aan de hand van een overschrijving op het rekeningnummer doorgegeven via het aanvraagformulier. Er wordt niet gewerkt met gedeeltelijke voorschotten.
Indien het project of initiatief niet zal doorgaan, deelt de vereniging dit zo spoedig mogelijk mee en wordt de subsidie terugbetaald aan de gemeente Overijse.
Het college van burgemeester en schepenen behoudt zich het recht voor om alle onderzoeken uit te voeren die vereist zijn voor de behandeling van de aanvraag. Ze kan daartoe eveneens gemeentelijke medewerkers vragen om ter plaatse de aanwending van de subsidie te controleren.


Artikel 7 Schrapping, vermindering of terugbetaling van de subsidie

Het college van burgemeester en schepenen kan bij gemotiveerde beslissing de subsidie schrappen, verminderen of beslissen dat de begunstigde de subsidie (gedeeltelijk) dient terug te betalen:

  • als de subsidie niet wordt aangewend volgens de gestelde voorwaarden of voor het doel waarvoor zij werd toegekend;
  • in geval van overmacht (situatie die niet toerekenbaar is aan de begunstigde van de subsidie), tenzij de activiteit verplaatst kan worden naar een latere datum;
  • als de vereiste informatie of documenten niet worden verstrekt;
  • als er verzet is tegen de uitoefening van de controle van het college van burgemeester en schepenen.

Bij terugvordering stelt het college van burgemeester en schepenen bij gemotiveerde beslissing het bedrag van de terugvordering vast.

Artikel 8 Geschillen

Alle betwistingen betreffende de toepassing van het reglement worden beslecht door het college van burgemeester en schepenen.

Artikel 9 Inwerkingtreding

Dit reglement treedt in werking op de vijfde dag volgend op de dag van de bekendmaking op www.overijse.be.

Artikel 10 Opheffingsbepalingen

De gemeenteraad heft de beslissing van 21 september 2021 houdende goedkeuring van het subsidiereglement gemeenschapsvormende initiatieven (reglement Applaus!toelagen) op.

Artikel 11 Bestuurlijk toezicht

Dit reglement is onderworpen aan de bekendmakings- en meldingsplicht, overeenkomstig artikelen 285 tot en met 287 en artikel 330 van het Decreet Lokaal Bestuur.