De Vlaamse overheid bereidt een decreet vastgoedinformatie voor dat in de loop van 2023 gestemd zal worden. In dit decreet zal de verplichting tot het gebruik van het Vastgoedinformatieplatform (VIP) voor aanvragen vastgoedinformatie voor alle percelen in Vlaanderen ingevoerd worden vanaf 1 april 2024.
Vlaanderen heeft gekozen voor een gefaseerde uitrol. In oktober 2022 ging het Vastgoedinformatieplatform van start (met de eerste lokale besturen) voor notarissen en vastgoedmakelaars. De aansluitingsmomenten van de lokale besturen werden ingedeeld in 7 ‘waves’. De ‘onboarding’ voor de gemeente Overijse werd vastgelegd tussen 14 november 2023 en 14 december 2023 (wave 7) en is ondertussen bepaald op 11 december 2023.
Het proces om informatie te verzamelen voor de verkoop van vastgoed is vandaag versnipperd en administratief tijdrovend. Stedenbouwkundige informatie, milieu-informatie en andere informatie over het perceel en onroerend goed moeten nu nog vaak manueel worden opgezocht bij de verschillende administraties. In Overijse werken we vandaag deels geautomatiseerd via ons Geografisch Informatiesysteem (GIS). De niet gedigitaliseerde informatie vullen we handmatig aan.
De Vlaamse overheid wil hier inzetten op verdere digitalisering en vereenvoudiging (voor de aanvragers) door het organiseren van een generiek gegevensdelingsplatform. Dit platform, het Vastgoedinformatieplatform (VIP) maakt een eenvoudige uitwisseling van vastgoedinformatie mogelijk. De verschillende aanvragers kunnen vastgoedinformatie verkrijgen via één eenvoudige weg in het kader van een verkoop of langdurige verhuur. Het platform verzamelt data uit de aangesloten, centrale bronnen waarna de bevoegde gemeente het dossier verrijkt via het platform en na een kwaliteitscontrole het dossier aflevert aan de aanvrager.
Vandaag zit de kost voor de vastgoedinformatie vervat in het belastingreglement dat van toepassing is op zowel de aanvragen van omgevingsvergunningen als de notariële informatie. Voor wat betreft de vergoeding voor notariële informatie ligt er een nieuw retributiereglement ter goedkeuring voor. Daarom dient het belastingtarief voor semi notariële aanvragen van 100,00 euro te worden geschrapt uit dit reglement.
Tevens dient een tarief voor milieutechnische handelingen van 75,00 euro te worden toegevoegd om eenduidigheid rond de omgevingsaanvragen te generen.
De verlenging en bijsturing van het belastingreglement voor de aanvraag van omgevingsvergunningen is aangewezen omdat het organiseren van openbare onderzoeken naar aanleiding van omgevingsvergunningsaanvragen belangrijke kosten met zich meebrengt voor de gemeente.
Omwille van de administratieve last en de complexiteit van de toepasselijke procedures is het opportuun om de tarieven die tot op heden werden gehanteerd aan te passen en een afzonderlijke retributie van 100,00 euro in te voeren voor de notariële inlichtingen (semi-automatische notarisbrief inclusief info plannen en vergunningenregister en aanvullende vastgoedinformatie). Hierdoor is het wenselijk dat voor de notariële inlichtingen een belasting wordt geheven van 100,00 euro.
Om eenduidigheid rond de omgevingsaanvragen te generen is het eveneens nodig om een tarief voor milieutechnische handelingen van 75,00 euro aan het reglement toe te voegen.
De financiële aspecten verbonden aan deze beslissing worden als volgt geregeld:
Enig artikel
De gemeenteraad keurt volgend belastingreglement 2023-2025 op de aanvraag van omgevingsvergunningen goed:
Artikel 1 Belastbaar feit
Er wordt voor de aanslagjaren 2023 tot en met 2025, rekening houdend met artikel 8 van dit besluit, een gemeentebelasting gevestigd op de volledige en ontvankelijk verklaarde aanvraag van een omgevingsvergunning of een melding.
De belasting is verschuldigd door diegene die de aanvraag heeft ingediend.
Artikel 3 Tarief
De bedragen van de belasting worden als volgt bepaald:
- klasse 1: 750,00 euro;
- klasse 2: 250,00 euro.
- klasse 1: 750,00 euro;
- klasse 2: 250,00 euro.
- klasse 1: 750,00 euro;
- klasse 2: 250,00 euro.
Artikel 4 Vrijstellingen
Er is een vrijstelling voor aanvragen ingediend door:
Artikel 5 Wijze van inning
Bij toepassing van het onder artikel 3 vermelde tarief wordt bij de ontvangst van de aanvraag of melding een uitnodiging gevoegd om de belasting contant (binnen de 5 dagen) te betalen. De belasting dient bij het indienen van de aanvraag of melding contant te worden betaald, tegen afgifte van een betalingsbewijs. Bij gebrek van contante betaling, wordt de belasting een kohierbelasting.
Artikel 6 Bezwaarprocedure
De belastingschuldige kan bezwaar indienen tegen deze belasting bij het college van burgemeester en schepenen. Het bezwaarschrift moet, op straffe van nietigheid, schriftelijk worden gemotiveerd. De indiening kan gebeuren door verzending of door overhandiging. De indiening moet op straffe van verval, gebeuren binnen een termijn van 3 maanden te rekenen vanaf de derde werkdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet of vanaf de kennisgeving van de aanslag of vanaf de datum van de contante inning. Van het bezwaarschrift wordt een ontvangstbewijs afgegeven, binnen de vijftien dagen na de indiening ervan.
Artikel 7 Verwijzing naar het W.I.B. (Wetboek van Inkomstenbelastingen)
Zonder afbreuk te doen aan de bepalingen van het decreet van 30 mei 2008, zijn de bepalingen van titel VII (Vestiging en invordering van de belastingen), hoofdstukken 1 (algemene bepalingen), 3 (onderzoek en controle), 4 (bewijsmiddelen van de administratie), 6 tot en met 9bis (aanslagtermijn, rechtsmiddelen, invordering van de belasting waaronder de nalatigheids- en moratoriumintresten; rechten en voorrechten van de schatkist) van het Wetboek van de Inkomensbelastingen en de artikelen 126 en 175 van het uitvoeringsbesluit van dit Wetboek (betreft onder meer de verjaring en de vervolgingen) van toepassing voor zover zij met name geen belastingen op de inkomsten betreffen.
Artikel 8 Inwerkingtreding
Dit reglement treedt in werking op 11 december 2023 en vervangt de beslissing van de gemeenteraad van 23 april 2019 houdende de goedkeuring van de vaststelling belastingreglement 2019-2025 op de aanvraag van omgevingsvergunningen en notariële inlichtingen die met ingang van dezelfde datum wordt opgeheven.
Artikel 9 Bestuurlijk toezicht
Dit besluit is onderhevig aan de bekendmakings- en meldingsplicht, conform artikelen 286 en 330 van het Decreet Lokaal Bestuur.