Terug
Gepubliceerd op 08/06/2021

Besluit  College van burgemeester en schepenen

di 08/06/2021 - 09:30

Goedkeuring aanvullend verkeersreglement 2021-07 houdende de Processiestraat, gedeelte tussen Borchthof en Stationsstraat, het invoeren van een stilstaan en parkeerverbod aan de linkerkant in de richting van Stationsstraat

Bevoegdheid
  • Decreet Lokaal Bestuur, artikel 56, §2
  • Decreet van 16 mei 2008, artikel 5, §1
  • Beslissing van de gemeenteraad van 19 februari 2019 houdende delegatie bevoegdheid aanvullende verkeersreglementen aan het college van burgemeester en schepenen
Juridische grond
  • Nieuwe Gemeentewet
  • Decreet Lokaal Bestuur
  • Wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968
  • Decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van verkeerstekens
  • Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg (artikel 77.4)
  • Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald
  • Besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens
  • Omzendbrief van MOB/2009/01 van 3 april 2009
  • Beslissing van de gemeenteraad van 17 december 2013 betreffende het algemeen politiereglement van Overijse
  • Beslissing van college van burgemeester en schepenen van 20 april 2021, houdende de kennisneming van het verslag en goedkeuring van de voorstellen van de commissie verkeersveiligheid van 29 maart 2021 (artikel 2, §1)
Relevante documenten
  • Mailbericht van 2 juni 2021 van de politiezone Druivenstreek
  • Schets Processiestraat parkeerverbod eenrichtingsgedeelte
Feiten

In de Processiestraat, gedeelte éénrichtingsstraat tussen Borchthof en Stationsstraat, werd het voetpad aan de linker zijde aangelegd met een breedte van 4,00 meter.
Dit is bedoeld als een gelijkgronds en toegankelijk voetpad als toegang tot de school.
Maar door de breedte van 4,00 meter kan er reglementair op geparkeerd worden mits een doorgang voor voetgangers vrij te laten van 1,5 meter.

Het advies van de politiezone Druivenstreek is gunstig.

Motivering

In de Processiestraat, gedeelte éénrichtingsstraat tussen Borchthof en Stationsstraat, dient het voetpad aan de linker zijde in de richting van de Stationsstraat, over de volledige breedte gevrijwaard te blijven van geparkeerde motorvoertuigen.

Financiële aspecten

Het nodige budget voor het aanbrengen van signalisatie is voorzien in het exploitatiebudget onderhoud van Publieke Ruimte.

Besluit

Artikel 1
In de Processiestraat, gedeelte tussen Borchthof en Stationsstraat, wordt het stilstaan en parkeren verboden aan de linker zijde in de rijrichting van de Stationsstraat.

Artikel 2
Het stilstaan en parkeerverbod wordt gesignaleerd door 2 E3 borden met de verplichte pijl in respectievelijk opwaartse en neerwaartse richting.

Artikel 3
Conform artikel 286 van het Decreet Lokaal Bestuur wordt deze beslissing bekendgemaakt via de webtoepassing van de gemeente alsook door aanplakking aan het administratief centrum De Vuurmolen.

Artikel 4
Een afschrift van deze beslissing wordt ter kennisgeving overgemaakt aan:
- de Vlaamse Overheid, Departement Mobiliteit en Openbare Werken, Vlaams Huis voor de Verkeersveiligheid, Koning Albert ll-laan 20, bus 2 te 1000 Brussel via het Digitaal Loket van het Agentschap Binnenlands Bestuur
- de griffie van de Politierechtbank Halle-Vilvoorde
- de griffie van de Rechtbank van Eerste Aanleg te Brussel
- de provinciegouverneur via het Digitaal Loket van het Agentschap Binnenlands Bestuur
- de vrederechter van Overijse
- hulpverleningszone Oost van Vlaams-Brabant (brandweerpost Overijse)
- de politiezone Druivenstreek.