Terug
Gepubliceerd op 05/07/2021

Besluit  Gemeenteraad

di 29/06/2021 - 20:30

Goedkeuring van het retributiereglement en de werking van de UiTPAS Druivenstreek

Aanwezig: Joke Lenseclaes, voorzitter
Inge Lenseclaes, burgemeester
Sven Willekens, Jan De Broyer, Peter Lombaert, Dirk Devroey, Myriam Vanderlinden, schepenen
Patricia Meerts, Danny De Kock, Leen Gillis, Emmanuel Morel de Westgaver, Stefan Vanderlinden, Yves de Marnix de Sainte Aldegonde (Graaf), Lieven Bennekens, Pierre-Emmanuel Dumont de Chassart, Martine Haegeman, Geoffroy d'Aspremont Lynden (Graaf), Ingrid Degand, Joris Kelchtermans, Carol Guns, Marcia De Wachter, Brigitte Braeckelaere, Alan Pauwels, Roger Sombrijn, Jan Van Brabant, gemeenteraadsleden
Dieter Vanderhaeghe, algemeen directeur
Afwezig: Leo Van den Wijngaert, schepenen
Jean Pierre Audag, Jeroen Van San, Dirk Dewaet, gemeenteraadsleden
Bevoegdheid
  • Decreet Lokaal Bestuur, artikel 40, §3, 1°
Juridische grond
  • Decreet betreffende de bovenlokale cultuurwerking van 15 juni 2018, zoals gewijzigd
  • Decreet Lokaal Bestuur, artikelen 388 ev., 396 ev. en 401 t.e.m. 412
  • Besluit van de Vlaamse Regering van 28 oktober 2018 betreffende de uitvoering van het Bovenlokaal Cultuurdecreet van 15 juni 2018, zoals gewijzigd
  • Besluit van de Vlaamse Regering, Vlaams Ministerie van cultuur, jeugd, sport en media van 16 december 2019 houdende de goedkeuring van de oprichting van de intergemeentelijke projectvereniging Vrijetijdsregio Druivenstreek
  • Beslissing van de gemeenteraad van 2 juli 2019 houdende de goedkeuring van de oprichting van de projectvereniging Vrijetijdsregio Druivenstreek met de lokale besturen Bertem, Hoeilaart, Huldenberg, Overijse en Tervuren
  • Beslissing van de gemeenteraad van 11 augustus 2020 houdende de goedkeuring van criteria solidaire kostendeling, de doelgroepcriteria en het aanbod in het kader van de implementatie van de UiTPAS met de projectvereniging IGS vrijetijdsregio Druivenstreek
  • Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 6 april 2021 houdende de kennisneming van het verslag van de raad van bestuur van de projectvereniging Vrijetijdsregio Druivenstreek van 17 maart 2021 en principieel akkoord dat de aan- en verkoop van de UitPas binnen de projectvereniging verloopt.
  • Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 1 juni 2021 houdende de voorbereiding van de beslissing van de gemeenteraad houdende de goedkeuring van het retributiereglement en de werking van de UiTPAS Druivenstreek
  • Beslissing van het bijzonder comité voor de sociale dienst van 4 februari 2020 betreffende adviesverlening inzake het toepassen van het sociaal tarief aan bepaalde doelgroepen binnen sportverenigingen aangesloten bij de gemeente Overijse
Feiten

Sinds 1 januari 2020 maken de gemeenten Overijse, Bertem, Hoeilaart, Huldenberg, Tervuren en de vzw De Rand deel uit van de intergemeentelijke samenwerking (IGS) Vrijetijdsregio Druivenstreek. De gemeenteraad van Overijse heeft op 11 augustus 2020 een beslissing genomen over de implementatie van de UiTPAS met de IGS Vrijetijdsregio Druivenstreek, over de vaststelling van de solidaire kostendeling, de doelgroepcriteria en het aanbod. Ook in de andere gemeenteraden van de deelnemende gemeenten van de IGS Vrijetijdsregio Druivenstreek worden dezelfde criteria aangaande deze solidaire kostendeling, doelgroepcriteria en aanbod goedgekeurd.

 

De UiTPAS is een Vlaams instrument waarmee heel wat doelstellingen rond participatie aan en communicatie van het vrijetijdsaanbod binnen het intergemeentelijk samenwerkingsverband gerealiseerd kunnen worden.

 

De UiTPAS is een vrijetijdskaart die de participatie aan cultuur-, jeugd-, sport- en andere vrijetijdsactiviteiten stimuleert voor iedereen, met bijzondere aandacht voor mensen in armoede. Het biedt gebruikers een spaar- en voordelenprogramma via een puntenspaarsysteem. Pashouders ontvangen punten bij deelname aan UiTPAS activiteiten die ze vervolgens kunnen omruilen voor voordelen. Bij aankoop van een UiTPAS wordt er een welkomstpakket aangeboden.

 

UiTPAS Druivenstreek maakt deel uit van dit overkoepelend initiatief.

 

Mensen in armoede krijgen een structurele korting op het vrijetijdsaanbod in de IGS Vrijetijdsregio Druivenstreek.

Alle UiTPAS-houders kunnen punten sparen via een UiTPASzuil binnen het toepassingsgebied van de IGS Vrijetijdsregio Druivenstreek, alsook in andere UiTPAS-regio’s binnen Vlaanderen en Brussel.

 

Het sparen van punten gebeurt door de UiTPAS (kaart of alternatieve systemen) aan te bieden aan speciale digitale systemen (zuilen, badgelezers,…) die aanwezig zijn op de diverse locaties waar het vrijetijdsaanbod georganiseerd wordt en op het moment waarop de activiteit georganiseerd wordt. De UiTPAS Druivenstreek zelf kan aangekocht worden in een aantal verkooppunten binnen de IGS Vrijetijdsregio Druivenstreek, zoals in het Infopunt Vrije Tijd in CC Den Blank en in de Bibliotheek.

 

IGS Vrijetijdsregio Druivenstreek heeft met Publiq, de organisator van de UiTPAS in Vlaanderen en Brussel, een overeenkomst afgesloten rond de algemeen geldende modaliteiten van de UiTPAS (zie bijlage).

Motivering

De bedoeling is dat de UiTPAS gebruikt wordt voor een sectoroverschrijdend, uitgebreid en gevarieerd vrijetijdsaanbod, met oog op een drempelverlagend effect om deel te nemen aan vrijetijdsactiviteiten. Het biedt de mogelijkheid om een nieuw publiek aan te trekken, maar ook om trouwe bezoekers te belonen door het sparen van punten die kunnen ingeruild worden tegen voordelen.

 

Voor de uitrol en implementatie van de UiTPAS is het nodig om het tarief en de werking van de UiTPAS Druivenstreek in een retributiereglement vast te leggen.

 

In onderstaand reglement staan specifieke modaliteiten die gelden voor de gemeente Overijse, en die door de andere gemeenten van de IGS Vrijetijdsregio Druivenstreek in het kader van de uitrol van de UiTPAS ook worden geïmplementeerd.

 

In eerste instantie wordt enkel het gemeentelijk vrijetijdsaanbod opgenomen in de werking van de UiTPAS Druivenstreek. In een vervolgfase kunnen ook vrijetijdsactiviteiten van externe aanbieders (bv. jeugd-, sportverenigingen) beoogd worden om aan te sluiten bij de werking van de UiTPAS Druivenstreek.

 

De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van gemeentelijke reglementen.

Financiële aspecten

De IGS Vrijetijdsregio Druivenstreek draagt de lasten m.b.t. de uitrol van de UiTpas.

Gezien de UiTPASSEN worden aangekocht binnen de IGS Vrijetijdsregio Druivenstreek is het aangewezen dat de inkomsten van de verkoop ervan toekomen aan de IGS Vrijetijdsregio Druivenstreek en besteed worden aan de werking van de UitPAS (communicatie, promotie..).

Omdat de uitgaven voor de werking en promotie van de UiTPAS gebeuren door de IGS Vrijetijdsregio Druivenstreek zal er een jaarlijkse afrekening gebeuren van de verkochte UiTPASSEN volgens het volgende principe.

De inkomsten van jaar N zal worden verrekend in jaar N + 1. In het jaar N + 1 zullen de gemeenten het bedrag van deze inkomsten, doorstorten naar de IGS Vrijetijdsregio Druivenstreek. Hiervoor wordt door de deelnemende gemeenten een nominatieve toelage aan de projectvereniging toegekend in het jaar N + 1, naast de reeds voorziene jaarlijkse nominatieve toelage van 1 euro per inwoners per gemeente.

 

Aangezien de verkoop van de UiTPASSEN niet beperkt wordt tot de inwoners van de gemeente Overijse en de voordelen ervan grensoverschrijdend zullen worden toegekend, is een centrale uitrol tussen de gemeenten die deel uitmaken van de IGS Vrijetijdsregio Druivenstreek meer aangewezen. Dit om complexe interne verrekeningen tussen de deelnemende gemeenten onderling te vermijden.

 

De kosten verbonden aan de welkomst- of ruilvoordelen worden gedragen door de IGS Vrijetijdsregio Druivenstreek of door de deelnemende gemeenten van dit samenwerkingsverband binnen de goedgekeurde budgetten. Er is hiervoor geen kostenafrekening tussen de deelnemende gemeenten van toepassing.   

 

De afrekening van het solidariteitsprincipe van de UiTPAS met kansentarief tussen de gemeenten, gebeurt op basis van rapporten die uit het UiTPAS-systeem getrokken kunnen worden.

 

De aankoop van de apparatuur (UiTPAS zuilen, kaarten, ..) gebeurde met de beschikbare gelden van de IGS Vrijetijdsregio Druivenstreek.

Relevante documenten
  • Basisovereenkomst Publiq - Projectvereniging Vrijetijdsregio Druivenstreek
  • UiTPAS Algemene Voorwaarden KSB (kaartsysteembeheer)
Publieke stemming
Aanwezig: Joke Lenseclaes, Inge Lenseclaes, Sven Willekens, Jan De Broyer, Peter Lombaert, Dirk Devroey, Myriam Vanderlinden, Patricia Meerts, Danny De Kock, Leen Gillis, Emmanuel Morel de Westgaver, Stefan Vanderlinden, Yves de Marnix de Sainte Aldegonde (Graaf), Lieven Bennekens, Pierre-Emmanuel Dumont de Chassart, Martine Haegeman, Geoffroy d'Aspremont Lynden (Graaf), Ingrid Degand, Joris Kelchtermans, Carol Guns, Marcia De Wachter, Brigitte Braeckelaere, Alan Pauwels, Roger Sombrijn, Jan Van Brabant, Dieter Vanderhaeghe
Voorstanders: Joke Lenseclaes, Inge Lenseclaes, Sven Willekens, Jan De Broyer, Peter Lombaert, Dirk Devroey, Myriam Vanderlinden, Patricia Meerts, Danny De Kock, Leen Gillis, Emmanuel Morel de Westgaver, Stefan Vanderlinden, Yves de Marnix de Sainte Aldegonde (Graaf), Lieven Bennekens, Pierre-Emmanuel Dumont de Chassart, Martine Haegeman, Geoffroy d'Aspremont Lynden (Graaf), Ingrid Degand, Joris Kelchtermans, Carol Guns, Marcia De Wachter, Brigitte Braeckelaere, Alan Pauwels, Roger Sombrijn, Jan Van Brabant
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Besluit

Enig artikel
De gemeenteraad keurt het retributiereglement en de werking van de UiTPAS Druivenstreek als volgt goed:

 

Artikel 1 Doelstelling

De UiTPAS, een initiatief van de Vlaamse Overheid, is een vrijetijdskaart die de participatie aan cultuur-, jeugd-, sport- en andere vrijetijdsactiviteiten stimuleert voor iedereen.

  • Het biedt gebruikers een spaar- en voordelenprogramma via een puntenspaarsysteem. Pashouders ontvangen punten bij deelname aan UiTPAS-activiteiten die ze vervolgens kunnen omruilen voor voordelen, zoals kortingen, cadeaus of gratis tickets.
  • Bij de aankoop van de UiTPAS krijgt de koper een aantal welkomstvoordelen.
  • Mensen in armoede krijgen bovenop deze spaar- en ruilkansen een structurele korting op het vrijetijdsaanbod in de IGS Vrijetijdsregio Druivenstreek.

 De bedoeling is dat de UiTPAS gebruikt wordt voor een sectoroverschrijdend, uitgebreid en gevarieerd vrijetijdsaanbod.

 

Artikel 2 Toepassingsgebied

Artikel 2.1 IGS Vrijetijdsregio Druivenstreek

De UiTPAS Druivenstreek wordt uitgerold door de gemeenten die deel uitmaken van de Intergemeentelijke samenwerking (IGS) Vrijetijdsregio Druivenstreek met name de gemeenten Overijse, Huldenberg, Bertem, Hoeilaart, Tervuren, en in samenwerking met vzw De Rand. Deze samenwerking bouwt verder op de reeds bestaande bovenlokale samenwerkingen tussen deze verschillende gemeenten en vzw De Rand. Het hoofddoel is om door overleg en samenwerking tussen de diverse vrijetijdsactoren in de regio een toegankelijke en kwaliteitsvolle vrijetijdswerking te realiseren, waaraan alle inwoners kunnen participeren.


Artikel 2.2 Vrijetijdsactiviteiten

Alle UiTPAS-houders in Vlaanderen en Brussel kunnen punten sparen via een UiTPAS-zuil binnen het toepassingsgebied van de IGS Vrijetijdsregio Druivenstreek, alsook in andere UiTPAS-regio’s binnen Vlaanderen en Brussel.

Met de UiTPAS kan de pashouder punten sparen bij deelname aan alle (boven)gemeentelijke vrijetijdsactiviteiten, met name georganiseerd door één of in samenwerking met meerdere gemeenten van de IGS Vrijetijdsregio Druivenstreek:

  • activiteiten in de bibliotheek;
  • zwembeurten, (gemeentelijke) zwemactiviteiten in het zwembad;
  • voorstellingen of activiteiten in cultuur-, gemeenschaps- of lokale dienstencentra binnen de IGS Vrijetijdsregio Druivenstreek (excl. externe voorstellingen of activiteiten in kader van zaalverhuur);
  • (boven)gemeentelijke sportactiviteiten;
  • (boven)gemeentelijke toeristische activiteiten;
  • speelpleinen en gemeentelijke jeugd- of sportkampen.

 

Artikel 3 Tarieven

Het tarief voor de UiTPAS Druivenstreek bedraagt:

  • UiTPAS Druivenstreek : 5,00 euro;
  • UiTPAS Druivenstreek na verlies of diefstal: 2,00 euro;
  • het tarief van de UiTPAS Druivenstreek voor inwoners met een kansentarief van de gemeenten uit de IGS Vrijetijdsregio Druivenstreek: 1,00 euro;
  • wie geen recht meer heeft op het kansentarief dient een nieuwe UiTPAS Druivenstreek aan te vragen. Deze nieuwe UiTPAS is gratis;
  • wie in het bezit is van een UiTPAS Druivenstreek aan normaal tarief en wie recht heeft op het kansentarief kan gratis een nieuwe UiTPAS Druivenstreek met kansentarief aanvragen.

 

Artikel 4 Algemene voorwaarden

Art. 4.1 Aankoop UiTPAS Druivenstreek

  • Het tarief is verschuldigd door de persoon die de UiTPAS Druivenstreek aankoopt.
  • Het aankopen van een UiTPAS Druivenstreek kan voor alle leeftijden, voor iedereen met een rijksregisternummer, en gebeurt op naam.
  • De UiTPAS Druivenstreek kan verkregen worden aan diverse balies van de deelnemende lokale besturen in de IGS Vrijetijdsregio Druivenstreek. Er kunnen ook tijdelijke verkooppunten ingesteld worden bijvoorbeeld naar aanleiding van evenementen.
  • De UiTPAS Druivenstreek blijft voor onbepaalde tijd geldig.
  • De pashouder gaat akkoord met de privacyverklaring en gebruiksvoorwaarden van UiTPAS Druivenstreek, te vinden op de gemeentelijke websites van de deelnemende gemeenten van de IGS Vrijetijdsregio Druivenstreek (www.overijse.bewww.hoeilaart.be; www.tervuren.be; www.bertem.be; www.huldenberg.be) en de websites van deelnemende centra van vzw De Rand (www.debosuil.be; www.dekam.be; www.delijsterbes.be).


Artikel 4.2 Betalingsmodaliteiten

  • De UiTPAS Druivenstreek dient betaald te worden bij de aankoop, ofwel binnen de termijn zoals bepaald op de factuur.
  • Bij niet-betaling van de retributie zal deze ingevorderd worden conform artikel 177 van het Decreet Lokaal Bestuur.   
 

Artikel 4.3 Voorwaarden voor de doelgroep met een kansentarief

  • De UiTPAS Druivenstreek met kansentarief kan in de gemeente Overijse enkel aangekocht worden door personen die zijn ingeschreven in het bevolkingsregister, het vreemdelingen- of wachtregister van de gemeente Overijse.
  • Personen die voldoen aan één van onderstaande criteria hebben recht op het kansentarief van de UiTPAS:
    • beschikken over het RVV-statuut (statuut verhoogde tegemoetkoming);
    • personen in CSR (collectieve schuldenregeling);
    • personen met een laag inkomen: het gezamenlijk belastbaar inkomen, cf. de inkomensgrens die gehanteerd wordt voor de toekenning van een sociale woning. Indien het inkomen van twee jaar terug, vermeld op het aanslagbiljet, gedurende drie opeenvolgende maanden met meer dan 20% gedaald is, zal de sociale dienst van de woonplaats van de aanvrager via een sociaal onderzoek rekening houden met de 'huidige inkomsten'. Dit betekent dat de actuele belastbare maandinkomsten omgezet worden op jaarbasis (cfr. regels die de sociale huisvestingsmaatschappijen toepassen).
  • De toekenning van de UiTPAS met het kansentarief en de bijhorende korting geldt telkens voor één jaar waarna een nieuwe controle en toekenning gebeurt.
  • Minderjarige kinderen die ingeschreven staan in het bevolkings-, vreemdelingen- of wachtregister bij een ouder die voldoet aan bovenstaande criteria, komen ook in aanmerking voor de UiTPAS Druivenstreek met kansentarief.
  • De sociale dienst van het lokaal bestuur van de woonplaats van de houder van de UiTPAS wordt gemachtigd om het sociaal onderzoek uit te voeren indien nodig.  
  • Persoonsgegevens in kader van de aankoop van de UiTPAS met kansentarief worden verwerkt volgens de privacyverklaring die terug te vinden is op de gemeentelijke website.
  • Bij deelname aan een vrijetijdsactiviteit in de IGS Vrijetijdsregio Druivenstreek met de UiTPAS Druivenstreek met kansentarief krijgt de pashouder een korting van 80% op het standaardtarief, conform de solidaire kostenregeling:
    • 20% wordt betaald door de gebruiker;
    • 40% wordt betaald door de organisator;
    • 40% wordt betaald door de gemeente van de woonplaats van de pashouder.

 

Artikel 5 Punten sparen met de UiTPAS

 

Op verschillende locaties binnen de gemeente Overijse waar er (boven)gemeentelijke vrijetijdsactiviteiten doorgaan kan er een punt gespaard worden bij deelname aan een gemeentelijke activiteit aan een UiTPASzuil. Er is ook de mogelijkheid om naar aanleiding van evenementen of vrijetijdsactiviteiten een mobiele spaarzuil op een andere locatie te plaatsen.

 

Artikel 6 Welkomst- en omruilvoordelen

 

Welkomstvoordelen zijn éénmalige voordelen die bij de aankoop van de UiTPAS Druivenstreek toegekend worden aan de pashouders.

Bij omruilvoordelen worden gespaarde punten ingeruild voor een korting, cadeau of ander voordeel. Deze kunnen tijdelijk of permanent van aard zijn. De gespaarde UiTPAS-punten kunnen ingeruild worden binnen en buiten de IGS Vrijetijdsregio Druivenstreek.

Binnen de schoot van de IGS Vrijetijdsregio Druivenstreek wordt zowel inzake welkomst- als omruilvoordelen een puntenkader uitgewerkt waar Overijse zich bij aansluit na goedkeuring door het college van burgemeester en schepenen. In het kader van promotie-acties kunnen hier tijdelijke en lokale voordelen aan toegevoegd worden.

 

Een voordeel in punten is gebaseerd op de gepercipieerde belevingswaarde:

  • bij minder dan 10 punten bestaat de ruilwaarde in de vorm van gratis tastbare dingen (draagtas, cd, boeken op een boekenverkoop bij de bib, gadgets); of in de vorm van kleine kortingen op een beleving. Een beleving kan van alles zijn : van sportkamp en zwembeurt over lezing tot schouwburgvoorstelling;
  • bij een voordeel vanaf 10 punten wordt vooral de gratis beleving omgeruild of een korting aangeboden op tickets (tentoonstelling, voorstelling, sportactiviteit,...) in ruil voor punten;
  • boven de 15 punten kan het omruilvoordeel specialer en exclusiever zijn (ontmoeting met een artiest, een blik achter de schermen, korting op een vrijetijdsactiviteit,…).   

 

Artikel 7 Taksen

 

De tarieven vastgesteld in dit retributiereglement zijn steeds brutotarieven, inclusief huidige of toekomstige taksen.

 

Artikel 8 Delegatie naar college van burgemeester en schepenen

 

De gemeenteraad delegeert aan het college van burgemeester en schepenen de bevoegdheid om binnen het kader goedgekeurd door de gemeenteraad de welkomst- en omruilvoordelen te bepalen.

In haar tarievenbeleid streeft het college van burgemeester en schepenen naar toegankelijkheid en laagdrempeligheid. 

 

Indien de omruilwaarde van een omruilvoordeel met gespaarde punten  met de UiTPAS Druivenstreek groter is dan 200 euro (bijvoorbeeld in de vorm van een VIP-arrangement) wordt dit ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

 

Artikel 9 Geschillen

 

Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd om te oordelen in geval van geschillen.

 

Artikel 10 Inwerkingtreding

 

Dit retributiereglement en de werking van de UiTPAS Druivenstreek treedt in werking op 1 augustus 2021.

 

Artikel 11 Bestuurlijk toezicht

 

Dit retributiereglement is onderworpen aan de bekendmakings- en meldingsplicht overeenkomstig artikelen 285 tot en met 287 en artikel 330 van het Decreet Lokaal Bestuur.