Het reglement ambulante activiteiten op de openbare markten en op het openbaar domein bepaalt hoe ambulante activiteiten in Overijse ingericht en uitgeoefend worden. Het vult de federale en/of Vlaamse regelgeving daarover aan en het concretiseert de zaken die voor invulling aan het lokaal bestuur worden overgelaten.
Alle zaken die niet specifiek in dit reglement geregeld zijn, gebeuren volgens de federale en/of Vlaamse regelgeving.
Het reglement werd afgestemd op de suggestie van het reglement van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG).
Het vroegere reglement met betrekking tot ambulante activiteiten op de openbare markten en op het openbaar domein en het reglement met betrekking tot kermisactiviteiten op de openbare kermissen was opgenomen in het politiereglement dat werd goedgekeurd op de gemeenteraad van 17 december 2013.
Er zijn verschillende redenen waarom het aangewezen is om het reglement te vernieuwen.
Het juridisch kader moest vernieuwd worden aangezien er een nieuw regionaal decreet is. Daarnaast is ambulante handel van het federaal niveau, naar aanleiding van de zesde staatshervorming, naar het lokaal bestuur overgeheveld. Het Vlaams decreet laat ook meer ruimte aan de lokale besturen om extra verfijning op te leggen (bijvoorbeeld afvalbeleid en huisstijl). Het huidige politiereglement stemt niet meer overeen met de huidige situaties.
De gemeente heeft de bevoegdheid om ambulante activiteiten op haar grondgebied te organiseren.
Geen.
Enig artikel
De gemeenteraad keurt het reglement ambulante activiteiten op de openbare markten en op het openbaar domein en het reglement kermisactiviteiten op de openbare kermissen als volgt goed:
HOOFDSTUK I - ALGEMENE BEPALINGEN
Art. 1. Doel
Het reglementeren van alle ambulante activiteiten (of leurhandel en kermis) die op openbaar domein of privéterrein zal uitgeoefend worden op tijdelijke, vaste of rondtrekkende wijze.
Art. 2. Definities
In dit reglement hebben de onderstaande termen de ernaast vermelde betekenis.
Ambulante activiteiten: Elke verkoop, te koop aanbieding of uitstalling met het oog op de verkoop aan de consument van producten en bijkomstig van diensten die op deze producten betrekking hebben, door een handelaar buiten de vestigingen vermeld in zijn inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen of door een persoon die niet over een dergelijke vestiging beschikt.
Ambulante activiteiten op rondtrekkende wijze: De handelaar verplaatst zich regelmatig langs een traject met verschillende verkooppunten die hij telkens voor een bepaalde duur inneemt.
ARAB: Algemeen Reglement voor de Arbeidsbescherming.
AREI: Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties.
BVR: Besluit van de Vlaamse Regering.
Dagplaats of losse standplaats: Standplaats die van dag tot dag wordt toegewezen, in tegenstelling tot een standplaats die per abonnement wordt toegewezen.
KVA: Kilovoltampère.
Machtiging: De vergunning om een ambulante activiteit te mogen uitoefenen, ook gekend als 'leurkaart', aan te vragen bij een ondernemersloket.
a. Als werkgever: persoonlijk en onoverdraagbaar, voor eigen rekening of als verantwoordelijke voor het dagelijks bestuur van een rechtspersoon, 'hoofdleurkaart'.
b. Als aangestelde A: op naam van de onderneming, de natuurlijke persoon of de vennootschap die de ambulante activiteit uitoefent, kan uitgewisseld worden tussen verschillende aangestelden.
c. Als aangestelde B: op naam van één persoon, de aangestelde, persoonlijk en onoverdraagbaar, ook voor verkopen bij de consument thuis.
Marktleider: (KB artikel 24): De personen belast met de praktische organisatie van de openbare kermissen, de kermisactiviteiten op het openbaar domein en markten, hiertoe aangesteld door de burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris zijn gemachtigd om de documenten vermeld in Afdeling 1, artikel 46 van dit reglement te controleren.
Occasioneel karakter: Sporadisch, bij gelegenheid.
Openbaar domein: Alle openbare plaatsen die voor het publiek toegankelijk zijn. Worden met openbare weg gelijkgesteld: de parkingplaatsen gelegen op de openbare weg, de winkelgalerijen, en de plaatsen waar kermissen doorgaan.
Openbare markt: Manifestatie ingericht door het gemeentebestuur van Overijse, om op vastgestelde plaatsen en tijdstippen personen samen te brengen die er producten of diensten verkopen zoals bedoeld in artikel 2, § 1, van de wet van 25 juni 1993 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten.
Vergunnisverlenende overheid: De overheid die de vergunning met betrekking tot de ambulante handel verleend.
Art. 3. Benodigde documenten (niet limitatief)
- Geldig identiteitsbewijs.
- Machtiging ambulante handel.
- Verzekeringspolis burgerlijke aansprakelijkheid en brandrisico ten opzichte van derden.
- Bij verkoop van voeding: een erkenning of toelating van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).
- Voor een machtiging ambulante activiteiten ten huize van de consument (aangestelde B): een bewijs van goed gedrag en zeden.
- In voorkomend geval het attest van geldige periodieke keuring van de elektrische installatie (met verplicht vermelding KVA en kentekenplaat van het voertuig/woonwagen/kermisattractie), ook van kabels en stekkers, de gasinstallatie door een erkend keuringsorganisme en de technische schouwing van het voertuig.
Art. 4. Brandpreventiereglement
Voor de brandpreventie voor zowel de markt als de kermis en de reglementering hieromtrent wordt er integraal verwezen naar het horeca- en evenementenreglement van de Hulpverleningszone Oost Vlaams-Brabant dat werd goedgekeurd in de zitting van de gemeenteraad van 28 juni 2022.
HOOFDSTUK II - AMBULANTE ACTIVITEITEN BUITEN HET OPENBAAR DOMEIN
Art. 5. Ambulante activiteiten uitgeoefend op andere plaatsen dan op de openbare markten, openbare weg of ten huize van de consument vallen onder toepassing van de wet van 4 juli 2005 en latere wijzigingen betreffende de uitoefening van ambulante activiteiten en organisatie van openbare markten.
Art. 6. Personen die hun beroep uitoefenen op de overeenkomstig de bepalingen van voorgaande ingenomen staanplaatsen, mogen er hun aanwezigheid niet aankondigen door geroepen of gesproken boodschappen of met andere middelen op een wijze die de openbare orde of rust verstoort.
In geval van overtreding van onderhavig artikel kan het college van burgemeester en schepenen, als vergunningverlenende overheid, de toegekende vergunning intrekken of schorsen.
Art. 7. De handelaars die hun activiteit met behulp van een voertuig uitoefenen, mogen de openbare veiligheid en de vlotte doorgang, de openbare rust, netheid en gezondheid niet in het gedrang brengen.
Behoudens toelating van de burgemeester zijn op de openbare plaats verboden:
1. Stem, instrumentale of muzikale uitvoeringen die de openbare rust verstoren.
2. Kermisparades en -muziek.
3. Geluid voortbrengende middelen te gebruiken voor verkiezingspropaganda, het maken van reclame of om de aandacht te trekken op de verkoop van een product of het verlenen van een commerciële dienst. In deze toelating kunnen bijzondere voorwaarden worden opgelegd.
HOOFDSTUK III – MARKTEN: REGLEMENT AMBULANTE ACTIVITEITEN OP DE OPENBARE MARKTEN EN OP HET OPENBAAR DOMEIN
Afdeling 1. Organisatie van ambulante activiteiten op de openbare markten
Art. 8. Gegevens van openbare markten (wet artikel 8, §2)
§1. De gemeente richt op het openbaar domein volgende openbare markt in:
De gemeenteraad vertrouwt aan het college van burgemeester en schepenen de bevoegdheid toe om de markt in te delen en wijzigingen op te nemen. Het college van burgemeester en schepenen zal voor elke standplaats de ligging, de grootte en het gebruik bepalen.
§2. Iedere donderdag wordt door het gemeentebestuur een openbare markt ingericht. De plaats en het uur van de openbare markt worden door het college van burgemeester en schepenen vastgelegd.
§3. Behoudens deze door de gemeenteraad vergunde donderdagmarkt is het inrichten van andere openbare markten in de gemeente verboden.
In bijzondere gevallen, bijvoorbeeld ter gelegenheid van kermissen en feestelijkheden, kan het college van burgemeester en schepenen op andere dagen gelegenheidsmarkten inrichten of toelaten.
§4. De burgemeester of zijn afgevaardigde heeft, bij wijze van uitzonderlijke maatregel, steeds het recht om de markt op een andere plaats te doen houden, ze naar een andere dag te verschuiven, ze af te gelasten of het aanvangs- en sluitingsuur ervan te wijzigen.
Art. 9. Voorwaarden inzake toewijzing standplaatsen (wet artikel 8, §2, artikel 10, §1 en KB artikel 25)
§1. Een standplaats op de openbare markt kan enkel toegewezen worden aan:
- de natuurlijke personen die voor eigen rekening een ambulante activiteit uitoefenen of houders van een 'machtiging als werkgever';
- rechtspersonen die dezelfde activiteit uitoefenen. De standplaatsen worden toegekend door tussenkomst van een persoon verantwoordelijk voor het dagelijks bestuur van de vennootschap die houder is van de 'machtiging als werkgever';
- de verantwoordelijken van verkoopsacties zonder commercieel karakter, hiervoor toegelaten overeenkomstig artikel 7 van voornoemd KB, gewijzigd door BVR van 21 april 2017.
§2. De marktkramers, het bedienend personeel, en de verantwoordelijken van verkoopsacties zonder commercieel karakter, moeten het Nederlands voldoende machtig zijn om de klanten te woord te staan in die taal.
§3. Teneinde de diversiteit van het aanbod te waarborgen is het aantal standplaatsen per onderneming beperkt tot 2 (twee) (wet art. 8).
Art. 10. Verhouding abonnementen – losse plaatsen (KB artikel 23)
De standplaatsen op de openbare markt worden toegewezen:
- hetzij per abonnement (maximum 95 % van het totaal aantal standplaatsen);
- hetzij van dag tot dag (minimum 5 % van het totaal aantal standplaatsen).
Art. 11. Toewijzingsregels losse plaatsen (KB artikel 27)
De toewijzing van losse plaatsen gebeurt volgens de chronologische volgorde van aankomst op de markt, in voorkomend geval, op basis van de gevraagde standplaats en specialisatie. Wanneer de volgorde van aankomst op de markt tussen twee of meerdere kandidaten niet kan uitgemaakt worden, gebeurt de toekenning van de standplaats bij loting.
De houder van de machtiging als werkgever moet bij de toewijzing van de standplaats aanwezig zijn.
Diegene die de standplaats krijgt toegewezen, betaalt de vergoeding aan de marktleider tegen afgifte van een ontvangstbewijs.
Art. 12. Toewijzingsregels per abonnement op de openbare markten
§1. Vacature en kandidatuurstelling standplaats per abonnement (KB artikelen 28 en 30)
De kandidaturen dienen op straffe van nietigheid te worden opgesteld in de Nederlandse taal. Markthandelaars die hun vaste standplaats op de markt onderling wensen te ruilen moeten zich persoonlijk aanbieden bij het gemeentebestuur. Aan hun verzoek zal gevolg worden gegeven indien zulks passend wordt geoordeeld.
Bij het ruilen, wijzigen of uitbreiden van vaste standplaatsen op de openbare markt moeten de wettelijke toewijzigingsmodaliteiten gerespecteerd worden. Wanneer de marktkramers hun vaste standplaats willen ruilen, wijzigen of uitbreiden, moeten ze een kandidatuur indienen voor een wijziging of uitbreiding van een standplaats. Deze kandidatuur wordt geregistreerd in het register van de kandidaturen. De te ruilen, te wijzigen of uit te breiden standplaatsen worden toegewezen volgens de categorieën van kandidaturen die het gemeentelijk reglement eventueel bij voorrang heeft vastgelegd. Binnen elke groep, in voorkomend geval per specialisatie, wordt de standplaats toegewezen volgens chronologische volgorde van indiening van de aanvragen.
Indien het een andere specialisatie betreft worden deze vacante standplaatsen toegewezen tussen de kandidaten die in aanmerking komen voor deze andere specialisatie, uiteraard volgens dezelfde bovenvermelde toewijzingsregels.
§2. Register van de kandidaturen (KB artikel 31)
Alle kandidaturen worden naargelang hun ontvangst (chronologisch) bijgehouden in een register.
Deze kandidaturen worden geklasseerd:
- eerst volgens categorie;
- dan volgens de gevraagde standplaats en specialisatie;
- tenslotte volgens datum (overhandiging, indiening bij de post, ontvangst op duurzame drager).
Overeenkomstig het bestuursdecreet van 7 december 2018 artikel II. 2 kan dit register steeds geraadpleegd worden.
De kandidaturen blijven geldig zolang ze niet werden nagekomen of ingetrokken door hun auteur.
Om de 2 (twee) jaar dienen de kandidaten, opgenomen in het register, hun kandidatuur te bevestigen om in het register opgenomen te blijven.
§3. Volgorde van toekenning van de standplaatsen (KB artikelen 29 en 31, gewijzigd door BVR)
Bij het vacant komen van een standplaats per abonnement worden met het oog op de toekenning ervan, de kandidaturen als volgt geklasseerd in het register:
a) personen aan wie de gemeente een vooropzeg heeft gegeven omwille van definitieve opheffing van een deel van de standplaatsen;
b) personen die een uitbreiding van hun standplaats vragen;
c) personen die een wijziging van hun standplaats vragen;
d) de externe kandidaten.
De standplaatsen worden binnen elke categorie, in voorkomend geval, volgens de gevraagde standplaats en specialisatie en tenslotte volgens datum chronologisch geordend.
Wanneer twee of meerdere aanvragen behorend tot dezelfde categorie tezelfdertijd ingediend worden, wordt als volgt voorrang gegeven:
a) voorrang wordt gegeven (uitgezonderd de categorie externe kandidaten) aan de aanvrager die de hoogste anciënniteit op de markten van de gemeente heeft; wanneer de anciënniteit niet kan vergeleken worden, wordt de voorrang bepaald bij loting;
b) voor de externe kandidaten wordt de voorrang bepaald bij loting.
§4. Bekendmaking van de toewijzing van de standplaatsen (KB artikel 33)
De toewijzing van de standplaats wordt bekend gemaakt aan de aanvrager:
- bij een ter post aangetekend schrijven met ontvangstbewijs;
- of door overhandiging van een brief tegen ontvangstbewijs;
- of bij elektronische post (duurzame drager) met ontvangstbewijs.
§5. Het register van de standplaatsen toegewezen per abonnement (KB artikel 34, gewijzigd bij BVR)
Een plan of register wordt bijgehouden waarin voor elke standplaats toegewezen per abonnement vermeld staat:
- de naam, voornaam, het adres van de persoon aan wie of door wiens tussenkomst de standplaats werd toegekend;
- in voorkomend geval, de handelsnaam van de rechtspersoon aan wie de standplaats toegekend werd en het adres van haar maatschappelijke zetel;
- het ondernemingsnummer;
- de producten en/of diensten die te koop aangeboden worden;
- in voorkomend geval, de hoedanigheid van standwerker;
- de datum van de toewijzing van de standplaats en de duur van het gebruiksrecht;
- indien de activiteit seizoensgebonden is, de periode van activiteit;
- de prijs van de standplaats, behalve indien deze op een uniforme wijze vastgelegd is;
- desgevallend, de naam en het adres van de overlater en de datum van de overdracht.
Overeenkomstig het bestuursdecreet van 7 december 2018 artikel II .2 kan dit plan of register steeds geraadpleegd worden.
§6. Afmetingen van de standplaats
Op de openbare markt worden standplaatsen voorzien van een veelvoud van 3 meter breedte. De diepte van een standplaats bedraagt +/- 3 meter.
Aan elke markthandelaar kan een standplaats van maximum 18 meter toegekend worden.
Als overgangsmaatregel behouden de marktkramers de op 31 december 2022 (grotere) toegewezen standplaats tot op het ogenblik dat het abonnement voor de standplaats wordt stopgezet (overname = stopzetting).
Art. 13. Identificatievereiste bij uitoefenen ambulante activiteiten op openbare markt (KB artikel 21)
Elke persoon die een ambulante activiteit uitoefent op de openbare markt, dient zich te identificeren aan de hand van een leesbaar uithangbord, zichtbaar geplaatst op het kraam of het voertuig, indien hij de activiteit aan het kraam of het voertuig uitoefent. Het bord moet eveneens door de aangestelden aangebracht worden wanneer deze alleen werken.
Het bord bevat volgende vermeldingen:
Art. 14. Duur abonnement (KB artikel 32)
De abonnementen worden toegekend voor de duur van 12 (twaalf) maanden.
Na verloop van deze termijn worden zij stilzwijgend verlengd behoudens anders bepaald door de aanvrager (cfr. artikel 15 en 16 van onderhavig marktreglement) en behoudens intrekking bij aangetekend schrijven door het gemeentebestuur in de gevallen bepaald in artikel 17 van onderhavig marktreglement.
Een seizoensgebonden activiteit (KB artikel 37) is in het algemeen een activiteit die betrekking heeft op producten of diensten die wegens hun aard of traditie slechts gedurende een periode van het jaar verkocht worden.
De abonnementen die toegekend worden voor de verkoop van hoger vernoemde activiteiten worden geschorst gedurende de periode van non-activiteit. Gedurende de periode van non-activiteit kunnen deze standplaatsen toegewezen worden als losse standplaatsen.
Art. 15. Opschorting abonnement (KB artikel 32, gewijzigd door BVR)
§1. De houder van een abonnement kan het abonnement opschorten voor een voorziene periode van tenminste een maand wanneer hij ongeschikt is zijn activiteit uit te oefenen:
- door ziekte of ongeval op grond van een medisch attest;
- door overmacht op een verantwoorde wijze aangetoond.
§2. De opschorting gaat in de dag waarop de gemeente op de hoogte gebracht wordt van de ongeschiktheid en houdt op ten laatste vijf dagen na de melding van het hernemen van de activiteiten. Na afloop van de opschorting krijgt de geabonneerde zijn standplaats terug.
De opschorting impliceert de opschorting van de wederzijdse verplichtingen die uit de overeenkomst voorkomen.
Gedurende de periode van opschorting kan de standplaats toegewezen worden als losse standplaats.
Art. 16. Afstand van het abonnement (KB artikel 32, gewijzigd door BVR)
§1. De houder van een abonnement kan afstand doen van het abonnement:
- bij de vervaldag van het abonnement mits een opzegtermijn van tenminste 30 dagen;
- bij stopzetting van de ambulante activiteiten mits een opzegtermijn van tenminste 30 dagen;
- indien hij definitief ongeschikt is om zijn activiteit uit te oefenen omwille van redenen vermeld in artikel 15 van dit reglement. In dit geval is geen vooropzeg nodig;
- op ieder ogenblik mits een opzegtermijn van tenminste 30 dagen.
§2. De rechthebbenden van de natuurlijke persoon die voor eigen rekening zijn activiteit uitoefent kunnen bij zijn overlijden, zonder vooropzeg afstand doen van het abonnement waarvan hij de houder was.
§3. De aanvragen van opschorting, herneming of opzegging van een abonnement worden betekend volgens één van de vermelde modaliteiten:
- bij per post aangetekend schrijven met ontvangstbewijs;
- overhandiging tegen ontvangstbewijs;
- op een duurzame drager tegen ontvangstbewijs.
Art. 17. Schorsing en opzegging van abonnement (KB artikel 32 laatste lid gewijzigd door BVR)
§1. Het abonnement zal door het college van burgemeester en schepenen geschorst of ingetrokken worden in volgende gevallen:
§2. De schorsing of opzegging gebeurt zonder enig recht op schadevergoeding noch terugbetaling van het plaatsrecht.
De beslissing tot schorsing of opzegging wordt betekend bij een ter post aangetekend schrijven met ontvangstbewijs of op een duurzame drager tegen ontvangstbewijs.
Art. 18. Vooropzeg vanuit de gemeente (Wet artikel 8, §2)
§1. Definitief opheffen van de standplaats
Wanneer (een deel van) de standplaatsen definitief worden opgeheven, geldt een termijn van vooropzeg aan de houders van een standplaats per abonnement van 6 maanden. Deze personen krijgen voorrang bij het toekennen van een vacante standplaats per abonnement (cfr. artikel 12, §3). In geval van overmacht geldt een opzeg met onmiddellijke ingang.
§2. Tijdelijk of definitief verplaatsen of opschorten van een vaste plaats
Het college van burgemeester en schepenen beslist of enkele of alle abonnementsplaatsen hun rechten op die plaats tijdelijk verliezen zonder enig recht op schadevergoeding door verlies van de plaats door werken aan openbare of privé-gebouwen, werken van openbaar nut, jaarlijkse kermis.
In deze gevallen zal de gemeente een andere standplaats beschikbaar stellen.
Het college van burgemeester en schepenen beslist of enkele abonnementsplaatsen hun rechten op die plaats definitief verliezen door wijzigingen in de verkeerscirculatie, aanleg van nuts- of groenvoorzieningen, renovatie van het openbaar domein.
In deze gevallen krijgen de betrokkenen een voorlopige standplaats toegewezen en hebben zij voorrang op de chronologische wachtlijst voor een betere vaste standplaats.
De schorsing of opzegging gebeurt zonder enig recht op schadevergoeding noch terugbetaling van het plaatsrecht.
Voor dringende aangelegenheden kan de burgemeester of zijn afgevaardigde steeds, voor redenen van algemeen belang, de toegewezen vaste standplaats(en) tijdelijk of definitief ontnemen of de markthandelaar verplichten een andere standplaats(en) in te nemen zonder dat daardoor enig recht op schadevergoeding ontstaat.
Art. 19. Inname standplaatsen (KB artikel 26 gewijzigd BVR)
§1. De standplaatsen op de openbare markt kunnen ingenomen worden door:
a) 1) de natuurlijke personen die voor eigen rekening een ambulante activiteit uitoefenen houders van een 'machtiging als werkgever', aan wie een standplaats is toegewezen;
2) de verantwoordelijke voor het dagelijks bestuur van een rechtspersoon, aan wie de standplaats is toegewezen, houder van een 'machtiging als werkgever';
b) de feitelijke venno(o)t(en) van de natuurlijke persoon aan wie de standplaats werd toegewezen, houder van een 'machtiging als werkgever' voor de uitoefening van een ambulante activiteit voor eigen rekening;
c) de echtgenoot of echtgenote en wettelijk samenwonende van de natuurlijke persoon aan wie de standplaats werd toegewezen, houder van een 'machtiging als werkgever' voor de uitoefening van een ambulante activiteit voor eigen rekening;
d) door de personen die beschikken over een 'machtiging als aangestelde A' of een 'machtiging als aangestelde B', die een ambulante activiteit uitoefenen voor rekening of in dienst van de natuurlijke persoon of rechtspersoon bedoeld in a) tot c);
e) De personen die verkopen realiseren zonder commercieel karakter binnen het kader van de acties bedoeld in artikel 7 van voornoemd BVR van 21 april 2017, kunnen een standplaats innemen, toegewezen aan de verantwoordelijke van de actie. Desgevallend kunnen zij deze innemen buiten de aanwezigheid van deze.
§2. Bezetting van de standplaats
1. De markthandelaar met vaste standplaats(en) is verplicht deze elke marktdag te bezetten, tenzij hij voorafgaandelijk, namelijk 24 uren voor de aanvang van de markt, door de burgemeester of zijn afgevaardigde van deze verplichting werd ontheven om een door hem opgegeven geldige reden. In geval van een onvoorzienbaar belet op het laatste ogenblik dient de markthandelaar in ieder geval binnen de kortst mogelijke tijd de reden van zijn afwezigheid te melden aan de marktleider.
2. De standplaats(en) kunnen de in gebreke zijnde markthandelaars bij het einde van de abonnementsperiode ontnomen worden en kunnen tijdens de abonnementsperiode zelf als vrije standplaats in gebruik worden genomen ingevolge toelating van de burgemeester of zijn afgevaardigde.
3. Indien de markthandelaar gedurende vier opeenvolgende marktdagen, zonder wettige reden of voorafgaande verwittiging aan de burgemeester of zijn afgevaardigde afwezig is, verliest hij iedere aanspraak op zijn vroegere standplaats.
§3. Verkoop buiten de markt
Koopwaren die bestemd zijn om op de markt te worden verkocht mogen tijdens het vervoer naar en van de markt niet elders te koop aangeboden of verkocht worden.
§4. Aanvangsuur- opstelling van de marktkramen
1. Behoudens in uitzonderlijke omstandigheden en mits toestemming van de burgemeester of zijn afgevaardigde mag de markthandelaar slechts 2,5 uur voor het openingsuur van de markt het marktterrein betreden. Hij moet de standplaats(en) onmiddellijk innemen. Luifels mogen slechts een half uur voor de aanvang van de markt geopend worden. buiten de openingsuren van de markt mag niets aangekocht of verkocht worden. Hij die zijn koopwaar niet heeft afgeladen op het openingsuur mag deze, alvorens zulks volledig is gebeurd, niet verkopen.
2. De vaste standplaatsen moeten bezet zijn om 07u45. Losse standplaatsen worden bedeeld vanaf het uur dat de vaste standplaatsen moeten ingenomen zijn.
§5. Aanwezigheid van vervoermiddelen op de markt
Elk vervoermiddel waarvan geen gebruik wordt gemaakt specifiek om te verkopen mag niet langer op het marktterrein aanwezig zijn dan de tijd nodig voor het laden en lossen en dient op het aanvangsuur van het marktterrein te worden verwijderd.
§6. Omvang van de marktkramen
De markthandelaar dient zijn koopwaar en materiaal binnen de grenzen van de toegewezen standplaats(en) op te stellen. De uitsprong van het tentdak mag niet meer dan 1 meter bedragen en geen hinder veroorzaken voor het publiek.
De uitklapbare panelen van de verkoopwagens die meer dan 1 meter uitsprong maken moeten ten allen tijde onmiddellijk kunnen gesloten worden. De zijbekleding van het aan de kramen toegelaten tentdak moet in doorschijnend plastiek en mag maximum 1 meter bedragen.
§7. Gezagsverhouding
De markthandelaar moet zich gedragen naar de onderrichtingen van de burgemeester of zijn afgevaardigde. Hij dient zich tegenover het publiek en de afgevaardigden van de gemeente correct te gedragen.
De burgemeester of zijn afgevaardigde houdt toezicht op het innemen van de standplaatsen en wijst de niet ingenomen plaatsen als losse standplaatsen toe.
§8. Prijsaanduidingen en reclame
De prijzen van de koopwaar moeten worden aangeduid overeenkomstig de voorschriften bepaald in de Belgische Wetten en Besluiten.
Hoofdstuk II, afdeling 3, van de wet handelspraktijken in verband met de taalvereisten dient nageleefd te worden.
Deze taalvereisten verplichten de taal te gebruiken van het taalgebied waar een product of een dienst te koop wordt aangeboden.
§9. Verwarmings-, koel- en/of verlichtingsinstallaties
Het vermogen van de gebruikte installaties mag niet zwaarder zijn dan de aanwezige zekeringen.
Het is verboden om gebruik te maken van verwarmings-, koel- en/of verlichtingsinstallaties die niet voldoen aan de wettelijke veiligheidsvoorschriften.
De gebruikers van verwarmings-, koel- en/of verlichtingsinstallaties dienen:
- te beschikken over een positief verslag van keuring. Dit verslag moet opgesteld zijn door een erkend keuringsorganisme en mag niet ouder zijn dan 2 jaar;
- een verzekering aan te gaan voor eventuele schade ten opzichte van derden. Het bewijs van verzekering dient jaarlijks voorgelegd te worden.
§10. Geluidsinstallatie
De markthandelaar dient zijn waren aan te prijzen en te verkopen van achter zijn kraam. Het gebruik van een geluidsinstallatie is verboden. Enkel de verkopers van fonoplaten, CD's en dergelijke mogen zich van een geluidsinstallatie bedienen op voorwaarde dat de geluidssterkte niet meer dan 75 dB bedraagt, gemeten 1 meter voor het kraam. Bij overtreding kan de burgemeester of zijn afgevaardigde het recht op een vaste standplaats schorsen of intrekken.
§11. Elektriciteitsopwekking
De geluidssterkte van motoren gebruikt voor het opwekken van elektriciteit mag niet meer dan 75 dB bedragen, gemeten op 1 meter afstand van de geluidsbron.
Bij overtreding kan de burgemeester of zijn afgevaardigde het recht op een vaste standplaats schorsen of intrekken.
§12. Steekpenningen
De markthandelaar mag geen enkele vergoeding aanbieden, geven of aanvaarden voor het ruilen of tijdelijk innemen van vrijgekomen standplaats(en).
§13. Verkeer op de markt
Het is aan éénieder verboden om zich op de markt te begeven met een motorrijwiel of een motorvoertuig. Het is verboden te fietsen op de markt.
§14. Afval - reinheid van de marktplaats
De markthandelaars zorgen ervoor dat hun standplaats opgeruimd en in een perfecte staat van reinheid en netheid achtergelaten wordt. Zij staan daartoe zelf in voor de verwijdering van alle afval, inclusief het verpakkingsmateriaal.
De marktkramen moeten derwijze zijn ingericht en uitgebaat dat er geen vloeistoffen op de grond lopen.
Markthandelaars die waren verkopen bestemd om ter plaatse of in de onmiddellijke omgeving verbruikt te worden zijn verplicht een voldoende groot recipiënt ter beschikking te stellen om de mogelijke afval in te werpen.
§15. Verwijderen bij het ontruimen van de standplaats
Behoudens toestemming vanwege de burgemeester of zijn afgevaardigde dient de markthandelaar zijn standplaats uit te baten tot het sluitingsuur en mag hij slechts vanaf dat uur zijn kraam of wagen verplaatsen. Bij overtreding kan de burgemeester of zijn afgevaardigde het recht op een vaste standplaats schorsen of intrekken.
Alle kramen, voertuigen, koopwaren, afval en alle andere voorwerpen moeten van het marktterrein verwijderd zijn uiterlijk 2 uur na sluiting, namelijk uiterlijk om 14u30.
§16. Handel door aanpalende handelaars
Mits schriftelijke en voorafgaandelijke toestemming van de burgemeester of zijn afgevaardigde is het aan de uitbaters van een handelszaak gelegen aan een marktterrein toegelaten om tijdens de markturen koopwaren op het voetpad en/of de autovrije zone voor hun winkel uit te stallen en te verkopen, voor zover deze plaatsen tijdens de markt niet tot het marktplan behoren. Indien deze standplaatsen wel tot het marktplan behoren, moet bij de toewijzing ervan, het reglement gebaseerd op de wettelijke voorziene modaliteiten gerespecteerd worden. Zij dienen daartoe aan de volgende voorwaarden te voldoen:
- in regel zijn met de reglementen op de belasting voor het uitstallen van voorwerpen op de openbare weg;
- geen andere koopwaar uitstallen dan diegene die zij normaal in hun handelszaak verkopen;
- de toelating noch gratis noch tegen betaling aan derden afstaan;
- door de uitstalling van hun koopwaar de toegang van de hulpdiensten tot de markt niet onmogelijk maken en zich desbetreffende steeds gedragen naar de richtlijnen van de marktleider.
§17. Uitbating drankgelegenheden
Mits schriftelijke en voorafgaande toelating van de burgemeester of zijn afgevaardigde is het aan de uitbaters van een herberg gelegen aan een marktterrein toegelaten om tijdens de markturen tafels en stoelen op het voetpad voor hun herberg te plaatsen, voor zover deze plaatsen tijdens de markt niet tot het marktplan behoren. Indien deze standplaatsen wel tot het marktplan behoren, moet bij de toewijzing ervan, het reglement gebaseerd op de wettelijke voorziene modaliteiten gerespecteerd worden.
Zij dienen daartoe aan de volgende voorwaarden te voldoen:
- in regel zijn met de belasting op het plaatsen van tafels en stoelen op de openbare weg;
- geen hinder veroorzaken voor markthandelaars of bezoekers van de markt;
- het in gebruik genomen gedeelte van het voetpad en/of van de autovrije zone voor eigen rekening benutten;
- de voorziene doorgang voor de hulpdiensten steeds vrij te houden.
§18. Gebruik van de marktplaats
Het is ten strengste verboden om pinnen of andere voorwerpen in de grond te slaan. Voor het vastmaken van de kramen en dekzeilen moeten gewichten of andere methodes worden gebruikt. Het is ten strengste verboden om de grondbedekking van de marktplaats op enigerlei wijze te beschadigen of op welke wijze ook er enig merkteken op aan te brengen. De markthandelaar zal aansprakelijk gesteld worden voor de door hem aangebrachte schade die op zijn kosten zal worden hersteld.
Art. 20. Overdracht standplaats (KB artikel 35)
§1. De overdracht van een standplaats is toegelaten onder de volgende voorwaarden:
- wanneer de houder van de standplaats(en) zijn ambulante activiteiten als natuurlijk persoon stopzet of overlijdt of wanneer de rechtspersoon haar ambulante activiteiten stopzet. Bij stopzetting bezorgt de overlater of zijn rechthebbenden een document als bewijs van schrapping van zijn ambulante activiteit in de Kruispuntbank van Ondernemingen;
- en indien de overnemer(s) houder(s) zijn van een machtiging tot het uitoefenen van ambulante activiteiten als werkgever en de specialisatie van de overlater voortzetten op elke overgedragen standplaats. Een eventuele wijziging van de specialisatie dient aangevraagd te worden per aangetekend schrijven bij het college van burgemeester en schepenen. In beide gevallen (behoud specialisatie of toegelaten wijziging van specialisatie) dient de overnemer over de gepaste machtiging tot het uitoefenen van ambulante activiteiten te beschikken);
- binnen het eerste jaar kan de standplaats NIET opnieuw overgedragen worden, behalve na expliciete goedkeuring van het college van burgemeester en schepenen;
- de onderneming van de overnemer mag door de overname over niet meer dan 2 (twee) standplaatsen beschikken (cfr. art. 9).
De overdracht is geldig voor de resterende geldigheidsduur van het abonnement van de overlater. In geval van overdracht wordt het abonnement eveneens stilzwijgend vernieuwd.
De inname van de overgedragen standplaats is pas toegelaten als de gemeente heeft vastgesteld dat:
1. de overnemer beschikt over een machtiging tot uitoefening van ambulante activiteiten om dezelfde specialisatie als de overlater of de specialisaties die toegelaten zijn door de gemeente, uit te oefenen;
2. als het aantal toegestane standplaatsen per onderneming van de overnemer niet overschreden wordt.
§2. In afwijking van §1. wordt de overdracht van standplaatsen toegelaten tussen:
Art. 21. Kennisname van het marktreglement
Een afschrift van het marktreglement wordt overhandigd aan elke markthandelaar. Bij de betaling van het marktrecht wordt de markthandelaar beschouwd als zijnde op de hoogte te zijn van dit reglement en dit in al zijn bepalingen te aanvaarden.
Door het bezetten van een standplaats op de markten, verklaren de markthandelaars zich te onderwerpen aan al de voorschriften van het huidig reglement en de hierop betrekking hebbende retributies.
Art. 23. De marktleider
De marktleider wordt aangesteld door het college van burgemeester en schepenen en handelt dan ook in zijn naam.
Art. 24. Verwijdering van de markt
Onafgezien van en onverminderd de opsporing en vaststelling van de overtredingen die onder de specifieke bevoegdheid van de ambtenaren van de Dienst Controle en Bemiddeling van de FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie vallen en de wettelijk voorziene strafbepalingen van toepassing op deze overtredingen, zullen de overtreders van dit reglement door het gemeentebestuur van de markt verwijderd worden, zonder enig recht op schadevergoeding noch terugbetaling van het plaatsrecht.
Art. 25. Politiereglementen
Alle politiereglementen en -maatregelen betreffende de goede orde blijven gedurende de markturen op de marktplaatsen van kracht.
Art. 26. Sancties
Overtredingen op dit reglement kunnen naast de algemene strafmaatregelen zoals voorzien in dit algemeen politiereglement aanleiding geven tot ontzegging van de markt.
Art. 27. Uitvoering van het reglement
Het college van burgemeester en schepenen wordt met de uitvoering van dit reglement belast, alsmede met het beoordelen en beslechten van eventuele niet voorziene of spoedeisende gevallen en/of de misbruiken die zouden worden vastgesteld.
Afdeling 2. Organisatie van ambulante activiteiten op het openbaar domein buiten de openbare markten
Niet vooraf bepaalde plaatsen op het openbaar domein waar de ambulante activiteit mag plaatsvinden.
Art. 28. Toepassingsgebied (KB artikel 42, §1)
Eenieder die een standplaats wenst in te nemen op één of meerdere plaatsen van het openbaar domein buiten de openbare markten om ambulante activiteiten uit te oefenen dient dit voorafgaand aan te vragen bij de gemeente.
Art. 29. Voorafgaande machtiging
§1. Aanvraag machtiging (KB artikel 38)
Om een standplaats in te nemen zoals vermeld in artikel 28 moet voldaan zijn aan de voorwaarden vermeld in afdeling 1 – organisatie van ambulante activiteiten op de openbare markten, artikel 9 en dient men te beschikken over een machtiging. Deze machtiging dient voorafgaand aan het uitoefenen van de ambulante activiteit aangevraagd te worden bij de gemeente: Gemeentebestuur Overijse, Begijnhof 17 te 3090 Overijse.
De aanvraag dient op straffe van nietigheid te worden opgesteld in de Nederlandse taal.
§2. Beslissing machtiging
In geval van positieve beslissing verkrijgt de aanvrager een machtiging met daarin vermeld:
- de identiteit van de aanvrager;
- de aard van de producten of diensten die hij gemachtigd is te verkopen;
- de plaats;
- de datum en duur van de verkoop.
De gevraagde machtiging kan geweigerd worden omwille van één of meerdere van onderstaande redenen:
- redenen van openbare orde;
- redenen van volksgezondheid;
- bescherming van de consument;
- wanneer de machtiging ambulante handel en bijbehorende documenten niet in orde zijn;
- de modaliteiten van het gemeentelijk reglement niet gerespecteerd worden;
- de aanvrager is het Nederlands niet voldoende machtig om de klanten te woord te staan in die taal.
De gemeente zal deze reden(en) motiveren in zijn kennisgeving van de negatieve beslissing aan de aanvrager en verwijst tevens naar rechtsmiddelen inzake beroep.
Art. 30. Voorwaarden inzake toewijzing en inname standplaatsen (KB artikel 40 en 41)
De personen die voldoen aan de voorwaarden tot het verkrijgen (cfr. supra Afdeling 1 artikel 9) en innemen van de standplaatsen op de openbare markt (cfr. supra Afdeling 1 artikel 19) kunnen standplaatsen op het openbaar domein verkrijgen en innemen.
Art. 31. Toewijzingsregels losse standplaatsen (KB artikel 42, §2)
De toewijzing van losse plaatsen gebeurt volgens de chronologische volgorde van aanvragen en desgevallend in functie van de gevraagde plaats en specialisatie. Wanneer twee of meerdere aanvragen voor standplaatsen gelijktijdig ingediend worden, gebeurt de toewijzing via loting.
Art. 32. Toewijzingsregels per abonnement
Hier gelden dezelfde regels als voor de openbare markten (cfr. supra). Voorwaarden inzake melding van vacature (cfr. Afdeling 1 artikel 12, §1 van dit reglement) geldt niet.
Art. 33. Identificatievereiste bij uitoefenen ambulante activiteiten (KB artikel 21)
§1. Elke persoon die een ambulante activiteit uitoefent op het openbaar domein, dient zich te identificeren aan de hand van een leesbaar uithangbord, zichtbaar geplaatst op het kraam of het voertuig, indien hij de activiteit aan het kraam of het voertuig uitoefent. Het bord moet eveneens door de aangestelden aangebracht worden wanneer deze alleen werken.
§2. Het bord bevat volgende vermeldingen:
- hetzij de naam, de voornaam van de persoon die een ambulante activiteit uitoefent als natuurlijk persoon voor eigen rekening of voor wiens rekening of in wiens dienst de activiteit wordt uitgeoefend;
hetzij de naam, de voornaam van de persoon die het dagelijks bestuur binnen een rechtspersoon waarneemt of voor wiens rekening of in wiens dienst de activiteit wordt uitgeoefend;
- de firmanaam en/of de benaming van de onderneming;
- al naargelang het geval, de gemeente van haar maatschappelijke zetel of van de uitbatingszetel; en indien de onderneming niet in België gelegen is, het land en de gemeente waar deze zich bevindt;
- het inschrijvingsnummer in de Kruispuntbank van Ondernemingen (of een identificatie die deze vervangt, indien het om een buitenlands bedrijf gaat).
§3. Prijsaanduidingen en reclame
De prijzen van de koopwaar moeten worden aangeduid overeenkomstig de voorschriften bepaald in de Belgische Wetten en Besluiten.
Hoofdstuk II, afdeling 3, van de wet handelspraktijken in verband met de taalvereisten dient nageleefd te worden.
Deze taalvereisten verplichten de taal te gebruiken van het taalgebied waar een product of een dienst te koop wordt aangeboden.
Afdeling 2.1 Organisatie van ambulante activiteiten op het openbaar domein buiten de openbare markten
Art. 34. Toepassingsgebied (wet artikelen 4 en 9)
Bij een ambulante activiteit op rondtrekkende wijze verplaatst de handelaar zich langs een traject (al dan niet vooraf bepaald), waarbij een verkooppunt telkens voor een korte stoptijd wordt ingenomen. De stoptijd beperkt zich tot de duur van de directe transactie(s), waarna het traject onmiddellijk verdergezet wordt. De ambulante handelaar dient deze ambulante activiteit voorafgaand aan te vragen bij de gemeente.
Art. 35. Voorafgaande machtiging
Om een ambulante activiteit op de openbare weg uit te oefenen, zoals vermeld in artikel 41, moet voldaan zijn aan de voorwaarden vermeld in artikel 9 en dient men te beschikken over een machtiging. Deze machtiging dient voorafgaand aan het uitoefenen van de ambulante activiteit aangevraagd te worden bij de gemeente (contactgegevens vermelden).
Art. 36. Beslissing machtiging
In geval van positieve beslissing verkrijgt de aanvrager een machtiging met daarin vermeld:
- de identiteit van de aanvrager;
- de aard van de producten of diensten die hij gemachtigd is te verkopen;
- de toegestane route;
- de datum en duur van de verkoop (wet artikel 6: beperkingen mogen betrekking hebben op de uren van uitoefening van het geheel of van een gedeelte van de activiteit).
De gevraagde machtiging kan geweigerd worden omwille van één of meerdere van onderstaande redenen:
- redenen van openbare orde en veiligheid;
- redenen van volksgezondheid;
- bescherming van de consument;
- wanneer de machtiging ambulante handel en bijbehorende documenten niet in orde zijn;
- de modaliteiten van het gemeentelijk reglement niet gerespecteerd worden.
De gemeente zal deze reden(-en) objectief en grondig motiveren in zijn kennisgeving van de negatieve beslissing aan de aanvrager en verwijst tevens naar rechtsmiddelen inzake beroep.
Afdeling 2.2 Verkopen van producten of diensten met niet-commercieel karakter
Art. 37. Specifieke voorwaarden voor verkopen met niet-commercieel karakter (KB artikel 7, gewijzigd door BVR)
De producten of diensten met een niet-commercieel karakter verkopen, te koop aanbieden of uitstallen is niet onderworpen aan de bepalingen van de wet indien deze activiteiten aan al de volgende voorwaarden voldoen (KB artikel 7, §1):
1° ze vinden plaats met één van volgende doelen:
- menslievend doel;
- sociaal doel;
- cultureel doel;
- educatief doel;
- sportief doel;
- de verdediging en promotie van de natuur;
- de verdediging en promotie van de dierenwereld;
- de verdediging en promotie van een ambacht;
- de verdediging en promotie van streekproducten;
- steun bij een humanitaire catastrofe;
- steun bij een ramp of belangrijke schade;
2° ze blijven occasioneel;
3° de burgemeester of zijn afgevaardigde heeft vooraf toestemming verleend;
4° als ze de grenzen van de gemeente overschrijdt en geen bijkomende toelating van de gemeente vereist is, dan heeft de organisatie een voorafgaande toelating gevraagd aan de Minister of de personeelsleden aan wie hij deze bevoegdheid heeft gedelegeerd.
De voorwaarde vermeld in 3° geldt niet ingeval toepassing wordt gemaakt van 4°.
Art. 38. Identificatievereiste
Tijdens de verkoop, te-koop-aanbieding of uitstalling met het oog op de verkoop van producten of diensten voor een niet-commercieel doel, is elke verkoper herkenbaar via een kenmerk dat het mogelijk maakt om de operatie te identificeren.
Op verzoek van de overheid die de toestemming heeft verleend, overhandigt de verantwoordelijke, binnen de dertig dagen, het bewijs van de bestemming van de fondsen om het aangegeven doel te realiseren.
Art. 39. Aanvraag toestemming (KB artikel 7, §2 en 3, gewijzigd door BVR).
De aanvraag van een toestemming is afhankelijk van de situatie, gericht aan de burgemeester(s) of aan zijn afgevaardigde(n) of aan de Minister of aan de personeelsleden aan wie hij die bevoegdheid heeft gedelegeerd, op een duurzame drager tegen ontvangstbewijs.
De aanvraag omvat:
- de verantwoordelijke van de actie;
- het doel van de actie;
- de plaats of plaatsen;
- de periode of periodes van verkoop;
- de te koop aangeboden producten of diensten en een schatting van de hoeveelheid.
De toestemming, is beperkt tot één jaar. Ze is hernieuwbaar. Ze bevat de vermeldingen uit de aanvraag.
Art. 40. Weigering en intrekking toestemming
De toestemming kan geweigerd worden en de actie kan verboden worden als de doelstelling niet overeenstemt met de toegestane doelen of als de voorgestelde verkopen een risico vormen voor de openbare orde, veiligheid, gezondheid of rust.
Als de overheid, die ervoor bevoegd is de toestemming te verlenen, argwaan heeft over de reële doelstellingen van de actie of over de moraliteit van de verantwoordelijke(n), kan ze een voorafgaand onderzoek laten uitvoeren door de personen, vermeld in artikel 11, §1, van de wet, en artikel 45 van het Koninklijk besluit. Ze kan ook van een of meer verantwoordelijken eisen dat ze een uittreksel uit het strafregister voorleggen.
De toestemming, vermeld in artikel 37, §1, eerste lid, 3° of 4°, kan ingetrokken worden of de actie kan verboden worden, tijdens de manifestatie, door de bevoegde overheid als vastgesteld wordt dat de voorwaarden van de toestemming of van de verklaring of de voorschriften, vermeld in dit artikel, niet worden nageleefd.
Iedere nieuwe actie kan verboden worden voor een natuurlijke of rechtspersoon of een vereniging die de bepalingen van dit artikel niet naleeft, gedurende een periode van één jaar vanaf de vaststelling van de niet-naleving. In geval van recidive kan de duur van de voormelde periode op drie jaar worden gebracht.
De weigering, het verbod of de intrekking wordt betekend:
- met een aangetekende brief tegen ontvangstbewijs;
- of op een duurzame drager tegen ontvangstbewijs.
Afdeling 3. Algemene formaliteiten met betrekking tot marktleider, documenten en identificatieverreisten
Art. 41. Bevoegdheid marktleider / afgevaardigde (KB artikel 44)
De marktleider of afgevaardigde van het college van burgemeester en schepenen is bevoegd om de documenten die de machtiging en de identiteit van de personen die een ambulante activiteit uitoefenen, te controleren.
Art. 42. Verplichte documenten (KB artikel 15, gewijzigd door BVR)
De machtiging ambulante handel is alleen geldig als de volgende documenten erbij gevoegd zijn:
1. het identiteitsbewijs van haar houder of, voor de niet-ingezeten en de buitenlandse onderdanen, een identiteitsbewijs dat dat vervangt;
2. een bewijs waaruit blijkt dat de uitoefening van de ambulante activiteiten in kwestie behoorlijk gedekt wordt door verzekeringspolissen voor burgerlijke aansprakelijkheid en tegen brandrisico’s;
3. het bewijs dat bij de uitoefening van een ambulante activiteit waarbij voeding wordt verkocht, voldaan wordt aan de reglementaire voorwaarden voor de volksgezondheid.
De machtiging en de documenten, vermeld in het eerste lid, 1° tot en met 3°, worden voorgelegd op elk verzoek van de personen, vermeld in artikel 11, §1, van de wet, en artikel 38 en 39 van dit besluit.
De gemeente of de concessionaris zal de machtiging en de documenten, vermeld in het eerste lid, 1° tot en met 3°, bij de toekenning van een standplaats en nadien periodiek en steekproefsgewijs controleren.
Art. 43. Identificatievereiste bij uitoefenen ambulante activiteiten (KB artikel 21)
Elke persoon die een ambulante activiteit uitoefent, dient zich te identificeren aan de hand van een leesbaar uithangbord, zichtbaar geplaatst op het kraam of het voertuig, indien hij de activiteit aan het kraam of het voertuig uitoefent. Het bord moet eveneens door de aangestelden aangebracht worden wanneer deze alleen werken.
Het bord bevat volgende vermeldingen:
1. hetzij de naam, de voornaam van de persoon die een ambulante activiteit uitoefent als natuurlijk persoon voor eigen rekening of voor wiens rekening of in wiens dienst de activiteit wordt uitgeoefend;
hetzij de naam, de voornaam van de persoon die het dagelijks bestuur binnen een rechtspersoon waarneemt of voor wiens rekening of in wiens dienst de activiteit wordt uitgeoefend;
2. de firmanaam en/of de benaming van de onderneming;
3. al naargelang het geval, de gemeente van haar maatschappelijke zetel of van de uitbatingszetel; en indien de onderneming niet in België gelegen is, het land en de gemeente waar deze zich bevindt;
4. het inschrijvingsnummer in de Kruispuntbank van Ondernemingen (of een identificatie die deze vervangt, indien het om een buitenlands bedrijf gaat).
HOOFDSTUK IV - REGLEMENT KERMISACTIVITEITEN OP DE OPENBARE KERMISSEN
Afdeling 1. Organisatie van kermisactiviteiten en ambulante activiteiten in kermisgastronomie op openbare kermissen
Art. 44. Toepassingsgebied (wet artikel 1, 5°, artikel 2, §2)
Als kermis wordt beschouwd elke manifestatie ingericht of voorafgaand toegelaten door de gemeente om, op vastgestelde plaatsen en tijdstippen, de uitbaters van kermisattracties of van vestigingen van kermisgastronomie, die er producten of diensten aan de consument verkopen, samen te brengen.
Als kermisactiviteit wordt beschouwd elke verkoop, te koop aanbieding of uitstalling met het oog op de verkoop van diensten aan de consument in het kader van de uitbating van kermisattracties of van vestigingen van kermisgastronomie.
Art. 45. Gegevens van openbare kermissen (wet artikel 8, §2)
De gemeenteraad geeft volmacht aan het college van burgemeester en schepenen om de data voor de kermissen te bepalen. Het college van burgemeester en schepenen kan steeds op eigen initiatief of op vraag van de wijkverenigingen de kermislijst en de plaats van de kermis wijzigen.
De duur van de bezetting van de standplaatsen door de foorinrichtingen en kermiskramen wordt eveneens door het college van burgemeester en schepenen bepaald.
Het is verboden een kermisattractie te installeren of de installatie ervan op te slaan buiten de voorziene plaatsen en data voor iedere kermis of foor, alsook in de gevallen dat de overheid de intrekking van de concessie of de vergunning beveelt.
De gemeente richt op het openbaar domein openbare kermissen in.
De plaats en het tijdstip van de kermis worden door het college van burgemeester en schepenen bepaald.
Art. 46. Voorwaarden inzake toewijzing standplaatsen (wet artikel 8, §2, artikel 10, §1 en KB artikel 4, §2 en artikel 10)
De standplaatsen op een openbare kermis worden toegewezen:
§1. Voor kermisattracties en vestigingen van kermisgastronomie met bediening aan tafel:
- houder zijn van een 'machtiging als werkgever in kermisactiviteiten' voor eigen rekening;
- aan rechtspersonen door tussenkomst van de persoon verantwoordelijk voor hun dagelijks bestuur houder van de 'machtiging als werkgever in kermisactiviteiten'.
Bijkomende voorwaarden:
- uitbater dient behoorlijk gedekt te zijn door verzekeringspolissen inzake burgerlijke aansprakelijkheid en tegen brandrisico’s;
- wanneer het een kermisattractie met voortbeweging van personen, aangedreven door een niet-menselijke energiebron betreft, de attractie voldoet aan de bepalingen van artikel 10 van het KB van 18 juni 2003 betreffende de uitbating van kermistoestellen;
- attractie met dieren zijn niet toegestaan op het grondgebied van Overijse;
- het bewijs dat de vestiging van kermisgastronomie met bediening aan tafel en de personen die er werkzaam zijn voldoen aan de reglementaire voorwaarden inzake volksgezondheid.
§2. Voor vestigingen van kermisgastronomie zonder bediening aan tafel:
- houder zijn van een 'machtiging als werkgever in ambulante activiteiten' voor eigen rekening;
- aan rechtspersonen door tussenkomst van de persoon verantwoordelijk voor hun dagelijks bestuur houder van de 'machtiging als werkgever in ambulante activiteiten'.
Bijkomende voorwaarden:
- uitbater dient behoorlijk gedekt te zijn door verzekeringspolissen inzake burgerlijke aansprakelijkheid en tegen brandrisico’s;
- het bewijs dat de vestiging en de personen die er werkzaam zijn voldoen aan de reglementaire voorwaarden inzake volksgezondheid.
Teneinde de diversiteit van het aanbod te waarborgen is het aantal standplaatsen per onderneming beperkt tot 2 (twee).
§3 Het is verboden:
1. een kermis te organiseren of zich als foorkramer te vestigen op een voor het publiek toegankelijk privaat terrein zonder vergunning van de bevoegde overheid;
2. een kermisattractie te installeren of de installatie ervan op te slaan buiten de voorziene plaatsen en data voor iedere kermis of foor, alsook in de gevallen dat de overheid de intrekking van de concessie of de vergunning beveelt;
3. voor de uitbaters hun voertuigen elders te plaatsen dan op de door het bestuur aangeduide plaatsen.
De kermisattracties en de voertuigen geplaatst in overtreding met onderhavige bepaling moeten verplaatst worden bij het eerste politiebevel. Bij ontstentenis zal het bestuur ertoe overgaan op kosten en risico van de overtreder.
Art. 47. Verhouding abonnement – losse plaatsen (KB artikelen 8 en 9, §1)
§1. De standplaatsen op de openbare kermissen worden toegewezen hetzij voor de duur van de kermis, hetzij per abonnement. Het abonnement is de regel.
De toewijzing voor de duur van de kermis is mogelijk:
- in geval van absolute noodzaak;
- wanneer de verplichtingen onafscheidelijk zijn verbonden aan de hernieuwing van de kermis (bijvoorbeeld introductie van nieuwe attracties).
§2. De standplaatsen per abonnement worden toegewezen aan de uitbater die een zelfde standplaats op een abonnementsplaats heeft verkregen gedurende drie opeenvolgende jaren.
Voor de berekening van de termijn, worden de opeenvolgende jaren van verkrijging van de standplaats door de overlater verrekend in het voordeel van de overnemer, op voorwaarde dat er geen onderbreking was bij de overname.
De regel van drie jaar geldt niet wanneer de standplaats werd verkregen naar aanleiding van een opschorting van het abonnement. Deze beperking is echter niet van toepassing op de persoon die daarna de nieuwe overnemer is geworden van de standplaats.
Art. 48. Toewijzingsregels voor standplaatsen op de openbare kermissen (KB artikel 13)
§1. Vacature en kandidatuurstelling standplaats (KB artikelen 13 en 14)
Wanneer een standplaats vrijkomt, zal de burgemeester of zijn afgevaardigde deze vacature bekend maken door publicatie van een kennisgeving.
Deze kennisgeving zal gebeuren door middel van een bericht aangeplakt aan het gemeentelijk infobord en/of, via de website (www.overijse.be) en/of via de lokale pers.
De kandidaturen worden ingediend volgens de voorschriften en binnen de termijn voorzien in de kennisgeving van de vacature. Kandidaturen die hieraan niet voldoen, worden niet weerhouden.
§2. Onderzoek van de kandidaturen (KB artikel 15)
Voor de vergelijking van de kandidaturen onderzoekt de gemeente of voldaan is aan de voorwaarden inzake toewijzing vermeld in artikel 46 van dit reglement.
De standplaatsen worden toegewezen op basis van één of meer van de volgende criteria:
a) de aard van de attractie of van de vestiging;
b) de technische specificaties van de attractie of van de vestiging;
c) de graad van veiligheid van de attractie of van de vestiging;
d) de aantrekkingskracht van de attractie of van de vestiging;
e) de deskundigheid van de uitbater, van de aangestelde - verantwoordelijken en van het tewerkgesteld personeel;
f) desgevallend, de nuttige ervaring;
g) de ernst en het zedelijk gedrag van de kandidaat.
Het openen van de kandidaturen, hun vergelijkend onderzoek, de controle van de voorwaarden en de gemotiveerde beslissing tot toewijzing van de standplaats worden opgenomen in een proces-verbaal.
§3. Bekendmaking van de toewijzing van de standplaats (KB artikel 15, §5)
De gemeente deelt zowel aan de kandidaat die de standplaats toegewezen kreeg als aan elke niet weerhouden kandidaat de beslissing die hem aanbelangt mee:
- hetzij bij ter post aangetekend schrijven met ontvangstmelding;
- hetzij bij persoonlijk overhandigde brief tegen ontvangstmelding;
- hetzij per fax of e-mail met ontvangstmelding.
Art. 49. Het register of plan van de toegewezen standplaatsen (KB artikel 16)
Een plan of register wordt bijgehouden waarin voor elke toegewezen standplaats vermeld staat:
a) de situering van de standplaats;
b) de toewijzingsmodaliteiten van de standplaats;
c) de duur van het gebruiksrecht of het abonnement;
d) de naam, voornaam, adres van de persoon aan wie of door tussenkomst van wie de standplaats toegewezen werd;
e) desgevallend, het maatschappelijk doel van de rechtspersoon aan wie de standplaats toegewezen werd en het adres van haar maatschappelijke zetel;
f) het ondernemingsnummer;
g) de aard van de attractie of van de vestiging die de standplaats inneemt of die op de standplaats toegelaten is;
h) de prijs van de standplaats behalve wanneer deze uniform werd vastgesteld;
i) desgevallend, de identificatie van de overlater en de datum van de overdracht.
Art. 50. Spoedprocedure (KB artikel 17)
§1. Indien, in de vijftien dagen voorafgaand aan de opening van de kermis, de standplaatsen vacant blijven:
- hetzij omdat zij niet konden worden toegewezen na afloop van de gewone procedure (cfr. artikel 48 van dit reglement);
- hetzij omdat ze dit in die tussentijd zijn geworden;
- hetzij ten gevolge van hun niet-bezetting resulterend uit de afwezigheid van hun ouder,
kan er worden voorzien in een spoedprocedure die als volgt is bepaald:
1° de gemeente raadpleegt de door hem gekozen kandidaten. Hij richt zich, in de mate van het mogelijke, tot verscheidene kandidaten per voorziene standplaats;
2° de kandidaturen worden ingediend hetzij per duurzame drager tegen ontvangstbewijs, hetzij schriftelijk tegen ontvangstbewijs;
3° de gemeente gaat over tot de toewijzing van de standplaatsen. De toewijzing gebeurt op basis van de wettelijke voorziene criteria, zoals omschreven in artikel 48, §2 van het reglement;
4° hij stelt een proces-verbaal op dat per vacature of onbezette standplaats de kandidaten vermeld die hun kandidatuur hebben ingediend;
5° indien meerdere kandidaten naar eenzelfde standplaats dingen, geeft hij in het proces- verbaal de motivatie van zijn keuze aan;
6° hij deelt aan iedere kandidaat, hetzij bij ter post aangetekend schrijven met ontvangstmelding, hetzij bij persoonlijk overhandigde brief tegen ontvangstmelding, hetzij per fax of e-mail met ontvangstmelding, de beslissing mede die hem aanbelangt.
§2. Het plaatsen van uitbaters van kermisattracties of vestigingen waaraan een standplaats werd toegewezen op basis van de spoedprocedure, kan leiden tot aanpassingen aan het plan van de kermis, voor zover deze beperkt blijven en nauwkeurig worden gemotiveerd door de technische noodzakelijkheden van de toevoeging van de nieuwkomers op het kermisterrein.
De aanpassingen zullen onderworpen worden aan de goedkeuring van de eerstvolgende gemeenteraad of college van burgemeester en schepenen, al naargelang het geval.
Art. 51. Duur abonnement (KB artikel 12, §1 en 2)
§1. Het abonnement heeft een duur van vijf jaar.
Na afloop wordt het stilzwijgend verlengd behalve in de gevallen bedoeld bij het opschorten (cfr. artikel 52 van dit reglement) of het afstand doen van het abonnement (cfr. artikel 53 van dit reglement).
§2. De houder van het abonnement kan, op gemotiveerd verzoek, het abonnement voor een kortere duur verkrijgen. Deze aanvraag wordt ingewilligd bij de stopzetting van de activiteiten aan het einde van de loopbaan.
Indien zij omwille van andere motieven aangevraagd wordt, hangt ze af van de beoordeling van de burgemeester, van zijn afgevaardigde of van de concessionaris.
Art. 52. Opschorten abonnement (KB artikel 12, §3)
De houder van het abonnement kan het abonnement opschorten wanneer:
1° Hij tijdelijk ongeschikt is om zijn activiteit uit te oefenen:
- door ziekte of ongeval op grond van een medisch attest;
- door overmacht op een verantwoorde wijze aangetoond.
De opschorting gaat in onmiddellijk na de bekendmaking van de ongeschiktheid en houdt op op het einde van de kermis.
Indien de opschorting één jaar overschrijdt, moet zij minstens dertig dagen voor het begin van de kermis hernieuwd worden.
2° Hij over een abonnement beschikt voor een andere kermis die op hetzelfde ogenblik plaats heeft.
De opschorting moet worden bekend gemaakt tenminste drie maanden voor de begindatum van de kermis. Zij mag geen drie opeenvolgende jaren overschrijden.
De opschorting impliceert de opschorting van de wederzijdse verplichtingen die uit de overeenkomst voortkomen.
De vraag tot opschorting dient te gebeuren:
- hetzij bij ter post aangetekend schrijven met ontvangstmelding;
- hetzij bij persoonlijk overhandigde brief tegen ontvangstmelding;
- hetzij per fax of e-mail met ontvangstmelding.
Art. 53. Afstand van het abonnement (KB artikel 12, §4)
De houder van het abonnement kan van het abonnement afstand doen:
- bij de vervaldag van het abonnement, mits een opzegtermijn van tenminste drie maanden;
- bij de stopzetting van zijn activiteiten, mits een opzegtermijn van tenminste drie maanden;
- indien hij definitief ongeschikt is om zijn activiteit uit te oefenen omwille van redenen vermeld in artikel 52.1° van dit reglement. De opzegging gaat in op de dertigste dag volgend op de bekendmaking van de ongeschiktheid;
- de houder kan een vervroegde beëindiging van zijn abonnement aanvragen voor andere motieven. De beslissing om gevolg aan deze aanvraag te geven hangt af van de beoordeling van de burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris;
- de rechthebbenden van de natuurlijke persoon die voor eigen rekening zijn activiteit uitoefent, kunnen bij zijn overlijden, zonder vooropzeg, afstand doen van het abonnement waarvan hij de houder was.
Art. 54. Schorsing en opzegging van het abonnement (KB artikel 12, §6)
§1. De gemeente kan het abonnement intrekken of opschorten: hetzij:
1° omdat de titularis van de standplaats niet langer voldoet aan de wettelijke verplichtingen betreffende de uitoefening van kermisactiviteiten of aan deze die van toepassing zijn op de betrokken attractie of vestiging;
2° wanneer (een deel van) de standplaatsen definitief worden opgeheven;
3° wanneer tijdelijk of definitief een standplaats wordt verplaatst of opgeschort;
4° indien niet gehouden wordt aan de voorwaarden vermeld in dit reglement;
5° bij afwezigheid van 1 keer zonder de kermisleider vooraf op de hoogte te brengen.
De intrekking van het abonnement gebeurt overeenkomstig de bepalingen vastgelegd in dit gemeentelijk reglement. Wanneer de standplaatsen op een openbare kermis definitief worden opgeheven, moet de gemeente de houder van het abonnement een vooropzegtermijn geven die niet korter mag zijn dan 1 jaar (behalve in geval van dringende noodwendigheid).
§2. De schorsing of opzegging gebeurt zonder enig recht op schadevergoeding noch terugbetaling van het eventuele plaatsrecht.
§3. Voor dringende aangelegenheden kan de burgemeester of zijn afgevaardigde steeds, voor redenen van algemeen belang, de toegewezen standplaats(en) tijdelijk of definitief ontnemen of de foorkramer verplichten een andere standplaats(en) in te nemen zonder dat daardoor enig recht op schadevergoeding ontstaat.
§4. De beslissing tot schorsing of opzegging wordt betekend bij een ter post aangetekend schrijven met ontvangstbewijs of op een duurzame drager tegen ontvangstbewijs.
Art. 55. Overdracht standplaats (KB artikel 18)
§1. De overdracht van een standplaats is toegelaten wanneer:
1) de houder van een standplaats op een openbare kermis de uitbating van zijn attractie(s) of zijn vestiging(en) stopzet;
2) de houder van een standplaats overlijdt. Zijn rechthebbenden kunnen zijn standplaats overlaten.
§2. In beide gevallen is overdracht slechts mogelijk op voorwaarde dat:
- de overnemer(s) de attractie(s) of vestiging(en) uitgebaat op de overgedragen standplaatsen overneemt;
- de overnemer voldoet aan de voorwaarden tot het toewijzen van een standplaats op de kermis (cfr. artikel 48 van dit reglement);
- de gemeente vastgesteld heeft dat de overnemer voldoet aan de voorwaarden tot overdracht.
Art. 56. Inname standplaatsen (KB artikel 11)
§1. De standplaatsen kermisattractie of vestiging van kermisgastronomie met bediening aan tafel kunnen ingenomen worden door:
1) de personen aan wie standplaats toegewezen is (cfr. artikel 46 van dit reglement) houders 'machtiging als werkgever in kermisactiviteiten';
2) de verantwoordelijke van het dagelijks bestuur van een rechtspersoon aan wie de standplaats is toegewezen, houder van de 'machtiging als werkgever in kermisactiviteiten';
3) de echtgenoot of echtgenote of wettelijk samenwonende van de natuurlijke persoon aan wie de standplaats werd toegewezen, houders van de 'machtiging als werkgever in kermisactiviteiten' voor de uitoefening van de kermisactiviteit voor eigen rekening;
4) de feitelijke vennoten van de natuurlijke persoon aan wie de standplaats werd toegewezen, houders van de 'machtiging als werkgever in kermisactiviteiten' voor de uitoefening van de kermisactiviteit voor eigen rekening;
5) de personen die beschikken over de 'machtiging als aangestelde-verantwoordelijke in kermisactiviteiten' die de kermisactiviteit uitoefenen voor rekening of in dienst van de personen bedoeld in 1) tot en met 4);
6) aangestelden die de kermisactiviteit uitoefenen voor rekening of in dienst van de personen bedoeld in 1) tot en met 4) onder het gezag en in aanwezigheid van deze of van een persoon bedoeld in 5);
De personen bedoeld in 2) tot en met 5) kunnen deze standplaatsen innemen buiten de aanwezigheid van de houder van de vereiste machtiging. Zij kunnen deze standplaatsen innemen buiten de aanwezigheid van de personen aan wie of door middel van wie ze werden toegewezen.
De personen bedoeld in 6) kunnen enkel de standplaats innemen in aanwezigheid van een houder van de vereiste machtiging.
§2. De standplaatsen voor een ambulante activiteit in kermisgastronomie zonder bediening aan tafel kunnen ingenomen worden door:
1) de personen aan wie de standplaats toegewezen is (cfr. artikel 46 van dit reglement), houders 'machtiging als werkgever in ambulante activiteiten';
2) de verantwoordelijke voor het dagelijks bestuur van een rechtspersoon, aan wie de standplaats is toegewezen, houder van een 'machtiging als werkgever in ambulante activiteiten';
3) de feitelijke venno(o)t(en) van de natuurlijke persoon aan wie de standplaats werd toegewezen, houder van een 'machtiging als werkgever' voor de uitoefening van een ambulante activiteit voor eigen rekening;
4) de echtgenoot of echtgenote en wettelijk samenwonende van de natuurlijke persoon aan wie de standplaats werd toegewezen, houder van een 'machtiging als werkgever' voor de uitoefening van een ambulante activiteit voor eigen rekening;
5) door de personen die beschikken over een 'machtiging als aangestelde A' of een 'machtiging als aangestelde B', die een ambulante activiteit uitoefenen voor rekening of in dienst van de natuurlijke persoon of rechtspersoon bedoeld in 1) tot en met 4);
6) door de personen vrijgesteld van de machtiging tot het uitoefenen van ambulante activiteiten2 in een vestiging kermisgastronomie zonder bediening aan tafel, in aanwezigheid en onder het gezag van de houder van de 'machtiging ambulante activiteiten als werkgever' of van de houder van de 'machtiging ambulante activiteiten als aangestelde A of B';
De personen opgesomd in 2) tot en met 5) kunnen de standplaatsen innemen buiten de aanwezigheid van de personen aan wie of door middel van wie ze werden toegewezen.
Art. 57. Vooropzeg vanuit de gemeente (Wet artikel 8, §2, gewijzigd door decreet)
Wanneer een deel van de kermis of alle standplaatsen definitief worden opgeheven, geldt een termijn van vooropzeg aan de houders van een standplaats per abonnement van ten minste 6 maanden. In gevallen van absolute noodzakelijkheid kan hier van afgeweken worden. De minimumtermijn kan dan ingekort worden.
Art. 58. Bijzondere schikkingen kermissen
§1. Geen enkele opstelling wordt uitgevoerd vooraleer een afgevaardigde van het college van burgemeester en schepenen de plaats heeft aangeduid en goedgekeurd.
§2. Behoudens toestemming van de burgemeester of zijn afgevaardigde dient de foorkramer zijn standplaats uit te baten tot het einde van de kermis en mag hij slechts vanaf dat tijdstip zijn kermisattractie verplaatsen. Bij overtreding kan de burgemeester of zijn afgevaardigde het recht op de standplaats schorsen of intrekken zonder enig recht op schadevergoeding noch terugbetaling van het plaatsrecht.
§3. Het is ten strengste verboden om pinnen of andere voorwerpen in de grond te slaan. Voor het vastmaken van de attractie of dekzeilen moeten gewichten of andere methodes worden gebruikt. Het is ten strengste verboden om de grondbedekking op enigerlei wijze te beschadigen of op welke wijze dan ook er enig merkteken op aan te brengen. De foorkramer zal aansprakelijk gesteld worden voor de door hem aangebrachte schade die op zijn kosten zal worden hersteld.
§4. De opening van de kermis gebeurt vanaf vrijdag om 18 uur. Voor de opening van de foor mag het publiek niet toegelaten worden in de inrichtingen.
§5. In de week mogen de inrichtingen open blijven tot 23 uur; op zaterdag, zondag en maandag en op feestdagen tot 1 uur 's morgens. Het maken van muziek wordt als volgt geregeld:
- in het weekend mag er geen muziek gemaakt worden voor 12 uur en na 24 uur;
- op weekdagen niet voor 15 uur en na 23 uur.Onverminderd het recht van de burgemeester alle gerucht dat de inwoners kan storen te verbieden, mag de geluidssterkte niet meer bedragen dan 75 dB(A) voor 20 uur en 50 dB(A) tussen 20 en 24 uur. De intensiteit van het geluid wordt gemeten op 10 meter van de geluidsbron en op een hoogte van 1,2 meter. De metingen zullen worden uitgevoerd met sonometers die voldoen aan de nauwkeurigheidseisen bepaald in de Belgische norm NBN.
§6. Elektriciteitsopwekking
De geluidssterkte van motoren gebruikt voor het opwekken van elektriciteit mag niet meer dan 75 dB bedragen, gemeten op 1 meter afstand van de geluidsbron. Bij overtreding kan de burgemeester of zijn afgevaardigde het recht op de standplaats schorsen of intrekken zonder enig recht op schadevergoeding noch terugbetaling van het plaatsrecht.
§7. Het plaatsen van voertuigen op de kermis is verboden. Slechts de voertuigen noodzakelijk voor de uitbating van de inrichting zijn toegelaten. Alle andere voertuigen zullen geparkeerd worden op de door het college van burgemeester en schepenen aangeduide plaatsen.
De kermisattracties en de voertuigen geplaatst in overtreding met onderhavige bepaling moeten verplaatst worden bij het eerste politiebevel. Bij ontstentenis zal het bestuur ertoe overgaan op kosten en risico van de overtreder.
§8. De kermisattracties die op de openbare weg/parking staan moeten tussen het vallen van de avond en het aanbreken van de dag voldoende gesignaleerd worden. Zij moeten 's avonds voldoende verlicht zijn voor het publiek.
§9. De foorkramers zullen hun inrichtingen derwijze moeten plaatsen dat er geen schade wordt toegebracht aan de bomen en dat deze bomen niet worden blootgesteld aan schadelijke uitwasemingen van schouwen. De foorkramers zullen zich moeten gedragen naar de onderrichtingen van de verantwoordelijke van de kermis, belast met de afbakeningen van de plaatsen. De beschadigingen aan de bomen aangericht zullen door de technische dienst geschat en door de nalatige foorkramers onmiddellijk vergoed worden.
§10. Het afval dient dagelijks opgeruimd te worden en op het einde van de kermisactiviteiten de volledige standplaats. Voor al het huisvuil dat op het grondgebied Overijse wordt achtergelaten dienen reglementaire huisvuilzakken gebruikt te worden. Deze kunnen bekomen worden bij het gemeentebestuur.
§11. Uitbating van de kramen of attracties gebeurt enkel in het Nederlands. Enkel ééntalig Nederlandse opschriften zijn toegelaten.
§12. Het is verboden:
a) enig deel van de openbare weg/parking te beschadigen;
b) de waterafvoer naar de rioolkolken te belemmeren;
c) enig vuil water uit te gieten of te laten aflopen elders dan in de rioolkolken;
d) dierlijke of plantaardige vetten, minerale oliën, ontvlambare stoffen of vluchtige solventen te lozen in de riolering;
e) op het openbaar domein (straten, wegen, pleinen, stegen, achterbuurten, voetpaden, parken, aanplantingen, aangelegde groene zones, sport- en speelpleinen) te storten, neer te leggen of weg te werpen: vuilnis, aarde, gruis, puin, vruchtenschillen, groenteafval, papier en alle andere voorwerpen van aard om het wegverkeer te belemmeren of die nadelig zijn voor de openbare gezondheid, reinheid en veiligheid;
f) alcoholische dranken of andere dranken zonder eetwaren te verkopen;
g) een vergoeding aan te bieden, te geven of te aanvaarden voor het ruilen of innemen van standplaatsen.
§13. Gezagsverhouding
De kermisuitbater moet zich gedragen naar de onderrichtingen van de burgemeester of zijn afgevaardigde. Hij dient zich tegenover het publiek en de afgevaardigden van de gemeente correct te gedragen. De burgemeester of zijn afgevaardigde houdt toezicht op het innemen van de standplaatsen en wijst de niet ingenomen plaatsen alsnog toe.
§14. Kennisname van het kermisreglement
Een afschrift van het kermisreglement wordt overhandigd aan elke foorkramer. Door het bezetten van een standplaats verklaart de kermisuitbater zich te onderwerpen aan al de voorschriften van het huidig reglement en de hierop eventueel betrekking hebbende retributies.
§15. Betaling van de retributies
De houder van een standplaats moet de eventuele standplaatsvergoeding betalen overeenkomstig de modaliteiten van de desbetreffende retributieverordening. De betalingen geschieden in principe door storting in de gemeentekas.
Wanneer de bijdrage voor het innemen van een standplaats op de kermis van hand tot hand wordt betaald aan de afgevaardigde van de gemeente wordt er steeds een ontvangstbewijs afgegeven.
§16. Verwijdering van de kermis
Onafgezien van en onverminderd de opsporing en vaststelling van de overtredingen die onder de specifieke bevoegdheid van de ambtenaren en beambten van de Economische Algemene Inspectie van de Federale Overheidsdienst Economie of onder de bevoegdheid van de ambtenaren en controleurs van het Bestuur voor het Beleid van de K.M.O.’s van het Ministerie van Middenstand en Landbouw vallen en de wettelijk voorziene stafbepalingen van toepassing op deze overtredingen, zullen de overtreders van dit reglement door het gemeentebestuur van de kermis verwijderd worden, zonder enig recht op schadevergoeding noch terugbetaling van het plaatsrecht.
§17. Politiereglementen
Alle politiereglementen en maatregelen betreffende de goede orde blijven gedurende de kermis van kracht.
§18. Sancties
Overtredingen op dit reglement kunnen aanleiding geven tot ontzegging van de kermis zonder enig recht op schadevergoeding noch terugbetaling van het plaatsrecht.
§19. Uitvoering van het reglement
Het college van burgemeester en schepenen wordt met de uitvoering van dit reglement belast, alsmede met het beoordelen en beslechten van eventuele niet voorziene of spoedeisende gevallen en/of de misbruiken die zouden worden vastgesteld.
Afdeling 2. Organisatie van kermisactiviteiten op het openbaar domein buiten openbare kermissen
Art. 59. Toepassingsgebied (KB artikelen 19 en 20)
§1. Op aanvraag van een kermisuitbater
Eenieder die een standplaats wenst in te nemen op één of meerdere plaatsen van het openbaar domein buiten de openbare kermissen om een kermisattractie of vestiging van kermisgastronomie met bediening aan tafel uit te baten dient dit voorafgaand aan te vragen bij de gemeente.
Deze aanvraag dient te gebeuren via standaardformulier.
§2. Vanuit de gemeente
Wanneer de gemeente een standplaats op het openbaar domein wenst toe te kennen, wordt de procedure zoals omschreven in artikel 48 van Afdeling 1 van dit reglement gevolgd.
Art. 60. Voorwaarden inzake toewijzing en inname standplaatsen (KB artikel 21)
De personen die voldoen aan de voorwaarden tot het verkrijgen (cfr. supra Afdeling 1, artikel 46) en innemen van de standplaatsen op de openbare kermis (cfr. supra Afdeling 1, artikel 56) kunnen standplaatsen op het openbaar domein verkrijgen en innemen.
Art. 61. Duur machtiging (KB artikel 22)
De machtiging wordt door de gemeente toegekend
- hetzij voor een bepaalde periode;
- hetzij per abonnement.
Een abonnement kan toegekend worden van zodra de kermisuitbater een zelfde standplaats heeft verkregen gedurende drie opeenvolgende jaren.
Voor de berekening van de termijn, worden de opeenvolgende jaren van verkrijging van de standplaats door de overlater verrekend in het voordeel van de overnemer, op voorwaarde dat er geen onderbreking was bij de overname.
De regel van drie jaar geldt niet wanneer de standplaats werd verkregen naar aanleiding van een opschorting van het abonnement. Deze beperking is echter niet van toepassing op de persoon die daarna de nieuwe overnemer is geworden van de standplaats.
HOOFDSTUK V - TOEPASSINGSGEBIED VAN HET REGLEMENT
Art. 62. In werking treden van gemeentelijk reglement
Dit reglement betreffende de ambulante activiteiten op de openbare markten en op het openbaar domein en kermisactiviteiten treedt in werking op 1 januari 2023.
Het vroegere reglement met betrekking tot ambulante activiteiten op de openbare markten en op het openbaar domein en kermisactiviteiten was opgenomen in het politiereglement, vastgesteld door de gemeenteraad op 17 december 2013, wordt opgeheven vanaf 1 januari 2023.
Dit reglement is van toepassing op het grondgebied van Overijse.