De gemeenteraadscommissie Mens, Interne Zaken en Financiën vergadert ingevolge een regelmatige bijeenroeping door de commissievoorzitter Mens, Interne Zaken en Financiën volgens de bepalingen van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad van 18 februari 2025.
De commissievoorzitter opent de zitting om 20 uur.
Het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad van 18 februari 2025 voorziet in de artikelen 29 tot en met artikel 45 in de oprichting en organisatie van gemeenteraadscommissies.
In zitting van de gemeenteraad van 18 februari 2025 werden 13 leden, hun plaatsvervangers en 2 leden met raadgevende stem van de gemeenteraadscommissie Mens, Interne Zaken en Financiën aangeduid.
De commissie Mens, Interne Zaken en Financiën wordt voorgezeten door een gemeenteraadslid. De leden van het college van burgemeester en schepenen kunnen geen voorzitter zijn van de commissie. De commissie duidt onder haar leden een voorzitter en een plaatsvervanger aan.
Het commissielid dat de hoogste plaats bekleedt op de voorrangslijst van de gemeenteraad zit de installatievergadering voor tot na de verkiezing van de voorzitter.
Met het oog op de verkiezing van de voorzitter en zijn plaatsvervanger dienen de kandidaturen per e-mail te worden ingediend bij de algemeen directeur uiterlijk vijf werkdagen vóór de verkiezing.
Op 7 februari 2025 werden de fractievoorzitters verzocht om de eventuele kandidatuur van voorzitter voor de gemeenteraadscommissie Mens, Interne Zaken en Financiën in te dienen bij de algemeen directeur uiterlijk vijf werkdagen voor de verkiezing van 17 maart 2025.
Volgende kandidaturen werden geldig ontvangen voor het voorzitterschap:
Volgende kandidaturen werden geldig ontvangen voor het plaatsvervangend voorzitterschap:
De gemeenteraadscommissie Mens en Interne Zaken dient over te gaan tot de geheime en afzonderlijke verkiezing van de voorzitter en de plaatsvervangend voorzitter van de commissie. De stemming is geheim en geschiedt bij volstrekte meerderheid conform artikel 23 van het huishoudelijk reglement.
Het presentiegeld van de voorzitter van de gemeenteraadscommissie wordt toegekend conform de bepalingen van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad.
MJP0001434 - budgetsleutel ARK 6200010.
Stemming
(alfabetisch)
1) Commissievoorzitter:
De geheime en afzonderlijke stemming betreffende de kandidatuur van de heer Joris Kelchtermans als commissievoorzitter van de gemeenteraadscommissie Mens, Interne Zaken en Financiën, geeft volgende uitslag:
De geheime en afzonderlijke stemming betreffende de kandidatuur van de heer Alan Pauwels als commissievoorzitter van de gemeenteraadscommissie Mens, Interne Zaken en Financiën, geeft volgende uitslag:
2) Plaatsvervangend commissievoorzitter:
De geheime en afzonderlijke stemming betreffende de kandidatuur van mevrouw Vera De Man als plaatsvervangend commissievoorzitter van de gemeenteraadscommissie Mens, Interne Zaken en Financiën, geeft volgende uitslag:
De geheime en afzonderlijke stemming betreffende de kandidatuur van mevrouw Myriam Vanderlinden als plaatsvervangend commissievoorzitter van de gemeenteraadscommissie Mens, Interne Zaken en Financiën, geeft volgende uitslag:
Artikel 1
De gemeenteraadscommissie duidt de heer Joris Kelchtermans aan als commissievoorzitter van de gemeenteraadscommissie Mens, Interne Zaken en Financiën.
Artikel 2
De gemeenteraadscommissie duidt mevrouw Vera De Man aan als plaatsvervangend commissievoorzitter van de gemeenteraadscommissie Mens, Interne Zaken en Financiën.
De planning van de gemeenteraadscommissie Mens, Interne Zaken en Financiën wordt besproken.
Het is aangewezen dat de gemeenteraadscommissie Mens, Interne Zaken en Financiën enkele praktisch afspraken maakt houdende de vergaderingen.
Geen.
Enig artikel
De gemeenteraadscommissie Mens, Interne Zaken en Financiën beslist:
Regelgeving
Het Vlaams Parlement keurde op 3 mei 2019 het decreet houdende de organisatie van buitenschoolse opvang en de afstemming tussen buitenschoolse activiteiten (BOA-decreet) goed. De Vlaamse overheid legt de regierol van de uitvoering van dit decreet bij de lokale besturen. De deadline voor het uitstippelen van dit lokaal buitenschools beleid is 31 december 2025 (recent verlengd tot 1 september 2026, zie puntje vervolgtraject). Het decreet en de aanvullende nota zijn als bijlage na te lezen.
Aanstelling projectmedewerker BOA-decreet
Tot begin januari 2025 stonden 2 collega’s bij de uitwerking van het BOA-decreet, naast hun andere taken, in voor het voortraject van de visiebepaling. Hiervoor kregen ze begeleiding van de externe consultant Bataljong.
Sinds 28 oktober 2024 werd een halftijdse projectmedewerker Buitenschoolse Opvang en Activiteiten (BOA) in dienst genomen. Deze collega sloot aan vanaf de tweede fase van het voortraject, meer bepaald vanaf de SWOT-analyse en de aanvullende gesprekken met minder bereikte doelgroepen.
Voortraject
Op de gemeenteraadscommissie Mens en Interne Zaken van 11 juni 2024 werd er een eerste keer een toelichting gegeven bij het plan van aanpak voor de uitwerking van het BOA-decreet. Het voortraject werd toen uitgebreid voorgesteld aan de leden van de gemeenteraadscommissie.
In dit voortraject werden de verschillende stakeholders (kinderen, ouders, scholen, aanbieders van activiteiten, lokaal bestuur) op verscheidene momenten actief betrokken. Het traject bestond uit drie fases:
Op 21 januari 2025 kwam de klankbordgroep een eerste keer samen om de nieuwe bevoegde schepenen op de hoogte te brengen van de stand van zaken in de uitwerking van het BOA-decreet.
Op 11 februari en op 18 februari 2025 kwam de klankbordgroep opnieuw samen om de lokale visie op het BOA-decreet verder te bespreken alsook een eerste aanzet tot de actieplannen.
Vervolgtraject
Op 28 februari 2025 kreeg het lokaal bestuur een brief van het Agentschap Binnenlands Bestuur betreffende 'Buitenschoolse Opvang en Activiteiten'. In de brief wordt er verwezen naar de beslissingen die de Vlaamse Regering op 28 februari 2025 heeft genomen:
De beslissingen van de Vlaamse Regering worden nog bekrachtigd in een wijziging van het decreet en de uitvoeringsbesluiten. Bovenstaande informatie heeft invloed op het vervolgtraject in de uitrol van het BOA-decreet in Overijse.
Wat wel vastligt:
Het BOA-decreet heeft als ambitie om te komen tot een gedragen lokale visie op buitenschoolse opvang en activiteiten. Op basis van deze gedragen visie kan het vervolgtraject voor de uitwerking van het BOA-decreet worden aangevat, meer bepaald het opstellen van de actieplannen, uitwerking van het subsidiereglement en afstemming met de externe partners.
Onze visie op buitenschoolse opvang en activiteiten
Overijse vertrekt voor de visie op buitenschoolse opvang en activiteiten vanuit haar visie op Kindvriendelijke gemeente: ‘… Iedereen heeft toegang tot veilige en uitdagende plekken in de buurt om te spelen, tot rust te komen en om elkaar te ontmoeten. De gemeente neemt de regierol op in een gevarieerd vrije-tijdsaanbod waaraan elk kind kan deelnemen om zijn vrije tijd zinvol in te vullen naar believen. …’
Als lokaal bestuur streven we naar het opnemen van de regierol waarbij, samen met de lokale spelers, een gevarieerd aanbod aan buitenschoolse opvang en activiteiten wordt ontwikkeld dat nabij, toegankelijk en betaalbaar is en afgestemd is op de noden van de gezinnen.
Volgende vijf principes leiden het lokaal bestuur hierin:
Het decreet van 3 mei 2019 houdende de organisatie van buitenschoolse opvang en de afstemming tussen buitenschoolse activiteiten legt de regierol van de erkenning en handhaving van het opvangaanbod volgens het Vlaams kwaliteitskader bij de lokale besturen. Dit betekent dat de lokale besturen subsidies zullen krijgen om te verdelen tussen de initiatieven die buitenschoolse opvang en activiteiten organiseren. Deze verdeling gebeurt op basis van een lokaal uitgewerkt subsidiereglement.
De brief van Agentschap Binnenlands Bestuur van 28 februari 2025 omvat heel wat veranderingen ten opzichte van het huidige decreet. Hierdoor zijn er heel wat onduidelijkheden over de verwachtingen van het lokaal bestuur (uitwerking van het decreet, de opmaak van een subsidiereglement) en de effectieve middelen die Overijse zal krijgen. De dienst Kinderopvang en Opvoedingsondersteuning is wachtende op meer informatie van Agentschap Opgroeien.
Enig artikel
De gemeenteraadscommissie Mens, Interne Zaken en Financiën neem kennis van de toelichting visie van het decreet buitenschoolse opvang en activiteiten (BOA).
Het Lokaal Bestuur Overijse baat water gerelateerde installaties uit in de domeinen sport, ontspanning en/of verzorging (of wenst deze uit te baten).
Deze uitbating gaat gepaard met investeringen, (technische) exploitatie, commerciële uitbating, financiering en beheer.
Het bestuur kan deze activiteiten alleen of intergemeentelijk organiseren en ter zake vrij en autonoom beslissen.
Farys heeft hiervoor een aanbod als opdrachthoudende vereniging en maakte op vraag van het bestuur haar voorstel in verband met de toetreding als deelnemer tot de divisie Secundaire Diensten over.
Gezien de complexiteit van dit dossier is een voorafgaande mondelinge toelichting aan de gemeenteraadscommissie aangewezen om een gefundeerde beslissing op de gemeenteraad te kunnen nemen.
De financiële aspecten verbonden aan deze beslissing worden als volgt geregeld:
Enig artikel
De gemeenteraadscommissie Mens, Interne Zaken en Financiën neemt kennis van de toelichting over het toetredingsdossier van Farys ov voor de realisatie van een nieuwe sportinfrastructuur Hagaard.
Op basis van de omgevingsanalyse die zowel de inspiratienota vanuit de administratie alsook de memoranda van alle belanghebbenden in Overijse bevat hebben de meerderheidspartijen een bestuursakkoord gemaakt. Het college van burgemeester en schepenen is hier samen met de administratie mee aan de slag gegaan. De 6 beleidsdoelstellingen (BD) voor het nieuwe meerjarenplan 2026-2031 zijn reeds geschreven en luiden als volgt:
BD 1: Overijse heeft een pittig en verbindend vrijetijdsleven voor en met haar inwoners, verenigingen en partners.
BD 2: Overijse is een ondernemende, authentieke, duurzame gemeente met een robuust natuurlijk landschap en een toekomstgericht woonbeleid.
BD 3: Overijse draagt zorg voor haar jongeren, gezinnen en alleenstaanden, bevordert hun welzijn en biedt aangepaste onderwijskansen die het leerproces stimuleren.
BD 4: Overijse is een veilige gemeente en is toegankelijk door een verstandig en duurzaam mobiliteitsbeleid dat inzet op verkeersveiligheid en op comfort voor de trage weggebruiker.
BD 5: Overijse is een Vlaamse gemeente die haar inwoners betrekt bij het beleid en helpt om het Nederlands te leren, te oefenen en te gebruiken.
BD 6: Overijse is een wendbare, gezonde en data gestuurde organisatie die optimaal aansluit bij de behoeften van haar inwoners.
In de periode maart-april 2025 werken de bevoegde schepenen, samen met de betrokken diensten, de actieplannen en acties met bijhorende indicatoren verder uit.
Vervolgens wordt deze doelstellingenboom op 9 mei 2025 met de inwoners besproken op KLAP. Hierbij zullen de gemeenteraadsleden een aparte rol spelen.
Tot slot zullen de kredietramingen in de periode juni-november 2025 opgemaakt en verfijnd worden. Na het aftoetsen van de operationele en financiële haalbaarheid ervan zal in de maand december 2025 het meerjarenplan ter goedkeuring kunnen worden voorgelegd aan de gemeente- en OCMW raad.
Het bestuur wenst de gemeenteraadsleden tijdig mee te betrekken in het proces van opmaak doelstellingenboom en meerjarenplan.
Geen
Enig artikel
De gemeenteraadscommissie Mens, Interne Zaken en Financiën neemt kennis van de toelichting over het geplande proces voor de opmaak van het nieuwe meerjarenplan 2026-2031 en neemt kennis van het bestuursakkoord van de meerderheidspartijen, alsook van de zes beleidsdoelstellingen die de basis voor het meerjarenplan zullen vormen.
Namens de gemeenteraadscommissie Mens, Interne Zaken en Financiën