Verschillende recente wettelijke wijzigingen dienen opgenomen te worden in de rechtspositie regeling voor het personeel van gemeente en OCMW.
Tot op vandaag bestaan er drie aparte rechtspositieregelingen: één voor het personeel gemeente Overijse, één voor het personeel OCMW Overijse, niet categorie 3, en één specifiek voor het personeel categorie 3 van OCMW Overijse.
Inhoudelijk zijn de rechtspositieregelingen voor personeel gemeente Overijse en personeel OCMW Overijse, niet categorie 3, gelijk. De mogelijkheid bestaat om deze te verwerken tot één document wat zowel naar communicatie naar het personeel, als administratieve verwerking een vereenvoudiging zou betekenen. Tegelijk bestaat ook de mogelijkheid om een aantal paragrafen eenvoudiger te beschrijven.
Hoewel de vrijheid tot aanpassing rond sommige thema's beperkt is, is er toch de mogelijkheid om een aantal artikelen inhoudelijk aan te passen opdat deze beter aansluiten bij de huidige noden en werkwijzes. Het gaat dan onder meer over wijzigingen met betrekking tot het verloop van selecties, toekenning anciënniteiten...
Om de aantrekkelijkheid als werkgever te verhogen is er tevens ook de mogelijkheid om enkele vaste bedragen zoals de anciënniteits- en pensioenpremie aan te passen, maar ook het percentage 2e pensioenpijler te verhogen.
Op 30 november 2020 werd een kader rond uitzendarbeid overeengekomen met de vakorganisaties. Dit werd echter nog niet toegevoegd in de rechtspositieregelingen.
Het is wenselijk om de rechtspositieregelingen aan te passen voor het
Volgende zaken werden daarbij verwerkt voor wat betreft recente wettelijke wijzigingen:
Volgende zaken werden daarbij verwerkt voor wat betreft vereenvoudiging en verbeteren van de leesbaarheid:
Volgende zaken werden daarbij onder meer verwerkt voor wat betreft de inhoudelijke wijzigingen:
De voornaamste wijzigingen met betrekking tot de selectie en rekrutering:
De intentie is om nog steeds een standaard werkwijze te hanteren, maar om meer mogelijkheden te hebben om te kunnen afwijken in functie van specifieke noden.
Wijzigingen met betrekking tot evaluatie en functioneren:
Wijzigingen met betrekking tot het vormingsreglement:
Wijzigingen met betrekking tot de toekenning van de administratieve anciënniteiten:
Wijzigingen met betrekking tot bevordering en interne mobiliteit:
Wijziging met betrekking tot ambtshalve herplaatsing:
Wijzigingen met betrekking tot het onbetaald verlof:
Wijzigingen met betrekking tot dienstvrijstelling:
Volgende zaken werden daarbij onder meer verwerkt voor wat betreft de inhoudelijke wijzigingen met rechtstreekse financiële impact:
Wijzigingen met betrekking tot de tweede pensioenpijler:
Wijzigingen met betrekking tot anciënniteits- en pensioenpremie:
De nieuw voorgestelde rechtspositieregeling voor het personeel van gemeente en OCMW, niet categorie 3, werd toegevoegd als bijlage bij dit agendapunt. Zaken die werden geschrapt zijn doorgehaald. Zaken die werden toegevoegd zijn in het zwart cursief aangeduid. Dezelfde zaken werden ook aangepast in de rechtspositieregeling voor het OCMW personeel categorie 3, eveneens toegevoegd als bijlage bij dit agendapunt.
Deze wijzigingen werden besproken met de vakorganisaties (zie protocol als bijlage bij dit agendapunt).
Het is wenselijk dat de gemeenteraad zowel de rechtspositieregeling voor personeel gemeente en OCMW Overijse, alsook de versie voor het personeel OCMW categorie 3, zoals toegevoegd als bijlage bij dit agendapunt, goedkeurt.
Het is wenselijk dat de gemeenteraad ook afzonderlijk de verhoging van de bijdragevoet van de tweede pensioenpijler naar 4% en de verhoging van de bedragen voor de anciënniteits- en pensioenpremie goedkeurt.
Volgende inhoudelijke wijzigingen aan de rechtspositieregeling hebben een rechtstreekse financiële impact:
Verhoging van de anciënniteitspremie en pensioenpremie:
Volgens de huidige personeelsbezetting valt voor OCMW en gemeente samen te voorspellen dat over de komende jaren:
Ruim gerekend zorgt de verhoging van de pensioen- en anciënniteitspremie bijgevolg voor een extra kost van ± 3.000 euro per jaar voor OCMW en gemeente samen.
Verhoging van de tweede pensioenpijler:
De verhoging van de bijdragevoet van de tweede pensioenpijler van 3% naar 4% zorgt voor een extra kost van ± 190.000 euro voor OCMW en gemeente samen.
Met ingang vanaf 1 januari 2022 heeft Belfius Insurance en Ethias de lopende groepsverzekeringsovereenkomst met honderden besturen, waaronder Overijse, stopgezet. Voor deze besturen werkt VVSG momenteel een pensioenfonds uit dat luistert naar de naam OFP Proculus. Vanaf eind februari zal het gemeentebestuur de mogelijkheid hebben om op basis van beslissingen van de raden hier met terugwerkende kracht vanaf 2 januari 2022 op in te tekenen. Via webinars kondigde VVSG en OFP Proculus reeds aan dat zij bij de opstart de nodige buffers wensen op te bouwen en daarom de intekenende besturen zullen vragen om een 'enkele jaren een prefinanciering van 5% te voorzien'.
Dit betekent dat er vanaf 1 januari 2022 moet rekening gehouden worden met een extra uitgave van ± 25.000 euro voor OCMW en gemeente samen.
Impact budgetten 2022 en later:
Bij de opmaak van de meerjarenplanning werd reeds rekening gehouden met een verhoging van de 2e pensioenpijler naar 4% op 1 januari 2022. In de recente budgetwijzigingen werd dit opnieuw meegenomen en werd ook reeds rekening gehouden met een prefinanciering. Echter aangezien op het moment van de budgetwijzigingen nog niet duidelijk was hoeveel deze prefinanciering zou bedragen, werd er met een ruimer bedrag rekening gehouden dan volgens de huidige informatie dient te worden voorzien. Dit maakt dat zowel de kost voor de verhoging van de anciënniteits- en pensioenpremie als de verhoging van de bijdragevoet van de 2e pensioenpijler (rekening houdend met een uitgave qua prefinanciering) kan opgevangen worden in de huidige personeelsbudgetten van OCMW en gemeente.
Artikel 1
De gemeenteraad keurt de rechtspositieregeling voor personeel gemeente en OCMW Overijse zoals toegevoegd als bijlage bij dit agendapunt goed.
Artikel 2
De gemeenteraad keurt de verhoging van de bijdragevoet voor de tweede pensioenpijler naar 4% van het pensioengevende jaarloon voor zijn contractuele personeelsleden met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2022, goed.
Artikel 3
De gemeenteraad keurt de verhoging van anciënniteitspremie voor zijn personeelsleden met 25 jaar en 35 jaar dienstanciënniteit naar respectievelijk 500 euro en 750 euro goed.
Artikel 4
De gemeenteraad keurt de verhoging van de pensioenpremie naar 40 euro per jaar met een minimum van 120 euro en een maximum van 1.000 euro goed.