Naar aanleiding van de migratie van het huidige bibliotheeksysteem Bidoc naar het Eengemaakt Bibliotheeksysteem (EBS) werken de bibliotheken van de Druivenstreek (Bertem, Hoeilaart, Huldenberg, Overijse en Tervuren) nauw samen. Op die manier kunnen de vijf bibliotheken van deze intergemeentelijke samenwerking als regio overstappen op dit nieuw bibliotheeksysteem. Deze nauwe vorm van samenwerking stelt echter enkele voorwaarden, waaronder een eengemaakt reglement.
De consensus die de bibliothecarissen van de Bibregio Druivenstreek hebben bereikt over hun eengemaakt bibliotheekreglement en die voorgelegd werd aan de adviesraden en raad van bestuur van de projectvereniging Vrijetijdsregio Druivenstreek is evenwichtig, coherent en ligt in de lijn met wat in andere regio’s elders in Vlaanderen gangbaar is. De uitgangspunten zijn samenwerking en klantvriendelijkheid. Deze primeren boven plaatselijke gewoonten en eventuele vermindering van inkomsten. Het resultaat is echter een klantvriendelijk reglement dat voortbouwt op de verdiensten van het Provinciaal Bibliotheeksysteem (PBS) en de innovaties van het EBS.
Dit reglement wordt in de vijf lokale besturen van de samenwerking voorgelegd en de goedkeuring ervan is een noodzakelijke voorwaarde voor de overstap als regio op het EBS.
Gelet op de besparingsmaatregelen van de externe partner Cultuurconnect waarbij beslist werd om eerst de provinciale bibliotheken van Vlaams-Brabant (waaronder Bertem en Huldenberg) te migreren en pas in een latere fase de bibliotheken die met een ander systeem werken (waaronder Hoeilaart, Overijse en Tervuren) zal het eengemaakt bibliotheekreglement in twee fases doorgevoerd worden. Bepaalde artikelen zijn immers technisch onuitvoerbaar zolang we niet met de vijf bibliotheken met hetzelfde bibliotheeksysteem kunnen werken. Zo kon er aanvankelijk nog geen betalend lidmaatschap voor de 5 bibliotheken worden ingevoerd, noch kosten of lidgeld geïnd worden in één van de 5 bibliotheken naar keuze. Op basis van de afspraken met Cultuurconnect is nu duidelijk dat deze aanpassingen kunnen doorgevoerd worden op donderdag 24 februari 2022, wanneer alle vijf bibliotheken van dit samenwerkingsverband zijn overgestapt op het EBS.
De overstap op het EBS als bibliotheekregio gebeurt bijgevolg in verschillende fases:
Fase 1 – januari 2021: De reglementen van de vijf bibliotheken worden in alle lokale besturen gelijkgestemd en voorgelegd aan de colleges van burgemeester en schepenen en aan de gemeenteraden.
Fase 2 – maart 2021: de bibliotheken van Huldenberg en Bertem stappen over op het EBS en werken voortaan met het bibliotheeksysteem Wise. De bibliotheken van Hoeilaart, Overijse en Tervuren stappen nog niet over en blijven werken met het systeem Bidoc. In de mate van het mogelijke treden de nieuwe reglementen in werking en zijn de reglementen van de vijf bibliotheken reeds geüniformiseerd.
Fase 3 – 24 februari 2022: de bibliotheken van Hoeilaart, Overijse en Tervuren stappen over op het EBS en werken voortaan met het bibliotheeksysteem Wise. De vijf bibliotheken hebben nu een volledig uniform reglement, een gedeeld lidmaatschap en de gemeente Overijse treedt op als financiële hoofdorganisatie en zorgt voor de clearing rapporten (financiële verrekeningen). Elke bibliotheek kan nog wel eigen bepalingen opnemen met betrekking tot openingsuren, retributies internetgebruik, printen en kopiëren en scannen, gebruik van computers, kopieerapparaat, printer en wifi, en huisregels.
Op basis van dit voorgaande heeft de gemeenteraad in zitting van 19 januari 2021 het retributie-en gebruikersreglement van de bibliotheek aangenomen.
Het aangepaste, volledig uniform reglement treedt in werking op donderdag 24 februari 2022 wanneer de nieuwe bibliotheeksoftware Wise in gebruik wordt genomen. De aanpassingen die leiden tot het volledig uniform reglement zijn samengevat:
Gelet op het vooropgestelde bibliotheektraject tussen de 5 vernoemde bibliotheken is het aangewezen dat de gemeenteraad dit aangepaste, volledig uniform reglement voor de openbare bibliotheek goedkeurt om de samenwerking tussen de vijf bibliotheken van de intergemeentelijke samenwerking van de Druivenstreek te stimuleren.
Dit neemt niet weg dat elke bibliotheek eigen bepalingen opneemt betreffende:
Gezien er tot op heden slechts eenmalig lidgeld geïnd werd, zal de invoer van dit reglement extra inkomsten genereren. Tot op heden werden de jaarlijkse dienstprestaties van de bibliotheek geraamd op 5.000,00 euro.
De dienstprestaties voor de bibliotheek worden vanaf de effectieve overstap op het Eengemaakt Bibliotheeksysteem geraamd op 7.495,00 euro per jaar.
Artikel 1
De gemeenteraad keurt volgend aangepast retributie- en gebruikersreglement voor de gemeentelijke openbare bibliotheek goed.
Artikel 1 Definities
Artikel 2 Toepassingsgebied
Dit is het reglement voor het gebruik van de bibliotheek, de bibliotheekinfrastructuur en alle materialen van de gemeentelijke openbare bibliotheek van Overijse, Begijnhof 13, 3090 Overijse, bibliotheek@overijse.be, tel. 02 687 57 18.
In de bibliotheken die zijn aangesloten bij de Regiobibliotheek Druivenstreek wordt een gemeenschappelijk reglement aangenomen. Hieronder vallen de bibliotheekinfrastructuren en alle materialen van de openbare bibliotheken van de lokale besturen van de intergemeentelijke samenwerking Druivenstreek, zijnde:
Deze bibliotheken nemen elk echter eigen bepalingen op betreffende:
Artikel 3 Toegankelijkheid
De regiobibliotheken van de Druivenstreek zijn democratische instellingen die vrij toegankelijk zijn voor ieder. Iedere bibliotheekbezoeker is vrij om gratis alle aanwezige materialen en informatiebronnen te raadplegen. De Regiobibliotheken Druivenstreek streven ernaar om hun collectie (boeken, tijdschriften, audiovisuele materialen en andere), hun dienstverlening en uitbreidingsactiviteiten in een geest van objectiviteit aan te passen aan de behoeften aan ontwikkeling, opvoeding, informatie en ontspanning van de gehele bevolking.
Artikel 4 Lidmaatschap
Artikel 4.1 Particulier lidmaatschap
Elke persoon kan zich bij één van de deelnemende bibliotheken inschrijven op vertoon van een identiteitsbewijs. Door inschrijving wordt men lid van elk van de deelnemende bibliotheken. Het is een gedeeld lidmaatschap. Het lidmaatschap is gratis voor personen tot en met 17 jaar. Voor volwassenen vanaf 18 jaar wordt een jaarlijks inschrijvingsgeld van 5,00 euro gevraagd. Zowel de lenerspas, de elektronische identiteitskaart als de UitPas kunnen gebruikt worden om materialen te ontlenen, te reserveren, te verlengen en om openstaande kosten te raadplegen.
Met een geldig lidmaatschap van een regiobibliotheek word je zonder bijkomende kosten ook lid van de bibliotheken die deel uitmaken van het SLIM-netwerk.
Wanneer de lenerspas verloren gaat, gestolen wordt of in die mate beschadigd is dat de streepjescode niet meer leesbaar is door het zelfscansysteem, wordt een retributie van 3,00 euro aangerekend voor de aanmaak van een nieuwe lenerspas (zie artikel 6: retributies).
Elke bibliotheekgebruiker geeft een wijziging van woonadres en/of mailadres zo snel mogelijk door aan de bibliotheekmedewerkers.
Door zich in te schrijven verklaart de bibliotheekgebruiker zich akkoord met dit reglement, waarvan hij een digitaal of papieren exemplaar (naar keuze) ontvangt bij inschrijving of op verzoek.
Artikel 4.2 Groepslidmaatschap
Leerkrachten en sociale instellingen kunnen een groepslidmaatschap aanvragen voor hun klas of instelling. Voor een groepslidmaatschap worden geen eenmalige inschrijvingskosten aangerekend. Voor het overige gelden alle retributies zoals opgesomd in artikel 6.
Artikel 4.3 Lenerspas
De lenerspas is strikt persoonlijk. De houder ervan is aansprakelijk voor de uitleningen die met zijn pas werden geregistreerd. Bij verlies meldt de lener dit onmiddellijk. Vanaf dan is hij niet langer aansprakelijk voor gebruik van zijn pas door derden.
Artikel 5 Uitleenmodaliteiten
Artikel 5.1 Materialen ontlenen
De bibliotheekgebruiker kan per lenerspas maximum 15 materialen uitlenen voor een uitleentermijn van 4 weken. Deze termijn kan tweemaal verlengd worden met 4 extra weken, tenzij het materiaal door een andere lener werd gereserveerd. Voor sprinters (zie artikel 1: definities) geldt een maximale uitleentermijn van 2 weken. Sprinters kunnen niet verlengd worden. Drie dagen voor het verstrijken van de uitleentermijn worden leners hiervan verwittigd via een geautomatiseerde herinneringsmail.
Alle materialen in de bibliotheek kunnen ontleend worden, met uitzondering van de dagbladen en de meest recente nummers van tijdschriften. Deze materialen zijn wel vrij te raadplegen in de bibliotheek.
Materialen die door de bibliotheekgebruiker worden ontleend, worden aan de zelfuitleenbalie gescand na het inlezen van de lenerspas of de elektronische identiteitskaart.
Indien er zich een structurele, d.i. een aangekondigde onbeschikbaarheid, van het lenerssysteem voordoet bij één van de deelnemende bibliotheken van de regiobibliotheek Druivenstreek vooraleer volledig is overgeschakeld naar het EBS bibliotheeksysteem, dan wordt de bibliotheekgebruiker die reeds lid is van één van de deelnemende bibliotheken tijdens deze periode gelijkgesteld met een lid van één van de andere deelnemende bibliotheken. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer een bibliotheek migreert naar het nieuwe EBS bibliotheeksysteem en hierdoor tijdelijk onbeschikbaar is.
Indien een technische storing van een lenerspas/elektronische identiteitskaart het verlengen onmogelijk maakt, dan worden geen retributies kwijtgescholden, tenzij na verwittiging van de bibliotheek deze in dat geval kan overgaan tot het automatisch verlengen van de uitleentermijn.
Artikel 5.2 Materialen inleveren
De bibliotheek is uitgerust met een intelligent inleversysteem. Materialen die tijdens de openingsuren teruggebracht worden, worden door de gebruiker in de intelligente inleverkast geplaatst bij de bibliotheek waar materialen werden uitgeleend. De bibliotheekgebruiker controleert op het scherm van de intelligente kast of alle ingeleverde materialen geregistreerd werden.
Materialen kunnen ook buiten de openingsuren teruggebracht worden in de inleverbus. De inleverbus wordt telkens de eerstvolgende openingsdag van de bibliotheek leeggemaakt. Materialen worden bijgevolg pas de volgende werkdag ingenomen. Eventuele retributies worden automatisch bijgeschreven op het persoonlijke account van de bibliotheekgebruiker.
Artikel 5.3 Materialen reserveren
Alle bibliotheekgebruikers kunnen gratis bibliotheekmaterialen (zowel ontleende als niet-ontleende materialen) reserveren en ophalen bij alle bibliotheken van de Regiobibliotheek Druivenstreek. Wanneer het materiaal niet afgehaald wordt in de bibliotheek waar het werd gereserveerd, wordt de reservering als ‘Interbibliothecair Leenverkeer’ (zie artikel 1: definities) beschouwd en betaalt de lener 1,00 euro per materiaal.
Reserveringen kunnen geplaatst worden via de online toepassing ‘Mijn Bibliotheek’, per mail, telefonisch of aan de balie. De bibliotheek kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor het niet beschikbaar zijn van de online toepassing ‘Mijn Bibliotheek’.
De lener wordt door middel van een mail op de hoogte gebracht wanneer een reservering klaarstaat. De bibliotheekmaterialen blijven 10 openingsdagen ter beschikking staan in de bibliotheek. Het maximum aantal reserveringen is beperkt tot 5 materialen per lidkaart.
Indien gereserveerde materialen na 10 openingsdagen niet afgehaald werden, worden de materialen opnieuw beschikbaar gesteld en betaalt de lener 1,00 euro per niet-opgehaald materiaal (zie artikel 6: retributies).
Artikel 5.4 Overschrijden van de uitleentermijn
Wanneer de uitleentermijn overschreden wordt, wordt een telaatgeld aangerekend (zie artikel 6: retributies). Per dag na de inleverdatum betaalt de lener 0,10 euro per materiaal.
Telaatgelden worden aangerekend vanaf de eerste dag na het verstrijken van de uitleentermijn. Deze retributies blijven oplopen tot de dag van inlevering of tot een maximumbedrag van 3,00 euro per materiaal, zoals vermeld in artikel 6.
Artikel 5.5 Verlies of beschadiging van materialen
Bij verlies of beschadiging of bij het niet binnenbrengen van materiaal binnen de 28 dagen na het verstrijken van de uitleentermijn, wordt de lener geblokkeerd en ontvangt hij een materiaalvergoedingsnota waarin hij gevraagd wordt de materialen in te leveren of te vergoeden. 56 dagen na het verstrijken van de inlevertermijn ontvangt de lener een deurwaardersbrief en is inleveren niet meer mogelijk. De bibliotheekgebruiker vergoedt de oorspronkelijke kostprijs van de materialen. Indien het werk bijlagen bevat, moet het volledige werk vergoed worden (zie artikel 6: retributies).
Artikel 5.6 Aankoopsuggesties
Leners zijn vrij om aankoopsuggesties te doen. Wanneer de aankoopsuggestie een recent boek is dat past in de collectie van de bibliotheek en verkrijgbaar is bij de leverancier, zal het aangekocht worden door de bibliotheek. Aankoopsuggesties kunnen op verschillende manieren gedaan worden: via de website, per mail, telefonisch of mondeling aan de aanwezige bibliotheekmedewerker.
Artikel 5.7 Specifieke uitleenmodaliteiten voor groepslidmaatschappen
Per groepspas kunnen 100 materialen per keer uitgeleend worden voor een periode van 4 weken. Deze termijn kan twee maal verlengd worden met 4 extra weken, tenzij het materiaal door een andere lener werd gereserveerd. De houder van de groepspas is verantwoordelijk voor alle bibliotheekmaterialen die op die pas worden uitgeleend.
Voor het overige gelden voor een groepslidmaatschap dezelfde uitleenvoorwaarden en retributies als voor particuliere lidmaatschappen.
Artikel 6 Retributies
Artikel 6.1 Overzicht retributies
Lidmaatschap |
|
Volwassenen (vanaf 18 jaar) |
5,00 euro per jaar |
Jeugd (tot en met 17 jaar) |
Gratis |
Houders UIT-pas (kansengroepen) |
1,00 euro per jaar |
Groep |
Gratis |
Vervangen lenerspas |
3,00 euro |
Reserveren |
|
Reservering binnen de regio en afhalen in de bibliotheek die het werk in bezit heeft |
Gratis |
IBL(1)(2) -aanvraag binnen de regio |
1,00 euro per materiaal |
IBL-aanvraag buiten de regio |
5,00 euro per materiaal |
Niet-afgehaalde materialen |
1,00 euro per materiaal |
Aanmaningen(3) |
|
Telaatgeld |
0,10 euro per dag per materiaal (tot de dag van inlevering of tot een maximumbedrag van 3,00 euro per materiaal) |
Schade en verlies materialen |
Aankoopprijs |
Portkosten |
1,00 euro vanaf de derde aanmaningsbrief |
Aangetekende aanmaningsbrief (na 50 dagen te laat) |
Actuele portkosten bij het postbedrijf |
Internetgebruik |
|
Op internetcomputer of via wifi |
Gratis |
Printen en kopiëren |
|
A4 zwart-wit |
0,10 euro per bladzijde |
A4 kleur |
0,25 euro per bladzijde |
A3 zwart-wit |
0,20 euro per bladzijde |
A3 kleur |
0,50 euro per bladzijde |
Scannen |
|
Alle formaten (volgens de mogelijkheden van het kopieertoestel) |
Gratis |
(1) Reservering binnen de regio en afhalen in bibliotheek naar keuze. Om het samenwerkingsverband tussen de vijf bibliotheken van de Druivenstreek te versterken, worden de volledige collecties van de bibliotheken ter beschikking gesteld van de leden. Leners kunnen met hun lenerspas of elektronische identiteitskaart enerzijds fysiek in elke bibliotheek materialen gaan ontlenen, maar anderzijds kunnen ze ook van thuis uit materialen uit alle bibliotheken van de regio reserveren. De lener kiest er zelf voor of hij de gereserveerde materialen gaat afhalen in de bibliotheek die de materialen in bezit heeft (gratis), of dat hij de materialen laat leveren in een bibliotheek uit de regio naar keuze (1,00 euro per materiaal).
(2) IBL: zie artikel 1: definities.
(3) Aanmaningsprocedures: na het verstrijken van de uitleentermijn wordt een aanmaningsprocedure opgestart. Deze procedure verloopt volgens verschillende stappen:
Inleverdatum - 3 dagen: lener wordt via mail een automatische herinnering verwittigd dat de inlevertermijn van de ontleende materialen bijna verstrijkt.
Inleverdatum + 1 dag: lener wordt verwittigd via mail. Leners zonder e-mailadres worden verwittigd via briefpost. Deze aanmaningen gebeuren kosteloos.
Inleverdatum + 8 dagen: lener wordt verwittigd via mail. Leners zonder e-mailadres worden verwittigd via briefpost. Deze aanmaningen gebeuren kosteloos.
Inleverdatum + 28 dagen: lener ontvangt een materiaalvergoedingsnota via briefpost. Die bevat een overzicht van de te betalen kosten (boete, portkosten, aankoopprijs bibliotheekmaterialen). Tot het inleveren of afrekenen van deze materialen en kosten, wordt de lener geblokkeerd. Voor deze brief wordt 1,00 euro portkost aangerekend.
Inleverdatum + 56 dagen: het dossier wordt overgemaakt aan de financiële dienst. De lener wordt verwittigd via een aangetekende brief met de eindfactuur (boete, materiaal (wordt als verloren beschouwd) en de portkost). De kosten worden afgeboekt in het bibliotheeksysteem en vereffend via de financiële dienst.
Artikel 6.2 Retributies die leiden tot blokkering in het bibliotheeksysteem
Leners worden geblokkeerd in het bibliotheeksysteem vanaf een opstaande kost van 5,00 euro en/of wanneer zij meer dan 28 dagen te laat zijn met het inleveren van materialen. Na vereffening van de schuld, worden leners gedeblokkeerd en kunnen ze opnieuw materialen ontlenen.
Artikel 6.3 Wijze van inning
Retributies worden contant betaald en bij voorkeur via Bancontact. Dat kan aan de zelfuitleenbalies na het inlezen van de lenerspas of de elektronische identiteitskaart.
Er wordt geen terugbetaling van retributie toegestaan, behoudens bij materiële vergissing van de bibliotheek.
De betaling van de openstaande betalingen (retributies) kan naar keuze in één van de deelnemende bibliotheken.
Artikel 6.4. Schuldenaar
De retributie is verschuldigd door de houder van de lenerskaart of door de burgerrechtelijk aansprakelijke.
Artikel 7 Bescherming van de identiteitsgegevens
De wetgeving inzake bescherming van de persoonlijke levenssfeer is van toepassing. De gebruiker gaat akkoord met het gebruik van de door hem ter beschikking gestelde persoonlijke gegevens in zoverre dit nodig is voor de werking van de bibliotheek.
Er wordt verwezen naar de privacyverklaring die op de gemeentelijke website www.overijse.be terug te vinden is.
Artikel 8 Aansprakelijkheid
De Regiobibliotheek Druivenstreek kan niet aansprakelijk gesteld worden voor beschadiging of diefstal van persoonlijke voorwerpen in de bibliotheek.
De Regiobibliotheek Druivenstreek kan niet aansprakelijk gesteld worden voor beschadigingen aan persoonlijke afspeelapparatuur door het gebruik van ontleende bibliotheekmaterialen.
De bibliotheek is niet aansprakelijk voor eventuele misbruiken op het auteursrecht die de lener begaat.
Artikel 9 Voertaal
De medewerkers van de Regibibliotheek Druivenstreek vallen onder de taalwetgeving van hun lokale besturen. Het personeel mag de bibliotheekgebruikers enkel te woord staan in het Nederlands. Ook alle telefonische en schriftelijke contacten verlopen uitsluitend in het Nederlands.
Artikel 10 Openingsuren
De bibliotheek is toegankelijk tijdens de volgende openingsuren:
Maandag: 14u – 19u
Dinsdag: 14u – 19u
Woensdag: 10u – 19u
Donderdag: 10u – 19u
Vrijdag: Gesloten
Zaterdag: 10u – 13u
Zondag: 10u – 13u
Op officiële feestdagen is de bibliotheek gesloten.
Artikel 11 Gebruik van computers, kopieerapparaat, printer en wifi
In de bibliotheek kunnen de bibliotheekgebruikers tijdens de openingsuren gratis gebruik maken van de ICT-toestellen om de bibliotheekcatalogus te raadplegen enerzijds en van de ICT-toestellen die vrij gebruikt kunnen worden anderzijds.
Bovendien beschikt de bibliotheek over een wifi-netwerk dat voor iedereen vrij toegankelijk is.
Er worden geen tijdslimieten opgelegd voor het computergebruik. Wanneer iemand aan het wachten is om een computer te kunnen gebruiken, kan een persoon die reeds langer dan een half uur gebruik heeft gemaakt van één van de computers gevraagd worden om plaats te maken voor een volgende gebruiker.
De ICT-toestellen en het wifi-netwerk van de bibliotheek mogen niet gebruikt worden voor het ongevraagd verzenden van grote hoeveelheden e-mail berichten met dezelfde inhoud en het ongevraagd posten van een bericht met dezelfde inhoud in grote aantallen internet-nieuwsgroepen (‘spam’), het verzenden of doen verzenden van grote hoeveelheden ongevraagde e-mail berichten naar één bepaald e-mail adres of bestemmingen (‘sites’) met een IP-adres (‘mailbombing’), het openbaar maken of verspreiden van discriminerende en racistische uitingen en kinderpornografie, stalking en andere ongewenste benaderingswijzen van personen, het zonder toestemming binnendringen van andere computers of computersystemen (‘hacking’), het inbreuk maken op auteursrechten van derden of het anderszins handelen in strijd met intellectuele eigendomsrechten van derden.
De ICT-toestellen van de bibliotheek worden met respect en de nodige voorzichtigheid behandeld. Er worden geen toetsenborden, muizen of e-IDreaders afgekoppeld zonder toestemming van de bibliotheekmedewerker. Behalve USB-sticks wordt er ook geen eigen hardware aangesloten op de computers van de bibliotheek zonder toestemming van de bibliotheekmedewerker.
Iedere persoon die een ICT-toestel van de bibliotheek gebruikt, zorgt er bij het verlaten van het toestel voor dat hij/zij overal uitgelogd is en dat eventuele persoonlijke bestanden van de computer verwijderd zijn. De bibliotheek is niet aansprakelijk voor misbruik van accounts of persoonlijke bestanden door andere bibliotheekgebruikers wanneer deze voorzorgen niet in acht werden genomen.
Elke bibliotheekgebruiker is vrij om documenten af te drukken aan de pc’s die beschikbaar zijn voor vrij gebruik. Het is eveneens mogelijk om documenten te kopiëren, mits toestemming en hulp van de aanwezige bibliotheekmedewerker. Alle afgedrukte en gekopieerde documenten worden vergoed aan de infobalie volgens de tarieven die vastgelegd werden in artikel 6: retributies.
Artikel 12 Huisregels
In de bibliotheek mag niet gerookt worden.
In de bibliotheek mag niet gegeten worden. Het nuttigen van non-alcoholische dranken is toegelaten, maar er wordt verwacht dat de bibliotheekgebruikers hun zitplaats netjes achterlaten en hun afval in de vuilnisbakken deponeren.
De rust van de bibliotheek moet gerespecteerd worden. Praten, spelen, voorlezen en gsm-gebruik is toegelaten. Roepen, rennen en muziek afspelen is niet toegelaten.
Met uitzondering van assistentiehonden, zijn dieren niet toegelaten in de bibliotheek.
Schade en vernieling die wordt vastgesteld door de bibliotheekmedewerker of door de camerabewaking moet vergoed worden door de persoon die de schade heeft toegebracht. De ouders zijn aansprakelijk voor de schade, veroorzaakt door hun minderjarige kinderen.
De bibliotheek beschikt over camerabewaking, volgens de bepalingen in de wet tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera’s van 21 maart 2007. Alle bibliotheekgebruikers worden door het pictogram aan de ingang van de bibliotheek hiervan op de hoogte gebracht.
Artikel 13 Naleving reglement
Een bibliotheekgebruiker verklaart zich akkoord met dit reglement bij betreding van de bibliotheek. Elke bibliotheekgebruiker ontvangt bij inschrijving een digitaal of papieren exemplaar (naar keuze) van dit reglement. Men kan eveneens op verzoek een exemplaar ontvangen. Er is altijd een exemplaar ter inzage beschikbaar aan de balie en het reglement is online raadpleegbaar op de website van de bibliotheek. Bibliotheekmedewerkers hebben steeds het recht om bibliotheekgebruikers te vragen om de bibliotheek te verlaten wanneer zij het reglement niet naleven.
Artikel 2
Geschillen omtrent de toepassing van dit reglement worden beslecht door het college van burgemeester en schepenen.
Artikel 3
De beslissing van de gemeenteraad van 19 januari 2021 houdende de goedkeuring van het dienstreglement van de gemeentelijke openbare bibliotheek wordt opgeheven.
Artikel 4
Dit reglement treedt in werking op 24 februari 2022.
Artikel 5
Deze beslissing is onderhevig aan de bekendmakings- en meldingsplicht van de artikelen 286 ev. en 330 van het Decreet Lokaal Bestuur.